Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Ruská ekonomická beznaděj a její pravá podstata

Ruská ekonomická beznaděj a její pravá podstata

02.02.2016 14:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Rok 2016 nevypadá pro ruskou ekonomiku dobře. Rubl oslabil na rekordní minima, doléhají na něj nízké ceny ropy, které se dostaly až na 30 dolarů za barel. Vláda získává téměř polovinu svých příjmů z ropy a plynu a nyní tak zápasí s tím, aby zalepila díru v rozpočtu ve výši 1,5 bilionu rublů. MMF očekává, že ruská ekonomika letos klesne o 1 %, v roce minulém dosáhl pokles 3,7 %.

Zmíněná čísla nejsou nijak radostná a možná ještě nevystihují plnou míru problémů, kterým ruská ekonomika čelí. Ekonomové a významní podnikatelé, včetně těch se silnými vazbami na Kreml, varují před dlouhodobou stagnací a poklesem konkurenceschopnosti. Herman Gref, který stojí v čele státem vlastněné Sberbank, například na konferenci v Moskvě uvedl, že „země se nalézá mezi těmi, kterým se ve světové ekonomice vede hůř a hůř“.

Rusko už se vypořádalo s řadou krizí, včetně propadu cen ropy v roce 2008 a dluhové krize v roce 1998. V těchto případech se však ekonomický růst vrátil během jednoho či dvou let. Současná recese je ale jiná. Jejím základem totiž nejsou nízké ceny ropy či sankce, ale strukturální slabost ekonomiky. Už v roce 2012 se začaly objevovat problémy, a to se ceny ropy nalézaly na 100 dolarech za barel a sankce neexistovaly.

Ruský profesor ekonomie Vladislav Inozemtsev tvrdí, že současný pokles má základ v tom, že se Putin v roce 2012 vrátil k moci. Zvýšil totiž daně firemnímu sektoru a daně z nemovitostí, aby mohl financovat své vojenské výdaje. K tomu zvýšil vliv málo efektivních společností, které vlastní stát. Podnikatelé ztratili optimismus, omezili investice a došlo k propadu produktivity a naopak k růstu korupce. Zeslábl příliv zahraničních investic, protože investoři se začali bát toho, co se s jejich aktivy nakoupenými v Rusku stane.

Putin se stal poprvé prezidentem v roce 2000 a tehdy tvrdil, že sníží závislost na ropě. Namísto toho ale došlo k pravému opaku. Nyní žije přibližně 22 milionu Rusů pod hranicí chudoby. Firmy jako General Motors, které dříve ohledně Ruska sršely optimismem, tam nyní zavírají své provozy. To samé činí firmy jako Adidas či Mango.

Zastánci reforem tvrdí, že stále není pozdě. Stále je podle nich čas na investice do technologií a na uvolnění tlaku, který vláda vyvíjí na soukromý sektor. Ruská společnost trpí, ale nehrozí okamžité riziko nepokojů. Vláda si ovšem velké investice dovolit nemůže, už nyní musí čerpat ze svých rezerv a výdajové programy se omezují. V soukromém sektoru není situace o mnoho lepší. Sankce uzavřely firmám přístup k zahraničním zdrojům, slabý rubl zdražuje dovoz technologií, které by mohly zvýšit produktivitu a efektivitu výroby.

Putinova obliba stále dosahuje přibližně 80 % a on tak nevykazuje nejmenší známky zájmu o změnu ruského ekonomického modelu. Na konci ledna dokonce tvrdil, že „existuje důvod pro opatrný optimismus“. Státem vlastněné firmy spravují jeho přátelé, jemu naklonění lidé profitovali i z projektů, jako byly olympijské hry, které ovšem ekonomice jako celku moc nepomohly. Hluboké reformy jsou stále v rozporu se zájmy současné vlády.

Autorem je Carol Matlack.

Zdroj: BusinesWeek, Bloomberg


Čtěte více:

Nejhodnotnější značkou světa je opět Apple, nejvlivnější Disney
02.02.2016 12:40
Nejhodnotnější značkou na světě zůstává Apple s hodnotou 145,9 miliard...
OKD (NWR) chce do dvou let propustit polovinu zaměstnanců (+názor analytika)
02.02.2016 10:15
Těžební společnost OKD chce do dvou let propustit polovinu zaměstnanců...
Dluhopisoví medvědi křičí: Utečte!
02.02.2016 11:00
Podle stereotypního pohledu jsou akcioví investoři obvykle v klidu ješ...

