Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Svět po zvýšení úrokových sazeb Fedem

Project Syndicate: Svět po zvýšení úrokových sazeb Fedem

11.09.2015 13:11

Americký Federální rezervní systém je nejmocnější bankou světa a jeho nejmocnější složkou je Federální výbor pro otevřený trh (FOMC), skupina dvanácti mužů a žen, kteří se osmkrát ročně scházejí, aby definovali – v zásadě stanovením výše úrokových sazeb – měnovou politiku největší ekonomiky světa. Naposledy Fed zvýšil úrokové sazby v roce 2006, než ničivý dopad globální finanční krize na hospodářský růst přesvědčil tuto i další centrální banky, aby snížily sazby v podstatě na nulu a přikročily k takzvanému kvantitativnímu uvolňování (QE) ve snaze napumpovat peníze do rozvinutých ekonomik.

Letos poprvé od roku 2007 ovšem všechny rozvinuté ekonomiky světa rostou – včetně americké. To znamená, že FOMC se v obavách z nafouknutí bubliny aktiv v některém okamžiku rozhodne, že se americké úrokové sazby musí zvýšit. To může (nebo nemusí, záleží na načasování) být pro americkou ekonomiku dobré, ale co to bude znamenat pro zbytek světa?

Náš výzkum ukazuje, proč bude svět – a zejména rozvíjející se země – nervózně čekat na rozhodnutí. Když Fed v polovině roku 2013 oznámil, že bude postupně omezovat svá nekonvenční měnová opatření (například rozsáhlé nákupy cenných papírů krytých hypotékami), rozvíjející se trhy zaznamenaly značný odliv kapitálu. Když Fed jinými slovy třeba jen naznačí zpřísnění měnové politiky, ostatní země trpí. Podle toho, jak hodně se FOMC na svém budoucím zasedání rozhodne měnovou politiku zpřísnit, předpovídáme záporný střednědobý dopad tohoto zpřísnění na světový HDP, a to nejen na rozvíjející se trhy, ale i na průmyslové ekonomiky.

Od chvíle, co Fed začal utlumovat svůj program QE, se ustavičně spekuluje o tom, kdy přesně skončí jeho smířlivá měnová politika. Účastníci trhu, ať už jde o věřitele či dlužníky, vědí, že „snadné peníze“ mají exspirační datum. Vidí, že po třech velkých programech nákupu aktiv se účetní bilance Fedu od roku 2007 více než zečtyřnásobila a v únoru 2015 dosáhla celkové hodnoty přibližně 4,5 bilionu dolarů.

Při hodnocení, co FOMC zamýšlí udělat, je důležité mít na paměti, že mandátem Fedu je prosazovat americké národní ekonomické cíle. To znamená, že musí brát v úvahu nejen žádoucí míru inflace (cílem je dvouprocentní roční tempo), ale i stav trhu práce – a jeho úsudek má globální dopady.

Proto vedly zmínky Fedu o postupném odchodu od nekonvenční měnové politiky v polovině roku 2013 k takzvanému „záchvatu z utlumování“ na straně investorů a vyvolaly zvýšení globální volatility a posun v náladě trhu v neprospěch rozvíjejících se ekonomik. Otázka dnes zní, zda budoucí změny v rozhodnutí FOMC o sazbě „federal funds rate“ (úrokové sazbě, za kterou si banky navzájem půjčují okamžité peníze uložené přes noc u Fedu) budou mít podobný nebo ještě horší efekt.

Aby se zmenšila propast mezi tím, co od ekonomiky očekává Fed, a očekáváním veřejnosti, publikuje Fed názor každého člena FOMC na rozmezí úrokových sazeb, které by se mělo v příštích několika letech očekávat. Člen s pozitivním hodnocením růstových vyhlídek americké ekonomiky bude očekávat zvýšení sazby federal funds rate; pesimista bude očekávat, že tato sazba zůstane delší období blízká nule.

Na základě informací zveřejněných v březnu Fedem jsme vytvořili dva scénáře: „start“ je založený na maximálních projektovaných úrokových sazbách, zatímco „odložený start“ vychází z minimálních sazeb. Abychom viděli dopad na HDP, spotřebitelské ceny, devizové kurzy a úrokové sazby mimo Spojené státy, aplikujeme zmíněné scénáře celkem na 36 rozvíjejících se a rozvinutých ekonomik, které dohromady představují 90% globálního hospodářského výkonu.

Předpokládáme-li odstupňované zvyšování sazby federal funds rate na 4% do roku 2017, pak se domníváme, že ve všech regionech s výjimkou Latinské Ameriky dojde v roce 2016 ke zpomalení hospodářského růstu, který v následujícím roce zvolní ještě výrazněji. Kumulativní ztráta je v tomto scénáři „startu“ zhruba desetkrát vyšší než případná ztráta hospodářského výkonu v alternativním scénáři „odloženého startu“, v němž by v příštích dvou letech nastaly jen minimální změny sazeb.

Náš výzkum ukazuje, že jakékoliv měnové zpřísnění na straně Fedu bude mít dopad na zbytek světa, avšak v různé míře. Ty rozvíjející se trhy, které těžce zasáhla epizoda „záchvatu z utlumování“ – například Brazílie, Indonésie a Turecko –, zajisté utrpí. Největší negativní dopad však pocítí státy jako Kanada a Mexiko, které mají úzké obchodní vazby na americkou ekonomiku, případně země jako Německo, Japonsko či Singapur, jež jsou silně integrované do globální ekonomiky.

Jinými slovy lze říci, že jakmile se americká měnová politika konečně vrátí do „normálu“, budou sice rozvíjející se trhy v důsledku své závislosti na přílivu kapitálu v ohrožení, avšak o rozvinutých ekonomikách bude platit totéž.

Martin Feldkircher je hlavním ekonomem v oddělení zahraničního výzkumu Rakouské národní banky. Florian Huber je ekonomem v oddělení zahraničního výzkumu Rakouské národní banky. Isabella Moderová je ekonomkou v oddělení zahraničního výzkumu Rakouské národní banky.

Copyright: Project Syndicate, 2015.
www.project-syndicate.org


Čtěte více:

Project Syndicate: Jak MMF zklamal Řecko
18.08.2015 13:06
Demokracie spočívá ve skutečné možnosti volit. Řeckému lidu však byla ...
Project Syndicate: Proč by měl Fed odložit zvyšování sazeb
01.09.2015 17:00
Centrální bankéři z celého světa se tento týden scházejí v Jackson Hol...
Project Syndicate: Portoriko v krizi
04.09.2015 11:00
Portoriko by mělo být klenotem Karibiku. Není. Cestovní ruch už desítk...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů