Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Pandemie není pod kontrolou, Česko směřuje k “lockdownu”. Co to bude znamenat pro ekonomiku?

Rozbřesk: Pandemie není pod kontrolou, Česko směřuje k “lockdownu”. Co to bude znamenat pro ekonomiku?

21.10.2020 9:12
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Máme za sebou další rekordní přírůstek počtu nakažených – v úterý jich přibylo skoro 12 tisíc. Navíc roste i počet hospitalizovaných, a to podle našich propočtů rychleji, než naznačují simulace na základě počtu nakažených. To může znamenat, že ve skutečnosti se pandemie šíří ještě daleko rychleji, než nastiňují oficiální čísla o testovaných a nakažených. Tomu by ostatně odpovídal i vysoký podíl nakažených a testovaných – v posledních deseti dnech vždy překonal 25 %. Sečteno, podtrženo, poslední sada opatření přijatá zhruba před týdnem zatím pravděpodobně nesnížila výrazně šíření nákazy a reprodukční číslo se i kvůli faktickému krachu systému trasování drží pravděpodobně stále viditelně nad úrovní 1 (viz například odhady na https://www.seznamzpravy.cz/sekce/koronavirus-stopcovid).

I proto dnes bude vláda jednat o dalším zpřísnění opatření. Pokud bude podobně jako na jaře uzavřena většina obchodů a služeb, česká ekonomika míří již k faktickému “lockdownu”. Ten bude podobně jako na jaře nejvíce bolet odvětví pohostinství, hoteliérství, obchod a dopravu. Delší trvání nejistoty však může mít tentokrát dopad do širší palety služeb – to znamená i tam, kde na jaře nákaza tolik cítit nebyla. Konkrétně do odvětví jako jsou real estate a částečně možná i IT a telekomunikace.

Velkou otázkou je, jak si poradí s druhou vlnou uzavírek páteř české ekonomiky – průmysl. V jeho prospěch hraje skutečnost, že značná část zahraničních trhů včetně klíčového Německa se zatím vypořádala s druhou vlnou pandemie lépe než my. To se však může v nejbližších týdnech změnit. I tak se zdá, že budou na rozdíl od jara méně narušeny subdodávky, a i spolupráce v rámci EU tentokrát nepovede k uzavírání hranic a narušování výroby. Problémem tedy může být především slabá poptávka daná například uzavíráním autosalónů a jiných prodejních míst. Na druhou stranu poptávka po řadě průmyslových produktů včetně automobilů je již v tomto roce tak nízká, že si těžko představit její další dlouhotrvající propad. Zvlášť pokud v sousedních zemích nikdo obchody a autosalóny zavírat nebude…


*** TRHY ***


CZK a dluhopisy

Česká koruna v tuto chvíli ignoruje špatné zprávy o vývoji pandemie a hrozbu nových opatření. Podobně jako ostatní riziková aktiva se těší ze zisků eura a z rýsujících se obrysů nového fiskálního balíku v USA.

Zahraniční forex

Eurodolar se včera posunul viditelně vzhůru nad hranici 1,18. Posun nebyl vyvolán žádnými konkrétními opatřeními – spíše je jasné, že v americkém Kongresu se schyluje k přijetí dalšího fiskálního balíku, který bude Fed akomodovat. Po něčem takovém nyní volají unisono hlavní představitelé americké centrální banky. Včera to byl naposledy Ch. Evans.

Euru (proti dolaru) nicméně mohlo pomoci velmi úspěšné upsání eurobondů vydávaných Evropskou komisí pro tzv. Fond obnovy. Poptávka po emisi 17 miliard desetiletých a dvacetiletých bondů byla přeupsána 14x.

Evropský primární trh s dluhopisy poprvé překonal hranici 1,5 bilionu EUR. Nejnověji k tomu příspěla nabídka prvních společných dluhopisů Evropské unie. Několik milníků, několik rekordů...#dluh #EU #sociální

Zveřejnil(a) Patria.cz dne Úterý 20. října 2020
 
Včera zasedala Maďarská centrální banka, která sice v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny, avšak v komentáři k rozhodnutí zmínila, že při svých rozhodováních bere v úvahu proinflační dopady chování finančních trhů. To si lze vyložit tak, že MNB sleduje kurz forintu a pokud by znovu začal výrazně oslabovat, tak je možné, že se dočkáme dalšího zvýšení jednotýdenní depozitní sazby. Měnový pár EUR/HUF by však musel být výrazně nad hladinou 370, aby se MNB k něčemu takovému odvážila.

 

Čtěte více:

Robotizace ohrožuje po světě až 800 milionů pracovních míst
20.10.2020 17:29
Pokrok v automatizaci ohrožuje významný podíl pracovních míst v sektor...
Trhy by měly zahájit růstem. Avast ukázal čisla za třetí kvartál, Pilulka završila IPO
21.10.2020 8:54
Růstem by měl ve středu zahájit akciové trhy v Evropě, především v sáz...
Netflix varoval, že počty nových předplatitelů budou slábnout. Očekávání byla nasazena vysoko
21.10.2020 8:59
Nárůst počtu předplatitelů americké internetové televize Netflix ve tř...

Váš názor
  •  
    21.10.2020 20:08

    Lockdown položí hafo lidí a kšeftu na lopatky. Psychicky, finančně i sociálně... a potom přijde na řadu vláda. Je tolika analýz a dat od jara, že lockdown není nejlepší řešení, je-li řešením vůbec!? Prymula dovede republiku do absolutního kolapsu!
    Čert
  • ČAU LIDI!!!!!!!
    21.10.2020 14:37

    Pozdravujem Vás z Prahy, kdě som vám dojednal ložka na výstavišti, kdě budětě ležat vedľa seba ako sardinky. něbolo to ani také drahé, dvadsať šesť milionov za nájem nie je nič. Ja by som Vám aj požičal čapie hniezdo, tam by ale bolo riziko, že mi nakazítě surikaty. Teraz k veci: akýsi truľo tu píše, že by som mal podať demísiu???????? Dobre mu šibe!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Je vám to jasné?????????????????????????????? nie je???????????????????????????? tak teda znova Ja neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim a neodstúpim. Dúfam, že teraz stě to už pochopily ako som vám povedal, keď som vám to vravel, že som to tak hovoril a musel som vám to říct!!!!!!!!!!!!!!!! Lebo ja som najlepší z najlepších a prišiel som sem do tohto bor-delu z Bratislavy urobiť poriadok, lebo už vtedy som dobre vedel, že vy česi ste najväčší zlodeji v galaxii a niekto vás zlodějov musí skarať. Však sa něbojtě - toto je len začiatok - BUDĚ LÍP, že sa z toho pocikátě!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    oradapoisson
  • Lockdown by měl znamenat demisi
    21.10.2020 12:40

    Papaláši téhle banánové republiky se už rozhodli, nakonec bude lockdown, řekne se, že už není jiná alternativa a ovčané ještě budou rádi. Přitom prožrali všech čas a prostředky na krizové fungování. Co mám na mysli? Když se ví, že v lockdownu nezavřou potraviny, znamená to jediné, že každá pobočka třeba Lidlu se připraví na to aby mohli prodávat. => to měli udělat všichni. Zdravotnictvi? Ochromené nedostatkem personálu? Proč? Protože od srpna nenafasovali respirátory, štíty a ochranné pomůcky? Protože někdo ušetřil? Protože ležely ve skladech? Shitky z Číny? Jestli je něco neomluvitelné je to fakt, že tady nejsou na každém rohu vedle pytlíků na psí exkrementy respirátory ZADARMO pro každého. Cenově nesrovnatelné s vypnutím ekonomiky. Nebo antivirové nanoroušky = stojí litr kus, 10 miliard a má ji celý národ - dá se v ní fungovat celý den úplně normálně. Bez lockdownu.
    Me2d
    • Re: Lockdown by měl znamenat demisi
      21.10.2020 14:51

      Coby insider: podat demisi z tohoto důvodu měla už Klausova vláda, dnešní problémy mají kořeny v 90. letech. Tam začala personální devastace, tam začal trend k redukci za hranu racionálna, tam začal chaos v postgraduálním vzdělávání, tam se zakořenilo i zaostávání stavu budov. Dorazil to neblahé paměti Julínek a Heger. V těch velkých statistikách se ještě ztrácí jedna věc: nahodilost- třeba 3 infarkty za den a pak půl roku žádný. Pak kapacity na doraz podle celoročního průměru... Hlavně ale ta Maláčová má pravdu v hodnocení Babiše...
      Hawkie
      • No
        21.10.2020 15:48

        Podle toho co jste psal bych řekl že práce přicestoval časem, ale to byste věděl Klausova vláda demisi podala. Ale když vládla tak byli lidi spokojeni s demokracii jak nikdy potom.
        HenryFord
  • banda neschopáků
    21.10.2020 11:30

    nám vládne, už jen ten timemanagement, řeknou, že vylezou v 9:30, ono 11:30 a stále nic, když nezvládnou tohle tak jak vypadá asi rozhodování o složitější věci, fando co s tímhle, woe vubec nevím wo co go zeptáme se prchcala co se píše nd fb :o)
    Mike -Green D. is killing Europe
    • Miku,
      21.10.2020 18:40

      v 9.30 už bylo vše upečené. Ke zpoždění došlu kvůli tomu, že řešili nějaké ty detaily typu kdo co řekne a hlavně jak to naservírovat resp. jak to podat, aby to co nejvíc ovčanů pochopilo "správně".
      Lišák
  • teď už jen nařídit povinné očkování
    21.10.2020 11:25

    https://www.youtube.com/embed/m6FqoCvRhi8
    Kočičák
    • Re: teď už jen nařídit povinné očkování
      21.10.2020 11:38

      To bude ještě zajímavé. ...Five South Koreans die after getting flu shots, sparking vaccine fears....
      HenryFord
  •  
    21.10.2020 9:56

    Copak koronavirus, ale horsi ze ani politici nejsou pod kontrolou. Uz nevi co by naridili za nesmysl, a hlavne v tom zadluzovani jsou jak utrzeny ze retezu
    Ai-kun
    •  
      21.10.2020 10:22

      Politici se chovají jak kdyby byla ekonomika +20%. Tragikomické je přidání učitelům 10% když nebyli téměř rok v práci.
      HenryFord
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.