Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Nový utajený mandát ECB

Nový utajený mandát ECB

18.12.2020 10:39

Měnová politika Evropské centrální banky prošla během pandemie zvláštní proměnou. Celkový přístup banky jako by se řídil něčím jiným než cílem stability cen, což naznačuje, že přijala nový mandát, aniž by to veřejně ohlásila.

Od počátku krize covidu-19 se ECB daří zužovat rozdíl mezi výpůjčními náklady severních a jižních členských států a severo-jižní spread výnosů se tak posouvá na historická minima. Evropa pohlédla do tváře řadě hrozeb pro svou jednotu (od administrativy Donalda Trumpa, přes revanšistický Kreml Vladimira Putina, po čím dál průbojnější Čínu a populisty domácí provenience), a tak tvůrci politik v zásadě přijali „zužování spreadů“ jako nový mandát.

Prezidentka ECB Christine Lagardeová a její kolegové si zřejmě uvědomují, že nejdůležitější metou, o jejíž dosažení může instituce jako ECB v tomto mezním okamžiku usilovat, je zajištění evropské jednoty a solidarity. Ač to patrně nikdo v bance nepřizná, není mnoho pochyb o tom, že teď drží spready dole.

Spready na uzdě

Prostřednictvím nákupů obrovských objemů dluhopisů od periferních členských států v rámci politiky kvantitativního uvolňování a Programu mimořádných pandemických nákupů (PEPP) posiluje ECB na trhu poptávku po rizikovějších dluhopisech. Výnosy desetiletých suverénních dluhopisů vydaných Portugalskem a Španělskem se v důsledku toho propadly pod nulu a výnosy italských dluhopisů klesly na nejnižší úroveň za deset let.

Lagardeové vůdčí tým má víc úspěchů v zužování severo-jižního rozpětí úrokových sazeb než v plnění mandátu ECB na poli cenové stability, vymezeného roční inflací „mírně pod 2 %“. To je snad odrazem uznání Rady guvernérů ECB, že bez silnější fiskální stimulace je inflační cíl nedosažitelný.

Samozřejmě že i pokud ECB s ohledem na inflační cíl přijala přístup založený na otázce „k čemu je to dobré?“, nevysvětluje to její vytrvalé odmítání snížit diskontní sazbu také tváří v tvář jednomu z největších šoků pro ekonomickou aktivitu, co paměť sahá. Na posledním zasedání Rady guvernérů odmítla snížit diskontní sazbu z -0,5 %, čímž vyvolala účinek kontraproduktivního zvýšení měr. Ve výsledku tento přístup vymrštil euro na nejvyšší hladiny od roku 2018 a během teď už čtvrtého měsíce nepřetržitě klesajících cen zapříčinil ještě hlubší pokles inflace eurozóny oproti cíli ECB. 

Nevyřčený důvod této strategie je nad slunce jasný: ECB se zaměřuje na zlepšování podmínek pro banky v periferních zemích eurozóny a má za to, že snížení diskontní sazby by zhoršilo problémy těchto bank. Navzdory podstatným zlepšením jejich finančního zdraví se banky v periferních zemích nadále silně obávají důsledků současné krize. Tento problém by se ale měl sám vyřešit, jak se budou ekonomiky na jihu zotavovat.

No a co?

Prozíravou reakcí na to, že ECB zanedbává svůj inflační mandát, je tedy prozatím si říct: „No a co?“ Zužování spreadů výnosů mezi severem a jihem je pro přežití a budoucí prosperitu Evropy mnohem důležitější než pár rysek na indexu cen.

Ostatně stačí se podívat na výsledky. Nový mandát, jenž se neodvažuje vyslovit své jméno, už předešel rozpadu eura v důsledku pandemie – možnosti, jíž se zkraje mnozí obávali. Usadil eurozónu na skálopevný základ a v poslední chvíli před druhou vlnou nákazy prohloubil evropskou finanční integraci a solidaritu (což posiluje přitažlivost dluhopisů nejslabších členů pro mezinárodní investory).

Politiky zužování spreadů byly možná nejdůležitějšími kroky uskutečněnými na zasedání rady guvernérů minulý týden, kdy zahájila čerstvé kolo stimulace příslibem nákupu dluhopisů za dalších 500 miliard eur prostřednictvím rozšíření PEPP z 1,35 bilionu na 1,85 bilionu eur. Ve stejnou dobu, kdy odklání pozornost od inflačního cíle, jedná ECB s pevným záměrem, co se týče stability spreadů.

Úloha samotné Lagardeové v novém směřování ECB je poněkud nejednoznačná. V březnu na tiskové konferenci ECB poznamenala, že není úkolem banky zužovat mezeru ve výpůjčních nákladech mezi silnějšími a slabšími ekonomikami eurozóny. Její komentář však na trzích s dluhopisy vyvolal prodeje, což hlavního ekonoma ECB Philipa Lanea přimělo obtelefonovat přední finanční instituce, aby se ujistil, zda nedochází k nedorozumění ohledně politiky ECB.

Současný postoj Lagardeové se od toho, co vyslovila na počátku roku, značně liší. Vyznívá mnohem méně jako její březnový přístup, ba zní spíš jako francouzský prezident Emmanuel Macron, pro něhož je podpora periferních zemí a severo-jižní integrace odjakživa věcí prvořadého zájmu.

Nehledě na svůj počáteční postoj se Lagardeová rychle vzpamatovala a proměnila se v lídryni, již ECB potřebuje. Nová faktická strategie zužování spreadů možná nese, a možná nenese četné otisky Macronových prstů, ale nad tvorbou politik ECB už nemají výlučnou moc krátkozrací technokraté. Zřejmý vliv mají politici s hlubokým porozuměním toho, co Evropa potřebuje, a celkové výsledky jsou víc než uspokojivé.

Autor: Melvyn Krauss je seniorním výzkumným pracovníkem Hooverova institutu při Stanfordově univerzitě.

Copyright: Project Syndicate, 2020.
www.project-syndicate.org


 
 

Čtěte více:

ECB: Zisky bank zatím zůstanou slabé, je třeba restrukturalizace
16.11.2020 15:31
Ziskovost evropských bank se na úrovně z období před příchodem koronav...
ECB navýšila nouzové nákupy dluhu i pomoc bankám
10.12.2020 14:16
ECB dnes v rámci své podpory ekonomiky eurozóny rozšířila svůj dočasný...
ECB umožnila bankám výplatu dividend, investoři jsou ale zklamaní
16.12.2020 12:24
Evropští bankovní regulátoři vynesli dlouho očekávané rozhodnutí o zru...

Váš názor
  • ECB je tu hlavně proto
    18.12.2020 12:20

    aby financovala rozpočtové deficity periferních zemí. Bez těchto nákupů dluhu by byla min. 1/3 eurozóny bankrot. Z toho plyne, že hlavním úkolem ECB je permanentní záchrana EURa resp. eurozóny.
    bob
    • Re: ECB je tu hlavně proto
      21.12.2020 18:57

      Kdyby tohle platilo, nebyla by tu řecká krize. ECB má mandát v podobě inflačního cíle a k tomu používá především změny úrokových sazeb. Pokud ECB potřebuje snížit dlouhodobé úrokové sazby vstoupí na trh se státními dluhopisy a svou poptávkou zvýší jejich ceny a tím dojde k poklesu dlouhodobých úrokových sazeb. Pouze vedlejším efektem je fakt, že snaha o dosahování inflačního cíle může vypadat jako jakýsi způsob financování vlády. To ale není primárním záměrem QE, proto taky Evropský soudní dvůr k otázce QE judikoval, že jde o nástroj, který ECB k plnění jejích úkolů potřebuje a je v souladu s právem EU. Názor, že ECB tak vlastně financuje vlády, je tak nesprávným výkladem toho, co ECB ve skutečnosti dělá.
      Richard Fuld
  •  
    18.12.2020 12:05

    je to zvláštní doba....no v Kauflandu mají brambory za 1,1 Kč, čekám kdy hoši z ČNB vyrukují z deflací.....
    abc1
  •  
    18.12.2020 10:56

    Na článku je nejhezčí ta doprovodná fotka. je to nějaká ekonomka?
    Pracovitý Prosecký
    •  
      18.12.2020 11:32

      nj asi nutnost, zombie Lagarde neni tak fotogenicka :p
      Ai-kun
  • Podezřelá slovní spojení
    18.12.2020 10:47

    Jakmile je tu něco od Porject Syndicate stávám se podezřívavým. A právem: "Skálopevný základ" Eura jistě spočívá v tom, že umžníme další bezbřehé zadlužení. A slovní spojení "oživení jižní periferie" vyvolá hořký úsměv. Oživení tohoto regionu totiž znamená, že další růst zadlužení už nebude nikoho znepokjovat a poroste utěšeně dál. Bůh bu´d milostiv k těm, kdo mají nějaké úspory a pracují, podnikají, provozují živnosti, nebo jenom chtějí udržet rodiné firemní dědictví pro příští generace. Pro ty je to všechno velmi špatná zpráva. Úkolem centrální banky totiž je výhradně cenová stabilita a té se nelze pismívat, že je to několik čártek na stupnici. To platí možná pro akademika se scala mobile.
    • Re: Podezřelá slovní spojení
      18.12.2020 11:33

      Solidarity forever. Az do horkeho konce :p
      Ai-kun
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data