Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
V březnu začne rychlé oživení, Fed bez jasného reakčního vzorce

V březnu začne rychlé oživení, Fed bez jasného reakčního vzorce

26.11.2020 5:48
Autor: Redakce, Patria.cz

Počet nakažených a počet hospitalizovaných roste a následujících pár měsíců bude výzvou, lidé i vláda se budou snažit přizpůsobit. Vakcína je ale světlo na konci tunelu, firmy mají opět vodítko pro své investice a některá odvětví zase mají naději. V tomto smyslu se pro Yahoo Finance vyjádřil prezident Richmond Fed Tom Barkin s tím, že Fed nyní „dělá docela hodně“. Včetně snížení sazeb a nákupů aktiv, které se z hlediska historie nacházejí „neuvěřitelně vysoko“. Pro ekonomiku je to „hodně podpory“. Jak Barkin vnímá novou strategii Fedu a jaký je jeho pohled na další ekonomický vývoj?

Fed dal podle ekonoma jasně najevo, že na nízké nezaměstnanosti není nic špatného v případě, že v ekonomice neexistují nějaké vážné nerovnováhy. Jinak řečeno, Fed nemusí za každou cenu jednat preventivně v případě, že se nezaměstnanost dostane na nízké hodnoty. Barkin pak podle svých slov nemá problém s tolerováním vyšší inflace v případě, že se předtím pohybovala znatelně pod cílem. Tedy s přechodným přestřelením inflačního cíle, se kterým Fed nyní počítá tak, aby jeho inflační cíl byl symetrický. 

Barkin ovšem hovořil i o tom, jaký dopad může mít uvolněná politika Fedu a dlouhé období nízkých sazeb na rovnováhu finančního systému a zadlužení ekonomických subjektů. „Nebudeme mít stabilní ekonomiku bez stabilního finančního systému,“ řekl ekonom s tím, že celkově dnes míra zadlužení v americké ekonomice neleží nadměrně vysoko, i když existují oblasti, kde se nezvykle vysoko nachází.

Fed nyní podle Barkina nehodlá postupovat tak, že by měl nějaký jasný vzorec a podle něj by nastavoval svou politiku: „Nebudeme dělit a sčítat s tím, že když výsledné číslo překročí nějakou hranici, uděláme X nebo Y.“ Další postup je založen na úvaze vedení americké centrální banky. Jak daleko se nyní podle ekonoma nachází americká ekonomika od stavu plné zaměstnanosti, který by měl být významným ukazatelem pro další směr monetární politiky? Barkin uvedl, že hospodářství se rozhodně nachází daleko od toho, kde bylo v únoru letošního roku. Konkrétně odhaduje, že kdyby byla míra participace konstantní, tak namísto nyní vykazovaných 6,9 % nezaměstnanosti by tato dosáhla 9,4 %. 

Ekonom dále uvedl, že v ekonomice je nyní asi o 6,6 % méně pracovních míst než před krizí, během krize roku 2008 to přitom bylo 6,3 % a v tomto ohledu je na tom americké hospodářství stále hůř než tehdy. Navíc se přidává významná strukturální nerovnováha: Pracovní místa byla ztracena zejména v sektorech služeb, kde dochází k intenzivnímu kontaktu lidí. Zároveň ale podle Barkina existují sektory, kde zaměstnavatelé nemohou najít zaměstnance. Jde zejména o průmysl, technologie či zdravotní péči. Geograficky došlo k největší ztrátě pracovních míst ve velkých městech, jejich nedostatek naopak panuje ve městech malých. Ve výsledku tak může docházet k tomu, že některé firmy a odvětví budou muset i přes vysokou celkovou nezaměstnanost zvedat mzdy, aby získaly nové zaměstnance. 

