Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak najít ten správný přístup k Rusku

Jak najít ten správný přístup k Rusku

17.01.2016 8:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Nedávno jsem strávil několik dní v Moskvě. Vystoupil jsem tam na konferenci pořádané organizací RT International. Rusko, ve kterém jsem nikdy předtím nebyl, mě poměrně příjemně překvapilo. Moskva je moderním městem, velmi vzdáleným šedé socialistické minulosti. Naopak, je v každém ohledu městem „evropským“. Když jsme s mojí ženou jeli z letiště, najednou se za jednou zatáčkou ukázaly se zdi Kremlu, jeho chrámy a vše se koupalo ve světle podvečerního slunce. Byl to mimořádný pohled.

Návštěvníci konference byli považováni za VIP a podle toho s námi bylo i jednáno. Účastnil se jí také Michail Gorbačov a překvapivě na ní nakonec promluvil i Vladimir Putin. Celkem zde promluvili řečníci z dvanácti zemí. Užívali jsme si extrémní pohostinnosti. Já sám jsem hovořil o tom, že státy mohou zachovat bezpečnost svých občanů a zároveň jejich soukromí. Vyžaduje to ale, aby byla vytvořena jasná pravidla, která by umožnila policii, aby pronikla do soukromí občanů.

Moje teze je taková, že se musíme hlavně vrátit k starému osvědčenému systému, kdy povolení k průniku do soukromí dává soudce a toto povolení obsahuje jasně daný seznam toho, co policie může učinit. Soudce by pak měl spolupracovat s nějakým typem ombudsmana. Tedy s nevládním poradcem, který by byl zodpovědný za to, aby práva občanů nebyla bezdůvodně porušována. Můj závěr byl ale pesimistický, protože podle mého názoru by žádný americký prezident na takový systém nepřistoupil.

Už dříve jsem se setkal s řadou Rusů a v mnoha oblastech jsou stejní jako všichni ostatní na této planetě. Hovor s nimi se rychle obrátí na téma dětí, školy, místa, kde žijí a života samotného. Rusové jsou také stále více nábožensky založení a ruská ortodoxní církev hraje v jejich zemi stále významnější roli. Během mého pobytu v Rusku se ale postupně ukazovala i horší stránka věci. Běžní Rusové i vzdělaní lidé, jako například učitelé, ke mně často přicházeli s otázkou, proč Američané tak nenávidí jejich zemi a proč americká média neřeknou o Rusku nikdy nic pozitivního.

Na zmíněné otázky jsem nebyl schopen nějak uceleně odpovědět. Zmínil jsem, že v Rusku pod vládou Vladimira Putina posílilo autoritářství, média ztratila většinu své svobody a starý způsob korupce byl jen nahrazen korupcí novou. Hovořil jsem i o Krymu a Ukrajině, kde podle mého názoru Rusko udělalo spoustu chyb, i když jeho postup byl také v řadě oblastí legitimní. Říkal jsem, že podle mého názoru vznikla celá krize skutečně pod taktovkou Washingtonu, který chtěl změnit režim v Kyjevě. A zmínil jsem i to, že ruská média často podávají zkreslené zprávy, které se drží vládní propagandy. To Rusové nepopírali.

Naše rozhovory a moje odpovědi ale stále nepřinášely skutečně uspokojující odpověď na pokládanou otázku. Prezident Vladimir Putin má i doma řadu kritiků, ale jeho popularita je enormní. Je považován za skutečného nacionalistu ze staré školy, a tudíž se podle mínění občanů chová podle toho, co je v nejlepším zájmu Ruska. A nejen to. Nedávný průzkum ve Velké Británii ukázal, že čtyři z pěti Britů by nevolili Camerona, ale Putina, pokud by u nich kandidoval ve volbách. Zajímalo by mě, jak by podobný průzkum dopadl v USA, kde se Obamova vláda zajímá spíše o globální problémy než o národní zájmy.

V USA je stále hodně starších lidí, kteří budou v Rusku vždy vidět nepřítele. K tomu přidejme chytráky, kteří potřebují nějakou údajnou hrozbu ze zahraničí k tomu, aby si udrželi svá dobře placená místa ve vládě i jinde. Nic z toho ovšem nevysvětluje, proč Američané nechápou hodnotu dobrých vztahů s Ruskem. Kdyby bylo Rusko zatlačeno do kouta, bylo by schopno Spojeným státům pořádně zatopit. Ale to není hlavní důvod, proč jsou dobré vztahy s ním namístě. Rusko bylo dobrým partnerem v Sýrii, když přispělo k dohodě týkající se používání chemických zbraní. I nyní je hybnou silou při jednáních, která by měla celý konflikt úplně ukončit. Rusko bylo také spolehlivým partnerem v boji proti terorismu a uznává, že i ono čelí hrozbě ze strany ISIS a dalších islámských militantů. To, co ruští politici dělají v jejich vlastní zemi, by mělo být pro americké zájmy irelevantní.

Někteří účastníci zmíněné konference byli americkou negativitou vůči Rusku zmateni stejně jako já. Peter Kuznick z American University v této souvislosti poukazuje například na to, jak mylné jsou představy Američanů o historii. V anketě mezi univerzitními premianty zjistil, že se domnívají, že ve druhé světové válce zemřelo asi 90 000 Američanů, což je asi o 300 000 méně, než byl skutečný počet. U Rusů byl odhadovaný počet mrtvých asi 100 000, což je asi o 27 900 000 méně, než jaká byla skutečnost! Ukazuje to, jak velké neporozumění panuje ohledně současných motivací a činů Rusů. Pokud bychom to srovnali s útoky z jedenáctého září, musely by tyto útoky pro dosažení stejného počtu obětí probíhat každý den po dobu 24 let.

Matičku Rus nemusíme zrovna milovat a to samé platí o Vladimiru Putinovi. V zájmu USA je ale vytvoření vztahů založených na společných zájmech. Ukrajina, která je minimálně tak zkorumpovaná jako celé Rusko, klíčovým zájmem Spojených států není. Spolupráce s Ruskem ale ano. Režim na Ukrajině byl změněn podle plánu USA a výsledkem je současná krize. Její příčinou tak není Putin, který několikrát žádal o dialog a respekt vůči Moskvě. Letos dal jasně najevo, že chce spolupracovat s USA a tato nabídka by neměla být odmítána nikým, kdo má v zájmu blaho Američanů.

Autorem je Philip Giraldi z Council for the National Interest.

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Rozbřesk – Fed má obavy z klesajících inflačních očekávání
15.01.2016 9:10
A máme to tady. První vážnější varování před tím, že s růstem sazeb v ...
Ropa už s třicítkou jen neflirtuje… Padá střemhlav dolů
15.01.2016 12:27
Ropa se na konci tohoto týdne řítí opět střemhlav dolů a propadá se ta...
Opora ekonomiky dostává trhliny - americký maloobchod v prosinci klesal
15.01.2016 15:03
Maloobchodní tržby ve Spojených státech se za prosinec snížily o 0,1 p...
Americký průmysl - špatný závěr roku a zřejmě i vstup do toho nového
15.01.2016 14:58
Průmyslová výroba v USA se za prosinec snížila o 0,4 procenta. Konsens...

Váš názor
  • Vtip dne
    22.01.2016 11:10

    Ukrajinský antimonopolní úřad se rozhodl uložit ruskému plynárenskému podniku Gazprom pokutu 85 miliard hřiven (99,5 miliardy Kč) za zneužití jeho monopolního postavení na ukrajinském trhu s tranzitem zemního plynu. (ČTK)
    Harp.
  • Super
    20.01.2016 12:08

    http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/392330-za-obtezovani-si-mohly-poloobnazene-navonene-zeny-rekl-salafisticky-kolinsky-imam.html...co přijde dál ?
    el mrcoch
  •  
    19.01.2016 18:13

    http://newobserveronline.com/inside-the-refugee-centers-a-worker-speaks/
    el mrcoch
  •  
    19.01.2016 18:11

    uz neni treba se hadat vsak tento rok prijde rozuzleni,vzdy nusi nekdo vyhrat remizy neexistuji
    velkaamdvedice
  • Cože?
    19.01.2016 17:28

    Tento pán asi nevnímal radost Američanů, i jejich vlády, vlastně celého západu, nad tím, když padl SSSR, že konečně nastane spolupráce, zmizí hrozby, zmizí vzájemná nenávist, provokování. Že už existovalo i partnerství v NATO, G7 a pod... Vše fungovalo až do nástupu Putina. Od té doby se Rusko snaží vrátit vše zpět před toto optimistické období. Snaží se obnovit vše z dob SSSR. Včetně své velikosti fyzické i politické. A Američané , potažmo celý západ, tomu má jen nečinně přihlížet??? Ukrajina, že byla pod taktovkou Washingtonu? To jako Washington zaplatil ty milióny lidí, kteří se chtěli vymanit z moci Moskvy a chtěli se stát normální civilizovanou, nezávislou zemí? Pochopitelně, že za Ukrajinu může Putin. Třeba jen proto, že být na Moskvě nezávislou ji nechtěl dovolit. A hájil to tak tvrdě, že tam došlo k válce, kterou nejen že živil, ale se jí i účastnil. Putin může o spolupráci mluvit jak chce. Jeho skutky, podrazy vypovídají o něčem jiném. A to bych se mohl rozepsát i o hybridní válce, kterou proti západu vede.
    Drakos
    • Re: Cože?
      19.01.2016 18:54

