Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Špatné zprávy a realita

Špatné zprávy a realita

04.03.2016 13:00
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

V poslední době můžeme už i v běžných českých periodikách číst zprávy o tom, jak se na nás chystá další recese a že je vlastně všechno špatně. Když jsem naposledy četl rozhovor, který ústil v názor, že nejlépe by investor udělal, kdyby měl všechny peníze ve zlatých cihličkách, zamyslel jsem se nad tím, proč média dopřávají mnohem více prostoru škarohlídům než optimistům. Když někteří věrozvěsti špatných časů varovali před realitní bublinou a trefili se, byli oslavováni jako jediní dobří ekonomové. Když se ale podíváme na jejich další komunikaci, zjistíme, že ve varování pokračovali a rétoriku nezměnili, ani když bylo nejhorší za námi.

Investoři dávají přednost skeptickým vyhlídkám 

Klasickým příkladem je Nouriel Roubini, přezdívaný Doktor Zkáza; a jak již přezdívka napovídá, jde o ekonoma, který je takřka vždy skeptikem. Přestože má pravdu spíše výjimečně, je považován za celebritu. A ten, kdo investoval podle něj, příliš úspěšný nebyl. Sice v roce 2006 správně varoval před bublinou na trhu nemovitostí, nicméně ještě na počátku roku 2009 tvrdil, že akcie klesnou ještě o 20 %, a když naopak vzrostly, tvrdil, že jde o krátkodobý vzrůst na klesajícím trhu (bear market rally, CFA konference, duben 2009).

Konec konců, když zmíníte rok 2009, pro většinu lidí je to rok krize, a nikoli rok, kdy se na akciích vydělalo (cca 30 % měřeno světovým indexem). Podobně se mýlil i v předpovědích vývoje hospodářství a účincích „krizové“ měnové politiky. Přestože ani Spojené státy nejsou ještě z dopadů finanční krize úplně venku, dá se říci, že její valnou většinu již úspěšně překonaly. Další krize zcela jistě přijde, možná za rok, možná za pět let, to ale neznamená, že tím bude dáno za pravdu těm, kdo ji věštili již před lety.

To, že novináři obecně upřednostňují „katastrofické“ zpravodajství před pozitivním, je věc, která je poměrně známá. Že se tento faktor objevuje ve všech oblastech, tudíž i v té ekonomické, si není těžké domyslet. Nicméně zajímavější je zjistit, že čtenáři či posluchači se mnohem lépe ztotožňují s negativními vyhlídkami než s optimismem. Pokud někde přednáším své prognózy, se souhlasem publika a pozitivním hodnocením se setkávám mnohem častěji v případě, že vyjadřuji určité pochybnosti o stavu světa, než když jsou mé předpovědi víceméně optimistické. A to zvláště v situacích, jakou máme dnes – trhy klesají a všude se mluví o budoucí krizi.

Skepticismus není radno přeceňovat 

Katastrofická zpráva je vždy „bombastičtější“ a ve své podstatě pro čtenáře či posluchače zajímavější, než zpráva dobrá. A proč se předpovědí zkázy objevuje více zrovna v současnosti? Na vině je zvýšená kolísavost na finančních trzích umocněná dobrou výkonností trhů v posledních sedmi letech. Nestabilní politická situace, kamkoli se podíváme, finanční nesnáze států jako výsledek populistických politik, to je dnešní podhoubí a zároveň zdánlivá opora pro negativní scénáře. Přitom ty pravé hrozby se skrývají jinde a jsou mnohem plíživější – jmenuji například nepříznivý demografický vývoj, nedostatečné vzdělání většiny světové populace nebo rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými (jakkoli jde v tomto případě o v zásadě přirozený proces).

Čím je společnost zjitřenější a čím je situace v politice, hospodářství, na finančních trzích nebo třeba na trhu práce nestálejší, tím více se podle mého odtrhuje „novinářská“ realita od té skutečné. Netvrdím, že příští rok určitě nepřijde krize. Jen její pravděpodobnost je zcela jistě mnohem nižší, než by mohl evokovat náš dojem z novinových titulků.  

Aleš Prandstetter

Pozice: hlavní investiční stratég 

Aleš Prandstetter vystudoval fakultu Financí a účetnictví, obor finance, na Vysoké škole ekonomické a MBA na Prague International Business School. V letech 1993 až 2008 pracoval na seniorních pozicích v oblasti finančních analýz ve finančních skupinách IPB, ČSOB, PPF a Sitronics TS. V roce 2008 nastoupil do ČSOB Asset Management jako hlavní analytik a vedl tým analytické podpory pro fondy KBC a ČSOB zaměřené na střední a východní Evropu se specializací na Turecko. Od srpna 2011 zastává pozici investičního stratéga ČSOB AM.

Zajímáte se o fondy ČSOB Asset Management? Více informací ZDE.


Čtěte více:

Jak je poskládané portfolio fondu Patria Selection 1? Přečtěte si firemní příběhy (2. díl)
04.03.2016 10:47
Již příští týden 11. března končí úpis fondu Patria Selection 1. Nabíz...
Monetární politika Chucka Norrise
03.03.2016 14:00
Ať už americké ekonomice nyní hrozí recese, či ne, jedna věc je jistá....
Americký sektor služeb udržel tempo růstu
03.03.2016 16:12
Index ISM pro nevýrobní sektor, zahrnující především služby, se za úno...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
13:00Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university