Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Sumner: Přestaňme tvrdit, že spotřeba je součástí produktu

Sumner: Přestaňme tvrdit, že spotřeba je součástí produktu

19.08.2020 10:38
Autor: Redakce, Patria.cz

„Kdysi jsem učil studenty, že spotřeba tvoří v americké ekonomice asi dvě třetiny produktu. Ve skutečnosti ale spotřeba součástí produktu není,“ píše na stránkách EconLib ekonom Scott Sumner. A tvrdí i to, že jeden z nejčastěji používaných vztahů v makroekonomii ve skutečnosti možná páchá více škody než užitku.

Sumner píše, že celkové příjmy v ekonomice lze vyjádřit jako součet mezd a příjmů z kapitálu. A také dává smysl, že když se někdo rozhodne více pracovat a mít vyšší mzdu, zvýší to celkové příjmy a celkovou ekonomickou aktivitu. Na produkt a na celkové příjmy můžeme ale hledět i přes tradiční rovnici:

HDP = C + I + G + (X-M)

C v ní značí spotřebu domácností, I investice, G vládní spotřebu a závorka vyjadřuje čisté exporty (exporty minus importy). Tato rovnice by naznačovala, že „spotřeba je součástí HDP“, ale to v praxi není. Sumner to vysvětluje na následujícím příkladu: Jestliže půjdu a koupím si něco za 100 dolarů, produkt nevzroste o 100 dolarů, o tuto částku klesnou celkové investice, které obsahují pohyb zásob. HDP může v takovém případě jen mírně vzrůst díky tomu, že dojde ke zvýšení aktivity v maloobchodním sektoru.

Sumner tedy poukazuje na to, že spotřeba vede k růstu HDP pouze v případě, že skutečně zvedne domácí produkci. Což může znít jako hra se slovy, ale ekonom tvrdí, že ve skutečnosti jde o významné téma, které, pokud není do důsledku pochopeno, může vést k vážným chybám v ekonomické politice.

Sumner míní, že pokud by změny ve spotřebě skutečně hýbaly s produktem, byla by to fakticky známka nekompetentní centrální banky. Ta by totiž měla držet nominální politiku nastavenou tak, aby eliminovala fluktuace spotřeby a držela nominální produkt na trendu, který odpovídá mandátu centrální banky.

„Kdybychom byli upřímní, měli bychom studentům říkat, že vyšší spotřeba může vést k tomu, že Jay Powell udělá chybu a dojde k celkovému zvýšení nominálních výdajů v ekonomice. A protože lidé trpí iluzemi ohledně jejich nominálních a reálných příjmů, mohou si myslet, že jejich práce je nyní lukrativnější, a tudíž budou více pracovat. A pak až vzroste reálný produkt,“ píše Sumner.

Dodává však, že je mu jasné, proč výuka neprobíhá tímto způsobem: „Protože je to matoucí.“ Řešíme to tím, že si vymýšlíme „pohádky, což ale zase ve výsledku vede ke špatnému pochopení fungování ekonomiky. „Jak to mohou pochopit, když je učíme, že spotřeba je součástí HDP a pokud bude růst, povede to nutně k růstu reálného produktu?“ ptá se ekonom. Uznává, že „Powell nemusí mít přehled o tom, zda právě jdu ke kadeřníkovi, ale monetární politika by měla být nastavena podle velkých spotřebních šoků“.

Praktickým příkladem toho, na co Sumner poukazuje, může být například rok 2008, kdy byly zavedeny úlevy na daních, které ve druhém čtvrtletí roku skutečně zvýšily spotřebu. Nicméně Fed zareagoval utažením peněžní nabídky, a to se projevilo v následujících čtvrtletích tak, že „úlevy nakonec k HDP nic nepřidaly“. Zatímco podle tradiční makroekonomické teorie by politika motivující lidi k větší spotřebě měla automaticky znamenat vyšší HDP, v praxi tomu tak není. Tradiční pohled by pak podle Sumnera měl snad smysl jen v případě, kdy je monetární politika omezena tím, že sazby klesnou k nule. Tedy v situaci, kdy centrální banka nemá takový prostor pro eliminaci spotřebních šoků.

Sumner je také podle svých slov překvapen tím, jaký odpor tento jeho pohled na věc vyvolává. Slyší například argumenty, že bez spotřeby by nebylo produkce. On na to namítá, že spotřeba je samozřejmě jedinou konečnou motivací pro výrobu, ale „to z ní nedělá součást výroby“. Důsledné rozlišování toho, že produkt je tvořen jen a pouze domácí produkcí, je podle ekonoma zřejmý i z toho, jak současná americká vláda přistupuje k obchodní politice.

Sumner konkrétně poukazuje na tvrzení vládních zástupců, podle kterých dovozy snižují americký produkt (viz výše uvedená rovnice). Takový pohled, který se zakládá na víře, že snížení dovozů automaticky zvedá domácí produkci, pak vede „k pomýlené obchodní politice a fiskální stimulaci“. Ekonom tak míní, že mnohem lepší než výše prezentovaná rovnice HDP je jednoduchá rovnice směny, kde se produkt rovná objemu peněz v ekonomice vynásobenému rychlostí jejich obratu. Ani tak „nemá žádné implikace ohledně kauzality, ale alespoň nevede k mylné ekonomické politice“.

Zdroj: Econlib.com


 

Čtěte více:

Komentář: Česká ekonomika se ve čtvrtletí rekordně propadla
31.07.2020 10:33
Sice nejhorší v historii, ale rozhodně ne tragický. Tak vyznívá předbě...
Dluhy a „kritická“ hranice 100 % HDP
31.07.2020 17:20
Michael Pettis nedávno poukazoval na to, že rostoucí příjmová nerovnos...
Britská ekonomika je poprvé po 11 letech v recesi
12.08.2020 8:40
Britská ekonomika klesla ve druhém čtvrtletí ve srovnání s předchozími...
Ekonomika EU klesla ve 2. čtvrtletí o rekordních 11,7 procenta
14.08.2020 11:42
Ekonomika Evropské unie ve druhém čtvrtletí zejména kvůli koronavirový...
Japonská ekonomika zaznamenala kvůli pandemii rekordní propad
17.08.2020 9:35
Japonská ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala kvůli dopadům šířen...

Váš názor
  • No,
    19.08.2020 17:01

    já bych řekl, že v ekonomii platí, že pokud ekonom umí trochu matematiku, to ekonomové snad většinou umí nebo by měli umět a ví co má vyjít, tak mu to taky vyjde. Teprve realita za rok a déle ukáže, co vlastně udělal a že ekonomice v lepším případě nepomohl. Ale v důsledku to vůbec nevadí, neb žádný takovýto ekonom, za své činy odpovědnost nenese. Ta odpovědnost končí někde na pozici účetního v podniku (tam jí ještě má), pokud je výš, tak je už bez osobní zodpovědnosti za to co hlásá. Kdyby byla ekonomie skutečně vědou, stejně jako matematika, fyzika mnohé další, nemohla by mít různá řešení stejných situací, stejně jako matematika nebo fyzika. Mohu k výsledku dojít různými postupy, ale nedoberu se k různým výsledkům pokud je ten výsledek špatně, pak mi ho příroda hodně rychle omlátí o 'hubu', nezlobte se, ale to je můj názor na ekonomy a ekonomii. Krásně je to vidět třeba u letadel, když se podíváte na tvary, žádné není jako balón, ale všechny jsou si tvarem hodně podobné. Ne tak řešení problémů v ekonomice od různých ekonomů (rádoby).
    OP
  •  
    19.08.2020 12:02

    Konzumenti jsme
    Čert
Aktuální komentáře
24.04.2024
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m