      Málo kdy věci bývají tak černobílé.
      kadanfm
      •  
        19.01.2016 19:13

        to nema cenu komentovat hrozny blabol
        velkaamdvedice
  • Rusko
    18.01.2016 12:18

    Tento pán tvrdí dvě zajímavé věci ,které se musí mnoha našim lidem přímo zajídat ! 1. Krizi na Ukrajině vyvolaly USA svou snahou změnit režim v Kyjevě za pomoci ze zahraničí organizovaného Majdanu. 2. Pokud by Putin kandidoval v Anglii na premiéra, tak dostane 80 % hlasů. To je také zajímavé ! Naše propaganda totiž stále tvrdí, že Putin má v Rusku podporu 90 % lidí jenom proto, že má v moci média a státní propagandu, která tamní lidi zpracovává v duchu jeho politiky. Ale 60 milionů Angličanů není pod Putinovou propagandou, ti žijí v Anglii pod naší ulhanou propagandou a přesto by dali Putinovi 80 % !!
    xiluodu
    • Re: Rusko
      18.01.2016 12:29

      Průzkumům coby kdyby přikládají nějakou důležitost jen bulíci. Respondenti takový nereálný scénář nebereou vážně a vážně ani neodpovídají. Já bych u nás Putina možná taky volil, třeba by jako český prezident podnikl invazi do Kaliningradu přejmenoval ho zpět na Královec a vrátil Čechám, co jim historicky patří. To by se mi tedy líbilo.
      ..
      • xiluodu
        19.01.2016 17:32

        A vy věříte, že takový průzkum vůbec proběhl? :-) Tenhle pán píše ve svém článku spousty nesmyslů.
        Drakos
      •  
        18.01.2016 12:53

        Byl by to vynikající prezident každého státu, však ho chválí Trump i Le Penová a za příklon k putinovskému Rusku a osobní sympatie k Putinovi získávají voliče ve vlastních volebních kampaních. Jako český prezident by ale Putin spíše donutil Ukrajinu k vydání Podkarpatské Rusi, kterou Ukrajina okupuje.
        Špaček
        •  
          18.01.2016 13:21

          Podkarpatskou Rus začal okupovat CCCP. Tož tohle nemůžeš dávat za vinu Ukrajině, protože byla sama Stalinem likvidována.
          Jesse
          • Na UA se ukázala
            19.01.2016 18:52

            kde jaká vojska už dávno před CCCP. No, i my se tam montovali.
            kadanfm
          • Špaček
            19.01.2016 17:42

            Le Penová? No tak jistě a nejen ona. Putin financuje hodně evropských nacionalistických a nacistických stran. Pořádá jim v Rusku sjezdy a setkání. Proč myslíte? Rozvrátit Evropu a získat v ní vliv jako její zachránce. A ty politické strany? No, pro dost peněz budou vychvalovat kohokoli. Mimo jiné, tyto strany nezískavají své voliče proto že poklonkují Putinovi,ale proto, že zneužívají velkých slov o vlastních národech. Máte pocit, že nacionalistické strany budou vychvalovat jiné národy? Ne, kdepak, pokud nemají dost silný vliv, budou spolupracovat s kdekým kdo jim platí. A Trump? Ten imbecil se chce pouze vyjímat. Nic víc. Na Putinovi mu prd zaleží. Je jen jeho téma jak něčím zaujmout a lišit se.
            Drakos
            • Zajímavá
              19.01.2016 17:55

              je podpora toho, jak říkáš imbecila..Kdo je Tebe "správný" kandidát?
              el mrcoch
              • Re: Zajímavá
                20.01.2016 12:36

                Moji Us přátelé a vzdálení příbuzní se shodnou v politice na máločem, ale shodnou se na tom, že Trump je extrémista a pro většinu američanů zcela nevolitelný. Druhá věc na které se shodli je, že letos je výběr kandidátů obzvláště slabý.
                ..
          •  
            19.01.2016 13:13

