Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Humři, ovoce, kulatina...jak koronavirus dopadá na čínský export

Humři, ovoce, kulatina...jak koronavirus dopadá na čínský export

04.02.2020 14:30
Autor: Redakce, Patria.cz

Hospodářské dopady omezení souvisejících s epidemií koronaviru v Číně jsou cítit po celém světě, od dřevařů na Novém Zélandu po vývozce potravin ve Spojených státech. Zpoždění či zrušení dodávek čelí vývozci, těžaři i výrobci všeho možného - od uhlí a dřeva po maso a ovoce, upozorňuje agentura Reuters.

Čína je nejlidnatější zemí světa a výrobnou většiny zpracovatelského zboží. Čína je ale také obvykle největším a neukojitelným konzumentem většiny surovin, paliv a potravin.

Kombinace prodloužených svátků v souvislosti s příchodem nového lunárního roku, rychlého šíření koronaviru, který zabil už více než 400 lidí, a omezení pohybu milionů osob však zasáhl logistické kanály v Číně i mimo ni. Zatím jsou ale dopady výraznější u menších položek, jako jsou potraviny a dřevařské produkty. U objemných položek, jako je například železná ruda, uhlí a pohonné hmoty, které mají převážně automatickou vykládku a přepravu do skladů, není vliv zatím tak patrný.

Přerušení vývozu zboží z Číny způsobuje problémy i dalším firmám v dodavatelském řetězci. Jihokorejské automobilce Hyundai chybějí součástky z Číny, proto výrobu v Jižní Koreji přeruší. V Jižní Koreji má přitom svou největší výrobní základnu. Volkswagen dnes naopak uvedl, že pokud jde o koronavirus, nepociťuje v současnosti žádné problémy s narušením dodavatelských řetězců.

Vývoz kulatiny do Číny, který je hlavním zdrojem příjmů novozélandského přístavu Gisborne, byl až do odvolání zastaven. Lesním dělníkům na Novém Zélandu bylo oznámeno, aby zůstali doma. Přístav je druhým největším vývozním místem pro kulatinu na Novém Zélandu a Čína je hlavním trhem pro vývoz dřeva z Nového Zélandu. Na celkových ročních příjmech země se podílí zhruba polovinou.

Také vývoz humrů z Nového Zélandu do Číny, jehož roční hodnota se pohybuje kolem 300 milionů novozélandských dolarů (4,4 miliardy Kč), byl tvrdě zasažen. Místní ceny humra klesly na polovinu, protože se vývozci snaží zbavit zásob. Rybáři proto omezili lov.

Některé čínské přístavy jsou nyní zahlcené zbožím. Vzhledem k tomu, že některá města jsou odříznuta od světa, aby se koronavirus nešířil, nemohou se lidé dostat do práce. Je tudíž nedostatek lidí zastávajících nezbytnou činnost v přístavech, chybějí celní a další úředníci, lidé, kteří mají na starosti manipulaci se zbožím, i kormidelníci remorkérů, kteří pomáhají velkým lodím při vplouvání do přístavu. Kromě nedostatku lidí pro vykládku a nakládku zboží je však i slabá poptávka, a zboží se tak ve skladech hromadí.

Tyto problémy pak mají řetězový dopad i v mnohem vzdálenějších oblastech. Například američtí vývozci zemědělského zboží varují, že některé kontejnerové dodávky se mohou zpozdit. Nervozitu vyvolává i rozhodnutí o odkladu pokut za zpoždění vykládky. Téměř 20 velkých přístavů a dvě přepravní společnosti v Číně snížily či zrušily poplatky za zdržení vykládky či nakládky do 9. února.

"Dopravci prodloužili dobu odkladu poplatků do 9. února, ale přepravci pak mohou čelit vysokým pokutám," varoval výkonný ředitel amerického sdružení pro přepravu zemědělských produktů Peter Friedmann. Upozornil, že běžně poplatky za zdržení u chlazených kontejnerů, které se používají pro přepravu ryb, masa a ovoce, mohou činit až 350 dolarů (8000 Kč) za kontejner a den. Zpoždění vykládky tak může dodavatelům zboží podléhajícího rychlé zkáze, které má nízkou ziskovou marži, způsobit výrazné ztráty.

Odhady dopadu

Ekonomové se mezitím dohadují, jak velký by mohl být dopad na velikost čínské ekonomiky. Podle některých názorů tempo růstu čínské ekonomiky v tomto čtvrtletí kvůli šíření nového typu koronaviru prudce zvolní. V meziročním srovnání by HDP mohl vykázat méně než 2% růst. Znamenalo by to citelné zpomalení proti předchozímu čtvrtletí, kdy čínská ekonomika vykázala meziroční růst o 6 %. Ve hře je také varianta, že proti předchozímu čtvrtletí ekonomika dokonce klesne.

Hlavní ekonomka společnosti Pantheon Macroeconomics pro oblast Asie Freya Beamishová odhaduje, že HDP v Číně proti čtvrtému čtvrtletí klesne, a to právě proto, že mnoho firem bylo nuceno zastavit činnost. Celkem 24 čínských provincií, městských oblastí a regionů, které firmám nařídily, aby minimálně do 10. února zastavily práci, se loni na tvorbě HDP v Číně podílely více než 80 procenty. Na vývozu pak tento podíl dokonce přesáhl hranici 90 procent, upozornil server CNBC.

Zdroje agentury Reuters tvrdí, že kdyby se do druhého týdne protáhla vynucená odstávka v čínské továrně tchajwanského výrobce elektroniky a počítačových součástí Foxconn, mohlo by to mít dopad na dodávky zákazníkům včetně americké společnosti Apple. Foxconn prý zastavil "skoro všechnu" svou výrobu v Číně.

"Úřady říkají, že meziroční růst by mohl být slabší o jeden procentní bod, takže to jsme na pěti procentech. Už to je ale od čínských úřadů zásadní přiznání. Zejména pak v roce, kdy mají dlouhodobý cíl pro snížení chudoby a ten šestiprocentní růst musejí splnit," upozornila Beamishová podle ČTK. "My teď uvažujeme o meziročním růstu 3,8 procenta, když se ale na ta čísla podíváme znovu, dojdeme k meziročnímu růstu možná někde pod dvěma procenty," dodala.

Zdroje: ČTK, Reuters

 

Čtěte více:

Koronavirus drtí cenu ropy. Na jak dlouho?
31.01.2020 10:34
Jen co odeznělo bezprostřední napětí spojené s americko-íránským konfl...
WHO kvůli koronaviru vyhlásila globální stav zdravotní nouze
30.01.2020 21:55
Kvůli současné epidemii nového koronaviru dnes Světová zdravotnická or...
Čína kvůli koronaviru dodá ekonomice injekci
03.02.2020 8:32
Čínská centrální banka napumpuje do ekonomiky 1,2 bilionu jüanů (3,9 b...
Ekonomika Hongkongu loni poprvé za deset let klesla
03.02.2020 12:37
Ekonomika Hongkongu loni poprvé za deset let klesla, na vině jsou hlav...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university