Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články  
Výsledky JPMorgan (DIP) v 2Q15

Výsledky JPMorgan (DIP) v 2Q15

14.07.2015 14:38
Autor: Jan Šumbera, Patria Research

JPMorgan hospodařila v 2Q se ziskem 6,29 mld. USD což představuje meziroční nárůst o 5 %. Zisk na akcii dosáhl 1,54 USD. Růstu zisku JPMorgan dosáhla navzdory meziročně nižším tržbám (-3 %), jejichž hodnota dosáhla 24,53 mld. USD.

• Investiční divize:
Příjmy z obchodování na finančních trzích klesly o 7 %, což je dáno především meziročně nižším příspěvkem dominantního FICC segmentu, který utržil o 21 % méně (mezikvartálně -29 %). V něm jsou však skryty jak negativní vliv plynoucí z osekání některých operací, tak také vyšší srovnávací základna spojená s jednorázovými položkami. Bez těchto by tržby z FICC segmentu klesly o 10 %. I přesto je patrné, že se příznivý vliv zvýšené volatility patrný v prvním čtvrtletí tentokrát nedokázal naplno projevit. Hlavní vinu připisujeme kreditním produktům, neboť dluhopisy a měny by z kolísání trhu měly profitovat. Lepší obrázek kreslí příjmy z obchodování na akciových trzích, které meziročně stouply o 27 % (+22 % v 1Q). Tržby z tradičního investičního bankovnictví stouply o 3 %, což sice zdaleka nedosahuje tempa dosaženého v předchozím čtvrtletí, to však do velké míry ovlivnil bazický efekt v podobě nižší základny v 1Q14.

• Rizikové náklady: Potvrdila se domněnka, kterou jsme v minulosti již několikrát vyslovili, a to že jsme svědky dna stávajícího kreditního cyklu (patrné ze vztahu mezi rezervami/odpisy a klasifikovanými/celkovými úvěry). V důsledku bankovní skupina nemá velký prostor k vylepšování výsledků skrze rozpouštění „nadbytečných“ rezerv. Rizikové náklady tak klesly o pouhých 72 mil. USD (ještě před rokem to bylo 466 mil. USD), když posilování rezerv zatížilo výsledovku 935 mil. USD.

• Kapitálová pozice: Jestliže se dosud výsledky nesly v lehce negativním nádechu, kapitalizace je příjemným zjištěním. Kapitálová přiměřenost dle Basel III stoupla q/q o 40 bps na 11,1 % (jedná se o odhad banky). V 2Q15 byla investorům vyplacena čtvrtletní dividenda ve výši 44 c na akcii. Tzv. supplementary leverage ratio (poměr vlastního kapitálu k aktivům bez ohledu na rizikovost jednotlivých tříd aktiv), stouplo q/q o 30 bps na 6 % a pohodlně tak přesahuje požadovaných 5 %. K regulatorním požadavkům pak ještě dodejme, že k naplnění kapitálových požadavků na tzv. G-SIBs (Systemically Important Banks) bance stále chybí zhruba 150 bps jádrového Tier 1 kapitálu, který musí doplnit do roku 2020. S ohledem na dostatečný časový prostor i úspěšné navyšování kapitálu v průběhu posledních čtvrtletí by však bance nic nemělo bránit ve zdárném dosažení cíle.

• Úvěrová činnost: Celkový objem poskytnutých úvěrů narostl ve srovnání s 1Q15 o 3,5 % (+6 % yoy). Hlavní měrou se pod solidní číslo podepsal rostoucí zájem ze strany spotřebitelů. Příznivě se taktéž jeví pohled na čistou úrokovou marži, která ve druhém čtvrtletí letošního roku po třech kvartálech poklesu stoupla o 2 bps (v 1Q15 -7 bps) na 2,09 %. Jedná se tak o první signál možné stabilizace metriky, což odráží především růst dluhopisových sazeb. Ten by měl s ohledem na zrychlení amerického hospodářství nadále, i když pozvolně, pokračovat a podpořit tak hospodaření bankovního sektoru skrze úrokový příjem. Dobrou zprávou je taktéž další zkvalitnění úvěrového portfolia. Objem klasifikovaných úvěrů dosahuje 0,87 % z hodnoty úvěrového portfolia (v 1Q15 0,91 %). Odpisy/opravné položky se pohybují hluboko pod 1 % z celkové hodnoty úvěrového portfolia (0,56 %), oproti předchozímu čtvrtletí to představuje pokles o 5 bps. Pokles objemu rezerv vůči celkovým úvěrům o 7 bps na 1,45 % je s ohledem na růst velikosti úvěrového portfolia poměrně odůvodnitelný.

Na závěr dodejme, že klíčový ukazatel profitability podnikání ROTCE (return on tangible common equity) dosahuje 14 %.

• Celkově výsledky vnímáme neutrálně
. Za drobné zklamání můžeme označit výsledek FICC segmentu, který nevytěžil dost ze zvýšené volatility na trzích. Naopak pozitivní je vývoj úvěrové činnosti, kde se projevuje zvýšená poptávka ze strany spotřebitelů. Taktéž indikace o stabilizaci čisté úrokové marže představuje dobrou zprávu. S blížícím se zvýšením sazeb Fedu navíc metrika dostane další stimulační injekci. Akcie JPM ponecháváme v seznamu DIP s nezměněným doporučením držet.


Čtěte více:

Začíná bitva o Řecko, Tsiprasův koaliční partner vládě nepomůže
14.07.2015 13:52
Nezávislí Řekové (ANEL), kteří jsou ve vládní koalici s levicovou stra...
Zisk Johnson & Johnson ve 2Q15 opět překonal očekávání
14.07.2015 14:01
Gigant produktů zdravotní péče a spotřebního zboží překonával svými zi...
Wells Fargo ve 2Q15 splnila co se očekávalo; úroková marže roste o 2 bps
14.07.2015 14:09
Banka Wells Fargo před pár minutami ohlásila svoje čtvrtletní výsledky...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m