Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
„Záhadné“ chování trhů ve Velké Británii

„Záhadné“ chování trhů ve Velké Británii

08.07.2016 11:31

Jak by se chovaly trhy, kdyby i u nás došlo k referendu o vystoupení z EU a vyhráli v něm zastánci Czexitu (kteří by pak po vzoru jejich britských kolegů také sami „exitovali“)? Pravděpodobně by oslabily domácí akcie, stejným směrem by se vydal i kurz koruny a ceny vládních dluhopisů (jejich výnosy by tedy vzrostly). Tedy „všechno dolů“. Tento hypotetický politicko – ekonomický scénář je, doufejme, jen ryzí fikcí. Začínám s ním svou dnešní úvahu jen proto, aby jasněji vyvstal zajímavý vývoj, který nastal na britských trzích: Ceny akcií tam po prvotním prudkém oslabení dosáhly lokálních maxim, libra oslabuje, ale výnosy vládních dluhopisů klesají (jejich ceny rostou).

Akciová „záhada“

Akciovou část této záhady celkem uspokojivě vysvětluje první graf. V něm je vyznačen podíl tržeb jednotlivých sektorů z indexu FTSE generovaný v UK a v zahraničí. Poučení je jednoduché – FTSE 100 není zrovna nejlepším odrazem vývoje v britské ekonomice, protože tržby a cash flow obchodovaných firem jsou do značné míry generovány v zahraničí. Pokud se navíc podaří vyhnout se většímu růstu rizikových prémií (tj. růstu Brexitové nejistoty), akciím by měly prospět i nižší bezrizikové výnosy (viz níže).

brx

Zdroj: FT

Detailnější pohled ukazuje, že s britskou ekonomikou je nejméně propojen tabákový průmysl, těžba a energetika. Opak přirozeně platí o odvětvích jako stavebnictví, či maloobchod, i když i u něj je téměř 40 % tržeb generováno v zahraniční.

Měna oslabuje, dluhopisy sílí…

Dluhopisové a měnové trhy v případě Británie stojí mezi dvěma extrémy, které můžeme nazvat argentinským a americkým. Když jdou věci špatným směrem v zemích, jako je Argentina, oslabuje jejich měna a výnosy vládních dluhopisů rostou, protože rozhodující roli hrají rizikové prémie. Můj czexitový scénář tedy explicitně počítá s tím, že investoři by nás automaticky hodili do této škatulky. Ale možná už ne.

Pokud si naopak z hlediska šoků a nejistoty nevedou dobře Spojené státy, výnosy amerických dluhopisů klesají a dolar může dokonce posilovat. Jde tedy o pravý opak – v předchozím případě investoři nechtějí z dané země nic, v tomto případě naopak všechno. Někdy tak na amerických trzích dochází až ke komickým situacím. Například když si Američané pod sebou řezali větev vyhrocenými hádkami o dluhových limitech. Dolar měl tehdy kvůli tomu tendenci posilovat a výnosy US dluhopisů klesat, protože investoři se stahovali do tohoto tradičního „bezpečného útočiště“.

Británie je tedy někde mezi těmito extrémy – její měna oslabuje, ceny dluhopisů rostou (jejich výnosy klesají). Na dluhopisovém trhu tak dominuje tlak očekávaného ekonomického útlumu a uvolnění monetární politiky. V tomto smyslu je tedy Británie stále považována za bezpečnou zemi, u které je nepravděpodobné, že by současné experimenty projevily výraznější pravděpodobností defaultu. Libra pak oslabuje, tlačí na ní jak zvýšená nejistota, tak výhled klesajících sazeb. Nejde tedy o tak bezpečné útočiště, aby do něj (globálně) vyšší nejistota přitahovala kapitál ze zahraničí i přesto, že ono samo je zdrojem této nejistoty. Tato „královská“ pozice je vyhrazena pouze velkému bratrovi za velkou louží.

Je dost dobře možné, že někdo jiný by popsané pohyby a rozdíly vysvětlil jinak. Hlavním poučením je ale ve většině případů to, že žádný mustr a mechanismus, který na trzích na daném místě a čase panuje, není vytesán do kamene. A co platí dnes, nemusí platit zítra. Možná bychom si to mohli občas připomenout i u Spojených států. V tuto chvíli si sice nedovedu dost dobře představit, že by ztratily onu královskou pozici ve světové ekonomice. Ale jak už jsme viděli v posledních letech několikrát, podobné změny neprobíhají postupně, ale zlomově. Investoři někomu věří, věří a najednou je všechno jinak. A to, že společensko – politická situace v USA má do stability daleko, je evidentním faktem.


Čtěte více:

ČR - Automobilky vládnou průmyslu i exportu
08.07.2016 10:09
Vysoký počet pracovních dnů a zájem o tuzemská auta táhne průmysl naho...
ČR - Maloobchodní tržby v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 %
08.07.2016 10:13
Tržby v maloobchodě bez aut v květnu zrychlily meziroční růst na 7,5 p...
ČNB pokračovala v intervencích i v květnu, a to za 15,5 mld. Kč
08.07.2016 10:18
Česká národní banka pokračovala v intervencích proti posilující koruně...

Váš názor
  •  
    08.07.2016 13:43

    Ve směs se s vysvětlením pohybů mezi kurzem domácí měny a výnosem státních dluhopisů dá souhlasit. Jen pro zajímavost bych doplnil můj názor na situaci v Argentině. Důvod, proč domácí měna koreluje s cenou dluhopisů, je z velké části carry trade nebo obecně spekulace. Spekulanti nakupujou argentinské pesso a za to potom nakupují rizikové dluhopisy - obojí jde nahoru. Při prodeji a stažení aktiv zpět do zahraničí je to obdobné, prodej dluhopisů a současně prodej pessa. Takhle je to vysvětleno technicky, ale lze to obhájit i fundamentálně. Argentina má obdobně jako ostatní rozvíjející se země velkou expozici v podobě cizoměnových závazků (hlavně v USD popřípadě EUR či jiná rezervní měna). Takže když pesso prudce oslabí (proti USD), tak Argentině prudce vrostou závazky z kuponových plateb, které jsou v USD -> roste pravděpodobnost defaultu -> rostou výnosy u dluhopisů.
    Nyk Lísn
Aktuální komentáře
28.03.2024
17:21Růstové a hodnotové akcie a jeden padesátiletý cyklus
16:53Jaký závěr nás čeká tentokrát? Wall Street v úvodu pouze přešlapuje  
16:06Přehled (ne)obchodování na trzích přes Velikonoce 2024
16:06Čínský výrobce chytrých telefonů Xiaomi vstupuje na trh s elektromobily
15:48Růst americké ekonomiky ve čtvrtém čtvrtletí zpomalil pouze na 3,4 procenta
15:44Tesla už odepsala na akciích 350 miliard dolarů. Očekávání investorů ohledně dalšího vývoje jsou nevalná
13:29Invesco: Významný týden pro měnovou politiku je pro trhy dobrým znamením
12:22Než otevře Wall Street: Snowflake, MillerKnoll, Sprinklr  
11:20Podle guvernéra Fedu by se po posledních datech o ekonomice měla snížení sazeb odložit nebo zredukovat
11:02Investoři se připravují na konec kvartálu, Fed nechce spěchat se snižováním  
9:42Jan Bureš: HDP revidován vzhůru, reálné příjmy domácností rostou a s nimi i útraty
8:55Se snižováním sazeb v USA není kam spěchat, opakuje guvernér Fedu Waller. Futures jsou zelené  
8:52Putin: Rusko nezaútočí na Pobaltí, Polsko či Česko. Jde jen o strašení lidí
8:45Rozbřesk: HDP potvrdí pozitivní obrat v útratách domácností
6:03Britské akcie jsou nyní (historicky) mimořádně levné a Evropa už obchoduje s výrazným diskontem i vůči Japonsku
27.03.2024
21:19Americké indexy posilovaly díky silnému závěru  
18:26Jen kousek od intervence? Akcie a dluhopisy dnes lehce v zeleném  
17:50Pavol Mokoš: Je čas svézt se na vlně růstu, ne chytat dno. A technické cíle pro pražské banky
15:43BlackRock: Dlouhodobě nebude pokračovat scénář vyšší inflace a sazeb. Postará se o to umělá inteligence a další technologie
15:00ČEZ, a.s.: Zvolen nový místopředseda dozorčí rady ČEZ

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
Varta AG (12/23 Q4, Bef-mkt)
9:00CZ - HDP, q/q
12:00Walgreens Boots Alliance Inc (02/24 Q2)
13:30USA - HDP, q/q a
13:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
14:45USA - Index aktivity ISM Chicago
15:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university