Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Vítězové a poražení letošního roku. Zamíchá s pořadím vakcína?

Vítězové a poražení letošního roku. Zamíchá s pořadím vakcína?

23.11.2020 6:08
Autor: ČSOB Asset Management, ČSOB

Na burzovních parketech se letos odehrává nebývalá divergence výkonnosti akcií způsobená pandemií covid-19. Vítězem jsou technologické firmy, které jsou schopné své produkty nebo služby doručovat bez přímého lidského kontaktu. I když ekonomiky západní Evropy trpí recesí ve stylu W a v Americe jsou počty nakažených na maximech, novinky ohledně vakcíny mohou způsobit rázné přeskupování pozic.

Krátká rekapitulace. Jarní nástup pandemie přinesl do západních zemí nebývalý šok a paralýzu lidských činností. Pesimismus ovládl i kapitálové trhy, akcie celého trhu letěly dolů, burzy odepsaly zhruba třetinu své hodnoty, kreditní přirážky se dramaticky roztáhly, trh s dluhopisy fakticky zamrzl. Na konci března však centrální banky přišly se svými programy nákupu čehokoliv a situace na trzích se dramaticky otočila.

Technologičtí vítězové

Od tohoto momentu šly nejvíce nahoru technologické akcie, a jsou tak jednoznačným vítězem dění letošního roku. Díky technologickým firmám a rozvoji e-commerce se naše životy udržely jakž takž na dohled normálu. Jsou zde však dvě skupiny, které musíme rozlišovat. První tvoří firmy stojící na kvalitním obchodním modelu, s dostatečným inovativním kapitálem a stabilním cash flow. Sem patří například Alphabet, Apple, Microsoft, Amazon a snad i Facebook. Ocenění některých z těchto subjektů je dražší, ale ještě akceptovatelné. Tato pětice technologických gigantů přidala od začátku roku přibližně 40 %, zbytek indexu S&P 500 je stále v záporu. Výkonnost sektorů je nebývale rozdílná.

Zoom, Peloton a Shopify. Spekulace raději ne

Na druhé straně se vezly vzhůru i firmy, jejichž obchodní model není nijak robustní a jejichž tok hotovosti je možná na hraně, leckdy i pod ní. Akcie těchto firem také hodně vyrostly, ale jejich charakter je spíše spekulativnější povahy. Firmy, fakticky symboly lockdownů, ve kterých nabraly nové zákazníky a umožnily mnoha jedincům nerezignovat na svůj život. Zmiňme Zoom, Peloton či Shopify.

U Zoomu nikdo nepochybuje o tom, že firma s námi v našich životech zůstane. Je ale rozumné firmu s očekávanými tržbami 2,5 miliardy dolarů ocenit tržní kapitalizací 118 miliard dolarů? Je to více než hodnota nejvýznamnějších aerolinek dohromady. Navíc v odvětví, které ostře soupeří s velkými technologickými giganty. Peloton nabízí domácí cyklistiku, vyvinul prototyp kola s cenovkou vyšší než dva tisíce dolarů a v kombinaci s placenou aplikací nabízí domácí streamingové cyklistické vyjížďky. Trh tomu nápadu přisuzuje ocenění 31 miliard při tržbách přes tři miliardy dolarů. Do třetice Shopify, jež je po letošním akciovém růstu nejhodnotnější kanadská firma, což samozřejmě zní super. Firma se specializuje na „masovou výrobu“ e-shopů. Pro svět obchodníků letos zásadní inovace. Její tržby jsou necelé tři miliardy dolarů, a byť masivně rostou, tržní kapitalizace 115 miliard dolarů se nám zdá příliš.

Poražení

Na straně poražených se utvořila sestava firem poskytujících volnočasovou zábavu. Tedy těch, jejichž služby a produkty buďto vůbec nejsme schopni využívat, anebo velmi omezeně. Aerolinky, výletní plavby, restaurace, kina. Jde o firmy operující v odvětvích, která byla covidovou krizí nejsilněji zasažena a jejichž akcie jsou teď k mání za zlomek předkrizové ceny. Je tu ale jeden háček, neboť existuje velké riziko špatného výběru. Snad se shodneme, že zažíváme přechodnou situaci, po jejímž odeznění se náš život vrátí do normálu. Mezitím se však může celá řada dříve kvalitních firem rozloučit se svojí existencí kvůli přehnané dluhové zátěži, anebo mohou být stávající akcionáři takzvaně rozředění vydáváním nového kapitálu. Je vhodné zaměřit se na lídry trhu, u nichž by neměl být problém krizi ustát, či z ní dokonce vyjít silnější.

Co se děje s ropou?

