Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Je Evropa bez Američanů ochromena?

Je Evropa bez Američanů ochromena?

18.02.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Evropa čelí hned několika těžkým krizím najednou a začíná v ní převažovat názor, že Spojené státy už nejsou ochotny či dokonce schopny jí tyto problémy pomoci řešit. Na nedávné bezpečnostní konferenci v Mnichově se hovořilo zejména o uprchlické krizi, konfliktu v Sýrii, ruské agresi a potenciálním rozpadu struktur Evropské unie. Evropští politici si neustále stěžovali, že tyto problémy se v roce 2015 stále zhoršovaly. Shodovali se také na tom, že v roce 2016 tomu bude podobně. Například německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier hovořil o tom, že se „do Evropy vrátila otázka války a míru“. Nepřímo se tak dotýkal ruských vojenských operací.

Několik evropských politiků mi řeklo, že od amerického prezidenta Obamy se nečeká, že by poslední rok ve funkci nějak výrazně měnil svou politiku, aby tak více pomohl k řešení evropských problémů. Ty jsou ale vnímány jako kritické a nemohou čekat na to, až do Washingtonu přijde nová vláda. Podle některých názorů se současná americká vláda už jen snaží o to, aby za sebou zanechala pozitivní dojem ze svého předchozího vládnutí. Nesnaží se již dosáhnout ničeho dalšího. Problémy se ale mohou ještě zhoršovat.

V soukromí řada evropských diplomatů přiznává, že jejich vlády už ani s větší angažovaností Američanů nepočítají a zároveň se zdá, že stále větší roli hraje v evropských problémech Rusko. Walter Russell Mead z Hudson Institute k tomu říká: „Zdá se, že už s námi nepočítají. Z evropské perspektivy se naopak Putin stal tím, s kým je nutno jednat.“ Americký ministr zahraničí John Kerry ale hovoří optimisticky o tom, že přes hloubku současných problémů se Evropa jistě vrátí zpět silnější, pokud bude táhnout za jeden provaz.

Kerry nedávno řekl, že americko-evropské vztahy neprocházejí krizí tak, jak někteří tvrdí. Poukázal například na společné aktivity zaměřené proti ruské agresi na Ukrajině a na dohodu s Íránem, která je také odrazem společných snah. Zároveň však uznal, že Spojené státy by mohly Evropě více pomoci s miliony uprchlíků, kteří do ní směřují. Kerry hovořil i o americké dohodě s Ruskem týkající se Sýrie, která by měla vést k „ukončení nepřátelství“. Už ovšem nezmínil, že syrský prezident Assad podobné návrhy odmítl a v Evropě převažuje názor, že Spojené státy nemají potřebné páky na to, aby Rusy donutily ke změně jejich strategie v Sýrii.

Derek Chollet, který byl do minulého roku členem Obamovy vlády, mi k americko-evropským vztahům řekl: „Bílý dům se domnívá, že Spojené státy by měly i nadále pomáhat s udržením bezpečnosti v Evropě. Nicméně platí, že Evropané musí udělat více pro to, aby se se svými problémy vypořádali. Je mylné se domnívat, že buď problémy vyřeší Američané, nebo zůstanou nevyřešeny. Od Spojených států chce každý z jejich spojenců víc, ale tyto požadavky nepředstavují žádnou strategii.“ Obama se podle Cholleta snaží o nalezení rovnováhy mezi omezenými zdroji a strategickými zájmy USA a Američané nebudou řešit problémy Evropy za Evropany.

V USA ale nalezneme i opačný pohled, protože řada zástupců armády a členů Kongresu tvrdí, že Spojené státy by měly být aktivnější. Měly by například poskytnout zbraně ukrajinské armádě, vytvořit zóny bezpečí v Sýrii či vyzbrojit syrské rebely moderními zbraněmi. Je ale pravděpodobné, že Obama už skutečně nebude svou politiku výrazněji měnit. A pro Evropu to může být příliš dlouhé čekání na změnu.

Autorem je Josh Rogin.

Zdroj: Bloomberg


Čtěte více:

Technická analýza - Dolar má nakročeno k dosažení EMA200
18.02.2016 9:38
EURUSD: Měnový pár konsoliduje při denním pivotu. Oscilátor relativní...
Levná ropa by mohla vést k výraznému poklesu těžby v Rusku
18.02.2016 9:52
Těžba ropy v Rusku by mohla během několika příštích let klesnout o 14...
Trhy ráno postrádají silné impulsy, jen přesto posiluje
18.02.2016 10:31
Zápis z posledního jednání Fedu odhalil rostoucí obavy z rizik pro ame...
Úvaha: Co když jsou centrální banky žijícími dinosaury?
18.02.2016 10:44
Na serveru Bloomberg publikoval Jonas Cho Walsard článek „Top Nordic S...

Váš názor
  •  
    18.02.2016 13:22

    Je už trápne počúvať Američanov, že sa všetkými problémami je Rusko. Rusov za chvíľu obvinia, že sú zodpovední aj za veľkú zimu, alebo za slabú zimu. Prípadné uvoľňovanie vzťahov s Ruskom štve práve zbrojársku lobby v USA, lebo potrebujú "vystrašeným" Európanom predávať zbrane. Urobia preto všetko , aby na Ukrajine náhodou nenastal mier, čo by veľmi narušilo ich sen dostať sa Rusom "pod okná".
    Petrík
    •  
      19.02.2016 9:14

      USA stáhly roku 2013 z Evropy všechny tanky. A co se nestalo. Rus už opět okupuje sousední zemi a vraždí kde může. A ještě se tu najde dostatek naivních či zlomyslných roztleskávačů kremelských svinstev. Na Ukrajině v dohledné době mír nebude. Putinovi totiž něco takového nevyhovuje. A čím větší ekonomické problémy bude Rusko mít, tím víc bude chtít Kreml odvrátit pozornost vlastního mužictva na problémy okolního světa.
      QEntity
      •  
        23.02.2016 16:18

        Ty by si si veľmi dobre rozumel s našim Šebejom. On by najradšej zariadil , aby ani slnko nevychádzalo na východe , aby náhodou niečo nedonieslo z Ruska.
        petrík
  •  
    18.02.2016 11:56

    Závislost Evropy na Americe je otázkou trvalé psychologické masáže. Až se Evropa odpoutá od Ameriky a bude si své věci řešit sama, pak teprve nastane skutečný rozvoj Evropy.
    juniper
    •  
      19.02.2016 9:17

      Evropa se zjevně chová poněkud nesvéprávně, když očekává řešení nejrůznějších problémů od USA. Ale to je chyba Evropy, nikoli USA. A skutečný rozvoj Evropy nastane, až současné neudržitelné důchodové systémy zkolabují a obyvatelstvo si uvědomí, že je výrazně lepší mít nízké daně a růst než vysoké daně a stagnaci. Ale toho se nejspíš my dva nedožijeme.
      QEntity
    • to zní krásně
      18.02.2016 13:22

      ale jaká bude realita ;)?
      Bob
Aktuální komentáře
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university