Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Horké peníze pro vychladlou ekonomiku

Horké peníze pro vychladlou ekonomiku

24.07.2020 18:40

Podle projekcí Morgan Stanley, Commerzbank a asi nejen jich nedokážou vyspělé ekonomiky ani v příštím roce na ekonomické aktivitě úplně dohnat to, co letos ztratí (viz i má pondělní úvaha). Jakékoliv projekce jsou přitom v současné situaci ještě více otevřené než obvykle. Mimo jiné proto, že pandemie vyvolává jak poptávkový, tak nabídkový šok, na obou stranách neznámé síly a doby trvání. U poptávky se pak živě diskutuje o tom, nakolik je ještě prostor jí pomoci. Nyní se objevil návrh na „horké peníze pro vychladlou ekonomiku“.   

David Andolfatto z Federal Reserve Bank of St. Louis přišel s novou studií, které bych se dnes rád věnoval a z které jsem si vypůjčil i její název. „Hot Money for a Cold Economy“ se v principu zabývá s tím, co s ekonomikou, která padne do poptávkového útlumu vyvolaného návalem pesimismu na straně soukromého sektoru. Takový pesimismus může dokonce začít živit sám sebe ve chvíli, kdyy se útlum projeví na zaměstnanosti, popřípadě na mzdách, ziscích. A historie ukazuje, že nejde o čistě teoretický koncept. 

Nejde také o situaci, kterou bychom mohli úplně vyloučit i v současné době charakterizované vysokou nejistotou. Co se tedy dá dělat? Vedle tradiční i netradiční monetární politiky může dojít k fiskální stimulaci – zvýšení vládních výdajů, či snížení daňové zátěže. U vyšších vládních výdajů ale někdy můžeme pochybovat o jejich dlouhodobé efektivitě, takže přednost by z tohoto pohledu měla mít politika, která pomůže zvýšit příjmy soukromého sektoru. Sem spadá ono snížení daní, či transfery. Zde ale zase narážíme na to, že soukromý sektor nemusí vyšší disponibilní příjmy utratit, ale může prostě ještě více zvýšit své úspory (když tak dělal doposud – viz výše). Jak z toho ven?

Zmínil jsem monetární politiku, ale u ní se to při velmi nízkých sazbách komplikuje. Podle mne nejde tak úplně o to, že by monetární politice došly nástroje. Jde spíše o to, které nástroje jsou politicky a společensky přijatelné, nebo nepřijatelné vůbec. A diskuse o tom, nakolik je ta nepřijatelnost racionální, je dlouhá. Třeba kvůli pověstným nezamýšleným důsledkům. Nejlepším příkladem jsou možná negativní sazby, které mají své zastánce i odpůrce a nějaký konsenzus v nedohlednu. Právě ty ale souvisí s tím, co navrhuje pan Andolfatto.

Negativní sazby jsou v podstatě zdaněním peněz - tím by měly motivovat k vyšším výdajům a nižším úsporám. Ekonom navrhuje také zdanění, ale jen u transferů, které by lidé dostávali v rámci stimulace ekonomiky. A to ve stylu: Dostaneš peníze/podporu, pokud je utratíš, fajn, pokud ne, budou zdaněny. Daň je tak na rozdíl od negativních sazeb selektivní a netýká se toho, co si lidé sami vydělají. Pan Andolfatto takový systém nazývá horkými penězi a podle něj by bylo vhodné jej mít nastavený a k dispozici nyní, i v případě budoucího útlumu vyvolaného slabou poptávkou. 

Pan Andolfatto dokonce tvrdí, že samotná existence systému, byť nespuštěného, by mohla útlumu bránit tím, jaký by měla dopad na očekávání soukromého sektoru. Je to taková obdoba úvah o tom, jak důležitá je důvěryhodnost monetární politiky – vysoká důvěra v naplnění inflačního cíle toto naplnění sama o sobě značně ulehčuje, protože mění chování soukromého sektoru. A je možné, že například firemní sektor by tolik neváhal s investicemi v době vyšší nejistoty, když by věděl, že vláda má k dispozici velmi efektivní stimulační nástroj horkých peněz.

Pan Adolfanto se ve svých úvahách odvolává i na Irvinga Fishera, který v roce 1933 navrhoval zdanění peněz přesně v duchu výše uvedeného. Pokud bychom se ponořili více do teorie, toto zdanění by mělo ideálně eliminovat to, že peníze slouží jako prostředek směny, ale zároveň jako uchovatel hodnoty. Pokud pak například vysoká nejistota vede k tomu, že lidé začnou mnohem méně „směňovat“ a mnohem více „uchovávat“ nastává onen poptávkový útlum. A Fisherova daň by měla společnost přimět k tomu, aby se ony preference mezi směnou a uchováním opět posunuly původním směrem. Pan Andolfatto se drží tohoto principu, ale více přátelským přístupem – penězi, které by nikdo kvůli dani nechtěl držet dlouho v ruce „jako horkou bramboru“, by byly pouze transfery.

A když jsme u sentimentu a ochoty kupovat, či naopak spořit:

001

Zdroj: SoberLook, Twitter


 

Čtěte více:

O (nejen) ekonomických datech v čase pandemie
24.07.2020 6:27
Investiční odvětví je úzce spjato s vyhledáváním atraktivních firemníc...
A najednou to nefunguje...
23.07.2020 17:24
V roce 1980 se výnosy amerických vládních obligací pohybovaly kolem 13...
Apple prý čelí vyšetřování kvůli možnému klamání spotřebitelů
24.07.2020 8:29
Americký technologický gigant Apple čelí ve Spojených státech vyšetřov...
The Economist: Vlády by si měly dávat pozor na peníze zadarmo
24.07.2020 15:41
Někdy se říká, že vlády promarnily globální finanční krizi z let 2007–...
Perly týdne: Hrozí akciová hamižnost, Tesla bude za biliony a u nás byty nejdražší v historii
24.07.2020 13:10
Na býčím trhu je „každý génius“ a současná situace připomíná technolog...

Váš názor
  • Bože můj
    25.07.2020 7:47

    Tito ekonomové jsou ale jelita. To snad už ani není možné. Samou vědou jsou již tak zblblí, že uvažují o takovýchto kravinách. Kde je zdravý rozum? Jako by nevěděli, že by bylo jen otázkou krátkého času, aby firmy nebo lidé našli způsob, jak tyto tzv. horké peníze převést na ty "studené". A další experiment by vyšuměl bez užitku a jen ještě více zdeformoval již tak pokřivenou ekonomiku.
    Drahokoupil
Aktuální komentáře
25.04.2024
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.