Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Eurozóna má na výběr pár špatných možností. A pak také katastrofu

Eurozóna má na výběr pár špatných možností. A pak také katastrofu

16.03.2018 11:11
Autor: Redakce, Patria.cz

Devatenáct zemí eurozóny sleduje nyní jako celek podobnou fiskální politiku jako během předchozího vrcholu ekonomického cyklu. Podle Matthewa C. Kleina z FTAlphaville evropské elity přesvědčily samy sebe, že je to tak správně, nicméně ve skutečnosti je ekonomika eurozóny mnohem slabší než během předchozího boomu a podle toho by také měla vypadat její fiskální politika.

Slabost evropské ekonomiky je zřejmá například z toho, že míra nezaměstnanosti se stále pohybuje na vysokých číslech, a to zejména v případě, pokud se podíváme na eurozónu mimo Německo. Tam se nezaměstnanost pohybuje 4 procentní body nad předkrizovými úrovněmi. Ve srovnání se stavem, který panoval před několika lety, je to výrazné zlepšení, ale z celkového pohledu jde stále o katastrofu.

Vlády obvykle v podobných situacích dosahují rozpočtových deficitů, protože nemají tak vysoké daňové příjmy a naopak musí vydávat více na různé programy sociální podpory. S ohledem na výši nezaměstnanosti Klein tvrdí, že nyní by země eurozóny jako celek měly více stimulovat, a to možná až o 500 miliard eur ročně. A Klein připomíná, že eurozóna na rozdíl od Spojených států nešla cestou fiskální stimulace ani v krizových letech. Svou rozpočtovou politiku naopak prudce utáhla.

Ohledně rozpočtových přebytků se obvykle zmiňuje Německo, ale dosahují jich i vlády v Řecku, Litvě, Lotyšsku, Lucembursku, Nizozemí, na Maltě a Kypru. „Samozřejmě existuje důvod, proč vlády v eurozóně nesnižují daně a nezvyšují své výdaje. Došly k přesvědčení, že utažená fiskální politika je podmínkou setrvání v měnové unii. Pokud by ji nesledovaly, přišla by panika a bankovní krize a následně prudký odliv kapitálu ze země. A ECB by zasáhla pouze v případě, kdy by se vláda vrátila ke zvyšování daní a omezení výdajů,“ píše Klein. Dochází tak k tomu, že tento přístup má velmi negativní důsledky, protože „země, které by z uvolnění fiskální politiky těžily nejvíce, mají nejnižší pravděpodobnost posunu k ní“.

„Itálie a Španělsko by pravděpodobně měly mít ve srovnání se současným stavem dvojnásobné rozpočtové deficity, ale pak by měly problém s ECB. Země, které mají pro fiskální stimulaci velký prostor, jako je Německo, Nizozemí či Lucembursko, zase nejsou reálně schopny stimulovat natolik, aby posunuly poptávku v celé eurozóně na úrovně, které by dávaly s ohledem na současnou ekonomickou situaci smysl,“ míní Klein. Nejčistším řešením je podle něj federalizace, kterou lze provést třemi způsoby:

Za prvé, národní vlády z fiskálně silných zemí by přešly k deficitům a přímo by podporovaly země s vysokou nezaměstnaností. Jenže v praxi je těžké si představit, že by Němci a Nizozemci s něčím takovým kdy souhlasili. Druhou možností je nastavení fiskální politiky jednotlivých zemí přesně podle toho, co si vyžaduje jejich ekonomická situace, navíc s tím, že ECB by jim pomáhala svou politikou. Tady ale zase narážíme na zákaz poskytování přímých půjček vládám a na celkový koncept fungování ECB.

Nakonec je tu možnost vytvoření nových institucí ve stylu společného ministerstva financí, které by na sebe převzalo některé funkce jednotlivých vlád. Tato nová instituce by vybírala investiční projekty po celé eurozóně, financovala by je, mohla by zajišťovat společné pojištění vkladů a sociální pojištění. Financována by byla celoevropským zdaněním a vydáváním společných obligací. Šlo by o přelomovou změnu, která je ale podle Kleina mnohem více v souladu s duchem evropského projektu, než je současný stav či dokonce rozpad měnové unie. „Čím déle budou Evropané otálet s přijmutím nevyhnutelného, o to více roste pravděpodobnost, že přijde ještě něco horšího,“ uzavírá Klein.

Zdroj: FTAlphaville




 
 

Čtěte více:

Řežou si Američané pod sebou větev?
13.03.2018 18:28
Francie vyslala do Spojených států vážný signál: Vaše agresivní a jedn...
Čína začíná čelit dluhovému problému nového druhu
14.03.2018 6:37
Rychlost růstu čínských dluhů je v posledních deseti letech téměř bezp...
Globální trendy a žlutý mor na našich polích
14.03.2018 13:11
Snaha ulehčit přírodě biopalivy u nás dospěla do bodu, kdy hovoříme o ...
Evropské firmy v roce 2018 podle analytiků Fidelity
14.03.2018 14:51
Evropské společnosti jsou po letech kontrolování nákladů a konsolidací...

Váš názor
  • Doporuceni "Fiskalni stimulace, at to stoji, co to stoji..."
    16.03.2018 12:21

    je blabol. Dost na tom, ze az min. do zari 2018 stimuluje ECB monetarne (30 mld. eur do trhu a zaporne sazby) v dobe, kdy jiz i EU ekonomika roste nejvyssim tempem za poslednich 10 let a soucasne casto uz i nad svym potencialem (napr. v CR). Pred tim stimulovala nekolik let dokonce az i vice nez 60 mld. eur/mesic... Resenim NENI pridavat jeste fiskalni stimulaci (schvalne si spocitejte kolik EU statu je stale v rezimu Excessive budget deficit...takze jak asi mohou zavest fiskalni stimulaci...). Resenim JSOU reformy pracovniho trhu, JE zasadni modernizace pracovne-pravnich vztahu a zkostnatele legislativy a regulace vubec..., a jejich flexibilita, jak ukazuje Francie, ktere Italie jen tise a stagnacne zavidi...Snizeni odvodu z prace, viz Belgie a nejdrazsi prac. sila na svete...brutto/netto i pres 50% rozdil... Ufff...
    Kolemjdouci
Aktuální komentáře
19.03.2024
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení