Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Energetické trhy procházejí revolucí, uhlí je odepsané, ropa a plyn ne

Energetické trhy procházejí revolucí, uhlí je odepsané, ropa a plyn ne

08.12.2015 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Pamatujete si ještě, když se hovořilo o tzv. ropném vrcholu? Tuto teorii prosazoval geolog společnosti Shell Marion King Hubbert. Ten byl přesvědčen, že těžba ropy dosáhne již brzy svého maxima a pak přijde neodvratitelný pokles. Nyní by nám tak už měla ropa pomalu docházet a národy by mezi sebou měly bojovat o její zbytky.

Ruský prezident Vladimir Putin se kdysi chlubil, že zásoby ropy a plynu, kterými jeho země disponuje, jsou mocnější zbraní než jaderné zbraně. Nyní možná tento názor přehodnocuje. Zejména kvůli těžbě v USA je nyní na trhu nezvykle velký objem ropy a ceny se tak drží velmi nízko. Dochází i ke geopolitickým změnám, které pravděpodobně změní svět k lepšímu. Podobně jako Putin asi mění své postoje i země Zálivu, které musí kvůli nízkým cenám ropy bojovat o udržení svého vlivu v regionu. Je také patrné, že OPEC ztratil vliv, který měl na celou globální ekonomiku.

Obavy z toho, že dojde ropa, se ale v současné situaci mění v obavy nové. Ty hovoří o tom, že pokud máme zajistit budoucnost naší planety, musíme většinu fosilních paliv nechat v zemi. Snahy o omezení klimatických změn vyvolaných člověkem udělají z jejich rezerv rezervy nevyužité, tudíž budou v podstatě bez hodnoty. Ropný vrchol a obavy z klimatických změn tak ve své podstatě docházejí ke stejnému závěru: Využívání fosilních paliv je časově omezenou činností a tento čas nám velmi rychle dochází.

Ať už ale ochránci životního prostředí tvrdí cokoliv, realita je taková, že ropě jen tak neodzvoní. Navíc jde o zdroj energie, který je plně kompatibilní s tezí o tom, že zhruba dvě třetiny fosilních paliv zůstanou pod zemí. Tyto dvě třetiny totiž přibližně odpovídají rezervám uhlí, zbytek tvoří právě ropa (asi z 60 %) a zemní plyn (přibližně ze 40 %). Pokud bychom se tedy zbavili uhlí, je další plné využívání ropy a plynu v souladu s environmentálními cíly. V podstatě k tomu už dochází. Až na výjimky jsou totiž uhelné elektrárny nahrazovány elektrárnami plynovými a to vede k významnému snížení emisí.

Každý z hlavních střednědobých scénářů implikuje, že uhlí už odzvonilo. Investoři hlasují nohama, kapitalizace amerických těžebních společností se propadla o 90 %. V rozvíjejících se zemích může tento proces trvat déle, nepůjde ale o nic jiného než o přechodnou fázi investic do zdroje, který je za svým vrcholem. Podle nové a fascinující analýzy od Goldman Sachs už získaly nízkouhlíkové technologie takové momentum, že globální emise dosáhnou svého vrcholu již do pěti let. Banka odhaduje, že obnovitelné zdroje by na energetické trhy měly mít do roku 2020 razantnější dopad než celá břidlicová revoluce v USA. Nakonec tak jejich výroba dosáhne kritické hranice potřebné pro velký pokles nákladů produkce.

Rychlost popsaných změn je mimořádná. Do roku 2020 by měly například LED technologie získat 70% podíl na trhu (nyní je to asi 30 %). Přibližně 22 % trhu s automobily by do deseti let měly představovat hybridy a elektromobily (nyní mají asi 3% podíl). V dohledné budoucnosti tu ale bude pro ropu vždy místo. Na to, abychom zvládli globální oteplování, se nemusíme vrátit do doby kamenné. Posun k elektromobilům ale zároveň zajistí klesající tlak na straně poptávky po ropě, takže její ceny se budou držet poměrně nízko. Ropný vrchol pak může přijít, ale je stále hodně vzdálený a k dispozici už budou alternativy.

Zdroj: The Telegraph

 


Čtěte více:

Rubl krvácí společně s ropou
07.12.2015 15:36
Ruský rubl se (opět) dostal pod silný tlak, ztrácí půdu pod nohama a m...
Z Číny odtéká stále více kapitálu, kdy se zastaví, ptají se ekonomové
08.12.2015 11:08
Čínská centrální banka na začátku druhého prosincového týdne roku 2015...
Komoditní měny trpí s ropou, dolaru nesvědčí odklon od rizika
08.12.2015 9:56
Data o čínském zahraničním obchodu příliš nepotěšila asijské akciové t...

Váš názor
  • BUDOUCNOST JE V JADERNÉ ELEKTŘINĚ
    09.12.2015 10:04

    BUDOUCNOST JE V JADERNÉ ELEKTŘINĚ, a Merkelová je minulost. Její momentální zbavení se jaderné energie je stejně pomatený omyl jako přijímat miliony válečných dezertérů. Celý svět je naštěstí ještě v pořádku a jaderné energetice se stále více daří.
    K
    • Re: BUDOUCNOST JE V JADERNÉ ELEKTŘINĚ
      09.12.2015 11:54

      nechtel jsem to tady tak nahlas vykrikovat, takze diky :-) ale na tomto miste mi zabylo lito uhli, takove ponizeni si fakt uhli nezaslouzi, pomatenci se vzpamatuji bud postupne nebo dusledkem nekolika soku a uhli se vrati zase na sve misto s patricnou poctou
  • svet se zblaznil
    08.12.2015 13:20

    a spolu s nim spousta analytiku, investoru a radoby energetiku, ... o politicich ani nemluve, ti jsou pouhe loutky v celem tom blazinci, ... primarni energie se nespotrebovavaji jenom na vyrobu elektriny, napr. zeleza a nasledne ocele se vyrabi rocne pres 1.6 miliardy tun (a produkce roste) a bez uhli se to neobejde, bez uhli se neobejde ani energetika jeste dlouhe desitky az stovky let at se to nekomu libi ci nikoliv, na solarni panel neneajedete zadny motor, jsou to zdroje tak na kryti ztrat v soustave, v Nemecku se dnes slunce a vitr podili na spotrebe primarnich energii asi 4-mi procenty, Muskova Giga Factory vyrobi za rok baterky s kapacitou, ktera neuskladni ani jeden den vyroby Temelina, ...
    • Re: svet se zblaznil
      11.12.2015 2:49

      Baterie ktoré vyrobí Tesla Gigafaktory za rok maju podla teba kapacitu ktorú vyrobí Temelín za jeden den? Ak je to tak tak Temelin može makať každy den na nabitie práve týchto batérii. Tie sa totiž dobíjajú každodenne. A na nabitie batéria vyrobených ďalší rok bude treba ďalší temelín. Možno nielen uhlie ale aj ropa pôjde do kelu.
      palo
    • Re: svet se zblaznil
      08.12.2015 19:21

      Ne ne, svět je jen nyní už v 21. století.. Pro uhlí je daleko lepší využití než jenom ohřívat vodu..
      fluidum
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data