Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Minimum hodnotového investora

Minimum hodnotového investora

06.06.2019 17:34

Ve svých úvahách zaměřených na konkrétní investiční témata a akcie často prezentuji i pohled na současnou valuaci daného titulu. Ne způsobem obvyklým – porovnáním současné tržní ceny s nějakým odhadem toho, jaká by cena „měla být“ (tedy s cenou cílovou). Používám způsob méně obvyklý – jednoduchý pohled na to, jak by se musely vyvíjet výsledky firmy, aby ospravedlnily současnou kapitalizaci. Tento „vyžadovaný“ vývoj je pak možno posoudit relativně k tomu, co firma dokázala v minulosti, či třeba k tezím o tom, jak skvěle se jí povede v budoucnosti. Dnes bych se rád zaměřil na samotný základ takových úvah – proč se s hodnotou a jejími odhady pracuje tak, jak se s nimi pracuje. Vše můžeme shrnout do následujících bodů, které bych považoval i za jakési teoretické minimum hodnotového investora.

Za prvé, vycházíme z předpokladu, že cena akcie by měla mít tendenci konvergovat k tomu, čemu říkáme fundamentální hodnota. Tedy hodnota daná tím, kolik peněz bude firma podle odhadů generovat pro své akcionáře. To je dobré si připomínat zejména u takzvaných růstových akcií, jejichž cena stojí zejména na dlouhodobých vizích o zářné budoucnosti dané společnosti. Na nich není nic špatného, ale přece jen stojí někdy za to alespoň hrubě odhadnout, co by firma musela skutečně vydělávat, aby svou kapitalizaci ospravedlnila. Někdy výsledek překvapí. Extrémem je pak například Uber, který sám uznává, že možná nebude zisky generovat nikdy.

Za druhé, budoucí tok hotovosti můžeme samozřejmě jen odhadovat. Tento proces je vždy lepší chápat jako pohled, či pohledy na to, co by mohlo být. Nikdy ne jako něco, co je vytesáno do kamene na co se můžeme nějakým způsobem spoléhat. Zní to jako zbytečné upozornění, ale není.

Za třetí, nejen hotovostí živa je fundamentální hodnota. Tedy přesněji řečeno, nejen předpokládaným vývojem generované hotovosti, ale i tím, jak se může realita od této předpokládané cesty odchylovat (což je tematicky přímé pokračování výše uvedeného). Čím větší ona odchylka (tedy riziko), o to méně si naprostá většina z nás takové budoucí hotovosti cení. Proč vlastně?

Je to patrné na jednoduchém příkladu: Vzali byste radši nabídku 100 za jeden rok, či nabídku 50 s 50 % pravděpodobností a 150 s 50 % pravděpodobností? Kvůli averzi ke ztrátám (převyšující nadšení ze zisků) by většina z nás vzala možnost první, a to je samotným základem toho, proč má budoucí hotovost s nižším rizikem pro nás větší hodnotu (je atraktivnější).

Za čtvrté, onen princip „nižší riziko, vyšší hodnota“ je v praxi většinou uchopen přes teorii portfolia a následně model zvaný CAPM. U akcií tak vedle očekávaného toku hotovosti potřebujeme znát bezrizikové výnosy (obvykle výnosy dlouhodobých vládních obligací), rizikovou prémii trhu a takzvanou betu – ukazatel systematického rizika (toho, co nelze oddiverzifikovat dobře složeným portfoliem).

Pokud tak výnosy amerických vládních obligací dosahují třeba 2,3 % a riziková prémie trhu 5,5 % (mnou používaný předpoklad), tak například akcie společnosti NVIDIA bude mít nyní požadovanou návratnost 13,3 %, protože její beta se pohybuje kolem hodnoty 2 (13,3 % = 2,3 % + 2 x 5,5 %).

Tuto společnost jsem vybral, protože na její akcii je dobře vidět, jak důležitou roli hraje riziko a následně požadovaná návratnost. Následující graf ukazuje, že beta firmy se ještě na konci roku 2018 pohybovala na hodnotě 1,2, nyní dosahuje hodnoty kolem 2. To znamená, že požadovaná návratnost se notně zvedla (a s ní klesla současná hodnota očekávaného toku hotovosti). V grafu je tento efekt dobře vidět na tom, jak je negativně zkorelována beta a valuační poměr PEG – obecně tu platí, že čím nižší beta, tím vyšší valuace a naopak:
0

Suma sumárum: Hodnota akcie, či přesněji řečeno její odhady by měly být tím, co určuje cenu na trhu. Tato hodnota je dána očekávaným tokem hotovosti, který pro akcionáře bude firma vytvářet. Tento tok hotovosti se převádí na současnou hodnotu za pomocí požadované návratnosti. Ta je dána bezrizikovými výnosy vládních obligací a rizikovou prémií. Ta zase odráží celkovou rizikovou prémii trhu a systematické riziko (ukazatel beta).

Jsem si vědom toho, že pro čtenáře podobnými koncepty doposud nepolíbeného může vše vypadat těžko pochopitelné a složité. Pokud patří ke skupině investorů, kteří se věnují grafům, cenovým trendům a podobným věcem, může vše hodit za hlavu. Pokud ale někdo uvažuje o tom, že by se věnoval investování hodnotovému, dovolil bych si mu doporučit, aby nezůstával u valuačních násobků, ale snažil se vstřebat a používat koncepty výše uvedené.


Čtěte více:

Pictet: Do akcií se nehrňte, je třeba čekat na ospravedlnění vysokých valuací
08.05.2019 9:30
Investiční společnost Pictet aktualizovala svůj výhled pro vývoj ve sv...
Tesla jako energetická obdoba Amazonu s kapitalizací 1 bilionu dolarů
07.05.2019 17:26
V posledních perlách týdne jsme si mohli přečíst, že podle šéfa Tesly ...
MarketWatch: Nabídka Uberu mezi nejhoršími za téměř čtvrt století
13.05.2019 9:20
Primární nabídka akcií alternativní taxislužby Uber Technologies patři...
Valuace některých firem mi moc smysl nedávají
14.05.2019 17:40
Společnost Pinterest je platformou pro nápady všeho druhu a z podnikat...
Za pár dní návratnost 163 % a „vegani všech zemí, spojte se“
16.05.2019 17:51
Pozornost investorů v posledních dnech láká vývoj akcií společnosti Be...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení