Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Zlomový okamžik pro centrální banky

Zlomový okamžik pro centrální banky

21.09.2020 5:52

Americký ekonom Barry Eichengreen, který se zabývá hospodářskými dějinami, zdůraznil ve své ceněné studii Zlaté okovy, věnované krachu zlatého standardu v meziválečném období, že zachování systému znemožnily důležité politické a společenské změny, zejména rozšíření volebního práva. Elektoráty už nebyly ochotné snášet fiskální přísnost, kterou lpění na zlatém standardu vyžadovalo.

Přetrvávající režim měnové politiky byl rozmetán novou politickou realitou. Některé země, například Spojené státy a Velká Británie, se nové realitě rychle přizpůsobily a jejich ekonomikám se dařilo. Jiné, třeba Francie a Švýcarsko, reagovaly pomalu a pocítily důsledky.

Dnes se centrální banky blíží do situace nových „zlatých okovů“. Globální finanční krize, změna klimatu a pandemie COVID-19 za více než deset let přetvořily prostředí, v němž působí – a veřejné mínění není na jejich straně.

Změna společnosti

Obzvlášť zřetelné jsou dvě změny nálad. Zaprvé, ve veřejnosti existuje široká shoda, že globální oteplování je reálné a že poškozování životního prostředí je vážná hrozba. Mnozí jsou přesvědčeni, že vlády – včetně centrálních bank – musí pro zvládnutí těchto problémů udělat vše.

Zadruhé, reakce centrálních bank na finanční krizi a pandemii vyvolaly obří vzestupy nerovnosti bohatství. Snížením měnověpolitických sazeb na nulu či ještě níž a nákupy rozsáhlých objemů státních dluhopisů centrální banky tlačí dolů úrokové sazby podél výnosové křivky na bezprecedentně nízké úrovně. V některých zemích, zejména v Německu, výnosy u všech splatností státního dluhu klesly pod nulu.

Přestože tato opatření měla zásadní význam pro zoufale potřebné vzpružení ekonomiky, dosáhla zvýšení cen prakticky všech aktiv, včetně akcií, dluhopisů a obytných nemovitostí. Právě tak měnová politika funguje. Značná část veřejnosti ale považuje za hrubě nespravedlivé, že zatímco mnohé v důsledku těchto dvou krizí sužuje nezaměstnanost a ekonomické těžkosti, vlastníci aktiv si připisují nadměrné přínosy.

Zelená a rovnost

Někteří tvůrci měnových politik se nechali slyšet, že jim mandát nedává mnoho důvodů k řešení nerovnosti ani environmentálních hrozeb, bez ohledu na posuny v náladách veřejnosti. Nadto podle nich platí, že tak jako tak nelze tyto problémy účinně řešit pomocí nástrojů, které mají k dispozici. V těchto argumentech je nesporně kus pravdy, ale mnohým připadá, že nejsou nápadité ani přesvědčivé.

Do čela snah vypořádat se s novou realitou se postavila prezidentka Evropské centrální banky Christine Lagardeová. Prosazuje zahrnutí změny klimatu do strategické revize měnověpolitického rámce ECB. Tato revize může dospět k závěru, že by ECB měla brát ohledy na životní prostředí, když se rozhoduje, která aktiva přijme jako zástavu za své měnové operace a jak by je měla hodnotit.

Evropští regulátoři bank pak možná u „zelených“ aktiv sníží kapitálové náklady, anebo je u „hnědých“ zvýší, na základě toho, že současná regulace podceňuje rizikovost ekologicky nepříznivých aktiv.

Celkově, zdá se, mají centrální banky a finanční regulatorní orgány několik způsobů jak environmentální ohledy do svých politických rámců zahrnout, když si to budou přát. Jelikož je na ECB vznesen požadavek „podporovat obecné hospodářské politiky v Unii,“ mezi něž zmírňování změny klimatu patří, patrně by se v tomto ohledu opírala o pevné právní východisko. Důležité je, že centrální banky přijímají, že mohou prosazovat ozeleňování ekonomiky, aniž by ztratily ze zřetele své prvořadé cíle v oblasti měnové politiky a finanční stability.

Federální rezervní systém USA nedávno toto směřování popohnal, když se stal první velkou centrální bankou, která do svého politického rámce zahrnula zohledňování nerovnosti. Při ohlašování výsledku revize strategie měnové politiky předseda Fedu Jerome Powell minulý měsíc zdůraznil, že než udeřil COVID-19, napjaté trhy práce prospívaly i americkým černošským a hispánským komunitám.

Dále Powell uvedl, že Fed bude při určování politiky hledět pouze na pokles zaměstnanosti od její nejvyšší úrovně a bude se méně znepokojovat situacemi, kdy zaměstnanost překročí odhady své nejvyšší udržitelné hladiny. To odráží čím dál rozšířenější názor, že velice nízké míry nezaměstnanosti zřídka vyvolají inflaci a ohromně prospívají domácnostem s nízkými a nevysokými příjmy.

Za situace, kdy si ECB dělá starosti o environmentální rizika a Fed o vyhlídky menšin na trhu práce, je zjevné, že ve světě centrálních bank se mění časy. V jejich stopách půjdou další tvůrci měnových politik a ti, kdo této nutnosti neporozumí nebo zareagují pomalu, utrpí v důsledku újmu na své reputaci.

Dnešní centrální bankéři by měli dbát rady posledního prezidenta Sovětského svazu, Michaila Gorbačova. Když se Gorbačov v říjnu 1989 setkal v Berlíně s východoněmeckými komunistickými předáky, varoval je, že toho, kdo jedná příliš pozdě, vytrestá život. Měsíc nato jeho hostitele i s jejich režimem smetly dějiny.

Autor: Stefan Gerlach je hlavní ekonom v curyšské bance EFG a bývalý zástupce guvernéra Centrální banky Irska. Působil také jako výkonný ředitel Hongkongského měnového úřadu a tajemník Komise pro globální finanční soustavu v Bance pro mezinárodní platby.


Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

ECB významně srazila výhled růstu ekonomiky pro příští rok, stimuly pokračují
10.09.2020 14:02
Evropská centrální banka nechává svou ultrauvolněnou politiku beze změ...
Víkendář: Konec nezávislosti centrálních bank?
12.09.2020 9:50
David Marsh pracoval v osmdesátých a devadesátých letech pro Financial...
Záporný výnos britského dluhopisu přispívá k debatám o snížení sazeb
11.09.2020 15:49
Investoři nyní platí za privilegium, že smějí britské vládě půjčit na ...
Na odborářském sjezdu amerických milionářů ve Washingtonu...
11.09.2020 17:47
Pomocný učitel Václav Poustka ve hře Dobytí severního pólu říká o zmrz...
Tooze: Proroci úpadku dolaru mají špatnou diagnózu
14.09.2020 14:00
Končí éra světové dominance dolaru? Povedou prudce rostoucí vládní def...

Váš názor
  • Elektorát
    21.09.2020 12:06

    Podstatným sdělením článku jem, že zavedení všeobecného rovného hlasovacího práva vedlo k oslabení fiskální střídmosti. Jinými slovy masa voličů si vynucuje další a další výhody a není schopna posoudit jejich dopad na vlastní pozici. I dkyby toho byla schopna, není ochotna z toho vyvodit nějaké "utahování" opasků. Výsledkem bude situace podobná starověkému Římu. Rozhodující bude nálada nemajetné zahálčivé ze milodarů masy a organizace státního represívního aparátu. Podnikání už nebude podstatné.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Elektorát
      21.09.2020 12:35

      Ano. A zdaleka nejefektivnějším řešením je nechat té "mase" tu jejich měnu a pro skutečně produktivní lidi (ti, co produkují zboží a služby pro ostatní tak užitečné, že za něj jsou ochotni platit) zavést měnu paralelní, nemanipulovatelnou, netisknutelnou. Schválně jakou kupní sílu asi bude mít (státní) měna, kterou budou používat pouze Joudové, kobliháři, dávkaři, grantaři, úředníci, atd... Ta měna půjde do kopru ještě rychleji, než dnes, což dalším a dalším lidem ukáže, že je potřeba rychle přejít. Dojde k tomu, že hodnotné zboží a služby (rohlík, ostříhání u holiče, auto, počítač, ...) jejich producenti budou ochotni směnit pouze za měnu pevnou a nezávislou. A za tu státní inflační a zmanipulovanou měnu si půjde koupit tak leda botičku od policajta, ránu holí od důchodce, úžasně užitečné služby celníků a Výzkumného ústavu práce či Institutu evropských ideálů.
      Hayek
      • neřešitelný problém
        21.09.2020 19:21

        až se peníze prožerou, nemajetná zahálčivá z milodarů masa si zvolí svého nového Maduru a dokončí dílo zkázy. Situace se pomalu tak zhoršuje, že to nutně povede k nové válce. Rodí se stále více ,,sociálně slabých,, kteří jsou zároveň i nepřizpůsobivý, nehledě na barvu pleti. Pracovat nebudou a žijí pouze z dávek. Chlastají fetují a kradou. Jsou stále více agresivnější , svoje děti vychovat neumí, tak roste početná generace parazitických ignorantů. Jim jako nemajetným vše prochází, protože jim není co sebrat. Tresty za zločiny jsou směšné a z kriminálů se staly hotely all inclusive. Kdo na to poukáže je perzekuován a označen rasistou a fašistou.. Slušní pracovití lidé jsou pronásledováni státem a lidé, kteří se starají sami o sebe a od státu nic nechtějí jsou nazvány premiérem zloději. Stát se neustále zadlužuje a neplní základní funkce. Vše co je ve státních rukou je v dezolátu a nefunguje. Příkladů jsou stovky. Lidé ekonomicky napojení na stát pohádkově bohatnou rozkrádáním veřejných financí. Těm je jedno, jaká je situace. Co chcete od státu, který řídí trestně stíhaný premiér a lidem je to jedno. Samozřejmě, že měna půjde do hajzlu, ale bude pouze jedna a postihne to zejména slušné lidi. Ti co každý měsíc čekají na dávky, těch se to netýká. Až jim ty dávky někdo sebere, tak vyjdou do ulic, budou rabovat, zapalovat auta a obchody, bude něco jako občanská válka. Jiné řešení to nemá. Samozřejmě, že volební právo, by měl mít pouze ten, kdo do státní pokladny přispívá. Kdo z ní žije, aniž by tam dal korunu by volební právo mít neměl.
        oradapoisson
      • Cesta
        21.09.2020 12:38

        I když můžeme mít pochyby, zda se to podaří, žádnou lepší metodu, než tuto přirozeně-ekonomickou jednoduše nemáme. Nebo chcete jít přesvědčovat dávkaře, že by hlas měli mít jen ti, co jsou čistými daňovými plátci? Nebo úředníky a policajty, že jsou ve střetu zájmů a proto by volební právo také mít neměli (ono to tak bývalo)? :-)
        Hayek
  • Ano, cim je substitut horsi...
    21.09.2020 11:49

    https://www.e15.cz/system/video/uzral-cas-na-bitcoiny-jak-se-nenechat-sledovat-statni-moci-v-dobe-koronakrize-1373365
    Hayek
  • O D CH O D
    21.09.2020 9:13

    Centrální banky ať si vymýšlejí, co chtějí. Ale čím dál více lidí (se svými úsporami) u toho nebude chtít být. A skončí to tak, že centrální banky budou provádět progresivní měnové experimenty, ale lidem to už bude jedno, protože budou používat jinou (přirozeně tržně prosazenou) měnu. Akce centrálních bank budou mít pak stejný dopad, jako když si já doma ve hře Monopoly dotisknu další peníze na lejzrovce. Sousedovi to může být putna. Jestli ten odchod bude mít podobu zlata, stříbra (pamatujete tu nákupní paniku letos na jaře, vidíte, kam se Au a Ag od jara posunulo?), bitcoinu (https://odlukapenez.cz) či něčeho jiného, to je víceméně podružné - respektive je to zajímavé pro spekulanty, kteří mohou vydělat na tom, že ten trend dopředu odhadnou.
    Hayek
    • Přirozená měna nás nezachrání
      21.09.2020 12:08

      Nezachrání nás ani "přirozená" měna. Pro centrální orgány (banka už jim neříkejme) není nic jednoduššího, než užívání bitcoinů apod. zakázat nebo ovládnout. Všeobecné volební právo je slepá ulička.
      Pracovitý Prosecký
      • Re: Přirozená měna nás nezachrání
        21.09.2020 14:07

        https://robertchovanculiak.substack.com/p/eskoslovensk-disidenti-by-milovali
        Hayek
      • Re: Přirozená měna nás nezachrání
        21.09.2020 12:29

        Opravdu si zkuste precist tu knihu na odlukapenez.cz. Neni zdaleka jen o bitcoinu, ale o ekonomice a penezich. Bitcoin je OD ZACATKU konstruovan tak, aby ho nijak zvlast zakazovat neslo. A to proto, ze jeho autor(i) videl(i), jak dopadly predchozi pokusy o nestatni menu. Byly zlikvidovany statni moci v daleko casnejsi fazi zivota, nez ve ktere je nyni bitcoin. I to o necem svedci. Byt to centralizovany system, jiz na centralu davno napochodovali zakuklenci. Mit nejake vedeni, majitele ci provozovatele, jiz jsou davno v base. Jenze nejsou, neexistuji. A ano, vseobecne volebni pravo byl ukrok stranou. Za feudalismu nebyl problem v tom, ze se cisarem nemohl (pomoci politiky a voleb) stat kdokoli, kdejaky jeliman, demagog, zvanil, slibotechna. Problem byl v tom samotnem monopolu moci, te pyramidove hierarchii - a tu demokracie neodstranila (spis naopak, stat jen nabobtnal). Bylo to stejne "chytre", jako nahradit velkosedlaka kolchozem. K bitcoinu jiste lze mit vytky, ale NIC LEPSIHO NYNI NEMAME. Navic on ma potencial dosahnout toho, co chcete (zruseni vseobecneho volebniho prava - resp. udela jej irelevantnim). Vetsina populace bude volit vysoke dane, aktivismus centralnich bank (manipulace s uroky, tisk, zachrany firem a statu), ale PRODUKTIVNI jedinci tuto menu opusti a prejdou na bicoin. Ze tu statni menu dale budou pouzivat nezamestnani, davkari, dotacnici, atd... to ji kupni silu opravdu nedoda. Statni mena se stane nezajimavym papirkem a ten statni moloch odumre, protoze prijde o prisun zivin. Nebo vidite jinou, efektivnejsi cestu, jak toho dosahnout?
        Hayek
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení