Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
MF a ČNB opět nedoporučily vládě nyní přijímat euro

MF a ČNB opět nedoporučily vládě nyní přijímat euro

07.12.2020 16:59
Autor: ČTK

Ministerstvo financí a Česká národní banka opět doporučily vládě zatím nestanovovat cílové datum vstupu do eurozóny. Vyplývá to z pravidelného materiálu MF a ČNB o vyhodnocení plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a stupně ekonomické sladěnosti ČR s eurozónou, který dnes schválila vláda. Na twitteru o tom informovala Česká národní banka i ministerstvo financí. Materiál takové doporučení vždy v posledních letech obsahoval. Vláda Andreje Babiše (ANO) ve svém programovém prohlášení uvedla, že nebude o vstup do eurozóny usilovat.

ČR se zavázala podnikat kroky k tomu, aby byla na přistoupení k eurozóně co nejdříve připravena. Stanovení termínu vstupu je v kompetenci členského státu a závisí na míře jeho připravenosti. Případné neplnění kritérií konvergence nemá pro ČR žádné přímé důsledky. Výjimkou je kritérium udržitelnosti veřejných financí.

Z materiálu vyplývá, že letos Česká republika zřejmě splní jen maastrichtské kritérium dlouhodobých úrokových sazeb. Kvůli inflaci, kterou má letos ČR v rámci EU jednu z nejvyšších, nesplní kritérium cenové stability.

ČR také letos zřejmě nesplní kritérium udržitelnosti veřejných financí, a to kvůli deficitu veřejných financí. Ten by měl přesáhnout šest procent HDP. EU jej přitom požaduje pod třemi procenty. Důvodem jsou dopady pandemie a s tím související navýšení letošního schodku rozpočtu na 500 miliard korun.

Nadále by ale v rámci udržitelnosti veřejných financí měla ČR letos splnit požadavek na výši dluhu. Ten by měl být pod 60 procenty HDP a MF jej letos odhaduje na 39,4 procenta HDP.

Vyhodnocení plnění kritéria stability měnového kurzu bude možné teprve poté, co česká měna vstoupí do kurzového mechanizmu ERM-2 a bude stanovena centrální parita koruny k euru. Přijetí členského státu EU do eurozóny je podmíněno úspěšným minimálně dvouletým setrváním národní měny v ERM-2.

Analýza mimo jiné uvádí, že ve vlastní připravenosti České republiky na přijetí eura přetrvávají slabá místa. Za překážku vstupu do měnové unie vláda považuje nedokončený proces reálného přibližování ekonomické úrovně ČR k zemím eurozóny, kde odstup u většiny klíčových ukazatelů, zejména pak cenové a mzdové úrovně, zůstává podle zprávy značný.

Nadále se podle materiálu také významně liší struktura českého hospodářství vůči eurozóně. To by následně komplikovalo podle ČNB výkon jednotné měnové politiky. "Vzhledem ke stárnutí populace není také dořešen problém dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí, jejichž stabilizační působení by mělo po přijetí eura částečně nahradit ztrátu autonomní měnové politiky," uvedla ČNB.

Naopak pro přijetí eura dlouhodobě hovoří vysoká míra otevřenosti české ekonomiky a její velká obchodní i vlastnická provázanost s eurozónou. Pozitivně ČNB také hodnotí relativně stabilní kurz koruny k euru, a to i během letošního hlubokého ekonomického poklesu, nebo odolný bankovní sektor v ČR.

Centrální banka také upozornila, že během posledních let se změnily podoba institucí i pravidla eurozóny. "V současnosti proto nelze spolehlivě odhadnout budoucí potenciální finanční i nefinanční závazky pro Českou republiku spojené se vstupem do eurozóny," uvedla ČNB.

 

Čtěte více:

Chanos: Trhy spoléhají na Fed a věří podvodníkům
07.12.2020 11:24
Firmy nehodnotíme na základě jejich výsledků v letošním roce a trhy mo...
Lehká korekce na úvod týdne. Americké sankce a brexit
07.12.2020 11:03
Nový týden začíná poklesem evropských akcií, který v případě Paříže do...
Akciová euforie ohrožuje zase jinou vlnu
07.12.2020 14:53
Euforie na globálních trzích může vrhat stín na část nejnovějšího přív...
Týdenní výhled: Nervydrásající jednání EU-Británie a další akce ECB
07.12.2020 13:24
Začínající týden nebude o nových makrodatech a už ani o firemních výsl...
Primární emise akcií by mohla Airbnb ohodnotit na 42 miliard USD
07.12.2020 14:39
Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí...

Váš názor
  • Studie
    09.12.2020 20:43

    https://www.peak.cz/studie-za-poslednich-deset-let-slovaci-v-porovnani-s-cechy-dale-zchudli/19595/ z ní vybírám: "Lze je využít třeba i k posouzení vlivu přijetí eura na příslušné ekonomiky. Například Slováci...."
    Drahokoupil
    • Re: Studie
      10.12.2020 14:36

      takže jsem vlastně zbohatli díky tomu, že v porovnání s průměrným platem máme nejvyšší ceny nemovitostí v Evropě....to nevymyslíš....jenom jestli se taky tak bohatě cítí Ti, kteří jsou po škole, chtějí si založit rodinu a u těch přemrštěných cenách nemovitostí pořídit bydlení.....
      abc1
  • každému je přece jasné
    08.12.2020 22:28

    proč euro nechtěl Klaus, Topol, Nečas a nejíepší ministr finaní světa Kalousek, proč ho nechce Babiš a proč ho nebudou chtít ani jeho následovníci. Když jsme ho mohli mít za 24 , bylo to nevýhodné, nevýhodné je dnes za 27 a pak někdy možná si ho za 40 pořídíme, protože už bude výhodné. Však to někdo zaplatí a do té doby si ho budeme měnit za nevýhodné kurzy jako kdysi bony a později šilinky. Když jsem byl v době hypoteční krize v Řecku u sestřenky, která tam žije skoro dvacet let, tak vůbec nevěděla, že je krize, jaká světová krize, co to je, vůbec si nestěžovala, právě naopak. Nikde se o tom nemluvilo, nepsalo a tady? Jen nás stašili, že pokud si nevyhrneme rukávy a nebudeme makat, přijdeme o práci, protože je krize. Akorát se na tom nejvíc napakovali manažeři těch velkých us bank, kteří tu krizi sami způsobili. Stamilionové dolarové odměny z peněz lidí, kteří přišli o všechno. Rating bank dva dny před kracem stále AAA, prostě zlodějna největšího kalibru za bílého dne. Takže proč se divím, když jedu na Sk, A , ketré mám za rohem , musím měnit eura??? No přece aby mě mohly banky obrat!!!
    štíreček
  •  
    08.12.2020 18:59

    Pokud přijmeme euro vystavíme se v budoucnosti, která se jeví čím dál více nejistější tomu, že s námi ECB a EU budou zacházet jako s Řeckem, tedy mírně řečeno velmi nepěkně. Když se dostalo do potíží Řecko (nechci rozebírat proč a jak se to stalo) tak, pro něj měli recepty typu snižte mzdy a důchody a zprivatizujte co se dá a restrukturujte ekonomiku, tak abyste byli stejně výkonní a efektivní jako Německo a nezajímá nás jak to uděláte (knížecí rady), což vedlo v Řecku k ekonomické krizi srovnatelné s tím, jako by se v Řecku odehrával velmi vážný válečný konflikt. A nyní v koronakrizi najednou všechna ta podpora pro všechny je bez problémů a když jsem to prorokoval, že až se dostanou do problémů Němci a ostatní tehdejší mravokárci, tak najednou nebude záchrana jejich ekonomiky za cenu obrovských státních dluhů vůbec žádný problém. A je to tady. Nějaký Maastricht, rozpočtová disciplína? Koho to dnes zajímá? Najednou se všichni mohou zadlužovat, aby zachránili své ekonomiky. Řecku to bylo zapovězeno a namísto toho mu byla naordinována "záchrana", která ho jen totálně zdecimovala a pomohla akcionářům německých bank. Celá ta absurdní řecká anabáze by měla být pro nás velkým poučením, že malé země by si neměli s myšlenkou na vstup do eurozóny vůbec pohrávat. Od přijetí závazku, že do eurozóny se situace ne naší vinou radikálně změnila. Nikdo tehdy netušil, jak se ECB a EU postaví k Řecku. Nyní, když tohle víme, bychom byli naprostí šílenci, kdybychom do tohoto absurdního spolku vstoupili. Nesnáším Václava Klase z mnoha důvodů, ale v tomto případě s jeho odmítáním eura souhlasím, i když z úplně jiných důvodů. Vlastní měna a vlastní autonomní centrální banka je pro nás v této době i kdykoliv v budoucnu v tak turbulentní době naprosto klíčová. Tato autonomie je prostě velmi důležitá a velmi přehlížená a přijetím eura bychom "získali" především riziko výše popsaného absurdního zacházení s naší zemí. To jak se chovali vůči Řecku (a Kypru), lze označit za ekonomický nadnárodní terorismus nejhrubšího zrna. A za tohle riziko opravdu to jejich ojro nestojí.
    Richard Fuld
    • to tady těm komům nevysvětlíš,
      09.12.2020 12:44

      že dřív, když si cestoval do např. do Španělska tak si musel 3 x měnit a třikrát tě okradli. Všichni tady melou o koruně, ale nikdo nevysvětlil, na co je dobrá. Proto, až bude krize, že přijdou všichni o celoživotní úspory?
      oradapoisson
      • Re: to tady těm komům nevysvětlíš,
        09.12.2020 13:04

        Tyhle tvoje výhrady jsou směšné. Je to stejné, jako by si pacient s infarktem stěžoval na to, že je třeba řešit i jeho záděr na malíčku. Výše vysvětluji, na co je vlastní měna dobrá. Ano, aby lidé, když přijde krize, ZBYTEČNĚ! nepřicházeli o peníze, příjmy, práci... tak jako např. v tom Řecku. To, že to nechápeš, neznamená, že tomu tak není. :-)
        Richard Fuld
        • a nebo až si půjdeš koupit žrádlo
          09.12.2020 14:16

          a zaplatíš + 30% to budeš spokojenej??, :-)
          oradapoisson
          • Re: a nebo až si půjdeš koupit žrádlo
            09.12.2020 15:15

            Proč bych měl platit o 30% více? To jako vlastní měna = velká inflace? Kam na to chodíš? A i kdyby. Důležitý je reálný růst platů a důchodů a ne samotná inflace.
            Richard Fuld
            • protože už nejsme
              09.12.2020 18:40

              soběstačný, víš to???? tak až ČNB upraví kurz, tak se všechno zdraží. to už ví děti ve školce :-)
              oradapoisson
              • Re: protože už nejsme
                11.12.2020 10:15

                Opakuji. Růst cen je jen jedna strana mince. Na té druhé je růst mezd, platů a důchodů.
                Richard Fuld
                • růst mezd, platů a důchodů?
                  12.12.2020 13:29

                  Na dluh????? do kdy?????
                  oradapoisson
                  • Re: růst mezd, platů a důchodů?
                    14.12.2020 14:44

                    Proč hned na dluh? Když rostou ceny, měly by růst mzdy, což je taky "cena práce". Jinými slovy vyšší tržby producentů by se měly promítnout i ve mzdách zaměstnanců. A důchody jsou financovány převážně z mezd, takže když rostou mzdy rostou i odvody. A platy státních zaměstnanců? No ty mohou růst klidně na dluh. Dokdy? No dokud to nemá následky v podobě příliš rychlého růstu ceny spotřebního koše. To je přece jednoduché. Žádné jiné časové nebo kvantitativní omezení ve vztahu ke státním dluhům neexistuje.
                    Richard Fuld
                • Richard
                  11.12.2020 18:12

                  Mám. Ostaním ordinuješ korunu a sám se ji vyhýbáš.
                  Velkamedvědice
                  • Re: Richard
                    14.12.2020 14:47

                    Já se koruně samozřejmě nijak nevyhýbám. Využívám ji k tomu nejdůležitějšímu účelu - jako prostředek směny. Proč bych ale měl peníze používat k uchování hodnoty nebo ke snaze o zhodnocení mého majetku, to je mi záhadou. Kdybych psal v diskuzi k článku na idnes, tak bych ještě pochopil, že si někdo stěžuje, že jeho úspory žere inflace. Ale zde na patrii?
                    Richard Fuld
        • takže až ti seberou
          09.12.2020 14:11

          kurzem tvoje úspory, tak o peníze nepřijděš? A ty si myslíš, že to zaručí práci???? Jak????
          oradapoisson
          • Re: takže až ti seberou
            09.12.2020 15:17

            Kurzem mi nikdo úspory nevezme. Moje "úspory" jsou navíc minimální. Majetek nedržím v penězích.
            Richard Fuld
            • neodpověděl si mě
              09.12.2020 18:36

              podle tvých příspěvků je mě jasné, že si pliete. Sám nám tady přiznáváš, že nemáš prachy a tak hájíš korunu. Kdybysi prachy měl, tak třeba 5 - 6 mega, tak bi si korunu asi neháji. Na tebe kálí surikata :-). Ale co všichn ti chudáci co si celý život spoří????? To je ti jedno co???? Zase nám to tydy vysvětlíš nějakou zhovadilostí :-) Jsi směšněj :-)
              oradapoisson
              • Re: neodpověděl si mě
                11.12.2020 10:27

                Pliete? S mým majetkem? Že nemám velký balík prachů? Peněžní rezervu tak na půl roku mám vždy, ale na co budu v znehodnocujících se penězích držet miliony korun? Podle toho se pozná, jestli je někdo chudý, že nemá miliony v cash? Prachy samotné nejsou tak důležité. Důležité je stálý přítok příjmů a majetek, investice. :-) Všichni co si spoří peníze? To je ale jejich problém, že spoří a neinvestují a díky inflaci ztrácejí. Opakuji v tržní ekonomice neexistuje právo na to, aby se úspory neznehodnocovaly, protože tržní ceny se hýbou a ještě se zde centrální banka snaží o inflační cíl. A pasívní střádalové? Kdo je k čemu potřebuje? Koho zajímají? Centrální banka přece nebude monetární politiku upravovat tak, aby vyhovoval přáním pasívních střádalů. Ekonomika potřebuje producenty, spotřebitele a aktivní investory.
                Richard Fuld
                • co to píšeš???
                  11.12.2020 16:42

                  si padl na hlavu??? Si nemocný??? Kam asi budou ti obyčejní lidé co si celý život šetřili z platu dělníka na důchod asi investovat???? tak si to sám už několikrát svýma příspěvkama potvrdil, že je koruna na nic. Kdyby jsme měli €, tak by se o své ůspory bát nemuseli. Dyť ty si sám sobě protiřečíš a sám si lžeš do svých vlastních očí. Takové trotlovství jsem ještě nezažil. Si to přečti po sobě. Jakých lidí je v národu nejvíc???? ,,,,A pasívní střádalové? Kdo je k čemu potřebuje? Koho zajímají?,,,, co to je??? si normální????? nech se vyšetřit u odborného psychiatra!!!
                  oradapoisson
                  • Re: co to píšeš???
                    14.12.2020 15:11

                    "Kdyby jsme měli €, tak by se o své úspory bát nemuseli." A kdo jim brání, aby si za uspořené peníze nakupovali euro, když jim přijde tak skvělé? :-) Jak mají investovat dělníci? No úplně stejně jako každý jiný člověk. Nemůžu si koupit nemovitost, najdu si nemovitostní fond. Nemohou si dovolit diverzifikovat akciové portfolio? Použiji ETF. Jsem líný nebo neschopný si zjistit, co je třeba? Existují banky, které Vás zasypou vlastními návrhy, jak investovat. Jakých lidí je v národě nejvíce? No riziko, že doplatí v případné krizi na vstup do eurozóny, se tyká v podstatě úplně všech lidí. Pasívní střádal = ekonomicky pasívní subjekt, který své volné peníze ani neutrácí, tak aby z nich měli prospěch producenti, ani neinvestuje, aby něco produkoval někdo jiný a on se podílel na výsledcích té produkce. Střádalové prostě jen snižují potenciál ekonomiky, který musí nahrazovat ti aktivnější, kteří si na svou ekonomickou aktivitu musí peníze půjčit. K čemu je např. provozovateli hospody, který aktivně lidem nabízí své služby, pasivní střádal, který do té hospody nechodí a raději peníze, které získal vlastní produkcí uspoří? No k ničemu. Když patřím mezi ty, jejichž produkci (práci) si jiní lidé kupují, měl bych to těm ostatním vracet a zbytečně vlastní spotřebu neomezovat, tak aby i ostatní měli pro svoji produkci odbyt. Na individuální úrovni to nevypadá samozřejmě smysluplně ale, dovedeno do extrému, kdyby všichni spořili a kupovali jen to nejnutnější, kdo by si produkci/práci těch spořílků vlastně kupoval? V ekonomice nestačí produkovat. Stejně důležitá je i spotřeba. Spořením si spořílci (byť nevědomě) podřezávají větev, na které sami sedí. Do určité míry jim to prochází, protože vedle nich jsou i lidé, co se zadlužují. Jakmile ale tito vyčerpají své úvěrové limity, začne jít do tuhého. A v tom okamžiku zde zbývá už jen stát a jeho možnosti se zadlužovat. :-) A nejlepší je, když spořivý střádal se pak pohoršuje nad tím jak se ostatní a stát strašně zadlužují a přitom si neuvědomuje, že je to právě kvůli němu a jemu podobným. :-)
                    Richard Fuld
                    • Střádal
                      14.12.2020 16:40

                      Nechci se vměšovat do cizího dialogu, ale zaujala mě teze že střádal snižuje potenciál ekonomiky. Mohl byste prosím rozvést, kde je ta správná míra, aby střadatel potenciál nesnižoval? Není třeba u celého spektra ekonomických subjektů, stačí popsat správné chování jen u těchto 2 extrémních typových příkladů: a) senior s čistým měsíčním příjmem 13700 korun pravidelně odloží na horší časy 3500 korun b) Apple - ačkoliv velmi významnou část zisku rozdělí na divi, přesto hromadí hotovost a tento kokon valí před sebou z roku na rok po mnoho let zpátky. Jak byste určil správnou míru tvorby úspor pro budoucí období, aby se státy nemusely zadlužovat kvůli spořílkům?
                      Mudr.c
                      • Re: Střádal
                        16.12.2020 13:03

                        Každé spoření je pro ekonomiku z makroekonomického hlediska špatné. Na individuální úrovni je ale současně nějaká míra úspor v podstatě často nezbytná a v pořádku. Žádná exaktní hranice míry úspor, po jejíž překročení, už začnou být úspory škodlivé, tedy neexistuje. Je těžko kritizovat někoho, kdo omezí spotřebu např. v četnosti návštěv kina s cílem uspořit si na koupi nějakého dárku pro někoho jiného. Toto jednání dolehne na kina a prospěje producentovi toho, kdo mu prodá ten dárek. Pokud se tak děje na základě individuálních změn chování, producenti se s tím vyrovnají. Pokud se ale začnou najednou uchylovat k omezování spotřeby všichni a "náhle", dolehne to postupně nejprve na producenty a následně i na jejich spotřebitele. Stejně tak náhlé zahájení bezhlavého davového utrácení již vytvořených úspor povede velmi pravděpodobně k razantnímu růstu cen, popř. k hyperinflaci. Důležitá je dynamika úspor jak směrem k jejich růstu, tak směrem k jejich poklesu. Čím stabilnější úspory, tím stabilnější chod ekonomiky. A Apple, či kdokoliv jiný, je za jejich držení obrovských úspor trestáno inflací. Držení úspor je tak spojeno s náklady a je to tak rozhodně lepší, než kdyby bylo odměňováno kladným reálným úrokem. Držení peněz není investice, která je spojena s rizikem a která je odměňována v případě úspěchu ziskem.
                        Richard Fuld
          • tak zase čekám tvůj komokreté příspěvek
            09.12.2020 14:18

            na půl strany :-)
            oradapoisson
            • Re: tak zase čekám tvůj komokreté příspěvek
              09.12.2020 15:17

              Tentokrát to nebylo potřeba.
              Richard Fuld
              • právě tentokrát to potřeba bylo
                09.12.2020 18:43

                Jindy tady napíšeš celou knihu blábolů, tak nám to vysvětli jak to udělají, že to bude dobře :-) :-):-)!!!! Dodnes mě to nikdo za těch 20 let nedokázal vysvětllit. Ty si neřekl konkrétně ani samohlásku chytrolíne. Čekáme tady na vysvětlení jak to ta ČNB s tou korunou udělá až bude opravdu zle :-) :-) :-)
                oradapoisson
                • Re: právě tentokrát to potřeba bylo
                  11.12.2020 10:54

                  Už jsem to tady psal. Tak si dáme půlstránkový příspěvek. :-) Stačí když bude centrální banka dbát na plnění inflačního cíle a prostřednictvím nastavení úrokových sazeb v krizi podpoří ekonomiku, případně při přehřátí ji bude úpravou úrokových sazeb nahoru bude tlumit. Když bude plnit tuto úlohu, nemůže se stát, že díky nějakým panickým výprodejům státních dluhopisů dojde k nějakému ohrožení státu bankrotem. Základní úrokovou sazbou v ekonomice jsou výnosy státních dluhopisů. Pokud dojde k výprodejům státních dluhopisů, pak trh tlačí na růst těchto základních úrokových sazeb, který je ale v hodný v situaci přehřátí ekonomiky nikoliv v krizi, kdy ekonomice hrozí deziflace, popř. deflace. V takovém případ centrální banka musí za účelem plnění svého inflačního cíle zasáhnout a propadu cen státního dluhopisů vstupem do toho trhu zabránit. Říká se tomu QE, o tom jsi už určitě slyšel. No a vedlejším efektem tohoto postupu je rovněž zabránění bankrotu státu, protože úrokové sazby zůstávají nízké a státní dluh (přesněji státní dluhopisy) se v rámci QE přesouvá do vlastnictví centrální banky, kterou vlastní stát. ČNB, která má ze zákona za úkol udržovat stabilitu ceny spotřebního koše a českého finančního sektoru, v takových situacích váhat nebude. Pokud se ale do této situace dostane malý stát, který je členem eurozóny a jehož negativní vývoj nijak zásadně plnění cíle ECB neovlivní, pak ECB zasáhnout nemusí a může nechat daný stát potopit, jako se to stalo Řecku a klidně se to může stát např. Slovensku, nebo jakémukoliv jinému nepříliš významnému státu. Namísto pomoci se pak takovému státu dostane mravokárného kázání, že se choval v minulosti rozpočtově neodpovědně, že má špatnou strukturu ekonomiky, kterou by měl změnit a obdrží další hloupé knížecí rady a pomoc označovanou za pomoc tomu státu obdrží banky, které drží dluhopisy toho státu, a které tu situaci vyvolaly svými výprodeji a dotyčnému státu se dostane pouze uložení ultimativních podmínek typu prodejte co se dá, snižte mzdy, snižte důchody, předělejte tohle a tamto... V dnešní krizi mají malé státy štěstí, že v tom jedou společně s těmi velkými, tak záchrana formou fiskální expanze jede na plné obrátky. Velké státy se nemusí tolik obávat, že by je v tom ECB nechala. Snad už po tomto vysvětlení budete chápat, proč je důležité mít autonomní měnu a autonomní centrální banku. Za běžné situace to samozřejmě nijak neoceníte, ale v nějaké individuální krizi, která se bude týkat jen ČR, si na to, co píšu, možná vzpomenete.
                  Richard Fuld
                  • PŘÍČINY ŘECKÉ TRAGÉDIE JSOU NÁM POVĚDOMÉ VÍC, NEŽ BYCHOM SI PŘÁLI
                    12.12.2020 10:16

                    Řecký příběh totiž vypadá takto: od návratu demokracie v sedmdesátých letech zemi dominovaly dvě politické strany, konzervativci a socialisté. Obě měly v byznysu a ve státní správě své sítě spojenců, se kterými byly propojeny stále pevnějším systémem vzájemných protislužeb. Některé odbory, například v energetice či v dopravě, si dokázaly na slabém státu vynutit privilegované podmínky – to jsou ony předčasné důchody, bonusy za příchod do práce a čtrnácté platy.Podnikatelské skupiny zase profitovaly ze zkorumpovaných státních zakázek od svých přátel v pravicových i levicových vládách, jež právě byly u moci. Úřady nijak nebránily daňovým únikům, což vedlo k nízkým státním příjmům, které byly pro řecký rozpočet ještě větším problémem než příliš vysoké státní výdaje. Vlády zanedbávaly reformy školství a zdravotnictví a neměly představu o dlouhodobém směřování země. Nedokázaly proto smysluplně využít přílivu peněz a levných půjček po zavedení eura.Korupční systém přežíval tak dlouho, až občané úplně ztratili důvěru ve státní instituce a „politickou třídu“. Byl to paradox. Řecký stát navenek působil silně: zaměstnával mnohem více lidí než jiné evropské země a měl vysoké výdaje (například nejvíce v Evropě vydával na obranu: 3,5 procenta HDP). Ve skutečnosti naopak byl a je nesmírně slabý – v rukách klientelistických skupin, neschopný prosazovat dlouhodobé kroky a vybírat daně.I s tímto systémem nicméně Řecko dlouho šlapalo. Hrubý domácí produkt na hlavu rostl a statisticky se země přibližovala bohatší části Evropy. Řecká města i venkov se zkrášlovaly, díky evropským fondům se zlepšovala infrastruktura. Mladí Řekové odcházeli studovat do zahraničí a celá společnost se na povrchu modernizovala. Jenže tyto změny se vůbec nedotkly politického systému, kde přitom vznikají ta nejdůležitější rozhodnutí. „Víceméně každý Řek za krizi nese svůj díl odpovědnosti, protože když se dařilo, tak si nikdo nestěžoval a vezl se. Lidé byli šťastní, protože měli víc a víc, ale o zjevné problémy země se nestarali,“ říkal Respektu v rozhovoru před třemi lety přední řecký historik Thanos Veremis. Zásadní lekci krize spatřoval v tom, že zástupy chytrých, vzdělaných a schopných řeckých absolventů špičkových evropských a amerických univerzit vůbec nevstupovaly do politiky. atd....atd....atd......atd.... TAKŽE TA TVOJE VĚTA: Namísto pomoci se pak takovému státu dostane mravokárného kázání přímo dokazuje, že měla EU pravdu a nechtěla nadále financovat nekompetentní politiku řízení státu. I tak Řecku pomohli odvrátit státní bankrot, (škoda). Doufám, že tento náš rablostát zbankrotovat nechají.
                    oradapoisson
                    • Re: PŘÍČINY ŘECKÉ TRAGÉDIE JSOU NÁM POVĚDOMÉ VÍC, NEŽ BYCHOM SI PŘÁLI
                      14.12.2020 15:40

                      Tak takto vypadá podle oradíka jedna holá věta, postačující k popsání řecké krize? Bravo mistře! :-) Ano Řecko "nehospodařilo" nejlépe. Bylo nejzadluženější z celé EU. To byl jediný prohřešek Řecka. Bystřejší jedinci si všimnou, že vždy musí být někdo nejzadluženější a že to rozhodně není důvod pro nějaké automatické odsudky. Státní zadlužení Řecka byl ale výsostně vnitřní problém Řecka, do kterého EU mohla zasahovat pouze v souladu se Smlouvou o založení EU. Nikoliv tak, že krizi na trhu s řeckými státními dluhopisy ECB nečinně přihlíží a pasivně nechá situaci vyvinout až do podoby, do které se to dostalo. Bylo to totální selhání EU, ECB a MMF a jejich již dnes zcela opuštěné doktríny fiskální "odpovědnosti". Po té co zcela nesmyslně ECB nechala držitele řeckých dluhopisů propadnout panice a tím uměle dopustila spuštění oné "dluhové krize" Řecku, se z Řecka stal pokusný králík, na němž se měly vyzkoušet drastické metody "záchrany" Řecka. A dopadlo to zcela samozřejmě zcela zbytečnou katastrofou, ke které se dnes nikdo z těch, kdo to tehdy "režírovali", nehlásí. Debata je o tom, že to bylo zcela zbytečné peklo, které by nebylo namístě ani v případě dvounásobně vyššího zadlužení Řecka. Jediným limitem pro státní utrácení (a tedy i státní dluhy) je vysoká inflace (ta v Řecku v té době nebyla) a "nebezpečí", že dojde k výprodejům státních dluhopisů. Výprodejům státních dluhopisů (i nadměrnému růstu cen) může, resp. musí zabránit každá kompetentní centrální banka. Jediné selhání a jediný viník celé té zcela zbytečné "dluhové krize" je tak zcela pasivně přihlížející centrální banka, která však ústy guvernéra Draghiho po nedlouhé době prohlásila, že udělá cokoliv k záchraně eura, poté co se výprodeje státních dluhopisů přenesly rovněž na státní dluhopisy Itálie a Španělska. Najednou byla ECB ochotna dělat cokoliv (tedy QE). V době výprodejů řeckých dluhopisů ale nehla ani prstem a celou situaci nechala zcela nesmyslně vyeskalovat. Najednou to šlo? Kdyby začali už v případě Řecka, žádná dluhová krize by se nekonala. To je úplně jasné. Ale to je pro primitivy Vašeho ražení, kteří už si udělali dávno jasno (zhltli mediální poudačky i s navijákem), naprosto nestravitelné. Chápu.
                      Richard Fuld
                  • ty nejsi placený, ale nemocný :-) :-) :-)
                    11.12.2020 17:05

                    ty nejsi placený, ale nemocný :-) :-) :-)
                    oradapoisson
                    • Re: ty nejsi placený, ale nemocný :-) :-) :-)
                      11.12.2020 18:00

                      To je tedy hodně slaboučké. To se na víc nezmůžeš?
                      Richard Fuld
Aktuální komentáře
04.05.2024
15:20Invesco: Rostoucí výnosy státních dluhopisů, klesající ceny ropy a jestřábí řeči FEDu
9:00Víkendář: Fisher o zachování inflačního cíle, nezávislosti centrální banky a vývoji sazeb
03.05.2024
22:04Silný závěr týdne na Wall Street  
17:43Zisky obchodovaných firem v následujícím roce, cyklus a dlouhodobý trend
16:50Plány centrálních bank zřejmě zkomplikují vyhlídky eurozóny, varuje ekonom
16:46Data i výsledky trhům v závěru týdne přejí, ISM ale zaselo pochybnosti  
16:23Komerční banka, a.s.: Hospodářské výsledky k 31.3.2024 (1Q 2024)
15:16Baron: Akcie Tesly začnou prudce posilovat
15:01Tomáš Vlk: Trh práce v USA konečně oslabuje, k radosti investorů  
13:49Perly týdne: Zákon na snížení inflace zvyšuje inflaci, Tesla dostala čínský impuls
13:42Než otevře Wall Street: Coinbase, BigBear.ai, Fortinet  
12:00Hartnett: Slabší data o americké zaměstnanosti zvyšují riziko výprodejů na akciích
11:55Nezaměstnanost v EU v březnu klesla, nejnižší byla v Česku a Polsku
10:59Akcie míří k důležitým datům v lepší kondici díky výsledkům Applu  
10:31Jakub Blaha: Apple oznámil největší zpětný odkup akcií ve své historii  
9:28GEVORKYAN potvrdil předběžné výsledky hospodaření. Na letošní rok plánuje další navýšení tržeb i zisku
9:08Rozbřesk: Sazby klesají na 5,25 %, jejich očekávaná trajektorie se však posouvá výše
8:51Slabší výsledky Komerční banky, Apple překvapil rekordními odkupy a futures jsou zelené  
8:41Zisk i tržby Applu ve čtvrtletí klesly, překonaly však očekávání
8:26Tržby skupiny Bezvavlasy přesáhly miliardu, firma mění CEO a plánuje úpis nových akcií

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data