Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Co znamenají italské volby pro EU

Project Syndicate: Co znamenají italské volby pro EU

25.03.2018 16:18

Nedávné volby v Itálii by měly sloužit jako budíček pro Evropu. Voliči v nich odmítli tradiční strany a dali přednost protirežimním a krajně pravicovým hnutím, přičemž v parlamentu vytvořili patovou situaci. Desítky let starý projekt budování evropské jednoty je možná nejen mnohem slabší, než se předpokládalo, ale bez zásadního přehodnocení nemusí být už ani životaschopný.

Finanční krize z roku 2008 a dluhová krize, která po ní následovala, odhalila velké slabiny v řízení Evropské hospodářské a měnové unie (EMU). Členské státy na to reagovaly založením dalších institucí, jako jsou Jednotný mechanismus dohledu a Evropský stabilizační mechanismus. Toto úsilí ale téměř s jistotou nestačí k výraznému zvýšení odolnosti EMU tak, aby unie dokázala budoucím finančním krizím odolat. Každý, kdo věří v evropský projekt, by měl doufat, že brzy budou následovat další reformy.

Je tu však ještě naléhavější úkol. Evropská unie, a zejména EMU, dnes stojí před vážnou politickou výzvou, jejímž ztělesněním jsou právě nedávné volby v Itálii. Jsou evropské instituce natolik silné, aby se s touto výzvou popasovaly, anebo musíme přehodnotit (a potenciálně i přebudovat) pilíře evropské spolupráce?

Od hospodářské krize k té politické

Spojitost mezi hospodářskými a politickými krizemi je dobře známá. Itálie zaznamenala v posledním desetiletí druhý největší pokles výkonnosti ze všech států EU (hned po Řecku) a tento trend vyvolal značné zhoršení hospodářské prosperity. A jak naznačují nedávné průzkumy, pokles bohatství nahrává politické podpoře populistů silněji než jeho absolutní výše.

V tomto smyslu je téměř zákonité, že hospodářské krize podkopávají politickou stabilitu. Toto riziko je však obzvláště palčivé v EU, neboť dostanou-li se k moci populistické politické síly, pravděpodobně odmítnou ve jménu národní suverenity nadnárodní pravidla tvořící základ evropských institucí.

Jediným postihem ze strany EU vůči takové svéhlavosti zůstávají sankce – dočasné řešení, které rozhodně nestačí k tomu, aby udrželo na uzdě vlády, jež své politické platformy založily na popírání společných pravidel EU. Sankce mohou dokonce vést k posílení veřejné podpory populistů. Dobrou ukázkou této dynamiky je současná roztržka ohledně přistěhovalectví mezi EU a některými jejími východními členy, jako je Maďarsko a Polsko.

Samozřejmě platí, že pokud se porušují pravidla fiskálního rázu, mohou si nezbytnou disciplínu vynutit trhy, což se stalo v letech 2011-2012. Ale vzhledem k pokračujícímu hospodářskému zotavení (a tomu, že většinu státních dluhů drží vlády a centrální banky) není taková tržní reakce ani zdaleka zaručená.

Problém regionální nerovnosti

Situaci EU dále komplikují regionální nerovnosti, které nedávné italské volby ostře odhalily. Politické strany zaměřené proti současnému vedení si sice vedly dobře v celé Itálii, což odráží všeobecné zklamání ze stran hlavního proudu, ale zřetelný byl i rozdíl mezi severem a jihem země.

Průmyslový sever Itálie dával přednost krajně pravicové straně Liga severu, která favorizuje daňové škrty a staví se proti imigraci. Naproti tomu ekonomicky sužované jižní regiony (kde nezaměstnanost mladých lidí dosahuje v některých oblastech téměř 60%) v drtivé většině hlasovaly pro Hnutí pěti hvězd, jež prosazuje zaručený základní příjem a odsuzuje korupci místních elit.

A regionální nerovnost se neomezuje na Itálii. Právě naopak: od 80. let se zvýšila v celé EU. Unie má přitom rozpočet na její snižování, který používá k podpoře své politiky soudržnosti. I když jsou opatření na podporu hospodářské konvergence v mnohých oblastech úspěšná, na jiných místech, jako je právě jižní Itálie, úspěch neslaví. A to právě kvůli slabým institucím a rozsáhlé korupci, již populisté odsuzují.

A jak každý, kdo má nějakou zkušenost s rozvojovou politikou, ví, fiskální transfery nemohou přispívat ke sbližování, pokud je nepodpoří hluboké společenské změny – a ty vyžadují aktivní místní vedení. Je tedy příznačné, že italští voliči vyjádřili podporu těm, ktěří pranýřují zneužívání moci místními elitami a tradičními stranami, místo aby uvěřili, že tyto místní elity, natožpak vzdálená EU, mohou problém vyřešit.

Z toho zdánlivě vyplývá, že EU potřebuje mít možnost stanovit volnější podmínky spolupráce, včetně menšího počtu výhod vyplývajících z členství. To by sice mohlo fungovat například u Maďarska, avšak v případě členské země EU jako je Itálie by to bylo nemyslitelné. Má-li EU přežít tak dlouho, aby mohla zavést potřebné reformy institucí, bude muset každopádně najít způsoby, jak učinit tento projekt přitažlivějším pro všechny.

Z angličtiny přeložil Jiří Kobělka.

Lucrezia Reichlinová, bývalá ředitelka výzkumu v Evropské centrální bance, je profesorkou ekonomie na London Business School.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 

Čtěte více:

Italské volby: Co bude dál?
05.03.2018 13:10
Itálie si v neděli zvolila nový parlament, ale může trvat ještě týdny,...
Analytici Vlk a Hladký: Rizikové prémie v nejisté Itálii mohou narůstat (video)
05.03.2018 17:00
Výsledky italských voleb se odchýlily od základního scénáře, na který ...
Fidelity: Jak ovlivní výsledek italských voleb trhy?
07.03.2018 13:23
Italské volby, které proběhly o víkendu, vyústily v parlament bez jasn...
Itálii se povedlo nemožné, hůř na tom je snad jen Česká republika
08.03.2018 17:12
Populisté se z výsledku italských voleb zřejmě zaradovali, ale podle L...
Eurozóna má na výběr pár špatných možností. A pak také katastrofu
16.03.2018 11:11
Devatenáct zemí eurozóny sleduje nyní jako celek podobnou fiskální pol...

Váš názor
  •  
    26.03.2018 10:59

    Tak fajn!Celá Eu sa pomaly rozkladá!A to sme na vrchole ekonomického cyklu.Ekonomika šľape na plné obrátky,nezamestnanosť je na minime.Su prvé náznaky že ekonomika začína spomaľovať.Čo nastane ak dojde ku krîze ako v 2009???Budu miliony nezamestnaných,k tomu niekoľko milionov bezprízorných migrantov,štáty nebudú mať dosť peňazí ani pre vlastných nezamestnaných,nieto ešte pre migrantov,zaťažî pracujúcich vyššîmi daňami,to sa zase niekde prejavî(na spotrebe),a ako sa to prejaví na EU???Zlomî jej to vazy!!
    Čierne Krušovice12°
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů