Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horská dráha turecké měnové politiky nebere konce

Horská dráha turecké měnové politiky nebere konce

09.07.2019 15:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Nečekaná výměna guvernéra turecké centrální banky uštědřila další ránu důvěryhodnosti této instituce a vyvolává obavy z politického tlaku na rychlejší uvolňování měnové politiky. Trh očekával, že do konce roku turecká lira oslabí o 6 – 8 % na asi 6,10 za dolar při dosažení míry inflace 16 – 17 % a snížení týdenní reposazby o  nejvýše 400 bps na 20 procent. Nyní očekávané prudší snížení sazeb ale zřejmě stáhne liru na výrazněji slabší úrovně, ohrozí zotavení ekonomiky a zhorší problém bank, především co se kvality aktiv a refinancování zahraničního dluhu týče.

Vyšší riziko měnové politiky také velmi pravděpodobně utne současnou rally na tureckých bankách (v posledním měsíci +20 %). I když se turecké banky po letošním 25% debaklu vzpamatovaly, stále se obchodují pod 0,6násobkem price-to-book (poměru tržní ceny k účetní hodnotě). Tedy asi 30 % pod úrovněmi z roku 2009, kdy HDP klesalo o 5 %. Nejlépe si mezi místními konkurenty, co se kapitálu a likvidity týče, vedou Akbank a Garanti. Státní banky jsou proti ostatním ještě asi o 45 % diskontované, což odráží politický tlak na tyto banky ve snaze podpořit tureckou ekonomiku.

Akcie, které se díky ustupující hrozbě amerických sankcí držely nahoře, nyní po výměně guvernéra čekají na rozhodnutí centrální banky 25. července. Rostou obavy z vměšování politiků do procesu stanovování sazeb. Na změnu nálady investorů je obzvláště citlivý kapitál a kvalita aktiv tureckých bank vzhledem k tomu, že 40 % celkových korporátních úvěrů je denominovaných v jiné měně než liře.

Turecké špatné úvěry vzrostly v roce 2019 o skoro 20 % na červnových 19 mld. dolarů, v roce 2018 vzrostly o 40 %. A zatím se nezdá, že by tvorba špatných úvěrů zvolňovala. Ke zlepšení nálady investorů může značně přispět pokrok v jednání mezi tureckou vládou a mezinárodními investory o vytvoření zvláštního fondu, který by výsledovky bank vyčistil. Mezi mezinárodními investory, kteří projevily zájem o účast na tomto fondu, byly i Goldman Sachs, KKR a Cerberus Capital. Domácí banky ale původní návrhy odmítly, což naznačuje, že jednání by mohla být obtížná a zdlouhavá.

Záruky Turecka za úvěry ve výši 25 miliard lir po podobném programu v prvním kvartálu sice pokračují a měly by pomoci obnovit růst úvěrů, ale na oživení ekonomiky nejspíš stačit nebudou. V 1Q, když HDP vzrostl mezi kvartálně o 1,3 %, přispěl postupný asi 5% nárůst úvěrů k ukončení recese v zemi. Úvěrové momentum se ale v prvních dvou měsících druhého čtvrtletí pozastavilo, což implikuje ustupující poptávku po nových úvěrech.

Proces dedolarizace v Turecku ještě nezačal. Depozita denominovaná v jiné měně než v liře vzrostla od prvního kvartálu o 9 %, přičemž depozita v domácí měně stagnovala. To by se ale dle Bloombergu mohlo v druhém pololetí změnit, protože turecký regulátor vyzval koncem května banky k tomu, aby podporovaly depozita v liře, aby zvrátily dolarizaci průmyslu a podpořily místní měnu. Garanti přitom uvedla jako hlavní riziko pro své čisté úrokové marže právě posun k depozitům v liře a s tím související vyšší depozitní sazbu.

Zdroj: Tomasz Noetzel, Bloomberg


 
 
 

Čtěte více:

Víkendář: Další fáze Erdoganomie – potravinový terorismus
30.03.2019 8:01
Turecká ekonomika po většinu minulého roku strádala. Desetiletí dlouhá...
Turecký prezident odvolal šéfa centrální banky. Chystá se na americké sankce a tlak na měnu?
08.07.2019 8:25
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odvolal šéfa turecké centrální ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data