Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Týden plný HDP

Rozbřesk: Týden plný HDP

11.02.2019 9:22
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Jak to dopadlo s českými sazbami, ukázal už minulý týden, když se ČNB z opatrnosti rozhodla ponechat úroky beze změny a jejich další zvýšení odsunout dále do budoucnosti pod tlakem rizik a nejistot v zahraničí. Nová prognóza je méně optimistická, nikoliv však až tak dramaticky, aby naznačovala potenciální obrat měnové politiky o 180 stupňů. Už tento týden ukáže, nakolik je nový výhled, nad kterým se centrální bankéři rozhodují, realistický. Prvním testem projde ve středu, kdy bude zveřejněna lednová inflace. ČNB podobně jako trh nepředpokládá, že by se inflace hned v úvodu roku utrhla a odskočila od cíle. Následně v pátek přijde na řadu předběžný odhad českého HDP za čtvrtý kvartál loňského roku. Ani v tomto případě se očekávání centrálních bankéřů od trhu nijak výrazně neodchyluje, když se všeobecně očekává, že v posledním čtvrtletí ekonomika mírně zrychlila. Půjde nicméně jen o předběžný či bleskový odhad, který je sestavený z neúplných čísel a je navíc doprovázený jen velmi stručným komentářem statistického úřadu.

Tento týden rovněž ukáže, nakolik spolehlivé byly i vnější předpoklady prognózy centrální banky. Ve čtvrtek konečně uvidíme, jestli se Německo už ve druhé polovině loňského roku nedostalo do recese, a zda eurozóna skutečně zpomalila na předběžná 0,2 % (mezikvartálně), jak naznačoval bleskový odhad. Můžeme namítat, že jde o stará čísla, nicméně obrázek stavu evropské ekonomiky by bez nich nebyl úplný. Zvlášť pokud mohou „otřást“ s docela optimistickými odhady analytiků pro letošní rok, s nimiž ve své prognóze počítala ČNB (eurozóna +1,5 %).

Slušná dávka nových ekonomických dat však tento týden nepřijde pouze z EU, ale i z USA, kde se očekává zveřejnění nižší inflace, slabší maloobchodní tržby a průmyslová výroba. Když k tomu připočteme další pokračování nejistot okolo brexitu, tentokrát v podobě odkladu hlasování o dohodě s EU a zvětšující se pravděpodobnosti odložení samotného aktu odchodu Británie, nepůjde rozhodně o nudný týden. Zvlášť když napoví, zda se centrálním bankám na obou stranách Atlantiku a nakonec i u nás ještě více neuzavírá prostor pro normalizaci měnové politiky.

TRHY

CZK a dluhopisy

ČNB koruně nepomohla, dokonce by se dalo říct, že ji tak trochu hodila přes palubu, když si začala více všímat zahraničních rizik, a tak se koruna opět postupně vrátila nad hranici 25,80 EUR/CZK. Tento týden by mohl dát odpověď na otázku, jak moc reálná některá rizika skutečně jsou. Minimálně pokud jde o možnost recese německé ekonomiky a zpomalení růstu eurozóny. Horší čísla by rozhodně nenahrávala k brzkému návratu k tzv. normalizaci úrokových sazeb, byť ČNB je podle jednoho z centrálních bankéřů střednědobě spíše v jestřábím módu. A k rychlejšímu zvyšování sazeb nejspíše nenahraje ani středeční inflace, která se zřejmě nevzdálí od cíle. O sazbách a tedy i o koruně se tento týden bude hrát především v zahraničí.

Zahraniční forex

Americký dolar má za sebou nejlepší týden za posledního půl roku, díky čemuž se na frontě s eurem zastavil na dohled hranice 1,13 EUR/USD. Zatímco dolar opět těží z narůstající nejistoty ohledně americko-čínského obchodního konfliktu, euru nepřidala slabá čísla v eurozóně (zejména nové objednávky v Německu). Ta navíc podtrhla Evropská komise ve svém podstatně zhoršeném výhledu na růst HDP v klíčových ekonomikách eurozóny.

Tento týden se musí mít eurodolar na pozoru hned na několika frontách. V prvé řadě totiž budou pokračovat rozhovory mezi Spojenými státy a Čínou, přičemž čas do konce dočasného příměří v obchodním konfliktu se povážlivě krátí. Pokud by nakonec k dohodě nedošlo, od 1.3. by ze strany USA došlo ke zvýšení cel na zboží v hodnotě 200 mld. dolarů ze současných 10 na 25 %.

Pozornost však přitáhnou také několikerá vystoupení představitelů Fedu, hned v úterý guvernéra Powella. V neposlední řadě bude eurodolar s napětím sledovat středeční inflační čísla v USA, na druhé straně Atlantiku to pak bude o den později revidovaný HDP v eurozóně a Německu. Ten by vzhledem ke slabšímu konci roku nakonec mohl dopadnout hůře, než naznačovaly bleskové odhady, což by dále nahrávalo dolaru.

Ropa

Zvýšená volatilita je nadobro pryč a tak ropa Brent startuje obchodování již pátý týden v řadě těsně nad hranicí 60 USD/barel. Nadále platí, že ropnému trhu dominují dvě hlavní témata. Na jedné straně je to útlum těžby ze strany kartelu OPEC+, který pomohl cenám vystoupat k současným úrovním. Na straně druhé se jedná o přetrvávající obavy z oslabujícího růstu ve světě, který limituje možnosti dalšího pohybu cen vzhůru.

Právě s ohledem na druhé zmíněné téma bude ropný trh s napětím sledovat, jak se tento týden vyvrbí jednání USA a Číny v otázce obchodních půtek. Navíc, s pravidelnými měsíčními reporty dorazí všechny tři „ropné“ organizace, tj. v úterý EIA a OPEC a ve středu pařížská IEA. Do třetice pak bude trh ve střehu s ohledem na tradiční data k zásobám (úterý API a ve středu EIA).

 

Čtěte více:

Jaký je rozdíl mezi Huawei na straně jedné a Applem či Samsungem na straně druhé
09.02.2019 16:58
„Americký prezident Donald Trump vnímá Čínu jako hrozbu pro americkou ...
Víkendář: Konečná fáze brexitu - evakuace královny
09.02.2019 8:57
Pokud přijde chaotický brexit a Velká Británie odejde z EU bez dohody,...
Víkendář: Chce Trump úplný kolaps Číny?
10.02.2019 9:05
„Americká strategie vůči Číně je jednoduchá: Rozdrtit je, srazit je k ...
Závěr týdne v USA bez výrazných překvapení
08.02.2019 22:06
Páteční obchodní den v USA probíhal v poklidnějším duchu pří nízké vol...
Reuters: Madurova metoda, jak proměnit bezcenný bolívar ve zlato
11.02.2019 8:29
Nejúspěšnější finanční operace Venezuely se v posledních letech neodeh...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data