Do řad poražených se zařadili i producenti ropy. Tato krize přináší spoustu specifik, jedním z nich je možný zlom na trhu s ropou. Ropná poptávka strukturálně dlouho rostla, ale letos došlo k jasnému zlomu. S tím, jak jsme všichni doma, logicky opadla poptávka po denním dojíždění. V roce 1956 předpověděl geolog King Hubbert, vědec zaměstnaný v Shellu, teorii ropného vrcholu a možná omezení na straně nabídky. V ní popsal křivku produkce ropy, která měla v dohledné době dosáhnout svého vrcholu, aby poté začala ustupovat. Nemám rád prohlášení typu „tentokrát je to jiné“, ale svět se vyvíjí a je odůvodněné předpokládat, že celá řada profesí už nikdy nebude nucena jezdit do práce pětkrát týdně. S ropou to spíše vypadalo, že se růst její spotřeby zadrhne z nabídkové strany, ale letos přišel ostrý výpadek z poptávkové strany. Dalším silným faktorem je nástup zodpovědného investování. V roce 2009 zkolabovala cena ropy a kvůli tomu spadly ceny akcií producentů obnovitelných zdrojů. Letos je to přesně naopak. Silný příklon k zodpovědnému investování vidíme především u mladší generace.

Rotace desetiletí

Po oznámení předběžných výsledků vývoje vakcíny s ohromující účinností přes 90 % se přes trhy přelila vlna euforie. Došlo k ohromujícímu mezisektorovému pohybu, největšímu za posledních několik dekád. Do té doby vedoucí skupinka technologických akcií začala silně zaostávat, zatímco vzhůru se draly nejvíce zdemolované sektory. Akcie zdravotnických firem včetně Pfizeru sice šly vzhůru, ale největší vítězové stáli jinde, a to právě mezi firmami nabízejícími své služby a produkty v krásném světě bez koronaviru. Světlo na konci tunelu jim bylo silnou vzpruhou. Má to svoji logiku, s úspěšným rozjezdem plošného očkování bychom se mohli dostávat k obnovování aktivity právě v nejvíce zdemolovaných sektorech. I tak byl silný růst v těchto sektorech jen drobnou náplastí na pořádnou letošní bolístku a akcie jsou stále v záporu v řádech desítek procent.

Ekonomika ještě dlouho pojede na 90 %

Navzdory burzovní euforii je třeba se smířit s faktem, že epidemie zdaleka není za námi. Pokud nebereme v potaz data z Číny, tak světová ekonomika ke konci roku bude hluboko pod svojí předkrizovou úrovní. Česko jako jedna z mála zemí světa se přes léto kolektivně a naprosto vykašlala na jakoukoliv obezřetnost, což je jeden z faktorů, proč tento text vzniká u mého kuchyňského stolu a ne ve firemní kanceláři. Možná jde o varovný signál předčasné radosti. Otázka plnohodnotného ekonomického oživení je v této chvíli zahalena do celé řady otazníků, burza však ve svém očekávání vždy hledí několik měsíců kupředu.

Autorem textu je Jaroslav Vybíral, hlavní investiční stratég ČSOB Asset Management.

Článek vyšel 16. listopadu na webu Neviditelný pes pod tímto odkazem. Patria.cz jej vydává se souhlasem autora.

 

 

Čtěte více:

Čekání na tržní dno aneb příprava na lov akcií
22.07.2020 6:15
V průběhu výprodejů se na mě obracela spousta jedinců s dotazem, jestl...
O (nejen) ekonomických datech v čase pandemie
24.07.2020 6:27
Investiční odvětví je úzce spjato s vyhledáváním atraktivních firemníc...
Jak se žilo firmám v době koronavirové
02.09.2020 5:53
Zatímco v Evropě ještě výsledková sezóna probíhá, v USA již mají jednu...
Zombie, kam se podíváš
09.09.2020 13:43
Procházíme nejpodivnější recesí v historii. Ty standardní vždy vedly k...
Umíráček inflačního cílování
14.10.2020 15:04
Centrální banky letos snižovaly sazby, mnohé až na takzvanou technick...
The Economist: Funguje pořád hodnotové investování?
19.11.2020 5:35
Minulý týden si investoři mohli na chvilku dovolit ignorovat superstar...
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část druhá
18.11.2020 17:54
Včera jsem tu prezentoval pět akcií a firem, které Morningstar považuj...
IIF: Globální dluh kvůli boji s koronavirem stoupne na rekordních 277 bilionů dolarů
18.11.2020 17:39
Globální dluh napříč všemi sektory by měl do konce letošního roku vzrů...
Pět podhodnocených akcií s rostoucí dividendou – část třetí, ropná
19.11.2020 17:34
Jaká bude budoucnost ropných společností? Jedni uvažují o rychlém nást...
Bank of America: Investoři do trhů díky euforii kolem vakcíny vkládají rekordní miliardy dolarů
20.11.2020 10:55
Euforie kolem vakcíny na nový koronavirus způsobila, že investoři ocho...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení