Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Natixis: Stárnoucí populace a ekonomika – Japonsko ukazuje cestu

Natixis: Stárnoucí populace a ekonomika – Japonsko ukazuje cestu

25.11.2020 6:07
Autor: Redakce, Patria.cz

Řada asijských ekonomik bude v následujících letech stárnout rychleji než doposud. Platí to o Hong Kongu, Japonsku, Číně, Singapuru, Jižní Koreji, Thajsku a dalších. Populace v produktivním věku tu dosáhla svého vrcholu kolem roku 2015 a starší populace by postupně měla dosáhnout 27% podílu, když v roce 1995 její podíl činil 5 %. Ekonomové francouzské investiční banky Natixis se ptají, co takový trend bude znamenat pro hospodářský vývoj.

Stárnutí populace sebou nese pokles nabídky práce a z tohoto pohledu je brzdou ekonomického růstu. Tlumit lze tento faktor zvýšenou mírou participace, kapitálovými investicemi a politikou, která zlepšuje produktivitu. Nicméně jde o kroky, které mají své limity. Dá se tak čekat, že méně lidí v produktivním věku a rostoucí počet lidí starších povede k tlaku na veřejné finance. Podle ekonomů je tak důležité se na tyto změny připravit ještě v době, kdy se neprojevují jejich důsledky. 

Natixis poukazuje i na to, že v zemích, jako je Čína a Thajsko, se ekonomika dostane jednak pod zmíněný demografický tlak, ve stejnou dobu bude stále také čelit takzvané pasti středních příjmů. Podle ekonomů banky pak analýza penzijních systémů, domácích úspor a vývoje HDP na hlavu ukazuje, že na demografické změny je nejhůře připraveno právě Thajsko, opak platí o Singapuru, Tchaj-wanu a Jižní Koreji. 

„Japonsko ukazuje, že i když ke stárnutí populace dochází v prostředí vysokého produktu na hlavu, stále existují tlaky na pokles produktivity. Roste totiž poptávka po zdravotních službách a následně zaměstnanost v tomto sektoru, který má ale obecně nízkou produktivitu a přes aktivity tímto směrem redukuje produktivitu v celém hospodářství,“ píše Natixis. Rychle stárnoucí populace pak má podle jeho ekonomů negativní dopad i na snahu o zvýšení porodnosti a míry participace, protože politici se orientují zejména na potřeby starších lidí. 

V případě Číny se očekává, že v roce 2050 bude každý čtvrtý spadat do skupiny po produktivním věku. Nyní to je přitom jen jeden z deseti. Pokles nabídky práce bude sám o sobě vyvolávat rostoucí mzdové tlaky a brzdit celou ekonomiku. V případě Číny přitom již nyní dochází k poklesu celkové produktivity faktorů a stárnutí populace tak bude představovat další brzdu potenciálnímu růstu. Vhodnou politikou je ekonomická transformace zaměřená na kapitálové investice a vzdělávání.

Přes uvedené překážky ale existuje důvod k optimismu a dává jej zmíněné Japonsko. Posun k sektoru zdravotní péče na poptávkové straně jde totiž ruku v ruce s robotizací na straně nabídkové. V ekonomice došlo k řadě změn, starší lidé mají například vyšší výdaje na cestování a turistický ruch. Výzvou je ale stárnutí populace pro odvětví, jako je vzdělávání, pojišťovnictví či finance. Tchaj-wan zase ukazuje, že tlaky vyvolané stárnutím populace lze tlumit intenzivními kapitálovými investicemi. Vláda tam také svou politikou výrazně podporuje technologický sektor a investice do výzkumu a vývoje. 

Natixis ve své analýze mimo jiné porovnává vybrané země podle podílu starší populace a celkových výdajů na zdravotní služby v poměru k HDP. Japonsko má sice vysoký podíl populace po produktivním věku, ovšem jeho výdaje na zdravotní péči nejsou v relativním srovnání zase tak vysoké. Nachází se na podobné úrovni jako ve Francii, kde je ovšem podíl starší populace znatelně nižší. Výraznou výjimku pak představují Spojené státy s relativně nízkým podílem starší populace, ale velmi vysokými výdaji na zdravotní péči:

demografie stáří ekonomika zdravotnictví

Natixis také dává příklady japonských firem, které úplně změnily svou strategii tak, aby odpovídala změnám v demografickém vývoji a zejména vyšší poptávce po zdravotních službách. Například Canon diverzifikoval svou činnost do diagnostických přístrojů, to samé platí o FujiFilm, Olympus zase koupil společnost Arc Medical, Nikon britskou firmu Optos. 

Zdroj: Natixis


 

Čtěte více:

Pomsta prekariátu
22.11.2020 15:23
Před pandemií covidu-19 se mělo za to, že úloha pracujících s nízkou k...
Vítězové a poražení letošního roku. Zamíchá s pořadím vakcína?
23.11.2020 6:08
Na burzovních parketech se letos odehrává nebývalá divergence výkonnos...
Velké firmy letos zřejmě sníží dividendy nejvíce od roku 2009
23.11.2020 8:26
Dividendy vyplacené největšími světovými společnosti v letošním roce k...
AstraZeneca uvedla, že její vakcína je účinná až z 90 procent
23.11.2020 10:57
Vakcína proti covidu-19 vyvinutá britsko-švédskou farmaceutickou spole...
Reinsdorf: Skutečná inflace je v době pandemie vyšší
23.11.2020 12:28
Ekonom Marshall Reinsdorf v nové analýze Mezinárodního měnového fondu ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data