Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O (nejen) ekonomických datech v čase pandemie

O (nejen) ekonomických datech v čase pandemie

24.07.2020 6:27
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Investiční odvětví je úzce spjato s vyhledáváním atraktivních firemních fundamentů, tedy jde o práci s daty. Mnohá konvenční ekonomická data nám ale letos vůbec nepomohla. Nejznámější předstihové ukazatele, indexy nákupních manažerů, letos naprosto fenomenálně selhaly. Tuto krizi si tak budeme pamatovat jako moment, kdy jsme si museli rozšířit repertoár a naučit se pracovat s naprosto odlišnými údaji.

Ještě v únoru na finančních trzích veskrze panovalo přesvědčení, že koronavirus bude mít průběh zhruba jako epidemie SARS z roku 2003, tedy záležitost relativně izolovaná v asijském regionu. Tehdy se z globálního růstu HDP ukouslo pár desetinek a západní ekonomiky fakticky nebyly postiženy.

Data z hodně staré školy

Nejznámější předstihové ukazatele jsou indexy nákupních manažerů, ve Spojených státech ISM, v Evropě PMI. Indexy ISM jsou publikovány v USA od roku 1948, v Evropě máme historii indexů PMI až od roku 1997. Zpětně vidíme, že se podle nich dalo dobře orientovat po cestě dolů i nahoru v předchozí krizi roku 2008, nikoliv však letos. V Americe šly v průběhu roku 2007 ukazatele dolů a mluvilo se o takzvaném měkkém přistání, které sice nakonec vypadalo úplně jinak, i tak ale investoři aspoň získali čas na vyhlížení mračen na obloze. Tyto ukazatele dnes doslova hltá celý investiční svět. Otázkou pak je, zdali mají nadále přidanou hodnotu pro své uživatele. Přinášejí nyní vůbec nějakou konkurenční výhodu? Kromě toho z našich interních analýz vyplývá, že při poklesu ukazatelů pod kritickou hranici 50 bodů stejně už nemá cenu přehnaně reagovat a vyprodávat svá akciová portfolia, neboť v takový moment již bývají trhy v dostatečném poklesu a pravděpodobně blíže akciového obratu, než si myslíme.

Budoucnost ukáže, jestli indexům nákupních manažerů definitivně odzvonilo. Faktem je, že letos nám tato data byla k ničemu. Ještě v únoru, kdy index S&P oťukával svá maxima, americké indexy ISM ukazovaly hodnotu nad 50 body (indikovaly tedy expanzi – konkrétně vysokou hodnotu 57,3 pro služby a 50,1 pro výrobu), podobně jako kompozitní PMI v eurozóně. Poté burzovní indexy zamířily strmě dolů a až dlouho po nich následovaly stejný trend „předstihové ukazatele“. Zatímco index S&P 500 byl na svém dně 23. března, ISM (ve výrobě) se dotkl svého minima až 1. května na hodnotě 41,5. Předběžné tzv. flash indikátory PMI od společnosti Markit byly o něco rychlejší, když prudce klesající trend indikovaly v eurozóně „už“ 24. března (tedy den po lokálním dně akciového trhu). I tak ale byla minima na indexech zachycena až o měsíc později, a to na do té doby nepředstavitelných 13,6 bodu pro kompozitní index eurozóny. Na dohled padesátibodové hranice se pak předstihové ukazatele vrátily až na konci června, tedy v době, kdy už některé akciové indexy lámaly historická maxima.

Alternativní vysokofrekvenční data

Každá krize je katalyzátorem změny lidského chování a to platí i pro investiční profesi. Průběh letošního roku se nám v ekonomických grafech bude viditelně připomínat po dekády. Zároveň si budeme tuto krizi pamatovat jako moment, kdy jsme se naučili pracovat s naprosto odlišnými údaji. Je jich celá řada a my si na ně teprve zvykáme.

Považte sami. Najednou Financial Times publikuje epidemiologické křivky, tedy průběh nakažených v mnoha zemích. Zaměřujeme se na kapacitu nemocnic v jednotlivých zemích a také na aktuální obsazenost na lůžkách jednotek intenzivní péče. Jako jedním z nejrychlejších indikátorů ekonomické aktivity se ukazuje být spotřeba elektřiny. V porovnání s předkrizovým stavem se díváme na celkovou mobilitu či její omezování, karetní transakce, návštěvy restaurací a obchodních center, intenzitu dojíždění do zaměstnání, obsazenost metra nebo počet letištních pasažérů či vlakových cestujících. Náladu na trhu práce indikují inzerované volné pracovní pozice a týdenní počty žádostí o podporu v nezaměstnanosti

Stará známá ekonomická data s měsíční frekvencí jako inflace, nezaměstnanost anebo maloobchodní tržby nyní vypadají jako z hodně staré školy – s výjimkou toho, že se jejich úrovně dostaly na dříve naprosto nepředstavitelné úrovně. Zrovna měsíčně publikované maloobchodní tržby nestíhají za on-line daty z platebních karet, která jsou vidět prakticky okamžitě – otázkou zůstává, kdo k nim má přístup. Data z platebních karet se ukazují být tím nejlepším, co zatím máme – lze podle nich vidět tržby doma či v zahraničí, v restauracích, kamenných obchodech nebo e-shopech.

Snaha o získávání alternativních vysokofrekvenčních dat zdaleka nekončí. Jejich boom se odehrál v uplynulé dekádě a letos touha po jejich zpracování a použití dramaticky zesílila. Sociální média a crowdsourcing, data od Googlu nebo z aplikace Robinhood či dokonce satelitní snímky front před americkými supermarkety jsou zajímavou studnicí datových možností. Otázkou zůstává, jak a kdo je bude schopen přetavit ve skutečnou alfu (nadvýnos na akciovém trhu). Stále platí, že výhodu má ten, kdo vidí jiné věci než zbytek davu. Mít přístup k datům je jedna věc, opravdové umění se však skrývá v jejich správné analýze a chytré interpretaci.

Autorem textu je hlavní investiční stratég ČSOB Jaroslav Vybíral. Text byl již dříve publikován v týdeníku Hrot.
 

Čtěte více:

Fed by měl změnit svou politiku
20.07.2020 6:32
Známý odborník na americkou monetární politiku Tim Duy na svém blogu T...
Goldman Sachs: Akcie, fundament a roušky
17.07.2020 5:51
Na trhu je vždy něco, čeho se lze obávat, nyní to může být růst počtu ...
Robinhood a pan Buffett
16.07.2020 17:25
Podle některých názorů je současný vývoj na akciovém trhu do značné mí...
Fidelity International: Volby v čase koronaviru a za recese
17.07.2020 10:55
Jak upozorňují odborníci z Fidelity International, investoři, kteří př...
Jak otevřít konzervu
17.07.2020 17:44
Tento týden jsem začal vtipem o ekonomech a v podobném duchu jej zakon...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.03.2024
10:05Unilever oddělí podnikání se zmrzlinou do samostatného podniku a zruší 7500 míst
9:10Rozbřesk: Tuzemská inflace hluboko pod průměrem EU, nervózní koruna vyhlíží zasedání ČNB
8:43Japonsko opustilo režim záporných sazeb, Nvidia představila nové čipy a futures jsou v červeném  
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení