Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Padne Schengen? Pokud ano, stejně se nic nevyřeší.

Padne Schengen? Pokud ano, stejně se nic nevyřeší.

12.09.2015 8:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Jedním z největších úspěchů Evropské unie je vytvoření největšího jednotného trhu na světě. Ten čítá 508 milionů lidí a rozkládá se od Irska až k hranicím Ruska. Od devadesátých let je fungování tohoto trhu podporováno odstraňováním vnitřních hranic EU a překážek, které brání pohybu zboží a lidí uvnitř této unie. Dosažený úspěch ale nyní ohrožuje uprchlická krize. Kvůli ní se objevují hlasy volající po obnovení vnitřních hranic. Přicházejí ze zemí, jako je Velká Británie či Maďarsko i přesto, že vedle omezení pohybu lidí by tento krok negativně dopadl na pohyb zboží a služeb.

Astrid Ziebarth z The German Marshall Fund, který sídlí v Berlíně, tvrdí, že „Schengen je v současné době hodně křehký a nacházíme se v rozhodujícím bodě“. Jen v červenci vstoupilo do EU 100 000 lidí a řada zemí se s touto vlnou uprchlíků vyrovnává jen těžce. Jedná se zejména o Itálii, Řecko a Maďarsko, ale i populární destinace jako Německo a Švédsko. Jen Německo letos očekává 800 000 uprchlíků. Schengenské dohody se týkají většiny zemí EU (mimo Británii, Irsko, Dánsko) a zahrnují i Švýcarsko, Norsko a Island. Nyní čelí útokům ze všech koutů Evropy a jejich kritici tvrdí, že Evropa bez hranic uprchlickou krizi pouze zhoršuje. Podle jejich názoru motivuje uprchlíky ke vstupu do EU, protože ti věří, že se do cílové země dostanou bez větších problémů.

Na reformu Schengenu hodně tlačí Velká Británie. Ale například i bývalý belgický premiér Guy Verhofstadt před několika dny uvedl, že „uprchlická krize ukázala na nedostatky současného systému podobně, jako finanční krize ukázala na nedostatky eura“. Podle něj nyní neexistují „adekvátní instituce“ a „Evropa je mistrem ve vytváření politik, ke kterým ale už nejsou vytvořena potřebná pravidla a instituce“. Zastánci otevřených hranic nicméně varují před unáhlenou reakcí. Schengen je podle nich viněn neprávem, problém tkví ve skutečnosti v tom, že země EU nejsou schopny vytvořit jednotný systém, který by nakládal s uprchlíky a poskytoval azyl.

Bývalý francouzský velvyslanec v USA Pierre Vimont se domnívá, že řešení by mělo spočívat v rozšíření Schengenských dohod tak, aby bylo současnou krizi možné řešit. „Pokud se Schengenu zbavíme, znamená to, že každá země bude problém řešit po svém a všichni se shodnou na tom, že to by věci jen zhoršilo,“ uvedl Vimont. EU by namísto toho měla vytvořit „koordinovanou a jednotnou správu svých hranic“. K tomu je nutné si uvědomit, že Schengen problémy nevytvořil, v jejich jádru stojí válka a chudoba.

I přes uvedené argumenty je ale jasné, že Schengen se nachází pod rostoucím tlakem. Například Rakousko začalo provádět kontroly na hranicích s Maďarskem. Bavorsko zase požaduje obnovení kontrol po Rakousku a Itálii a kontroly už jsou běžné na hranicích Itálie a Francie. Problém s přílivem uprchlíků měla řešit dohoda z Dublinu, ale například Řecko, které je pod velkým tlakem, ji už začalo ignorovat a pouští uprchlíky dál bez registrací. I Angela Merkelová dnes uznává, že tyto dohody nefungují, protože „nelze chtít po Itálii a Řecku, aby se s problémem vypořádaly samy“. K tomu ale dodala, že to také nelze čekat od Německa, Švédska a Rakouska.

V souvislosti s krizí je často kritizováno Maďarsko, které zase z krize začalo vinit Německo. Jak uvedl maďarský premiér Viktor Orbán: „Nejde o evropský problém, jde o problém německý. Do Maďarska nikdo nechce, všichni chtějí do Německa.“ EU chce problém řešit, ale mezi členskými zeměmi panuje jen malá shoda na tom, jak to učinit. Angela Merkelová přitom varovala, že pokud se řešení nenajde, budou tlaky na obnovení vnitřních hranic dále růst. „Chceme dosáhnout férového rozdělení uprchlíků a pak se nebudeme muset bavit o Schengenu. Nemá smysl se navzájem obviňovat, musíme prostě jasně říci, že současná situace není přijatelná,“ dodala německá kancléřka.

Pokud by Schengen skutečně padl, mělo by to vážné ekonomické důsledky pro země jako Německo, které těží z intenzivního obchodu s jinými evropskými státy. Celá řada evropských ekonomik se spoléhá na volný pohyb zboží a služeb a změn se obávají například dopravní společnosti, kterým by vzrostly náklady. Vysoké náklady by si také vyžádalo i samotné obnovení hranic. Navíc by jejich zavedení samotnou krizi neřešilo a podle některých názorů je tlak tak velký, že uprchlíci by se dovnitř EU nakonec stejně dostali. Amnesty International hovoří o tom, že v Evropě nyní probíhá „nejhorší uprchlická krize od druhé světové války“. Evropa podle ní nepotřebuje ploty, ale musí vytvořit bezpečné oblasti pro uprchlíky a způsob, jak s nimi zacházet s důstojností.

Autorem je Siobhán Dowling.

Zdroj: Handelsblatt


Čtěte více:

Dlouhodobé partnerství ceny a zisku
15.09.2015 15:00
Je všeobecně známo, že pro cenu akcie je v dlouhodobém horizontu důlež...
TopFiveTech - Apple představil nové produkty, Google rozjíždí Android Pay a Dell věstí PC trhu tvrdou budoucnost
11.09.2015 17:06
Apple představil vylepšené produkty. Apple představil na svém eventu a...

Váš názor
  • PRoblem
    14.09.2015 15:09

    Samo, ze hlavny problem je Recko. Tam se hlavne na to vsechno vy..., stejne jako Madarsko. Bez ochrany vnejsich hranic asi tezko muze fungovat neco. To je jako rikat, ze se Praha uzavre, protoze to nekdo na Morave nezvlada. Problem je potreba resit adresne. Je potreba udelat uklid v Recku, nejlepe ten stat zrusit, Turecku zakazat co delaji a adresne posilat pomoc do Syrie. Mam pocit, ze Recko tohle bere jako pomstu. Resenim je i nevracet lode, proste je nepustit na pevninu, ale soucasne udelat poradek v Syrii, Egypte atd. Bez toho se to nikdy nezastavi. To pochopilo i USA a tak Mexiku pomaha aby rostlo.
    sazkar
    • Re: PRoblem
      14.09.2015 15:53

      Taky si myslím, že bez invaze do Sýrie a zřízení protektorátu to nepůjde. Jsem zvědav kolik uprchlíků sem bude muset přijít než po tom bude mezi lidmi poptávka.
      ..
      •  
        14.09.2015 16:33

        Protektorat znas tak max z hodiny dejepisu. Tu jde o to se snazit udelat poradek. Stejne jako to dela USA hlave ve stredni americe a i dale na juhu. Svet je ted hozne male misto aby si clovek myslel, ze se to problem nekoho jineho. Zacit ale musime tu, politici nech reknou jak chranit schengen a ne ho rusit. Co se budovalo tak dlouho a ted za mesic zrusime. Nechapu.
        sazkar
        •  
          14.09.2015 17:59

          Protektorát ve smyslu jako je dnes Bosna a Hercegovina. Co je na tom špatného?
          ..
  • Aktuální stav v DE
    14.09.2015 12:39

    Minulý týden jsem se stavil v Německu na předvánoční nákup (ano, i za 27kč/1Eur se to stále vyplatí). Inu a viděl jsem (oproti loňsku) hodně, ale opravdu hodně zahalených žen a černovlasých výrostků ve sportovních botách, spokojeně se procházející po nákupních centrech, popíjejících kávu, pokuřujících, prostě odpočatí a spokojení lidé. Také využili všechny pohovky/sedačky v obchodním centru, zatímco jejich ženy nakupovaly. Ovšem, hlavní rozdíl mezi multikulti Londýnem a tady je ten, že v Londýně prodávali Pákistánci, Indové atd. - ti stáli za kasou, vytírali podlahy atd. V Německu podlahu vytírala Němka a za pokladnou stáli taky Němci. A to je super, ne?
    sgt.Mike
    • Re: Aktuální stav v DE
      14.09.2015 12:50

      Zas jeden věrohodný příspěvek. Od kdy se smí v německých obchodních centrech kouřit?
      ..
      •  
        14.09.2015 14:44

        I ty jeden věrohodný "gp "- bez ověřeného nicku... Pokuřovali samozřejmě venku, nevím ale co. Jestli chceš, zaplatím ti lístek vlakem, aby se tam jel podívat :-D
        sgt.Mike
      • bez komentáře
        14.09.2015 13:13

        https://www.youtube.com/watch?v=dxfyjKqq-n8 možná to brzy smažou
        mize
  • Kráva angela
    14.09.2015 12:38

    kdyby držela hubu nebo ještě lépe kdyby oznámila, že se do Německa vejde max.10 000 uprchlíků a ostatní budou deportováni tak by zůstali v Jordánsku. Navíc ten problém je v Sýrii a ne v EU
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    14.09.2015 9:43

    Nepracuješ Karle v Bruselu? Tvůj návod nemá chybu. Čas ale pokročil , běženci také , tak si Anželína zavřela hranice , co ty na to? Má to z Bruselu povolený ? Není mě známo, že má Brusel komisi pro uzavírání hranic. Jestli si to holka německá nepopletla s hranicemi Schengenu . No není to v tým EU trochu pomatené? Nicméně dobrej podnikatelskej záměr. Kdo otevře rychle fabriku na výrobu " vostnáče " ten rychle zbohatne. Jdu do toho .
    Kníže
  • Pád Schengenu
    12.09.2015 17:50

    Jak by mohl schengen padnout, když je Administrativa EU tak mimořádně pružná a akce schopná . Doporučuji následující postup. 1) Poslanci se sejdou v Bruselu , kdyby tam náhodou nikdo nebyl tak příští měsíc ve Strasburku. 2) tam vytvoří komisi pro zamezení pádu Schengenu. 3) do půl roku tato komise zvolí svého předsedu ( doporučuji povolat do služby pana e e e Filu , kdyby to nechtěl tak pana Randorfa CSc. 4) předseda navrhne a v příslušných orgánech projedná zvýšení platů členů komise . 5) za odstoupivšiho člena komise kooptují našeho soudruha Špidlíka . 6) toho pošlou do Sýrie s úkolem , aby zajistil stabilitu u Asáda . Špidlík po návratu navrhne přijmout Sýrii do EU a problém je vyřešen.
    Karel IV
    • Re: Pád Schengenu
      14.09.2015 10:12

      Já myslím, že by si to zasloužilo přijmout tak 5000 nových úředníků a rozhodně jim zvýšit platy. Náročná práce si to přímo vyžaduje.Jo a ještě by to chtělo zřídit pár komisí pro příchozí, uprchnuvší, zabloudivši atd. Bude nutno rozšířit počet nezávislých iniciativ pro "začleňování" ,přičleňování,a podobných užitečných činností. Určitě jsou to jen střípky toho co by mohla EU v nejbližší době učinit.
      Homo
Aktuální komentáře
23.04.2024
7:40WEBINÁŘ už dnes: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
10:58Trhy mohou absorbovat geopolitická rizika, ale jen do určité míry
9:09Rozbřesk: Revize neutrální sazby ČNB se blíží - co čekat?
8:56ČEZ zažaloval ČNB kvůli milionové pokutě, na řadu přijdou tento týden výsledky big techu a futures jsou zelené  
8:53Bitcoin prošel dalším halvingem. Silný vliv na jeho cenu má letos spuštěné obchodování s ETF
6:37Venku mrazy, na trzích dle Bank of America hezká letní rally?
21.04.2024
8:58Víkendář: Vysoký dolarový optimismus, zdravá korekce na akciích, ale trend mířící vzhůru
20.04.2024
16:00Summers: Vyšší inflační tlaky nejsou překvapením, celkově je ale stále pravděpodobnější mírný pokles sazeb v letošním roce
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů