Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: ČNB míní, koronavirus mění a brexit se dál komplikuje

Rozbřesk: ČNB míní, koronavirus mění a brexit se dál komplikuje

18.12.2020 9:06
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Bankovní rada na svém posledním letošním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny. Nebylo to vlastně žádné překvapení a mnohem více se očekávalo, jaký komentář bude poslední zasedání následovat. Jak se zdá, ČNB byla poměrně překvapena pozitivním vývojem ekonomiky ve třetím kvartále, ať už šlo o rychlý růst HDP, nižší než očekávanou nezaměstnanost nebo opětovné zrychlení mezd. Zároveň si však všimla zastaveného růstu spotřeby vlády a rychlého propadu soukromých investic.

Právě poslední jmenovaný ukazatel je podle našeho názoru velmi důležitým signálem o vývoji podnikatelského sektoru, který rozhodně není krátkodobý. Potvrzuje totiž investiční škrty, které nemusejí být jen krátkodobým řešením cash-flow po lockdownu, ale spíše odrážejí očekávání slabší poptávky v delším čase. Ostatně sama ČNB nepředpokládá, že se ekonomika z letošního propadu rychle vzpamatuje. Na předkrizovou úroveň se totiž podle centrální banky nedostane ani do konce roku 2022.

Celkový vývoj se nicméně podle ČNB neodchyluje od stávající prognózy. Jen připomínáme, že tato prognóza pro rok 2021 předpokládá trojí zvýšení repo sazby, s nímž by centrální banka měla začít už ve druhém kvartále. Zároveň však bankovní rada konstatuje, že se začíná naplňovat riziko uvolněnější fiskální politiky, což je mimochodem jeden ze dvou alternativních scénářů, který předpokládá velmi rychlé zvyšování sazeb už od začátku nového roku. Naproti tomu riziko pandemického alternativního scénáře, který s rychlým růstem sazeb vůbec nepočítá, se podle bankovní rady zatím nezhmotňuje. Poselství, které si z toho lze vzít je, že ČNB se stále kloní ke zvyšování sazeb, byť možná ne tak rychlému, jak říká základní scénář, nicméně explicitní slova už tentokrát nezazněla.

Při pohledu na vývoj pandemie v tuzemsku i v našem blízkém okolí není možná až takový optimismus, jaký prezentuje ČNB, příliš reálný. Právě dnes začíná třetí částečný lockdown, který znovu ochromí část služeb. Když k tomu připočteme nepříliš povzbudivé zprávy z průmyslu, na který všichni stále sázíme, tak to se zvyšováním sazeb nemusí být až tak horké. Včera zveřejněná čísla o pokračujícím útlumu evropské poptávky po autech nebo o dvacetiprocentním propadu tuzemského automobilového průmyslu v listopadu o výborné kondici rozhodně nenapovídají. I proto nemáme zatím důvod měnit náš výhled na úrokové sazby.


*** TRHY ***

CZK a dluhopisy

Koruna se včera pohybovala blízko hranice 26,20 EUR/CZK, nicméně už odpoledne zamířila k silnějším úrovním. Rozhodnutí ČNB ponechat sazby beze změny trhy nepřekvapilo, stejně jako slova o zvýšených rizicích a nejistotách. Mnohem zajímavější bylo, že ČNB vlastně aktuální vývoj kurzu nijak nekomentovala, ani jej přímo nezařadila mezi protiinflační rizika, byť je koruna aktuálně o 4 % silnější, než předpokládala prognóza, respektive v kvartálním průměru je vůči euru o 50 haléřů níž. Když k tomu připočteme slova guvernéra o naplňování fiskálního scénáře a nadějné hodnocení ekonomického vývoje na prahu třetího lockdownu, tak je vidět, že ambice brzy zvyšovat sazby ČNB zatím ještě nevzdala.

Zahraniční forex
Zatímco eurodolar relativně v klidu kotví nad hranicí 1,22, aktivnější obchodování je opět na britské libře, která těžce nese zprávy z Londýna a Bruselu o tom, že obě strany jsou stále daleko od brexitové dohody. Do konce roku přitom zbývá jen pár dní a do hry vstupují i takové faktory jako pozitivní test prezidenta Macrona na COVID (byl nedávno na summitu EU a zasedání OECD). Jestli brzy nepřijde další ujišťující komentář ze strany brexitových vyjednavačů, že dohoda je na cestě, tak britská měna může v příštích dnech opět hodně ztratit.

Akcie
Na poměry posledních dní a týdnů se jevilo včerejší obchodování v USA jako velmi poklidné. Hlavní indexy si připsaly přibližně půlprocentní růsty bez výraznější denní volatility. Nejlépe se včera dařilo zdravotnímu sektoru (Pfizer +0,5 %, Novavax +9 %, Moderna +5,1 %). Naopak nejslabšími články dne byly energetické tituly (Chevron -0,3 %, Exxon Mobil -0,5 %) a telekomunikace (AT&T -2,2 %). V případě technologií jsme byli svědky smíšeného vývoje (Alphabet -0,9 %, Netflix +1,5 %, Apple +0,7 %, Intel -0,9 %). Za zmínku stál další růst společnosti Tesla (+5,3 %) poté, co obdržela lepší rating od S&P.

 

Čtěte více:

Cochrane: Americké dluhy a jedna rada ministryni financí
18.12.2020 6:08
Možná, že vláda ve Washingtonu se bude schopná zadlužit ještě více a p...
Kde budou akcie za deset let?
17.12.2020 18:14
Existuje řada způsobů, jak ukázat, že historicky je období vysokých va...
Poklidné obchodování v USA
17.12.2020 22:01
Na poměry posledních dní a týdnů se jevilo dnešní obchodování v USA ja...
Provozovatel burz s kryptoměnami Coinbase požádal o vstup na burzu
18.12.2020 8:39
Největší americká kryptoměnová burza Coinbase Global Inc. požádala ame...
Jednání mezi EU a Británií jsou ve
18.12.2020 8:57
Evropské akciové trhy míří k mírně negativnímu zahájení pátečního obch...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
22:01Propadu na technologiích vévodil Netflix a Nvidia  
17:46Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
17:18Celkový akciový optimismus na úrovních z let 2001/2002. Posouvá se základní psychologické nastavení investorů?
16:46Poptávka po bezpečí slábne, ale investoři se zpět do akcií nehrnou  
16:37Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč
14:31SAB Finance a.s.: Průběžné hospodářské výsledky za leden–březen/2024
13:24Perly týdne: Akcie a zlato za poslední desetiletí a co (ne)čekat od Applu i celého trhu
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data