Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Dlouhodobý výhled trhu se prudce změnil

Dlouhodobý výhled trhu se prudce změnil

14.01.2019 17:42, aktualizováno: 15.1. 12:33

Aktualizováno

Modelů, které mají predikovat další vývoj na trhu, je asi bezpočet. Ovšem i zde platí, že to nejjednodušší často funguje nejlépe. V minulém příspěvku jsem psal o tom, že ziskový boom, kterého si užíval korporátní sektor v předchozích letech, pravděpodobně končí a valuace akcií znatelně klesly. Což je ovšem pozitivní zpráva, protože nižší poměry cen akcií a zisků na akcii (PE) znamenají menší našponovanost trhu a větší odolnost vůči dalším poklesům trhu. A jak uvidíme níže, PE dokonce slouží jako jeden z nejjednodušších „modelů“, které predikují další vývoj.

Následující dva grafy jsem naposledy ukazoval někdy před třemi měsíci, když JPMorgan zveřejnil svůj Q3 přehled na trzích. Nyní přichází banka s čerstvými. Oba ukazují, jak se chová návratnost trhu v (ne)závislosti na výši valuací – tedy výši aktuálního PE. První graf se zaměřuje na návratnost dosaženou rok poté, druhý deset let poté. Je zřejmé, že pro spekulace s krátkodobým časovým horizontem není valuace ničím relevantním, ovšem obrázek se mění u druhého grafu. Tam již se body celkem poslušně řadí do intuitivní negativní závislosti:

0

Druhý graf tedy ukazuje, že trh má slušnou tendenci odvíjet svou návratnost v následujících deseti letech podle aktuální valuace: Čím jsou valuace vyšší, tím nižší je návratnost a naopak. Intuitivní je tento vzorec chování čistě proto, že s PE vysoko nad průměrem je již těžké přidávat k návratnosti akcií jeho dalším růstem, a vše je jen na růstu ziskovosti (tedy na růstu E). Pokud je naopak PE nízko, mohou ceny akcií spíše růst jak díky růstu zisků, tak díky násobků cen a zisků (P tedy roste díky vyššímu E, i díky vyššímu PE).

Významné je to, že během minulého roku se v druhém grafu znatelně posouvala značka ukazující současné PE směrem k nižším hodnotám. Současné PE pak v historii podle grafu korespondovalo s desetiletou návratností mezi cca 5 – 15 % ročně. Když se přitom na počátku roku 2018 akcie obchodovaly s PE kolem 18, byla 5 % návratnost spíše tou horní hranicí, než spodní.

Z tohoto pohledu se tedy situace na trhu změnila velmi znatelně. Není samozřejmě třeba zdůrazňovat, že historie se nemusí s budoucností vždy rýmovat, ale přece jen výše uvedené má svou vypovídací schopnost. Zdůraznit je asi třeba zejména to, že jde o průměrnou návratnost desetiletou - při aplikaci grafu na predikce hovoříme o tom, kolik by průměrně vydělával investor, který nyní nakoupí (nebo od nynějška počítá svou návratnost) a sumarizovat bude před rokem 2030. A mezitím si ekonomika i trh může projít nejednou recesí a propadem, ale také prudkým boomem a rally.

Hodně se nyní hovoří o dalším vývoji na rozvíjejících se trzích, které jsou kvůli dolarově-úvěrovém kanálu dosti citlivé na utahování americké monetární politiky. JPMorgan přináší podobné návratnostně - valuační grafy i pro ně, namísto PE ale používá poměr tržních a účetních hodnot akcií. Ten se podle prvního z následujících grafů nyní pohybuje znatelně pod dlouhodobým průměrem. A podle grafu druhého v minulosti při takových valuacích trhy dokázaly generovat desetiletou návratnost mezi cca 7 – 17 %.

0

Zde bych ale byl trochu opatrnější. Příčinou je Čína, u které může následujících deset let ukázat, že nebude schopna překročit past středních příjmů. Do ní stručně řečeno padají ekonomiky, které vyčerpají jednoduché „tvrdé“ konvergenční modely a další růst již závisí na budování jejich vlastních „měkkých“ systémů (a měkké se buduje obvykle složitěji a pomaleji). Tedy na skutečné vládě práva a spravedlnosti, na majetkových právech včetně duševního vlastnictví, demokracii, na skutečně fungujícího trhu, nepsaných norem ve společnosti, atd.

 

Čtěte více:

Investiční výhled Patrie na 2019: Co čeká hlavní ekonomiky?
04.01.2019 10:38
Poslední kvartál roku 2018 trhy zachvátila korekce spojená s výprodeje...
Nový úsvit hodnotových investic?
08.01.2019 17:50
Investiční společnost Bespoke se před několika dny podívala na vývoj v...
Londýn loni přilákal nejvíce technologických investic v rámci EU
09.01.2019 8:57
Londýn v loňském roce zůstal nejoblíbenější destinací pro investice do...
Zeman: Čína kvůli Huawei chystá odvetu, ohroženy jsou Škoda i PPF
11.01.2019 8:12
Čína kvůli varování českých úřadů před technologiemi čínské společnost...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení