Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Velká očekávání firem i spotřebitelů

Rozbřesk: Velká očekávání firem i spotřebitelů

27.03.2018 9:17
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Končí třetí měsíc, před námi je mimochodem druhé zasedání bankovní rady ČNB, a doposud zveřejněná data z české ekonomiky stále ukazují, že její výkon zůstává i nadále velmi solidní. Ať už jde o produkční statistiky za leden, nové zakázky nebo o tzv. měkká data z firem i od spotřebitelů. Právě ta byla na pořadu dne včera, kdy se znovu ukázalo, jak silná zůstávají očekávání od dalších měsíců, a to jak na straně podniků, tak domácností.

Celková důvěra v ekonomiku se sice mírně snížila, nicméně ne proto, že by svoji situaci a výhled hodnotily negativně firmy v průmyslu nebo ve stavebnictví. Pokles očekávání šel tentokrát na vrub obchodníkům, kteří tak ovšem jen mírně krotili svůj rekordní optimismus z předchozích měsíců. Proto nemá příliš smysl z tohoto výsledku cokoliv vyvozovat. Snad jen to, že v průběhu roku může dojít k drobnému zpomalení růstu tržeb maloobchodu, nicméně na tom snad není ani nic překvapivého. Naproti tomu optimističtější nálada se vrátila do stavebnictví, kde se už konečně zlomil dlouhodobě negativní trend zakázek.

Nejde sice o žádný dramatický restart, ale i tak je to změna k lepšímu. Z pohledu dalšího vývoje ekonomiky je však mnohem podstatnější vývoj v jejím největším odvětví – a sice v průmyslu. A tam i nadále panuje výborná nálada. Není sice úplně super-optimistická, nicméně je i nadále nad dlouhodobým průměrem s tím, jak firmy i nadále předpokládají, že budou zvyšovat jak svojí produkci, tak i zaměstnanost. Jak na tom byly v březnu se zakázkami, se však ukáže až příští úterý, kdy budou zveřejněny indexy nákupních manažerů (PMI).

A na závěr snad nelze opomenout jedno „nej“, které z březnového průzkumu důvěry vyplynulo. A tím je nejvyšší optimismus českých spotřebitelů v historii (sleduje se od roku 1998), který je ruku v ruce s jejich klesajícím strachem z budoucnosti. Nebojí se ani inflace, nezaměstnanosti ani zhoršení své finanční situace a na druhou stranu jsou ochotni rekordně utrácet i investovat. A prostě pociťují (nebo dokonce si užívají) ekonomický růst, který nepochybně ještě nějaký čas vydrží… tedy až do další recese.

TRHY

CZK a dluhopisy
Koruna šla včera proti proudu v regionu a oslabovala dále za hranici 25,40 CZK/EUR. Nakonec žádné opory se jí ze strany holubičí centrální banky nedostává. Tedy snad kromě optimistického výhledu kurzu, s nímž ČNB „počítá“ ve své prognóze. Podle něj by už ve druhém čtvrtletí měla koruna v průměru posílit vůči euru o dalších padesát haléřů. Čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB ji v tomto směru však asi taky příliš nepomůže. Je čas mezi dvěma prognózami, komentáře centrálních bankéřů vyznívaly velmi umírněně, a tak žádné překvapení v podobě ostřejšího tónu se snad ani čekat nedá. Přesvědčit ještě letos ČNB k akci může slabší koruna, ještě rychlejší růst mezd než sama centrální banka čeká, anebo konec QE v eurozóně. A právě na to spoléháme ve druhé polovině roku. Do té doby ČNB nejspíše setrvá ve vyčkávacím módu.

Zahraniční forex
Americký dolar bez vážnějšího zavinění slábne, přičemž v paritě s eurem se již pohybujeme u úrovně 1,245. Dolar přitom nic zásadního nevytěžil ani z úlevy amerických akciových trhů z toho, že obchodní válka není na spadnutí.

Dnes jsou na pořadu převážně data druhé až třetí kategorie, a tak eurodolar může vyčkávat na zajímavější makro události, které budou zveřejněny ve čtvrtek (inflace v Německu či spotřebitelské výdaje v USA).

Dnes bude ovšem ve střehu forint, a to před odpoledním zasedáním centrální banky. Žádnou změnu v měnové politice od MNB nečekáme, byť komentář k makroekonomickému vývoji může být lehce holubičí (s ohledem na to, že se inflace opět viditelněji vzdálila od cíle).

Ropa
Včerejší obchodování na ropném trhu příliš vzruchu nepřineslo a Brent se tak nadále drží lehce nad 70 USD/barel. Pravidelnou várku týdenních dat dnes odstartuje API, který nabídne neoficiální čísla o zásobách. Jakkoli by se mohlo stát, že se trh nyní nachází zcela v zajetí zpráv o vzrůstajícím geopolitickém napětí, byl to právě překvapivý pokles zásob, jež před týdnem způsobil citelný růst cen. A právě z tohoto důvodu bude i aktuální stav zásob pod drobnohledem investorů.

 
 
 
 

Čtěte více:

Wall Street výrazně posílila, Microsoft +8 %
26.03.2018 22:03
Americké akciové trhy uzavřely první seanci nového týdne v kladném ter...
Philip Morris předčil odhady analytiků, čistý zisk společnosti vzrostl o 25,9 %
27.03.2018 8:40
Tabáková společnost Phillip Morris ČR dnes ráno oznámila své výsledky ...
Američané vyšetřují Facebook a Twitter zakáže propagaci kryptoměn
27.03.2018 8:51
Americká Federální komise pro obchod (FTC) vyšetřuje sociální síť Face...
Bonusy na newyorské burze jsou zpět na předkrizové úrovni
27.03.2018 8:53
Roční bonus průměrného zaměstnance na Wall Street se loni zvýšil o 17 ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.