Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Jak nerozhodní francouzští voliči mohou vyvolat zmatek na trzích

Jak nerozhodní francouzští voliči mohou vyvolat zmatek na trzích

21.04.2017 11:51
Autor: Jana Knechtlová, Patria Finance

Jsou to nejméně jisté volby v soudobé historii Francie. Dva ze čtyř kandidátů na francouzského prezidenta, kteří mají vážnou šanci postoupit do květnového druhého kola voleb, jsou proti Evropské unii. O tom, jak bude konečná bitva o Elysejský palác nakonec vypadat, budou už tuto neděli rozhodovat francouzští voliči. Těch váhajících ale pořád hodně. Na průzkumy veřejného mínění by investoři podle pozorovatelů příliš spoléhat neměli.

Podle průzkumů několika francouzských institutů si svého kandidáta nevybralo až 40 procent voličů. A ti, kteří se už nějak rozhodli, to analytikům neusnadňují. Ve čtvrtek, tedy čtyři dny před začátkem voleb nebyly rozdíly mezi čtyřmi předpokládanými favority prvního kola větší než 4 procentní body.

„Investoři (a francouzští voliči) mají stále větší obavy z „katastrofického“ scénáře, ve kterém by proti sobě 7. května stanuli Marine Le Penová a Jean-Luc Mélenchon,“ uvedli v komentáři analytici Citigroup.

Francouzi by tak před sebou měli těžkou volbu mezi dvěma kandidáty, kteří jsou oba proti globalizaci, oba proti Evropské unii a oba naopak prorusky naladěni. „Francouzské volby představují riziko ´sopky´, tedy prudkých pohybů potenciálně napříč finančními trhy, rizika jsou ale obousměrná,“ dodali také. A jak tato obousměrnost vypadá?

Evropské akcie

Vítězství jednoho či druhého z obou protievropsky naladěných kandidátů by zřejmě vyvolalo výprodej rizikových aktiv a francouzské a evropské akcie by do konce června srazilo o 5 až 10 procent, odhaduje City. Kdyby ale úřad prezidenta připadl středovému uchazeči Emmanuelu Macronovi nebo skandálem opředenému kandidátovi tradiční pravice Françoisi Fillonovi, mohly by akcie v Evropě stoupnout do konce roku o 10 až 20 procent, říkají v City.

Právě letos čtyřicetiletý Macron se i nadále zdá být nejpravděpodobnějším soupeřem Le Penové ve druhém kole hlasování. Letošní volby se však řadí k těm nejhůře predikovatelným v soudobé francouzské historii a záře tohoto bývalého ministra hospodářství navíc v posledních dnech poněkud opadla, z části ve prospěch veterána krajní levice Mélenchona.

Podobně pesimisticky jako City vidí dopady případného vítězství Le Penové na trhy také Bank of America a UBS. Podle prvně jmenované by zvolení vůdkyně krajně pravicové Národní fronty mohlo odstartovat propad indexu Euro Stoxx (SXXE) o 13 až 23 procent. UBS předpovídá propad o 35 procent.

Historickou odezvou evropských akcií po prvním kole francouzských voleb se (bez ohledu na výsledek) zabývala CNBC. Následující graf ukazuje průměrnou návratnost zpětně do roku 2002. Francouzský CAC 40 se v prvních dvou seancích po prvním kole třech různých francouzských voleb pohyboval smíšeně (2002: návratnost -0,69 %; 2007: +0,51 % a 2012: +4,36 %). Britský FTSE 100 s ním v podstatě držel směr, ale reakce už byla tlumenější. Také FTSE MIB směr držel, ale reagoval výrazněji.

frcnbc

Eurodolar

Zřejmě by nebyl ušetřen. Podle analytiků HSBC by v případě „nejhoršího scénáře“, tedy finále mezi krajně pravicovou Le Penovou a krajně levicovým Mélenchonem, mohla společná evropská měna klesnout na 0,90 USD, tedy pod paritu s dolarem. „Možný propad o 16 procent rezonuje s rozsahem depreciace, která byla vidět u jiných měn v důsledku destabilizující politické události,“ uvedli v HSBC.

Byly by pro euro i nějaké plusy? V případě postoupení Macrona a Fillona do druhého kola zřejmě ano. Euro by v takovém případě mohlo zpevnit i na 1,12 USD za euro. Dnes, tedy tři dny před volbami a v poslední den prezidentské kampaně, se euro obchodovalo kolem 1,0724 dolaru.

A historická reakce? Data Kensho, zprostředkovaná CNBC, ukazují, že euro mělo první dvě seance po prvním kole posledních tří různých francouzských voleb na páru s dolarem historicky navrch. Rostlo i proti jenu, považovanému tradičně za bezpečný přístav.

freuro

Co dělat?

Analytici City doporučují držet se jejich strategie „Les Dix“. Název odkazuje na francouzské slovo „deset“ a v investiční interpretaci City na desítku titulů s nákupním nebo neutrálním doporučením, které investory ochrání v případě vítězství Le Penové nebo Mélenchona, a zároveň jim zajistí expozici pro případ výsledku, který by byl prospěšný pro riziko. Do „zajišťovacího“ košíku by City vložila Airbus, Michelin, KER, LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, LeGrand, Pernod Ricard, Publicis Groupe, Sanofi , Sodexo a Valeo. Všechny mají výraznou expozici v podobě zahraničních tržeb, takže propad eura, pokud by nastal, by jim zřejmě svědčil, říká banka City.

Nejnovější zprávy z Francie

Ty jsou smíšené. Z ekonomiky dnes přišla slušná čísla z podnikatelského sektoru. Složený ukazatel podnikatelské aktivity ve službách a ve zpracovatelském sektoru za duben skončil na nové nejvyšší úrovni za posledních šest let. Francouzské akcie mířily v úvodu dnešního obchodování dolů, index CAC 40 dopoledne prohluboval průběžné ztráty a naposledy odepisoval zhruba 0,7 procenta.

Potenciálně špatnou zprávou je čtvrteční útok na pařížském bulváru Champs-Elysées, ke kterému se přihlásil Islámský stát a při kterém byl zabit policista a dva další zraněni. Pachatele, jehož policisté během akce zabili, se podařilo identifikovat, po dalším muži policie pátrá. Tři ze čtyř favoritů prezidentské volby přiměl útok k tomu, že předčasně ukončili svoji kampaň. Pouze Mélenchon uvedl, že nepodlehne panice a dnešní plány nezruší. V sobotu už prezidentská kampaň probíhat nesmí.

Zdroje: MW, BBG, FT, Les Echos, CNBC

 

Čtěte více:

Marine Le Penová chce, aby Francie odešla z eurozóny a aby se v Evropě zavedlo ECU
05.01.2017 16:47
Konec eurozóny a návrat k ECU. Tedy evropské měnové jednotce. To si žá...
Francie, nebo Itálie? Která země by pro investory mohla být skutečnou hrozbou?
21.02.2017 14:19
První kolo prezidentských voleb s favorizovanou šéfkou krajní pravice ...
Le Penová: Francie trpí pod eurem, šitým na míru Německu
03.04.2017 9:35
Společná evropská měna euro je "nožem mezi žebry" francouzského lidu...
Politické riziko roku: Ani Macron ani Le Pen. Jaké mají Francie a trhy alternativy?
16.04.2017 11:11
Prezidentské volby ve Francii. Co přinese nebo může vzít politické ri...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
11:23Japonský jen slábne i s vyššími sazbami. Akcie v Evropě beze směru  
11:06Jan Bureš: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení