Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový pohled na „dividendové“ akcie

Nový pohled na „dividendové“ akcie

15.04.2020 18:32

Nečeká se, že by firmy s vysokým tokem hotovosti v sektorech, jako jsou telekomunikace, omezovaly dividendy. A když tak učiní, pro investory je to šok. V tomto duchu se na CNBC vyjádřil jeden investor a stanice k tomu dodává, že výplatu dividend přerušují firmy jako HSBC, Standard Chartered, či Rolls Royce. Bank of New Zealand zase požádala banky v zemi, aby dividendy přestaly vyplácet, podobně se zachoval regulátor v Austrálii, dividendy již přestaly vyplácet banky v UK. CNBC k tomu píše, že rostou obavy, že v USA k tomu nakonec dojde také. Minulý týden jsem se tu psal já, že pozastavení dividend by v současné době mělo být vnímáno spíše pozitivně snad vyjma firem, které mají ultrasilnou rozvahu. Dovolil bych si tak pár poznámek.

Financial Times píší, že někteří akcionáři HSBC požadují svolání mimořádné valné hromady, na které by protestovali proti rozhodnutí přerušit výplatu dividend. S mým pohledem tak evidentně nesouzní dlouhá řada lidí. Vezměme si ale jeden velmi prostý případ:

Dejme tomu, že společnost Diviforever po všech potřebných investicích soustavně vydělává 100 ročně. A tyto peníze také soustavně vyplácí svým akcionářům. Nyní si představme, že se objeví riziko významného narušení podnikání firmy, které by mohlo přinést velké ztráty, neschopnost pokrýt byť jen základní investice do provozu, či dokonce splácení závazků. Management firmy tak rozhodne, že platbu dividendy nyní pozastaví a počká, až se situace vyjasní. Co v takovém případě akcionář ztratí? V podstatě nic, může jen získat.

V případě dobrého vývoje totiž po obnovení výplaty dividend dostane akcionář za rok tradičních 100 , plus 100 , které byly dány rok předtím stranou jako rezerva. V případě toho, že se naplní onen pesimistický scénář, akcionář při předchozím pozastavení výplaty dividend získá. Protože firma bude mít více zdrojů na to, aby přežila a potom mohla opět co nejdříve najet na onu 100 dividendu. Alternativou by byl její pád – oněch 100 stále vyplácených dividend by pak byl velmi drahým krokem.

Přerušení výplaty dividend je tak v podobné situaci fakticky nákupem částečného pojištění proti extrémnímu vývoji, a to v podstatě zadarmo. A to nehovořím o možnosti, že i relativně nízký propad zisků by vedl k tomu, že nějaká firma by nebyla schopna dividendy vyplácet bez toho, aby okamžitě a přímo ohrozila své finanční zdraví. Proč tedy investoři v současné době odmítají pojištění zadarmo a trvají na výplatě dividend, jako kdyby se nic nedělo? Teoreticky to může být setrvačností v uvažování, kdy je přerušení výplaty dividend prostě historicky vnímáno negativně. Výše popsaná logika by ale ukazovala, že taková setrvačnost by mohla přijít draho.

Můžeme si také představit, že akcionáři firem pevně věří, že scénář pádu firmy nenastane, i když dividendy vypláceny budou. Je to pak samozřejmě diskuse o dopadech současné pandemie, míře restrikcí, jejich uvolňování, možných nových ohnisek nákazy a podobně. Pointa je ale v tom, že (jak tu rád opakuji), nikdo z nás neví ohledně budoucnosti nic, negativní scénáře mohou být extrémní, a to stačí, aby byla výše uvedená logika relevantní.

A je tu také ještě jedna možnost. Tedy ta, že akcionáři věří, že v nejhorším případě se firmě dostane pomoci od vlády, tudíž od daňových poplatníků. Pak by z jejich pohledu preventivní hromadění hotovosti a zadržení dividend nedávalo smysl. V této souvislosti stojí za povšimnutí třeba situace, jako je ta u HSBC a bank obecně. Tedy u firem, kde je problém „příliš důležitá na to, aby padla“ asi největší.

Pokud se dříve hovořilo o dividendové strategii, mohlo to znamenat více věcí: Orientace na firmy dlouhodobě navyšující dividendy, na firmy s vysokým dividendovým výnosem, na firmy u nichž se čekalo prudké zvýšení dividend, atd. Je možné, že tou nejlepší dividendovou strategií se ale nyní ukáže být orientace na firmy, které dividendy vyplácet (zatím) mohou, ale nečiní tak.

 

Čtěte více:

Odměňování akcionářů na pražské burze začíná. KB má dividendu schválenou, ČEZ to čeká
26.04.2022 12:29
Jak firmy s akciemi na prestižním trhu pražské burzy odmění svoje podí...
Nevyplácejte kvůli koronaviru dividendy, slyší firmy po celém světě
30.03.2020 8:24
Firmy prakticky v celém světě čelí tlaku, aby kvůli koronaviru prevent...
Omlácené trhy ohrožují teď tuto investiční strategii: dividendové akcie
09.04.2020 13:30
Hluboký hospodářský propad vyvolaný nákazou Covid-19 ohrozil oblíbenou...
O2 zrušila valnou hromadu. Vyplatí zálohu na dividendu 17 Kč
10.04.2020 9:54
Představenstvo O2 kvůli opatřením proti šíření koronaviru zrušilo řádn...

Váš názor
  • Blábol na blábol
    15.04.2020 23:46

    Každá rozumná firma průběžně odkládá finance do fondu rezerv. Nepotřebuje okrádat akcionáře o očekávanou dividendu. Pokud tak činí, je pro rozumného akcionáře nejvhodnějším řešením poohlédnout se jinde.
    JS
    • Re: Blábol na blábol
      16.04.2020 10:50

      Přesně. zdravá HSBC má rezervy velká část akcionářů stejně využívala DRIP. Zase taková tragedie ta takzvaná epidemie není.
      Pracovitý Prosecký
Aktuální komentáře
20.04.2024
8:54Víkendář: Monetární politika je utažená, ale ekonomika hodně stimulována
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data