Váš názor
  • prostě to není tržní ekonomika
    02.02.2016 17:37

    Nejde o zahraniční investice. Jde o to, že prostě chybí zdravý živnostenský sektor, svoboda podnikání a jasná pravidla, platná pro všechny. To, že ho bude mít rádo 80% voličů, je něco jiného. Vždyť u nás také vyhraje Babiš. Voliči tomu nerozumějí a věří vládním médiím. Bez malého a středního podnikání nikdy v Rusku nebude tak dobře, jako v roce 1910.
  • Navrhuji
    02.02.2016 17:25

    nový název pro zěmě typu Ruska na banánové republiky. Zemi vede diktátor, inflace je dvojciferná, pořadí v korupčním žebříčku v první dvacítce, nezávislý tisk prakticky neexistuje. Je to typicky země, kde je 60-70 % populace negramotná a má ráda "silného" vůdce. Už se těším na zlatý standard pro rubl, to to teprv posviští. Nevidím bohužel pro Rusko východisko, elity z tama odcházejí.
    lime
    • Re: Navrhuji
      02.02.2016 17:53

      zdá se že ideální bude rozmístit kolem Ruska armádu a ve vhodném momentě zaútočit, jinak máme problém...do té doby ovšem musíme těch 60-70% negramotů udržet doma, aby se v Evropě nepletli potomkům Mohameda na které tak Evropa spoléhá kvůli ek. růstu! Pak tam zavedeme demokracii západního typu a jak píše RH budeme uplatňovat co možná nejvíce "státní násilí"...ropa bude levná, plyn a vlastníci komoditních společností rádi odevzdají své podíly mírotvorcům z améru a jedinečným vůdcům EU. Poté konečně nastane rovnováha sil a skomírající čína bude nadšena, že má Rusko z cesty....Krym přejde pod správu Porošenka a ten tam rozšíří své čokoládové impérium a pěstování banánů...
      el mrcoch
      •  
        02.02.2016 20:58

        ... podívej, sluníčkáři, já jsem názoru, že Evropa musí pŕitvrdit, a to po dobrém nepůjde. Je potřebné rozmístit jednotky NATO na vnějších hranicích, a apriori nevylučovat střelbu ostrými. Dále je velmi žádoucí rozmetat NO-GO zóny, aplikovat zásadu kolektivní viny vůči migrantům, snížit jim dávky na desetinu, a meśit povolit v Evropě právě tolik kolik je kostelů v Saúdské arábii. Žádné zakrývání tváří. Pořádek je možné si vynutit pouze státním násilím. Vy slunićkáři byse poŕád někoho vychovávali, domlouvali mu, ale na to já nevěřím. Z Evropy bych vyhodil každého migranta, který jen cekne. Berou a ani nepoděkují, to mi dost zajídá.
        ☺lolek☺
        •  
          05.02.2016 19:26

          .....já koukám jako blázen....ono i z rupheje občas, velmi zřídka, vypadne něco rozumného....
          keris
        • Musím
          02.02.2016 21:01

          Ti dát bod kobliho, ale mě to neříkej..o))
          el mrcoch
          • Re: Musím
            02.02.2016 21:10

            o))Seš Holt Havloid, sluníčkář a kavarenský povaleč. Věděl jsem to. Přišel čas odhodit masku Ahmede..
            Velkamedvědice
            • Jsem
              02.02.2016 21:13

              el...to Ti musí být jasné, ne..o))) něco El Hadži Diouf...
              el mrcoch
      • El Mrcoch
        02.02.2016 18:04

        Že s tebe bude největší ochránce ochránce rusáků bych nečekal, že každý příspěvek stočíš k imigrantům jo o))
        Velkamedvědice
        • Re: El Mrcoch
          02.02.2016 18:14

          Mi je Rusko vcelku putna...v kontextu událostí ve světě pouze připouštím špatné a horší varianty, které z toho všeho mohou vylézt. Znám Tvou nenávist vůči té zemi a s mnoha věcmi se dá souhlasit...Ale nevidím žádné akceptovatelné řešení, aby se věci změnily k lepšímu...A po Putinovi může přijít klidně někdo horší..pak mu můžeme říkat třeba Staler...Není to tak dávno co jsi G8 vřele třepala rukama s Medveděvem a Putinem a EU lídři s Kaddáfím...
          el mrcoch
          • Mrcoch
            02.02.2016 19:22

            Po Putinovi může přijít někdo ještě horší... No, to by bylo nadělení. Na druhou stranu si myslím, že mezi velmocemi není příliš zásadních rozdílů v geopolitice a tipuji, že významná část toho, co Rusko nyní za Putina dělá, je prostě reakce na okolní vývoj.
            kadanfm
            • Re: Mrcoch
              02.02.2016 19:27

              Ano...a poněvadž vývoj jde od desíti k pěti, tak to potom tak vypadá..
              el mrcoch
              • Na mezinárodní scéně
                02.02.2016 19:36

                je deficit politiky typu "každý si hledí svého". Poslední dobou mi přichází na mysl myšlenka opuštění EU i NATO a rozšířit pás neutrálních zemí ve střední Evropě...
                kadanfm
                • Re: Na mezinárodní scéně
                  02.02.2016 19:41

                  To byrokrati nikdy nedovolí, nemůžeš si vybrat..
                  el mrcoch
                  • V Evropě chybí
                    02.02.2016 19:47

                    "něco" uprostřed. Kdysi tu bývalo R-U, ale to byl takový kočkopes - přes Rakušany stejně bylo svázáno s předchůdcem a později již Německem. Teď je tu všude EU i NATO a na hranicích s Ruskem se tak střetávají dva dosti odlišné světy. Vložením mezičlánku by se ty hraniční rozdíly zmenšily.
                    kadanfm
                    • Re: V Evropě chybí
                      02.02.2016 19:57

                      To by byl konec jejich myšlenek kámo, to je utopie...
                      el mrcoch
                      • Spatně prováděná myšlenka
                        02.02.2016 20:08

                        může dojít k výsledkům opačným než k těm původně zamýšleným.
                        kadanfm
                        • Re: Spatně prováděná myšlenka
                          02.02.2016 20:14

                          Po revoluci...
                          el mrcoch
                          • Tak když se při ní
                            02.02.2016 20:16

                            bude jen cinkat klíči...
                            kadanfm
          •  
            02.02.2016 18:22

            Nenávist?? To bych neřekl. Spíše historické zkušenosti. Uvedl jsem někdy u rusku nějaký nepravdivý údaj? Nebo že mám výhrady k postnáčelníkovi KGB?
            Velkamedvědice
            • Podívej
              02.02.2016 18:37

              parde, nekopíruji, nearchivuji. Vedli jsme pár diskuzí, pouze vyvozuji. Vyhrocená debata nemá smysl. Jenom nemám rád tzv. "absolutní pravdy"..Dolož, dokaž, s tím nehneš. Prostě to vidím tak, že věci nejsou jenom černé nebo bílé. Blafy nějakého generála pouze odvádějí pozornost od prů*su který tam mají. A neví co s ním. Dívám se na to v kontextu věcí které běží kolem nás. Existuje teď nějaké smysluplné řešení dobré pro obě strany (nebo tři). EU+USA, Rusko, muslimové. Kolik vojáků má daeš. Se zbytkem těch magorů by snad dohodli, aby byl klid. Co chce Erdogan, který má doma novou "třídů" dolarových milionářů? Chce vůbec někdo najít východisko? Co říkáš na Kalegriho, je to hovadina, když se díváš kolem?
              el mrcoch
              • Re: Podívej
                02.02.2016 18:41

                Ale článek je o tom, že je rusko převlečená benzinka a ekonomickém dopadu.
                Velkamedvědice
                •  
                  02.02.2016 18:58

                  Nehádám se, reagoval jsem na názor Limeho...jinak "diktátorské" manýry vidíme bežné i v evropských médiích, která neinformují pravdivě..když se vrátím k tomu diktátorovi...
                  el mrcoch
                  • A
                    02.02.2016 19:08

                    to nemluvím o švédských "nevolbách"..do kdy ? 2022 ? Pokud se mýlím oprav mne..
                    el mrcoch
        • Re: El Mrcoch
          02.02.2016 18:08

          http://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/393311-svedsko-se-pripravuje-na-valku-prozradil-general.html
          Velkamedvědice
          • Švédi
            02.02.2016 18:15

            neumí uhlídat nádraží a vést válku..o))) Kdyby se radši starali o to co mají doma..
            el mrcoch
        • Re: El Mrcoch
          02.02.2016 18:05

          http://svobodneforum.cz/nejvetsi-hrozbou-pro-evropu-je-rusko-tvrdi-general-pavel/
          Velkamedvědice
          • Generál
            02.02.2016 18:24

            Laudón jede přes vesnici...holt je to placený voják...generálové v ameru se chrtili na Irák a jak to dopadlo...vojáci jsou špatní rádci, kdekoliv...
            el mrcoch
            • Re: Generál
              02.02.2016 18:29

              Četls, kolik za posledních rok stratovalo švédských stihaček k ruským? Švédsko bylo neutrální.
              Velkamedvědice
              • Myslím
                02.02.2016 18:48

                že to je národní sport, příkladů najdeš kupu, jak ve vodě tak ve vzduchu...btw. myslíš že ty naše diskuze čte hodně lidí? Mohli bychom to třeba knižně vydat a být v balíku, pokud nám dá Parta archiv...klidně tam může být více lidí, nazval bych to třeba "Všehochuť v přímém přenosu aneb jak se vede internetová diskuze" Autor el Medvěd a kolektiv...o))
                el mrcoch
Aktuální komentáře
19.04.2024
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data