Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Proč evropské banky stále více ztrácí na ty americké?

Proč evropské banky stále více ztrácí na ty americké?

14.01.2020 17:25

Ve svých pohledech na jednotlivé firmy a akcie se bankám v podstatě nevěnuji. Jde povětšinou o málo čitelné instituce, smysluplná valuace je u nich složitá.... Občas tu tak obchodované banky zmíním jen v souvislosti s problémem „příliš veliké na to, aby padly“. Dnes bych rád udělal výjimku, protože vyšla nová studie, která nijak složitým, ale přesto vypovídajícím způsobem porovnává situaci v sektoru (a u akcií) v USA a v Evropě.

I. Valuační stínohra

Tuto část doporučuji pouze čtenářům, kteří se trochu zajímají o valuaci bank a jejich akcií, ostatní mohou bez újmy přeskočit na část druhou. Jak jsem zmínil, u bank jsou tradiční metody valuace v podstatě nepoužitelné. Protože jejich tvorba hotovosti je značně volatilní v závislosti na tom, jak se dané období zrovna vedlo té či oné skupině z mnoha aktiv bank. Smysl snad může dávat diskontování dividend, ale jen v případě, že dospějeme k nějakému dividendovému „standardu“, který je banka dlouhodobě schopna vyplácet. Tím se ale opět vracíme k počátečnímu problému, protože tento standard lze smysluplně odvodit opět jen pouze z nějakého odhadu volného toku hotovosti a jeho udržitelnosti.

Popsaný problém je v praxi „řešen“ povětšinou tak, že je sledován poměr tržních cen akcií bank k jejich účetní hodnotě PBV. A ten je porovnáván s nějakým odhadem férové hodnoty tohoto poměru PBV. Můžeme odvodit, že výše PBV je dána tím, jaká je návratnost aktiv ROA a následně vlastního jmění ROE banky na straně jedné a jaká je návratnost požadovaná na straně druhé CoE. A s tím pracovat - pokud je například ROE 10 % a CoE 5 %, měla by férová hodnota akcií být ve srovnání s její účetní hodnotou dvojnásobná (nebereme-li do úvahy budoucí růst, či pokles ROE). Férové PBV by se tedy mělo rovnat 2 a pokud se na trhu pohybuje na hodnotě 1, akcie se zdá být podhodnocená.

I toto je ale jen zdánlivé řešení. Kvůli tomu, že banky nejsou z hlediska tvorby hodnoty výjimkou a jak tu občas připomínám, účetní zisky jsou jen stínohrou. A stejnou stínohrou je tudíž i ROE počítané tradičně z (čistých) zisků. To, na čem záleží, je kolik hotovosti dovedou banky skutečně generovat a vyplácet. Čímž jsme opět u problému s odhadem nějakého udržitelného, či standardního volného toku hotovosti. Z něj bychom pak klidně mohli spočítat ROE a odhad hodnoty akcií provést touto cestou, která je pak jen variací na diskontované cash flow. Na to vše můžeme namítnout, že právě zisky jsou vlastně tím nejlepším pokusem odhadnout nějaký standard toku hotovosti (s použitím různých dohadných položek, časového rozlišení, atd.). Ale to je na delší diskusi (možná právě u bank).

II. Najdi rozdíl

Znalí jeho slabých stránek, spokojme se pro tuto chvíli s PBV a podívejme se na následující graf ze studie „Bank performance in Europe and the US: a divergence in market-to-book ratios?“. Její autoři Mathieu Simoensa a Rudi Vander Vennetb v ní ukazují, že ještě v roce 2007 byl poměr PBV evropských bank výše než v USA, pak se v obou případech propadl a srovnal, aby se následně začala vytvářet znatelná mezera v neprospěch evropských bank:
0
Autoři studie dospěli k závěru, že ona mezera je z největší části dána tím, že americké banky po krizi výrazně zlepšily svou návratnost aktiv ROA (viz výše), zatímco u těch evropských ROA zhruba stagnuje. A to je z velké části dáno negativním vývojem čistých úrokových marží, které byly podle studie v Evropě ovlivněny monetární politikou – velmi nízkými sazbami. Americké banky byly naopak svou ziskovost schopny zvyšovat a významně k tomu přispělo jejich snižování nákladů. Na Evropu naopak k uvedenému doléhá ještě špatná kvalita aktiv – vysoký podíl špatných úvěrů.

Z popsaných problémů by mělo vyplývat i řešení: Autoři studie doporučují „razantní vyčištění rozvah bank“. A k tomu varují před dlouhým obdobím nízkých sazeb. Ovšem netvrdí, že by ECB měla sazby jen tak rychle a znatelně zvednout. Hovoří o celkové makroekonomické podpoře současného utlumeného nominálního (!) růstu. Což znamená, že pokud nemají být nízko sazby, musí být aktivnější fiskální politika. Což je dobré brát v úvahu, protože samotné tvrzení, že by ECB měla znatelně zvýšit sazby, a tím pomoci bankám, je ošemetné: Bankám by totiž asi nepomohly vyšší sazby v případě, že by takový krok poslal ekonomiku do recese. A fiskální stimulace zase není zrovna v Evropě bezproblémové téma.

III. Kompas?

Pokud bych zde skončil, považoval bych toto bezesporu důležité, a snad až palčivé, téma stále za hodně neuzavřené. Proto si dovolím zmínit: Kandidátem na jednoduchý kompas by tu teoreticky mohla být výše takzvaných přirozených sazeb (r*): Pokud ECB drží sazby pod jejich úrovní, stimuluje příliš a zbytečně tím škodí bankám. Pokud naopak drží sazby blízko přirozené úrovně sazeb, může to samo o sobě tlačit dolů marže bank. Ale posun sazeb nahoru by v tomto případě z logiky věci poškodil celou ekonomiku (sazby by byla nad jejich přirozenou úrovní). Ve vztahu k oné studii tak můžeme vlastně konstatovat primitivní závěr, který se ale v tom všem možná trochu ztrácí: Americké banky jsou na tom lépe, protože americká ekonomika je na tom lépe (tj. umožňuje držet sazby výše).

Jak vypadá zmíněný „kompas přirozených sazeb“ v praxi ukazuje následující graf (z dílny samotné ECB). Nechám již na čtenářovi, aby posoudil, kterým směrem spíše ukazuje.
0


Čtěte více:

Pět věcí, které v roce 2020 sledovat u akcií evropských bank
17.12.2019 11:14
Opět zřejmě dojde na to samé: Evropské banky zakončí tento rok jako je...
Bloomberg: Banky letos oznámily největší propouštění od 2015
30.12.2019 8:39
Přední světové banky v letošním roce oznámily největší plány na propou...
JP Morgan: Po ztracené dekádě čeká evropské banky významný růst
08.01.2020 13:22
Evropské banky by mohly v první polovině roku 2020 svou výkonností pře...
Saka: Spirála zkázy ve skutečnosti může být pozitivní externalitou
09.01.2020 13:46
Evropské banky byly kritizovány za to, jak jsou jejich aktiva vychýlen...
Týdenní výhled: Podpis dohody USA-Čína a start výsledkové sezóny na spadnutí
13.01.2020 14:29
Ve Washingtonu v nejbližších dnech dojde k podpisu první fáze obchodní...

Váš názor
  • Přirozená úroková míra
    15.01.2020 8:22

    Přirozená úroková míra nemůže být záporná. Institucionální záporná úroková míra je přípustná po krátké období. Dlouhodobě je zničující pro tržní ekonomiku (které se zde s oblibou nebo z neznalosti říká kapitalismus)
    Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
28.04.2024
12:33EP Infrastructure, a.s.: Oznámení o splacení emise dluhopisů
12:26J&T FINANCE GROUP SE: Výroční zpráva za rok 2023
8:35Víkendář: Fiskální politika drží sazby nahoře, u akcií je tak lepší zaměřovat se na kvalitu
27.04.2024
8:31Víkendář: Podle Morgan Stanley je ekonomika stále v pozdní fázi cyklu s odpovídajícími důsledky pro akciový trh
26.04.2024
22:02Zámořské akciové indexy uzavřely týden růstem  
17:29Pokles inflace k 2 % je jen částí investičního příběhu následujících let
16:51UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o první výplatě úrokového výnosu
16:45UNICAPITAL Invest VI a.s.: Oznámení o třetí výplatě úrokového výnosu
16:34Výsledky zajistily zelený závěr týdne  
15:39Rattner: Vlna prvního nadšení z elektromobilů opadá
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data