Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Soumrak internetové svobody ve jménu bezpečnosti?

Soumrak internetové svobody ve jménu bezpečnosti?

23.11.2015 15:35
Autor: Pavel Petr, Patria Online

Internet - jako všechny technologie, které jsme dosud vyvinuli má i své negativní dopady. Internet nám umožnil objednat si cokoliv a kdekoliv na planetě. Sblížil lidi a srazil náklady na komunikaci na minimum. Pomáhá v rozvojových zemích, kde i pro nás třeba “triviální” technologie, které jsme si osvojili již před lety, znamenají rozdíl jako den a noc.

Internet je také nová droga, ze které se léčí generace, která ho dostala do kolébky, ale nedokázala od něj odtrhnout oči pro svou fascinaci touto technologií. Internet je médium, které společnosti dalo hlas vyjádřit se formou blogu, dalo společnosti sílu upozornit na nepoctivé podnikání - např. u nás známá kauza obecně označovaná “Šmejdi”. Internet umožnil vytvoření jedné z nejrozsáhlejších databází vědomostí na světě, která je volně přístupná všem - Wikipedie.

Internet má ale i svoje temnější stránky. Internet zavedl kulturu “vítěz bere vše”. Proč si kupovat produkt od někoho, kdo je až druhý, když si ho můžete objednat od toho nejlepšího. Internet a jeho šedá zóna přístupná přes speciální software Tor dal vzniknout takovým místům jako Silk Road - vyjádřeno ab absurdum - eshop s drogami v zóně tzv. darknetu.

V neposlední řadě dal hlas, komunikaci a organizaci takovým uskupením jako je IS. Ve světle událostí posledních týdnů a měsíců bude čelit internet, provozovatelé různých portálů ale i fyzičtí provozovatelé internetu tlaku na poskytování dat, na jejich zaznamenávání a uchovávání. Bude zde tlak na to, aby se internet stal více “regulovaným” médiem / technologií.

Jestli je to správně nebo ne se jistě ještě povede košatá debata. Ale pokud bude zaveden silný dohled na takových službami jako je Google nebo Facebook případně nad hardwarem provozující celou síť, mohlo by to mít i negativní přesah do podnikání těchto společností. Je to asi podobné jako si kupovat byt, o kterém víte, že je v něm štěnice, ale správce domu vás ujišťuje, že ji zapne jen tehdy, pokud si bude důvodně jistý, že děláte něco nezákonného. Myslím si, že taková představa není pro nikoho příliš lákavá ať už je to onen podnikatel nebo případný uživatel.

Nepopírám a chápu, že s digitalizací našich životů se může do určité míry měnit hranice, co a jak chápeme hranice mezi veřejným prostorem a soukromím uživatelů a občanů. Ale existují jistě určité “mety”, které jsou nepřekročitelné pro drtivou většinu. Pak však i informace o tom jak společnosti spolupracující s úřady bude znamenat, jakou míru soukromí budou dopřávat svým uživatelům. Technlogie bez těchto zadních vrátek budou mít jistou výhodu např. v zemích, kde regulace není tak silná.

Přesto jsem si jistý, že svoboda internetu bude pod palbou těchto v určité míře oprávněných požadavků a dokonce si myslím, že řada nové regulace a možností jak sledovat provoz uživatelů bude prosazena. Otázkou zůstává, jak dlouho pak budeme čekat na další whistelblowera typu “Edward Snowden”, který rozkryje přešlapy tajných služeb nebo jiných úřadů, které šly výrazně za hranice běžného provozu bezpečnostní služby nebo za hranice svých pravomocí.

Jako jistou známku, že existuje zájem na větším získávání informací, může být i vzrůstající počet žádostí o data uživatelů, za podmínky, že míra vyplnění těchto požadavků zatím zdá se zůstává relativně konstantní. Například Google v posledním pololetí roku 2014 čelil 30 140 žádostem o data určitých uživatelů. Z toho bylo vyhověno 63 % požadavků různých institucí.

googl-1

U Twitteru je situace obdobná. V první polovině roku 2015 byl Twitter požádán 4363krát. Což je relativně rychlý růst z 2871 žádostí v druhé polovině roku 2014. Nejvíce žádají tyto státy - USA (více jak polovina všech požadavků), dále pak Francie, Španělsko, Velká Británie, Japonsko ale třeba i Turecko, Saúdská Arábie, Indie nebo Brazílie. Ostatní státy byly střídmější nebo nežádaly vůbec. Samozřejmě počet žádostí souvisí i s dostupností daných online služeb a internetu.

Přitom počet nových žádostí např. u Spojených států roste, každé pololetí počet žádostí roste již od začátku roku 2012 vyjma druhé poloviny roku 2013, kdy počet žádostí mírně poklesl, ale pak výrazně zrychlil.

U ikonického výrobce telefonů Apple patří prvenství USA, ale překvapivou dvojkou byla v první polovině roku 2015 Austrálie. Amerika měla 3824 požadavků a Austrálie 2986 požadavků. Tyto požadavky se týkaly ukradených a ztracených mobilních zařízení.

U Facebooku v prvním pololetí roku 2015 jasně dominují znovu Spojené státy s 17 577 požadavky na data. Téměř v 80 % bylo těmto požadavků alespoň vyhověno. Druhá byla Indie, třetí Velká Británie a pak v balíku podobných čísel Francie, Německo, Itálie, Brazílie. Následovaná s mírným odstupem Austrálií, Španělskem, Argentinou a Polskem. V této oblasti byla aktivní i Česká republika, která vznesla 34 dotazů na data uživatelů. Data získala u 74 % dotazů na Facebook.

Zdroj: firemní data - Google, Facebook, Twitter, Apple

 

Čtěte více:

Patria mění své doporučení pro KB + nová cílová cena (komentář analytika)
23.11.2015 8:22
Komerční banku aktuálně hodnotíme jako jednu z našich nejvíce preferov...
TopFiveTech - Icahn převrstvuje portfolio; Tesla chce továrnu v Německu a Goldman Sachs věří akciím Apple (DIP)
20.11.2015 17:00
Icahn přesunul ve 3Q svá aktiva a měnil akcie na které sází. Mili...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.