Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Fed v pozici pilota, jenž přišel o navigaci a pomalu ztrácí radiové spojení

Rozbřesk: Fed v pozici pilota, jenž přišel o navigaci a pomalu ztrácí radiové spojení

09.01.2019 9:13
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Představte si pilota, který má v nádrži paliva tak akorát, aby doletěl na letiště, avšak před jeho strojem se formuje nepříjemně vypadající bouře. Pilot zvažuje alternativy, avšak co čert nechtěl, službu mu vypoví navigace a radiové spojení se pomalu vytrácí. Prekérka, co? A přesně do takto nezáviděníhodné situace se postupně dostává americký Fed.

Vyplašeni akciovým výplachem zapomněli američtí centrální bankéři na své prognózy, ve kterých agresivně počítali s dalším zvyšování úrokových sazeb, a začali trhům rychle slibovat, že nic není tak horké a že další akce budou záležet na příchozích makroekonomických datech. Jak však mají nebozí členové vedení Fedu svůj slib splnit, když vinou zastaveného financování (části) americké federální vlády nejsou zveřejňovány oficiální makroekonomické statistiky?

Samozřejmě, tento (pro tvůrce měnové politiky velmi nepříjemný) stav se může rychle změnit. Prezident Trump se klidně ještě dnes večer dohodne s demokraty v dolní komoře Kongresu a financování federální vlády rychle obnoví. Stejně tak je ovšem snadno představitelné, že fiskální obstrukce budou klidně trvat dále i několik dalších týdnů. Demokraté totiž nemají sebemenší důvod kývnout na zafinancování zdi na hranicích s Mexikem. Touto dnes již jen “bariérou” Donald Trump dohodu s Kongresem podmiňuje, přičemž včera v televizním vystoupení veřejnosti znovu objasňoval nezbytnost její výstavby. Na druhou stranu republikánského prezidenta netrápí stesky federálních zaměstnanců nedostávajících již tři týdny mzdy, neboť je unisono považuje za přívržence demokratické strany. Dodejme, že největší naději na rychlé ukončení obstrukcí představovala hrozba, že federální úřady nebudou schopny vinou omezeného financování procesovat vyplácení refundací daní. To však podle posledního vyjádření Bílého domu prý nehrozí.

Závěrem dodejme, že uzavírka ve financování federální vlády se má týkat jen těch úřadů, jejichž nečinnost neohrožuje lidské životy. Pravda, to, že nemusí být v pátek např. publikována data za americkou prosincovou inflaci, asi nikoho nezabije. I když - pokud se třeba akcie začnou sunout dolů tak jako kolem Vánoc, může někoho píchnout u srdce. Někomu by mohlo přijít na mysl, že centrální bankéři z Fedu nemusí být úplně ve formě, neboť bez pravidelné dávky makro dat jsou na tom podobně jako ten pilot bez navigace…

TRHY
CZK a dluhopisy

Koruna během včerejšího obchodování neudržela zisky z předcházejících seancí a vrátila se zpět nad hranici 25,60 EUR/CZK. Zatímco českou měnu včera nenadchlo zpomalení růstu tuzemské průmyslové výroby (4,8 %), po dnešních číslech k nezaměstnanosti (očekávaných 3,1 % proti listopadovým 2,8 %) a překvapivě vysokém přebytku obchodní bilance za listopadu (20,2 mld. Kč při odhadu 4,9 mld. Kč) žádná větší reakce na koruně nepřichází. Ztíra by povzbuzení mohla přinést data o inflaci, jež by měla zůstat nad 2 %. Bez pozornosti pak jistě nezůstal ani čerstvý komentář nového člena bankovní rady Aleše Michla, který potvrdil své zařazení mezi jestřáby, kteří budou dále silně tlačit na zvyšování sazeb. Otázkou nicméně zůstává, jak si v jeho glose vyložit závěrečné doporučení - “takže letos pracujte a šetřete”.

Zahraniční forex
Euro zvolna posiluje, a to nehledě na velmi slabá čísla, jež přicházejí z německého průmyslu. Vypadá to, že relativně pozitivní zprávy ohledně probíhajících obchodních jednání mezi USA a Čínou eurodolaru prospívají. Na druhé straně dolar může pomalu začít znervózňovat pokračující částečná nefunkčnost americké vlády, která trvá již osmnáct dní.

Dnešek bude zcela ve znamení Fedu, když nás čeká nejen několik vystoupení amerických centrální bankéřů, ale také zápis z prosincového zasedání FOMC. Dá se vesměs čekat hodně holubičí rétorika, která může eurodolar tlačit dále k hranici 1,15.

Dnes odpoledne zasedá polská centrální banka. Žádná změna její politiky se neočekává, byť propad prosincové inflace na 1,1 % meziročně může přinést ještě agresivnější holubičí rétoriku ze strany NBP.

Ropa

Ropa Brent se veze na vlně optimismu a míří vstříc hranici 60 dolarů za barel, kde byla naposledy v půli prosince. Kombinace těžebních škrtů kartelu OPEC, uvolňování napětí v obchodních vztazích mezi USA a Čínou, stejně jako včerejší pokles zásob (API) pomáhá rovněž americké lehké ropě WTI, jejíž cena se vyhoupla zpět nad 50 USD/barel.

A právě to je pro mnohé z amerických těžařů břidlicové ropy kritická úroveň, na níž se láme rozhodování o další expanzi těžby (resp. profitabilita nových vrtů). Pokud by se tedy měl naplnit náš výhled a cena ropy Brent by se v tomto roce držela mezi 60-70 USD/barel, v případě WTI přibližně o 10 dolarů méně, američtí těžaři by s největší pravděpodobností dále pokračovali v solidním růstu, čímž by ještě více zkomplikovali situaci kartelu OPEC.


Čtěte více:

Uklidňující slova šéfa Fedu a nečekaně dobrý vývoj na americkém trhu práce. Postačí to pro další zotavení akciových trhů?
09.01.2019 6:13
Santa Claus rally se na akciových trzích v roce 2018 nakonec skutečně ...
Ján Hladký: Turbulentní rok 2018 je za námi (video)
08.01.2019 16:30
Co, především tedy jaké problémy, přinesl loňský rok, nesoucí se zpočá...
Solidní růst akcií během dne živil Trump, data do hry nezasáhla
08.01.2019 17:35
Během dneška postupně převládl slušný optimismus na evropských akciích...
Optimismus ohledně jednání USA-Čína dává zelenou i evropským futures
09.01.2019 8:52
Pražská burza 5denní šňůru zisků. Index PX včera posílil o 0,6 %, zej...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms
16:47Slabé HDP s vyššími inflačními tlaky. Po výsledcích se trhy potýkají i s makrodaty  
16:00SATPO finance, s.r.o.: Výroční finanční zpráva za rok 2023
16:00City Home finance III, s.r.o: Výroční finanční zpráva za rok 2023
15:46Braňo Soták k výsledkům Meta Platforms a staronové cílové ceně: Silná čísla "po zásluze" potrestána, akcie -15 %  
15:13Hermes vzdoruje zpomalení prodeje luxusního zboží, akcie však s dobrými výsledky dopředu počítaly  
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university