Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna jako dlužnicko-věřitelský spolek

Eurozóna jako dlužnicko-věřitelský spolek

24.06.2016 15:45
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Milí čtenáři! Redakce Patria Online chce neustále rozšiřovat svou obsahovou nabídku, která se týká názorů, postojů a dění na finančních trzích. I proto jsme se rozhodli, ve spolupráci s kolegy z finanční skupiny ČSOB, že budeme na nepravidelné bázi hodnotit zajímavé publikace a knihy, které se týkají investic, ekonomiky a financí. Jako první počin v této aktivitě proto Patria Online přináší recenzi knihy Hanse-Wernera Sinna: V pasti eura, z pera Petra Dufka, analytika finančních trhů ČSOB.

Profesor Hans-Werner Sinn jako přední německý ekonom a zároveň penzionovaný prezident mnichovského Ifo institutu není rozhodně odpůrcem eura ani zarytým bojovníkem proti další integraci Evropské unie. Přesto jeho kniha V pasti eura, která letos vyšla v českém překladu profesora Karla Dyby, vyznívá vůči společné měně, respektive autoritám, které ji řídí, poměrně nelichotivě. Odpůrce eura v ČR nepochybně potěší, příznivce odradí, nicméně je to rozhodně kniha, která stojí za přečtení. Je to krátká čtivá kniha, které euroskeptiky nejspíše utvrdí v názorech, euro-optimisty možná naštve, má každopádně ambici přimět obě dvě strany přemýšlet i trochu z jiného pohledu než dosud.

A to především proto, že není jednostranně kritická, nicméně zároveň poukazuje na základy problémů fungování eurozóny z pohledu, kterého si hlavní proud většinou příliš nevšímá. Tím spíše, že jde o „detaily“ velmi podstatné, jak už to obvykle bývá. Ke kladům této knihy nepochybně patří její věcné uspořádání. Od základních chyb při konstrukci a boje za existenci eura, přes návrhy autora, jak eurozónu přivést do skutečně funkčního stavu a konče vizí evropské konfederace. Je to nepochybně zajímavé čtení rozložené do jednotlivých dějství evropského „dramatu“, které není určeno výhradně ekonomům, ale je srozumitelné široké veřejnosti. Nechci na tomto místě popisovat obsah jednotlivých kapitol, a proto se jen zaměřím na tři pro mě nejzajímavější témata.

Německo v menšině

Ačkoliv se často traduje, jak byla německá Bundesbanka vzorem pro fungování ECB, poslední léta ukazují, jak málo společného mají obě instituce. A jak malý vliv má vlastně zástupce Německa při rozhodování o tak zásadních krocích, jako je masivní tisk peněz skrze všechny možné programy, s nimiž v posledních osmi letech ECB přišla. Tyto programy sice byly nejprve zabaleny do vzletných slov o nutnosti stabilizace finančních trhů, následně do tezí o boji za dosažení inflačního cíle, avšak nelze vyloučit, že jim jde především o to, zajistit levné a dostupné financování předlužených zemí. A to není pozitivní hodnocení centrální banky, která by se rozhodně neměla stavět do role aktivního investora do dluhopisů nevalné kvality, ani do pozice věřitele poslední instance pro jednotlivé zúčastněné země. A právě kontext rozhodování, upřednostňování krátkodobých cílů před dlouhodobou prosperitou, je terčem věcné kritiky profesora Sinna. Zvlášť zajímavé je pak vysvětlení pozice Francie (jako by měla vždy poslední slovo), kterou rozhodně nechci čtenáři prozrazovat. Je to jedna z point, která zřejmě odsuzuje evropský projekt k dalšímu tápání.

Jednosměrné Řecko

Zatímco už od roku 2010 to vypadá, že obecně přijímaným receptem na řecké dluhy jsou ještě větší dluhy, tak v tomto směru může překvapit jasný postoj profesora Sinna, který hovoří o nutnosti oddlužení této země. Zároveň ovšem konstatuje, že neexistuje zázračná cesta, která do Řecka přivede prosperitu, když fakticky nedošlo – a vlastně ani nemůže dojít – k vnitřnímu přizpůsobení ekonomiky. Takovému, které by zvýšilo konkurenceschopnost této země, ať už na domácím nebo zahraničním trhu. Dlouhodobá vyšší domácí poptávka (ve srovnání s nabídkou) živená mzdami, jež nejsou úměrné produktivitě, totiž nemůže vést k ničemu jinému, než dluhovému financování dovozu. Řecko si sice v takovém případě díky společné měně nemusí půjčovat přímo na finančních trzích, protože vždy je tu ECB, která dostatek eur pro ekonomiku dodá. Takže zatímco státní dluhy Řecka lze smazat jedním tahem, privátní (bankovní) dluh, který má tato země v rámci Targetu euro-systému, může klidně dál narůstat. Problémem ovšem je, že tato cesta nepřináší ani prosperitu, ani perspektivu pro oněch 50 % nezaměstnaných mezi mladými.

Německo jako vítěz?

V širších souvislostech si lze nakonec udělat názor na pozici Německa jako vítěze evropské integrace. Německá ekonomika vykazuje na rozdíl od ostatních starých členských zemí EU velmi slušný růst, stává se čím dál více konkurenceschopnější a zároveň vytváří nejvyšší přebytky běžného účtu platební bilance. Do této pozice se však, jak autor uvádí, nedostala bezbolestně a rozhodně to není pozice, která jí přináší jen obchodní přebytek. Německo se svým úsilím o konkurenceschopnost dostalo do pozice bankéře, který ať chce nebo nechce, nepřímo financuje ostatní, kteří jeho zboží nakupují, protože sami na poli získávání konkurenčních výhod příliš nepracovali. Výhoda a nevýhoda pozice Německa jsou jako dvě strany jedné mince. Pozici nejsilnější ekonomiky EU Německo nezískalo zadarmo. Nebyla zadarmo, není zadarmo a už vůbec nebude zadarmo.

A jak z toho ven navrhuje v poslední části knihy profesor Sinn. Jeho názory v tomto směru asi příliš populární mezi zastánci transferové unie nebudou, ale na jeho slova nakonec může dojít. Už proto, že současný tlak na posílení unie v různých oblastech dává nové podobě unie slabé základy, tak jako při vzniku unie měnové. Proč tomu tak je, ponechávám na čtenáři samotném.

 
 

Čtěte více:

Dopady brexitu (II. díl)
24.06.2016 12:45
Rozhodnutí Britů vystoupit z Evropské unie neznamená jen vyjádření jej...
BREXIT a akcie v CEE - jak se zachovat ve středu Evropy (+komentář analytika)
24.06.2016 10:44
Britské rozhodnutí opustit EU poslalo globální akciové trhy prudce dol...
Výhled pro finanční trhy - Britové mění pravidla hry
24.06.2016 10:48
Prvotní reakce finančních trhů na zprávy z Británie je hodně o nejisto...

Váš názor
  •  
    26.06.2016 9:22

    " ... profesora Sinna, který hovoří o nutnosti oddlužení této země." Ak by k oddĺženiu došlo, tak by Grécko dostalo pomoc vo výške ktorá ďaleko prevyšuje sumu všetkých eurofondov, ktorá bola kedy vyplatená.
    peterr
Aktuální komentáře
28.03.2024
9:31Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ
13:01FX Výhled: Dolar se připravuje na návrat vyšších sazeb po delší dobu  
11:21Evropa drží pozice po překvapivém americkém poklesu. Spekulace o intervenci na jenu sílí  
11:15BlackRock: Švýcarský monetární signál a další vývoj inflace
10:44Německé hospodářství churaví, shoduje se pět předních ekonomických institutů
9:55Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Předběžné neauditované finanční výsledky za rok 2023
9:49Výsledky H&M za první kvartál překonávají odhady. Akcie přidávají 13 pct
9:23Rozbřesk: Březnová inflace v eurozóně ECB nerozhodí
9:07Komerční banka, a.s.: Oznámení o zahájení exkluzivního vyjednávání o prodeji dceřiné společnosti
8:59EP Infrastructure, a.s.: Výsledky skupiny EP Infrastructure za rok 2023
8:54Tabák oznámil výsledky za loňský rok, ČEZ dostal horší rating od Moody's a futures jsou dnes červené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university