Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Víkendář: Západ platí za svou násilnou historii

Víkendář: Západ platí za svou násilnou historii

31.07.2016 6:00
Autor: Redakce, Patria.cz

Teroristické útoky ve Francii vedou některé lidi k novým návrhům na to, jak se s terorismem vypořádat. Jay Nordlinger z National Review navrhuje „zabíjet džihádisty tak dlouho, až už budou tím, kolik jich je zabíjeno, unaveni a nechají civilizaci na pokoji“. Pokud má ale Nordlinger výrazem „civilizace“ na mysli Evropu a Spojené státy, pak jeho návrhy mají zpoždění několik století.

V minulosti to byl právě Západ, kdo ve vztahu k africkým, asijským a blízkovýchodním zemím používal násilí a zastrašování. Je samozřejmě pravdou, že dnešní Evropané a Američané nemají žádnou zodpovědnost za hříchy, které spáchali jejich předci ve jménu civilizace. Stejně tak by ale neměli předstírat, že nenávist vůči Západu se objevila jen tak z ničeho. Historie nemá ráda manipulaci s fakty. A i když je západní imperialismus věcí minulosti, nechal za sebou šrámy, které čas ještě nevyléčil.

Výše uvedené vystihuje dilema, s nímž se nyní Evropané a Američané potýkají. Oni sami už preferují mírové soužití, čelí ovšem nepřátelům, kteří mají temné vzpomínky a hlad po odvetě. Ti, kteří bývali utlačovateli, se stávají oběťmi a volají po spravedlnosti. S tím, jak se zvyšuje počet útoků, je ale stále jasnější, že džihádisté jen tak neustoupí. A to znamená, že volání po tom, abychom je všechny vyvraždili, budou získávat na síle. Donald Trump požaduje, aby byla ISIS vyhlášena válka, jemu blízký politik Mike Pence zase navrhuje „porazit nepřítele civilizace tím, že jej úplně vykořeníme“. Touha po krvi roste každým dnem.

Podobné populistické nálady jsou patrné jak v USA, tak v Evropě. Jejich jádrem je víra v to, že na složité problémy existují jednoduchá řešení. Má-li být obnovena harmonie ve společnosti, je třeba zbavit se všech, kteří se něčím liší od většiny. Jestliže má být zajištěn mír, musíme se zbavit všech, kteří podle našich předsudků představují hrozbu. A tak dále. Kdybychom pak měli masově zabíjet džihádisty, museli bychom být v první řadě schopni rozeznat viníky a nevinné. Tedy násilnické džihádisty a zbývající 1,6 miliardy muslimů, kteří na Zemi žijí.

Návrhy, které předkládá Nordlinger a jemu podobní, počítají implicitně s tím, že uvedené rozlišování není s ohledem na současnou situaci nutné. Zničeni prostě musí být všichni, kteří nějak nezapadají do našeho obrázku civilizace. Problémů s navrženým plánem je ale ještě více. Proč například doposud nedošlo ke zlepšení situace i přesto, že Západ zabil už řadu džihádistů? Navíc je tu fakt, kterému v Evropě a v USA nevěnujeme příliš pozornosti: Počet lidí zabitých na Západě teroristy bledne ve srovnání s celkovým počtem lidí zabitých Spojenými státy a jejich spojenci v islámském světě. Odhady se v této oblasti značně liší, ale jedna důvěryhodná studie z roku 2015 tvrdí, že od útoků z 11. září zemřelo kvůli násilným útokům 1,3 muslimů. Mezi nimi byli džihádisté, potenciální džihádisté, ale i nevinné oběti.

Přestože tedy nepříteli už značně pustili žilou, neexistují žádné důkazy, že by se hrozba, které Západ čelí, nějak zmenšila. Zastánci strategie masového zabíjení by pravděpodobně namítli, že stojíme na samém počátku celého procesu a že boj s džihádem bude trvat celé roky, pokud ne desetiletí. A během tohoto boje budou pravděpodobně muset po zuby ozbrojení vojáci ze Západu ve jménu vhodně vybraných argumentů zabíjet další miliony lidí. A když bude nakonec dosaženo slavného vítězství, budeme se jen moci ptát, jaké hodnoty jsme vlastně v tomto našem boji bránili.

Západ je dnes chycen v paradoxní situaci, kterou sám vytvořil. Násilí, kterého se dopustily předchozí generace, které samy sebe prohlašovaly za civilizovanou společnost, zplodilo násilnou reakci. A násilí, které dnes používáme při obraně naší civilizace, jen živí síly, které ji ohrožují.

Autorem je profesor historie a mezinárodních vztahů na Boston University Andrew J. Bacevich.

Zdroj: The American Conservative


Čtěte více:

Komentář analytika k výsledkům Apple za F3Q16
27.07.2016 17:00
• Noční horečnatě očekávané oznámení Applu bylo směsí pozitiv a nega...
Medvědi jsou ropě na stopě! 5 faktorů, které vám nesmějí uniknout
28.07.2016 14:03
Budoucnost cen černé komodity se již zdaleka nejeví tak růžově jako p...
Víkendář: Na terorismus je třeba si zvyknout, říká německý ministr vnitra
30.07.2016 6:00
V Německu rostou obavy z dalších teroristických útoků. Německý ministr...

Váš názor
  • Tak se Západ přeci jen
    02.08.2016 9:56

    dokáže jedním koutkem oka podívat do zrcadla?
    kadanfm
  • hodnoty
    02.08.2016 1:30

    Jaký hodnoty pořád. Tady jde o život, ne o hodnoty. Já na hodnoty kašlu. Jednoduchý řešení je jediný řešení. Prostě je sem nesmíme pouštět a těch pár co tu máme sledovat. Západ si je tam pustil, tak ať si to řeší.
    • Spravne,
      02.08.2016 7:22

      jsem taky pro jednoduchy reseni: zpatky rozdelit Evropu na zapadni a vychodni a je po problemech.
      hm
      • Re: Spravne,
        02.08.2016 21:38

        ano, ale tentokrát bude východní ta bohatší. S tim materiálem co tam maji jim nebude stačit libovolná ekonomika k udržení standardů. Už aby to bylo.
  •  
    01.08.2016 9:25

    Bylo zabito 1,3 muslímů, ten 1, ten je mi jasnej ale ten 0,3 ten byl asi nějakej méněcenej.
    Jim
    • když
      01.08.2016 21:31

      Mohamed sepsal v Medině první verzi koránu, mělo jeho nábožensví spočetně mnoho(pár tisíc) následovníků a až do přestěhování do Mekky se číslo prakticky neměnilo. V Mecce ke koránu přidal šarii a islám se stal obratem požadovaným náboženstvím, protože omlouval dnešním žargonem tzv. zločiny proti lidskosti a to se hodilo leckomu do krámu. Počet vyznavačů najednou roste geometrickou řadou. Osvícenější z islámských panovníků v obsazených územích tolerovali jiná náboženství z ekonomických důvodů, stejně jako křesťanští panovníci tolerovali židovské. V okamžiku, kdy se ekonomice nedařilo, nebo jednoduše prošustrovali dědictví po svých osvícenějších předcích, jedni i druzí tolerovali pogromy, a tak odváděli pozornost plebsu od skutečných problémů. Křivdy minulosti jsou potravou pro plebs, který se pak snadněji zapálí pro cokoliv. Neštěstím islámu je ropa, která do zemí přinášela obrovské zisky a islámskou společnost patřící do 16. stol. technologicky posunula do 21. Kdyby naftu neměl, měl by islám úplně jiné starosti. Jsem si vědom v textu použitých zjednodušení, ale úplný popis by byl na knihu ma na to nemám čas.
      lime
  • Námitka
    01.08.2016 7:59

    Mě na tom fascinuje ta bohorovnost Euro-Americké civilizace Cituji: "Je samozřejmě pravdou, že dnešní Evropané a Američané nemají žádnou zodpovědnost za hříchy, které spáchali jejich předci ve jménu civilizace." Proč stejnou filozofií neprohlásí, například že: "Je samozřejmě pravdou, že dnešní Rusové a jejich bývalé satelity nemají žádnou zodpovědnost za hříchy, které spáchali jejich předci ve jménu komunismu." nebo "Je samozřejmě pravdou, že dnešní Španělé a Angličané nemají žádnou zodpovědnost za hříchy, které spáchali jejich předci ve jménu Krista v Americe." atd. Samozřejmě, že všichni potomci mají vždy zodpovědnost i za hříchy svých předků. Vždyť tento princip je zakotven v legislativě od nepaměti snad ve všech právních systémech. Dědím po předcích nejen aktiva a pozitiva, ale i závazky a hříchy. To nikde a nikdy nelze oddělovat.
    trumf
    • Re: Námitka
      01.08.2016 9:58

      To mas jednoduchy. Za svinstva ve jmenu komunismu se jeste zadny Rus neomluvil, natoz aby pochopil, ze se jedna o zlociny. Prave naopak dal uctivaji dalsi sve Staliny. Je potreba je drzet zkratka, Namitko.
      hm
    • Re: Námitka
      01.08.2016 8:26

      Dědičný hřích je koncept Starého zákona. Křesťané byli vykoupeni z dědičného hříchu obětí Ježíše Krista. V islámu se nevyznám, tak nevím jak tam, ale Evropské civilizaci nemá dědičný hřích místo již nejméně 1000 let.
      ..
      •  
        01.08.2016 8:38

        Vždyť o tom jsem tady psal. Správně jsi poznamenal, že "koncept" dědičného hříchu byl v Evropě zavržen její christianizací. Myslím si však, že je to chybná filozofie. No posuď sám. Otec nabyde majetek krádežemi, podvody nebo i vraždami, a ten pak zdědí syn. Je syn již "před zákonem" nebo z etického hlediska čistý a může si benefitů z nekalé činnosti otce bez následků a zodpovědnosti užívat? Z bezpráví nikdy nemůže vzniknout právo !!
        trumf
  •  
    31.07.2016 13:07

    Autor sa veľmi mýli, keď tvrdí že za súčasnú vlnu terorizmu sú zodpovedné predchádzajúce generácie. Konečne by už mal niekto otvorene napísať, že sú za to v plnej miere zodpovedné hlavne USA a ich Európski lokaji svojou agresiou proti Iraku,Afganistanu a Líbyi. Pritom im ochotne sekundovali spiatočnícke režimy v Arabskom svete. V hore menovaných štátoch nebola síce selanka , ale nedovolili rozmach rôznych teroristických skupín. V plnej miere sa potvrdilo, že kto seje vietor , žne búrku. Žiaľ tú búrku žne hlavne Európa.
    Petrík
    • Aha,
      31.07.2016 22:40

      a kdy začnou platit muslimské země za násilné šíření islámu a dobyvačná tažení ??? Největší chybou bylo zrušení koloniálního systému. kdyby existoval , nebyla by migrační vlna a islamizace Západu a Turek by si tak nevyskakoval !!!
      občan
Aktuální komentáře
19.04.2024
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data