Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Pro trhy ten nejlepší ze všech možných světů

Pro trhy ten nejlepší ze všech možných světů

12.11.2020 14:23

Nejistota ohledně výsledku amerických prezidentských voleb se sice zřejmě povleče, akciový trh se ale zotavuje. Jestliže se volby rozhodnou v řádu týdnů – nikoli měsíců – a legitimitu výsledku nakonec přijmou oba kandidáti, lze očekávat, že robustní zůstane naladění byznysu i optimismus domácností. Ostatně jediným překvapením volebního týdne je, jak těsným se souboj o hlasy ve sboru volitelů ukázal. Zpoždění při počítání hlasů bylo třeba očekávat a živost trhů a pozitivní ekonomický sentiment jsou v souladu s dřívějšími trendy. O tom je další Project Syndicate.

Poněvadž byly brány vážně odhady mainstreamových médií, prognózou trhů až do 3. listopadu podle všeho bylo, že Joe Biden pohodlně zvítězí a demokraté znovu získají Senát USA a udrží si většinu ve Sněmovně reprezentantů. Kdyby se to bývalo stalo, demokraté by takové drtivé vítězství mohli interpretovat jako mandát k aktivisticky progresivní agendě. Její součástí by patně byla podstatná zvýšení veřejných výdajů za zboží a služby (mimo jiné ve zdravotnictví a školství), daňové a regulatorní reformy nevstřícné k byznysu, další protekcionistické politiky v oblasti obchodu a zahraničních investic a dalekosáhlé přerozdělování příjmů (včetně posílení programu Sociálního zabezpečení a dávek v nezaměstnanosti). Trhy by takovou agendu vnímaly jako negativní pro ceny rizikových aktiv.

Teď, když jsou republikáni na cestě k udržení kontroly nad senátem a dosáhli překvapivých zisků ve sněmovně, k prosazování smělé demokratické agendy nebude mandát. Každá politika, která bude uzákoněna, si bude muset získat alespoň nějakou podporu z obou stran. Zákonodárci se budou muset omezit na vyjednání o opatřeních, na nichž je široká shoda, jako je třeba podnikatelsky vstřícná cyklická fiskální stimulace. Oproti dřívějším očekáváním modré vlny považují trhy tento scénář za důvod k oslavě.

Jistěže, máme před sebou značnou porci politického neřádu a nefunkčnosti – včetně potenciálních ústavních zádrhelů, nepodložených tvrzení o volebním podvádění a zpoždění o několik dní, či dokonce týdnů. Mnohé z toho se ale očekávalo, jelikož Spojené státy zůstávají v hlubinách pandemie a americký prezident Donald Trump už dlouho dával najevo, jak přesně bude reagovat na těsné volby. Média i volební úředníci celé měsíce varovali voliče, že dojde k průtahům a že v den voleb patrně nebude vítěz znám. Požadavky na přepočítávání hlasů bylo třeba očekávat. To samo o sobě zneklidňující není; přepočty hlasů přitom zřídka změní výsledek.

V těchto neobvyklých volbách, které se vyznačují velkým objemem korespondenčních hlasů a neobyčejnou nevraživostí, je naprosto normální, aby jedna či druhá strana reagovala na těsný výsledek otázkami, zda nedošlo k porušení pravidel. Opět ovšem platí, že pokud příslušné orgány tyto spory rozřeší během příštích několika týdnů, trhy takovou nejistotu s největší pravděpodobností snesou.

Pokud ale bude mít konečný výsledek zpoždění v takové míře, že to vyvolá vzpomínky na spor Bush versus Gore, který se táhl až do 12. prosince 2000, optimismus na trhu a ekonomický sentiment pravděpodobně začnou trpět. Nutně existuje určitý nevyhnutelný okamžik, odkdy absence řešení začne být problém. Byť to zůstává nepravděpodobné, otevřené odmítnutí jednoho z kandidátů akceptovat oficiální výsledek by mělo vážné důsledky pro trhy i politický systém USA. Kromě jiného by taková krize patrně zabránila přijetí velice potřebných a opožděných zákonů o fiskální stimulaci, takže by Federální rezervní systém USA opět zůstal na kontracyklické úsilí široko daleko jediný.

Každopádně nejpravděpodobnější výsledek voleb by měl pozitivní dopad na trhy a víceméně neutrální účinek na ekonomiku obecněji. Biden není samozvaný socialista jako Bernie Sanders a téměř jistě se bude potýkat s republikánským odporem v senátu. Nadto teď šest z devíti soudců Nejvyššího soudu jsou skalní konzervativci. Stěží si lze představit, že by se za těchto okolností realizovala agenda, která by byla vážně nepřátelská k byznysu. Zároveň bude jasnou věcí smysluplný kontracyklický balíček fiskální stimulace. Co se trhů týče, na co si stěžovat?

USA volby Trump trhy
Willem H. Buiter je hostujícím profesorem mezinárodních a veřejných věcí na Kolumbijské univerzitě.

Sibert USA volby trhy 

Anne Sibertová je profesorkou ekonomie na Birkbeckově koleji Londýnské univerzity.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 

Čtěte více:

Jádro nové strategie ECB
12.10.2020 6:15
Evropská centrální banka se vydala ve stopách Federálního rezervního s...
Nepřeceňujme zotavení po COVID-19
22.10.2020 5:55
Světová ekonomika se zvedla z hlubin prvotního propadu v důsledku COVI...
Dluhová krize bezprostředně nehrozí
31.10.2020 15:58
Jak se země, firmy a domácnosti potýkají s ekonomickými důsledky pande...
Mýtus moderní měnové teorie
07.11.2020 15:16
Leckdo dnes prohlašuje, že pandemie covidu-19 přinesla nezvratný důkaz...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  
13:46Míra inflace v EU v březnu zvolnila na 2,6 procenta, v Česku je beze změny
13:40Powell po posledních datech o inflaci signalizuje ještě pozdější začátek snižování sazeb
13:14Reuters: Křetínský zvažuje, že se pokusí převzít vlastníka britské pošty

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Index filadelfského Fedu
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.
16:00USA - Prodeje starších domů, m/m
16:00USA - Předstihový index Conference Board, m/m