Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Putin OPECu produkci ropy snížit nepomůže; Nabídka mimo OPEC by mohla příští rok klesnout nejvíce od roku 1992

Putin OPECu produkci ropy snížit nepomůže; Nabídka mimo OPEC by mohla příští rok klesnout nejvíce od roku 1992

11.09.2015 13:52
Autor: Kristýna Zahradníková, Patria Online

Existuje jen málo věcí, které dokážou ropný trh vyděsit více než potenciální spolupráce Organizace OPEC s Ruskem. Spekulace o tom, že je takový krok nasnadě, minulý měsíc vyhnala cenu černého zlata k největšímu třídennímu zisku za posledních 25 let. Navzdory veškerým spekulacím však proti této spolupráci mluví bezpočet ekonomických i technických důvodů. Rusko a OPEC v minulosti již několikrát jednaly o spolupráci na úrovni společného snižování produkce. Debaty o alianci Ruska a OPEC poprvé odstartovaly v sedmdesátých letech v zájmu vzdorování americkému imperialismu, úvahy o spolupráci znovu vypluly na povrch s cílem podpory cen po teroristickém útoku 11. září a v reakci na globální finanční krizi v roce 2008. Tato jednání však nikdy nedospěla k žádnému výsledku.

Rusko soupeří o podíl na ropném trhu se Saudskou Arábií (OPEC) a USA. Když minulý týden venezuelský prezident Maduro oznámil, že se se svým ruským protějškem Putinem dohodl na krocích smečujících ke stabilitě na ropném trhu, nešlo o nic jiného než snahu vzkřísit plán na podporu růstu cen černého zlata, které se v listopadu vydaly do země nikoho.

Podle ruského ministra pro energetiku by však uměle vyvolané omezování produkce s vidinou krátkodobých zisků postrádalo smysl. Navíc ředitel největší ruské ropné společnosti Rosneft prohlásil, že Rusko by nemohlo snížit produkci, i kdyby chtělo. Rusko má ale mnoho dobrých důvodů, proč si přát obnovení růstu cen ropy. Energie koneckonců tvoří asi 60 procent vývozu země, jejíž ekonomika se propadá do recese z velké části dílem poklesu cen energií a je to právě ropa a plyn, které v současnosti přispívají do rozpočtových příjmů země nejmenším podílem od orku 2009.

Pravdou však zůstává, že Rusko i přesto je schopné odolávat nízkým cenám ropy lépe než některé členské státy OPEC. Zatímco Rusko podle ministra financí očekává pro letošní rok podíl deficitu rozpočtu k HDP ve výši 3 procenta, největší producent ropy z Organizace OPEC, kterým je Saudská Arábie, se podle prognóz Mezinárodního měnového fondu bude potýkat se schodkem rozpočtu ve výši 20 procent. Ruský vicepremiér Dvorkovič navíc minulý týden uvedl, že Rusko by bylo naprosto komfortní s cenou ropy nad 60 dolary za barel, jenže někteří členové organizace OPEC podle MMF potřebují k vyrovnání vládních rozpočtů cenu nad 100 dolary za barel.

Cena ropy, kterou členové organizace OPEC potřebují k vyrovnání letošního rozpočtu.

oil price
WTI blízko 20 USD/barel?

Ropa Brent se však aktuálně obchoduje okolo 48 dolarů za barel. Podle investiční banky Goldman Sachs by však cena ropy mohla klesnout až blízko 20 dolarům za barel. Analytici Goldman Sachs totiž snížili výhled pro ceny černého zlata a jejich vzkaz zní jasně – ceny ropy se udrží nízko po delší dobu. Banka nyní očekává cenu ropy WTI do měsíce na úrovni 38 dolarů za barel, za rok potom na 45 dolarech za barel místo původních 60 dolarů za barel. Potenciálně by však podle banky mohla spadnout WTI až ke 20 dolarům. Sama organizace zemí exportujících ropu neskrývá pesimismus s ohledem na vývoj cen ropy v letošním roce. Strategii ale měnit nehodlá, její členové údajně očekávají cenu ropy Brent do konce roku v rozmezí 40 až 50 dolarů.

Venezuela, která je členem OPEC, podala návrh na konání nouzového summitu členských zemí OPEC s Ruskem, který by měl řešit současné nízké ceny černého zlata. Ze včerejšího setkání minstrů arabských zemí Perského zálivu v Kataru však vyplynulo, že největší ropný producent OPEC Saudská Arábie nevidí k podobnému setkání důvod a věří, že momentálně je nejlepší do dění na trhu nezasahovat.

Rusko nemůže rychle snížit produkci, i kdyby chtělo
Rusko však na rozdíl od některých zemí OPEC z Perského zálivu podle ministerstva pro energetiku nedisponuje schopností rychlého navyšování a omezování produkce s ohledem na tvrdé zimy a komplexní geologii sibiřských ropných polí. Na rozdíl od Saudské Arábie nebo Íránu nemá navíc Rusko jednu jedinou státem kontrolovanou společnost, která kontroluje celou národní produkci. A je to právě i počet veřejně obchodovaných ropných společností, které Rusku snížit produkci brání.

Rusko mimo to s členy organizace OPEC přímo soupeří o podíl na trhu a to hlavně v Asii, která je hlavním zdrojem růstu poptávky po černém zlatě a navíc regionem, kde se Saudská Arábie snaží o zachování své přítomnosti.

IEA: Produkce ropy mimo OPEC se příští rok razantně sníží

Podle dnes zveřejněných prognóz Mezinárodní agentury pro energetiku Saudská obrana tržního podílu přináší kýžený efekt, produkce lehké ropy v USA by podle agentury měla v příštím roce klesnout o 400000 barelů denně. Produkce ropy mimo země OPEC podle IEA v roce 2016 klesne nejvíce za poslední dvě desetiletí a to o 500000 barelů denně. Poptávka po palivech by zároveň v tomto roce měla být nejsilnější od roku 2010. Rekordně vysoké zásoby ropy v rozvinutých zemích se však nezačnou podle agentury zmenšovat až do druhé poloviny příštího roku.

Ropa Brent i WTI aktuálně ztrácejí více než 2 procenta, Brent se drží pod 48 dolary za barel a WTI pod 45 dolary za barel.

Zdroj: BBG, RTRS, FT, WSJ


Čtěte více:

Dolar nabral ztráty, kterých se mu nedaří zbavit, koruna mírně slábne
11.09.2015 9:57
Dolar se ještě včera v americkém obchodování dostal pod tlak a na hlav...
Project Syndicate: Svět po zvýšení úrokových sazeb Fedem
11.09.2015 13:11
Americký Federální rezervní systém je nejmocnější bankou světa a jeho ...

Váš názor
  • Tygrobijec a potápeč
    14.09.2015 10:23

    ted' přesedlal na analytika a makléře. Zdalipak už zešrotoval ten zápaní výrobek od Amíků - Harleyje.
    Hmm
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data