Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Project Syndicate: Když se zamlží zrcátko do minulosti

Project Syndicate: Když se zamlží zrcátko do minulosti

30.09.2018 14:15

George Soros je vynikající člověk. Jeho finanční prozíravost dokládají výsledky. Žádný filantrop či dobročinná instituce toho ve druhé polovině dvacátého století neudělal pro změnu světa k lepšímu víc. Bohužel události roku 2008 a několik rozhovorů, které jsme tehdy vedli, si vykládá chybně. Jeho analýza politických možností vlády USA v roce 2009 navíc zdaleka nedosahuje u něj obvyklé míry promyšlenosti. Jistěže bylo možné se s finanční krizí roku 2008 a jejími bezprostředními dopady vypořádat lépe; lékaři na frontě nikdy neodvedou dokonalou práci. Pro obvinění vlády, v níž jsem působil, Johnsonem a Sorosem z pošetilé neobratnosti však neexistuje ani argument prima facie.

Čtenáři jejich výkladu nechť uváží následující body:

Zaprvé kapitálové injekce do bank na podporu finanční soustavy namísto nákupů aktiv prosazovala řada komentátorů, odborníků a politických osobností. Zdá se přehnané, aby si zásluhu za legislativní úpravy, které to umožnily, nárokoval právě Soros.

Zadruhé o tom, že se nebude postupovat selektivně, ale že se kapitál nalije do všech bank, bylo rozhodnuto dlouho před prezidentskými volbami roku 2008, v nichž zvítězil Barack Obama. Z pohledu Obamovy administrativy to už při nástupu do úřadu v lednu 2009 bylo fait accompli. Nejsem si jistý, za co bych se tehdy postavil. Naprosto ale chápu, že rozhodnutí nedovolit stigmatizaci žádné instituce padlo v okamžiku tak velkého nebezpečí, které hrozilo USA a světové ekonomice.

Zatřetí Georgovy úvahy jsem neodmítl řečmi o socialismu, byť jsem pravděpodobně poukázal na politické klima. Rovněž nebylo mým cílem s ním podrobně diskutovat. Zkraje roku 2009 byl Soros aktivní spekulant na finančních trzích, s legendární schopností shromažďovat informace o nadcházejících politikách vlády. To poslední, co by zodpovědný úředník chtěl udělat, bylo poskytnout mu vodítko k aktuálnímu smýšlení o politických přístupech nebo o nich rozvíjet úvahy.

Začtvrté ceny akcií bank se v případě institucí jako Bank of America, které držely velké množství hypotečního dluhu, propadly až o 90 %. Nezbývalo toho moc, co si na nich vzít. Představa, že by nějaká verze Sorosova plánu zrychlila růst, je přinejlepším spekulativní.

Většina výhod ze snížení hypoték ke spotřebitelům dotéká až postupem času. Podrobné propočty vlivu snížení hypoték na agregátní poptávku (které jsme provedli, kdežto Johnson a Soros nikoliv) proto jejich argumentaci nepotvrzují: Zvýšení spotřeby by na každém dolaru vynaloženém vládou na výpomoc pravděpodobně nedosáhlo ani deseti centů. Nechávám přitom stranou pozdější ponaučení ze zkušenosti, že instituce s velkým objemem veřejného kapitálu mají co do rozšiřování úvěrů sklon ke značné pasivitě.

Zapáté v politickém prostředí, které v roce 2009 převládalo, by bylo těžké až nemožné pro Program na podporu problémových aktiv (TARP) získat víc peněz. V době, kdy Obama nastoupil do úřadu, byla už podstatná většina fondů TARP vyhrazena. Většina pozorovatelů očekávala (chybně, jak se později ukázalo), že zbylá část nejspíš k zacelení všech děr v bankovní soustavě stačit nebude.

Byly tu nesplacené hypotéky za biliony dolarů a druhé hypotéky a jiné úvěry proti hodnotě nemovitostí za stamiliardy a většinu z nich držely banky. Každý rozsáhlý program na snížení hypoték by vyžadoval vymazání podřízených hypoték, čímž bychom vytvořili mnohem větší kapitálovou díru, než jakou jsme si mohli být jisti, že zaplníme.

Zašesté autoři obdivně zmiňují Británii. Ta se neubránila pomalému růstu, volebnímu úspěchu pravice ani toxickému populismu, takže si nejsem jistý, co tento argument dokazuje. Obamovi političtí poradci kladli důraz na to, aby zvolil tu nejlepší politiku, ale s vědomím, že úleva od hypoték, která neúměrně prospěje těm, kteří si půjčovali nejméně obezřetně, bude velice nepopulární.

Vůbec při zpětném pohledu nechci říct, že politický přístup nebylo možné zlepšit. Měla se poskytnout rychlejší a větší úleva od dluhové služby. Pozornost se příliš zbrkle přesunula od úkolu zotavit se k dlouhodobým problémům. Mohlo se toho udělat víc pro určení zodpovědnosti těch, kdo špatně řídili finanční instituce.

Ale plán, jejž popisují Johnson a Soros, nebyl tehdy uskutečnitelný, ekonomickou stimulaci by neposílil, ani kdyby možný byl, a s největší pravděpodobností by byl politicky toxický. Shodnu se s autory na naději, že si z nezdarů – a úspěchů – reakce na Velkou recesi odneseme náležité ponaučení. Obávám se však, že jejich náhled na to, co je správným ponaučením, je naprosto nepřesvědčivý.

Autor: Lawrence H. Summers byl ministrem financí USA (1999-2001), ředitelem Národní ekonomické rady USA (2009-2010) a rektorem Harvardovy univerzity (2001-2006), kde v současnosti působí jako profesor.

Copyright: Project Syndicate, 2018.
www.project-syndicate.org

 
 
 

Čtěte více:

Proč ortodoxie Argentiny nefunguje o moc lépe, než buřičství Turecka?
19.09.2018 7:03
Jak má vláda reagovat, když se rozvíjející se trh přestane věřitelům l...
Dokázali jít proti davu a na krizi těžce vydělali. Co je s tehdejšími hvězdami dnes?
20.09.2018 10:41
Většina investorů během pádu do poslední finanční krize prodělávala, a...
Soros: Během krize to šlo udělat mnohem lépe, nyní platíme cenu za chyby
25.09.2018 12:21
V reakci na finanční krizi byla promeškána výjimečná příležitost, když...
Co je ještě horší než ignorování ekonomických problémů a nerovnováh?
24.09.2018 15:41
Někdy tak přemýšlím, co je horší: Zavírat oči před evidentními problém...
Nejslabší místo finančního systému
27.09.2018 13:31
Známý ekonom Tim Taylor se deset let po poslední krizi podobně jako řa...

Váš názor
  • Cože, Larry?
    01.10.2018 8:50

    Připadá mi dnes neuvěřitelné, že když jsem byl na Harvardu a se Summersem se kamarádil, považoval jsem ho v době neomarxistického teroru proti němu v podstatě za rozumného konzervativce. Teď píše ódy na Sorose, který kromě nějakých detailů je "vynikající člověk", jenž udělal více pro svět než kterýkoliv jiný? Cože, Larry? Soros je zákeřná bezpáteřní bestie, která si nahrabala v podstatě krutou spekulací a která už desítky let pracuje na poničení všeho dobrého, co v naší civilizaci kdy fungovalo.
    Lumídek
    • Re: Cože, Larry?
      01.10.2018 9:15

      :-) "Krutá spekulace" to mě rozsekalo. Můj čtyřletý syn používá spojení "krutá lžička" jistě byste si dobře rozuměli.
      ..
Aktuální komentáře
25.04.2024
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.