Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Mankiw: Pět diagnóz ekonomického útlumu

Mankiw: Pět diagnóz ekonomického útlumu

28.06.2016 11:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Ekonomové jsou na tom někdy podobně jako lékaři. Hledí na pacienta, u kterého je jasné, jak se problém projevuje, ale diagnóza sama zřejmá není. Přesně v takové situaci se nacházíme i nyní. Pokud bychom si pro odhad zdraví ekonomiky měli vybrat jeden ukazatel, byl by to asi hrubý domácí produkt. A během posledních deseti let rostl reálný produkt na hlavu v USA jen o 0,44 % ročně. Předtím byl přitom standardní růst dosahující 2 %. Ten zajišťoval zdvojnásobení příjmů každých 35 let, zatímco s 0,44% ročním růstem budeme na zdvojnásobení příjmů čekat 160 let.

Z propadu tempa průměrného růstu bychom mohli vinit Velkou recesi, ale takové vysvětlení by bylo příliš jednoduché. V roce 1982 nastala také hluboká recese a nezaměstnanost dosáhla 10,8 %. Nicméně na počátku roku 1989 dosahoval průměrný růst předchozích deseti let 2,1 %. Příčinou bylo prudké oživení, kterým ekonomika po předchozí recesi prošla. Takové oživení se po Velké recesi nedostavilo. Jaká je příčina? To nikdo přesně neví, teorií existuje několik.

Podle některých ekonomů žádný problém ve skutečnosti neexistuje. Tvrdí, že pokud vezmeme v úvahu růst kvality a nové produkty na trhu, produkt je vyšší, než udávají oficiální čísla. Jako příklad lze uvést chytré telefony, které dnes nahrazují celou řadu přístrojů, včetně fotoaparátů či hudebních přehrávačů. Problém by tedy podle této teorie nespočíval v ekonomice samotné, ale pouze ve statistice. Jenže většina lidí se domnívá, že ekonomika a celá země se skutečně pohybuje špatným směrem. Tato nespokojenost nepramení z toho, že lidé věnovali velkou pozornost národním účtům. Jejím základem je každodenní život.

Druhou možností jsou dlouhodobé důsledky krize. Recese let 2008–2009 byla způsobena nejhorší finanční krizí od Velké deprese. Řada lidí se obávala příchodu další Velké deprese, a i když se tuto katastrofu podařilo odvrátit, všechny obavy eliminovány nebyly. Dobrou zprávou by v takovém případě bylo to, že všechny špatné zprávy nakonec pominou, chce to jen trpělivost.

Lawrence H. Summers spojuje útlum s dlouhodobou stagnací, která má svůj počátek ještě před poslední krizí. Poukazuje zejména na dlouhodobý pokles sazeb, který podle něj představuje pokles poptávky po kapitálu, který by měl financovat nové investiční projekty. Tuto změnu podle ekonoma vyvolalo několik faktorů, mezi které patří nižší tempo růstu populace či nižší ceny kapitálového zboží. Výsledkem je pak dlouhodobý útlum poptávky a ekonomika neschopná vytvářet plnou zaměstnanost. Řešením by podle Summerse měly být vyšší vládní investice do infrastruktury, které by využily nízkých sazeb.

Robert Gordon zase poukazuje na zhoršení v oblasti inovací. Předchozí generace začaly používat elektrickou energii či spalovací motory, ale naše inovace už nejsou tak převratné. Tato možnost je nejpesimističtější, protože pokud má Gordon skutečně pravdu, pak není jiná možnost, než si na pomalý růst prostě zvyknout.

Další možnost představuje špatná ekonomická politika. Když se v roce 2009 dostal k moci Barack Obama, ekonomika se potácela v hluboké recesi. Prezidentovi poradci se spoléhali na standardní keynesiánskou teorii a navrhovali velké zvýšení vládních výdajů, které mělo ekonomiku zvednout z útlumu. Poté, co začalo ekonomické oživení, vláda podpořila zvýšení daní, aby se zmenšily rozpočtové deficity.

Takové politiky se ale můžeme obávat. Například Olivier Blanchard a Roberto Perotti ve studii z roku 2002 tvrdí, že „jak zvyšování daní, tak zvyšování vládních výdajů mají negativní dopad na investice“. A dodávají, že „toto zjištění lze těžko sloučit s keynesiánskou teorií“. Máme tu tedy jeden problém a pět diagnóz. Já sám bohužel nevím, která z nich je správná. Je dost dobře možné, že trochu pravdy najdeme na každé z nich.

Autorem je ekonom Gregory Mankiw.

Zdroj: NYTimes


Čtěte více:

10 způsobů jak se rozvést s EU a la Brexit
28.06.2016 8:13
Britové si ve čtvrtečním referendu odhlasovali evropský rozvod. Debaty...
Brexit srazil rating Británie na AA, výhled negativní
28.06.2016 8:39
Ratingová agentura Standard & Poor's (S&P) včera večer snížila hodnoce...
Po výprodejích je tu korekce, která libře i euru přináší zisky
28.06.2016 10:33
Úterý přináší trhům úlevu po dvoudenních masivních výprodejích rizika....

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m