            Po dlhom čase reálne hodnotenie úlohy Ruska vo svete a postoja US voči Rusku. Má pravdu jeden z diskutujúcich, že keby toto napísal český , alebo slov. novinár, tak by ho majitelia médií zniesli zo sveta. Počujem , ako nad týmto článkom škrípu zubami US pochlebovači. Keďže je autor z US , tak držia väčšinou huby.
            Petrik
  •  
    18.01.2016 9:42

    Rusko je impérium na postupu. Tuto skutečnost v zájmu dobrých vztahů s Ruskem ignoroval i F. D. Roosevelt a dopadlo to pak zřejmě ještě hůře, než kdyby tento problém byl řešen ještě během 2. světové války.
    G94003
    • Petrik
      19.01.2016 18:04

      Víte chalane, ono je totiž štestí, že žijeme na tom proklatém západě, proto si každý může psát co se mu zlíbí. V Rusku to totiž prakticky není možné. Pochlebovači? Mno, je vidět jaký postoj máte k lidem s jiným názorem než s tím vaším. A to přeháním s tím "vaším" názorem. Vy totiž přikývnete všemu co je dobré pro Rusko a špatné pro civilizovaný svět. Sám názor nemáte. Potřebujete aby vám byl někým sdělen.
      Drakoš
      • Drakoš
        19.01.2016 18:47

        Přečti si ten příspěvek ještě jednou...
        kadanfm
  •  
    18.01.2016 9:39

    Tento pán radil se zahraniční politikou Ronu Paulovi. Čili coby reprezentant názoru americké veřejnosti je relevantní asi tak jako jistý pan Pajonk, jednu dobu místopředseda obskurního spolku s názvem Strana svobodných občanů. Nemluvě o tom, že je překvapen, že Moskva po deseti letech ropného boomu nevypadá jako předměstí Kinshasy, ale jako bohaté a moderní město s Kremlem uprostřed. Zřejmě tam taky nikdy neztvrdnul v zácpě, protože jel v autě s majáčkem (a tu zácpu pro ostatní zhoršoval).
    mirek
  •  
    18.01.2016 9:18

    Zajímavé je působiště autora a citovaný zdroj. Český autor by se u nás podobným článkem asi znemožnil.
    Pedro
    •  
      18.01.2016 9:45

      Jakýkoli autor se podobným názorem znemožní, protože jeho myšlenky zcela ignorují podstatu věci. Není jen USA, nejsou jen americké zájmy, není možné ignorovat bez důsledků to, co se děje za jeho hranicemi.
      G94003
  •  
    18.01.2016 8:31

    Rekl bych, ze psat takovej clanek je ztrata casu, kterej by se dal ucelneji pouzit ku skoku z mostu; a misto cteni si zajit nekam ven. Pan autor je uz zcela pohlcenej svym tehdejsim povolanim u CIA a konspiraci ma plnou palici.
    Deckard
  • Hoďte
    17.01.2016 21:41

    ...na to už ty atomovky, ty kecy se nedaj poslouchat :-) Trochu to pročistí vzduch...
    db
    • Re: Hoďte
      17.01.2016 22:04

      ... jak to jde na piksle, čaeoději? A pamatuj, když otevřeš pikslu a červy se rozlezou, už do piksly všechny nedostaneš.
      ☺lolek☺
  • Mocnosti hájí své zájmy
    17.01.2016 21:27

    tak nevím, o čem se furt hádáte. Ke vztahu USA - Rusko bych dodal, že je tady ještě jeden důležitý hráč a to Německo. Představte si, že by se paktovalo s Ruskem. Jsou to doslova dva protipóly jako muž a žena. Jeden má zdroje, druhý zručnost. Ale oba mají jedno společné - oba národy propadají velikášství a zapálenosti hraničící až s fanatismem. Kdyby uzavřeli svazek manželský... Proto si nedokáži udělat konečný názor na to, zda přítomnost USA v Evropě je správná či nikoliv. Na jednu stranu to usměrňuje Němce s Rusy, na druhou stranu to vyvolává americko-ruské třenice. Kromě vnitřních problémů a historických vztahů i tyto třenice jsou jedením z pravděpodobných důvodů krize na UA.
    kadanfm
    • Re: Mocnosti hájí své zájmy
      17.01.2016 21:52

      ... tak-tak, chtělo by to nějakého Ribentropa. Však on se najde.
      ☺lolek☺
  •  
    17.01.2016 19:07

    Jáj, preputlerovských čecháčikov treba multikulturalizovať a bude od takých ako je špačok, alebo Jožko, pokoj. Toto dobre vedia Američania, aj mama Merkelka. Vybavené, hotové, dobre ja hovorím.
    Šaňo
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university