Zimní útlum a pak nahoru

S novými projekcemi růstu amerického hospodářství přišla banka Morgan Stanley. Její hlavní ekonom Chetan Ahya na Bloomberg markets hovořil o tom, že podle jeho odhadů růst ve čtvrtém čtvrtletí tohoto roku dosáhne 4,3 % (mezičtvrtletní anualizované číslo). V prvním čtvrtletí roku příštího by mělo tempo růstu dosáhnout asi 3,5 %. Morgan Stanley tedy patří k těm, kteří se domnívají, že zima přinese útlum oživení, podle ekonoma by se ale situace měla začít obracet v březnu. Za celý rok 2021 by tak americké hospodářství mělo podle jeho projekcí růst o 5,9 %. 

Dosavadní vývoj letošního roku podle ekonoma ukázal, že když dojde k uvolnění restrikcí a sociálního distancování, zvednou se výdaje domácností i firem. Proto čeká, že k něčemu podobnému dojde v březnu a dubnu příštího roku. I Chetan Ahya hovoří o významu vakcíny s tím, že na rozjetí ekonomiky nemusí být k dispozici plošně, ale jen pro ty nejzranitelnější.

Zdroj: Yahoo Finance, Bloomberg Markets


 

Čtěte více:

Pomsta prekariátu
22.11.2020 15:23
Před pandemií covidu-19 se mělo za to, že úloha pracujících s nízkou k...
Zodpovědné investování promlouvá do „nezávislé“ švýcarské měnové politiky
21.11.2020 14:56
Už není pochyb o tom, že zodpovědné investování je jedním ze silných i...
Vítězové a poražení letošního roku. Zamíchá s pořadím vakcína?
23.11.2020 6:08
Na burzovních parketech se letos odehrává nebývalá divergence výkonnos...
Víkendář: Fed změnil svou strategii, bylo by to vhodné i u ECB?
22.11.2020 9:23
ECB je v procesu hodnocení a analýzy své monetární politiky. Skončit m...
Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009
23.11.2020 8:26
Dividendy vyplacené největšími světovými společnosti v letošním roce k...
G20 chce zaručit spravedlivou distribuci vakcín
23.11.2020 8:56
Spravedlivou distribuci finančně dostupných vakcín proti koronaviru SA...

Váš názor
  • nezamestnanost je ok? nejasny reakcni cil? zimni utlum
    26.11.2020 9:54

    me skoro uklidnil vlidnym hrejivym pocitem zimni pohody. ale ze ekonomiky jsou na tom krome eshopu pekne spatne fiskalni dopady budou fatalni a v delsim horizontu mozna az valecne by mi prislo koretnejsi a v dobe po covidu za cca rok se to projevi, ruzne subjekty ted muzou manipulovat s nevidanymi financnimi pakou i objemem na ruznych trzich - to mi prijde fakt ujete a celkem to ukazuje odtrzeni financi oblasti od reality beznych dnu. myslim ze hodne bublin na mnoha urovnich pristi rok proste splaskne. to ze se lide uz covidu neboji a strach vymenili za odevzdani a uklidnili se a mnohem vice ted akceptuji ze na covid proste umrou a tudiz se odevzdane promoruji mi prijde zasadni a vypovida to o male mentalni pripravenosti na to aby neco po covidu vyrazne rostlo na urovne ktere nekteri ekonomove ocekavaji, tj nejen v US se tedy corona nekontrolovane siri a z bombastickych negativnich zprav uz se stala nudna statistika kterou medialne financni oblast proste nemusi, bohuzel financni oblast je ted nadopovana endorfiny z mirneho rustu trhu a pozitivni propust je tu bezna. podle statistik a pres vyhrady to vypada ze cinska vakcina ma konecne relevantni data o ucinnostech vakciny na covid. ostatni experimenty kterym ale stale fandim mi prijdou fakt zavadejici - tj kde se posuzeje efektivia 60 az 95% na cca 150 udajne relevantnich pripadu https://www.vox.com/21575420/oxford-moderna-pfizer-covid-19-vaccine-trial-biontech-astrazeneca-results
    eple
Aktuální komentáře
19.03.2024
8:05Japonská centrální banka po 17 letech zvedla základní sazbu
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení