Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
O mastifech, selhání trhu a bublinách

O mastifech, selhání trhu a bublinách

21.12.2020 17:49

Tibetská doga, či tibetský mastiff je podle Wiki plemeno staré více než 4000 let, jde o jednu z největších psích ras. Podle studie DNA z roku 2008 se prý 12 analyzovaných plemen psů oddělilo od vlka obecného před 42 000 lety, plemeno Tibetské dogy už před 58 000 lety. Tato doga se vyskytuje ve 3 hlavních liniích, první byla používána pro ochranu, pomáhala také pást stáda yaků. „Dnes se do Evropy však dostávají i potomci druhé linie z chovů v Asii a USA. Tato linie má zpravidla vyšší vzrůst celkově působí mohutným dojmem...byla využívána k ostraze, ale v případě potřeby nosila i těžší náklady. Třetí linie..., byla používána výhradně k ochraně klášterů. Ve srovnání s ostatními byla obrovská“, tvrdí Wiki. 

Na South China Morning Post před časem psali, že v Číně bylo již před mnoha staletími vlastnění mastiffa symbolem vysoké pozice ve společnosti. Doba se ale změnila, nyní se prý tito drobečkové houfně toulají po tibetské náhorní plošině a ohrožují například sněžné leopardy. Jedna vědkyně pro SCMP popisovala, jak smečka psů útočila na leoparda poté, co ulovil divokou kozu. V regionu se prý potuluje až 160 000 divokých psů, žijí ve smečkách a ohrožují celý ekosystém i lidi. 

Čistý tibetský mastiff je (byl?) prý velmi vzácný - Qianjiang Evening News v roce 2014 psaly, že jeden čínský podnikatel za štěně této rasy dal téměř 2 miliony dolarů. V zemi tak vznikaly stovky chovatelských center, fungovali i obchodníci – tradeři s mastiffy. Poptávka byla obrovská, navzdory tomu, že nejde o psa, který by byl zrovna lehký na vychování a určitě se nehodí do města. Známý odborník na čínskou ekonomiku Michael Pettis k tomu píše, že on sám v Číně zaznamenal zvýšený zájem o toto plemeno, ale nebyl si vědom toho, jaké částky se za něj platí. 

Není moc překvapivé, že při zmíněných cenách došlo nakonec k explozi na nabídkové straně trhu a ceny pak zkolabovaly. A mastifové byli houfně vypouštěni do volné přírody s důsledky popsanými výše. Napadnout nás mohou v této souvislosti dvě vzájemně propojené věci – jak tu (ne)fungoval trh a jak to vlastně je s bublinami. Ohledně prvního bodu: V nedělním víkendáři jsme si mohli přečíst, jak se ekonom Ronald Coase snažil řešit externality – problémy, které trh neřeší. Klíčem ekonomova přístupu bylo jasné určení (majetkových) práv jednotlivých hráčů. Možná bychom to mohli rozšířit i na povinnosti: 

To, že se po tibetské náhorní plošině toulají tisíce divokých mastiffů, můžeme vnímat jako důsledek toho, že na trhu se štěňaty se obchodovalo jen s právy (koupit si ho, mít ho), ale ne s povinnostmi. Tedy zejména s povinností starat se o něj po celý jeho život tak, aby to neohrožovalo ani psa, ani ostatní. Pokud se nad tím zamyslíme, tak mnohá tržní selhání jsou svou podstatou skutečně dána „jen“ tím, že se neobchoduje s celým produktem a se všemi souvisejícími věcmi – s právy a povinnostmi. Nasadit tento rámec můžeme klidně i na emise. To „jen“ je ale velké „jen“.

Co bubliny? Ta mastiffovská se docela podobá nizozemské tulipánové. Mě samotného pak podobné příběhy utvrzují v tom, že na vytváření bublin vůbec nepotřebujeme centrální banky, vlny likvidity a podobné věci. A detekovat bublinu, pokud to vůbec jde, můžeme možná spíše přes ty, kteří jí nafukují, než u aktiva samotného.

Dříve se říkalo, že pokud vám taxikář začne vyprávět, jak se dá na akciích rychle vydělat, je čas prodávat. Dnes žijeme v době Uberu, sociálních sítí a spektrum aktiv „na kterých se dá rychle vydělat“ jsme si také dost rozšířili. Dokonce i na mastiffy. Ale princip zůstává.



Čtěte více:

Současná tržní euforie a medvědí argumenty
07.12.2020 17:46
Na trhu panuje radost, neřkuli euforie. Argumenty hledající medvědi, p...
Tři podhodnocené akcie v portfoliu Berkshire Hathaway
08.12.2020 17:52
Na konci listopadu jsme se na Morningstar mohli dočíst o třech podhodn...
Edison a akcie pro rok 2030
09.12.2020 17:54
Když Morningstar na konci září psala o 24 akciích pro rok 2030, poukaz...
Dlouhodobý dividendový výhled a našponovanost současného trhu
10.12.2020 17:23
Goldman Sachs představil své projekce vývoje dividend v indexu S&P 50...
Nebezpečí prázdných cenovek
11.12.2020 17:55
Co kdybychom přišli do potravin a v některých regálech našli zboží s c...
Norsko-švýcarská rána monetární intuici
14.12.2020 17:35
Monetarista David Beckworth přináší na svém blogu graf porovnávající v...
DuPont významně podhodnocen?
15.12.2020 17:47
Seth Goldstein z Morningstar na počátku listopadu psal, že akcie spole...
Tři grafy pro růstové investory
16.12.2020 17:55
Kolem roku 2000 bylo na americkém akciovém trhu asi 40 % společností, ...
Kde budou akcie za deset let?
17.12.2020 18:14
Existuje řada způsobů, jak ukázat, že historicky je období vysokých va...
S Fedem se nebojuje?
18.12.2020 15:53
Jedno z nejvíce omílaných rčení na akciovém trhu zní „s Fedem se neboj...

Váš názor
  • Bude medaile za podporu ekonomiky?
    22.12.2020 17:16

    https://www.novinky.cz/krimi/clanek/muzi-na-nachodsku-vytiskli-penize-v-hodnote-620-tisic-40345979
    Hayek
  • Modus operandi
    22.12.2020 14:22

    Přísahám - jen jsem viděl samotný titulek článku na homepage Patrie, hned mi bylo jasné, kdo je autorem.
    Hayek
    • Jakýkoli problém => MoneyPrinting Brrrrrrrr
      22.12.2020 16:05

      https://www.youtube.com/watch?v=O1hCLBTD5RM
      Hayek
  • Tulipánová versus fiskální bublina
    22.12.2020 8:33

    Snad přece jen jeden rozdíl tu je: Tulipánová bublina se týkala spíše jen městských vrstev, tj. méně než poloviny společnosti, rychle odezněla a kromě přerozdělení majetku mezi jednotlivými lidmi neměla dlouhodobý dopad na ekonomiku. Fiskální bublina, stále rostoucí veřejný dluh, monetární bublina - nekonečná měnová expanze - se týká většiny obyvtelstva a většiny zemí světa a nezmizí jen tak. Bude to mít dalekosáhlé socání a ekonomické následky a otřesy.
    Pracovitý Prosecký
    • Re: Tulipánová versus fiskální bublina
      22.12.2020 9:53

      děkuji za komentář, čistě teoreticky: Pokud by jste byl v čele vlády a zároveň centrální banky v zemi, jako třeba USA, jakou politiku by jste letos zvolil? Děkuji. JS
      jirka002
      • Státní "pomoc" blokuje přirozené tržní přizpůsobovací procesy
        22.12.2020 14:38

        __________________________________________________________________________ Já bych zvolil neexistenci monetární a fiskální politiky (= centrálního plánování). Zvolil bych neexistenci loupeže (daní) a neexistenci padělání peněz a centrálněplánovačské manipulace s úrokovými mírami a měnovou zásobou (tzv. "monetární politika", ach ty eufemismy mocných). __________________________________________________________________________ A samozřejmě bych se takto nerozhodl až v nynější krizi, ale dávno před ní. __________________________________________________________________________ Nechť si trh sám svobodně vybere prostředek směny a uchovatele hodnoty, nechť v této oblasti neexistuje násilím vynucený monopol. __________________________________________________________________________ Když vznikne reálný problém (např. epidemie), když se díky ní méně produkuje (protože uzávěry), tak vysypat na náměstí kamion čerstvě potištěných papírků ten reálný problém těžko vyřeší. Jen to donutí ten problém zaplatit jiné lidi, než by bylo přirozené. __________________________________________________________________________ Například okrade inflací všechny držitele úspor v dané měně (v případě USA i cizince, ale v případě ostatních měn jen domácí obyvatelstvo) a ty peníze dá někomu jinému. Například hospodským a číšníkům za to, že sedí doma a nic nedělají (zatímco na polích hnije úroda, kterou nemá kdo sklidit). Pracovníkům hotelů za to, že nic nedělají (zatímco domovy důchodců mají katastrofální nedostatek pečovatelů, uklízeček i kuchařů). A například majitelům obchůdků s hračkami, oděvy, obuví, atd... by nebylo potřeba vyplácet nic (kdyby stát nebyl hloupá škodná), kdyby mohly mít otevřeno (aspoň by se lidi netlačili u sekcí s botami, oděvy a hračkami v Lidlu). __________________________________________________________________________ Po této epidemické krizi přijde krize ekonomická. Způsobená i tragickými zásahy vlád do ekonomiky a ohromným zadlužováním. Poptávka lidí poklesne, cestovní ruch se nevzpamatuje ještě X let. Budeme vyplácet náhrady cestovkám, hotelům, hospodám a leteckým společnostem další 3 roky? Abychom zablokovali přirozené přizpůsobení struktury ekonomiky novým podmínkám? Jestli na to máte, tak to plaťte ze svého a ostatní do toho netahejte! __________________________________________________________________________ Mnoho ekonomů tvrdí, že svět již nikdy nebude jako dřív. Struktura ekonomik se trvale změní. A vy tu propagujete zabetonování té staré struktury pomocí dotací. Kdybyste ten nesmysl aspoň platil ze svého - pak by má kritičnost klesla cca na polovinu. Ale když to chcete dělat z cizího (i mého), je na místě velmi vysoká úroveň kritičnosti.
        Hayek
        • Što ďélať
          22.12.2020 15:10

          Jestli vlády něco na podporu ekonomiky mohou dělat, tak je to omezit sebe sama. Snížit daně, snížit regulace, omezit své neproduktivní výdaje - což jsou prakticky všechny a ty co jsem produktivní/užitečné, tak jsou aspoň zoufale neefektivní. Naše vláda udělala takový čtvrtinový krok - snížila daně zaměstnancům. Měla je snížit i firmám a živnostníkům. Měla snížit DPH - alespoň v nejvíce postižených sektorech a třeba na 5 let, aby z toho ty firmy něco měly až se zruší uzávěry. Ale hlavně měla zrušit hromady regulací a byrokracie (ne jen pozastavit EET). Snižování daní a regulací mělo mít přednost před rozdáváním kompenzací, protože to první je slučitelné s funkční ekonomikou, to druhé je vyloženě antiekonomické (a nutně bude mít důsledky). A také měla snížit své výdaje, aby nevznikl tak brutální deficit. Vláda růstem dluhu v podstatě vypotřebovala tu poslední rezervu, která mohla být použita (nějakou příští vládou) na nějakou rozumnou penzijní reformu. Nyní je již prakticky jisté, že penze čeká jen náraz do zdi, žádné relativně bezbolestné řešení reformy již neexistuje. Vláda měla vyházet státní úředníky - ano, sice by to dnes způsobilo růst nezaměstnanosti, její chyba, že to neudělala dříve - ale stejně je podpora v nezaměstnanosti levnější, než plat státního úředníka (který navíc ještě škodí ekonomice). Měla seškrtat regulace tak, aby státní správě ubyla agenda (aby ji bylo možné stíhat v menším počtu lidí).
          Hayek
          • Re: Što ďélať
            22.12.2020 15:22

            Vláda měla být Thatcherovsky tvrdá i na ta nejvíce postižená odvětví. Každé odvětví má svá rizika a pro aerolinky, cestovky a hotely mezi ně patří i epidemie. Firmy s tím mají počítat (a kdyby je dnes vláda nezachraňovala, příště by s tím počítaly, místo toho přišel morální hazard). A ne aby penzista skrze své ožebračení (inflační znehodnocení úspor) financoval záchranu restaurace na Staromáku, která do té doby nad penzisty jen ohrnovala nos a zaměřovala se na bohaté cizince. Ony totiž ty hotely ani ta letadla a letiště nezmizí. Až (pokud) se poptávka obnoví, zase se rozjedou. Možná jen mezi tím zbankrotují a rozjede je až nový vlastník. A kdyby byl problém v tom, že vláda kompenzace musí vyplácet, když nařídí zavření např. hospod, tak to je jen výmluva. Vláda může schválit např. tak přísná hygienická pravidla (rozestupy 5m mezi hosty, všichni na ústech respirátory bez výjimky při konzumaci, ...), že těch hospod otevře jen málo a (i díky těm hygienickým opatřením) budou představovat jen minimální epidemiologické riziko - samozřejmě ideální by bylo ta pravidla nastavit nějak rozumně a vyváženě. Za zákaz kouření přeci také vláda hospodám nic nevyplácela! A kouření zabíjí víc, jak covid. Kdyby školství nebylo státně-zkostnatělé, mohla probíhat efektivní distanční výuka celý rok, což by R drželo dole. Atd... Problém je, že vláda zkrátka CHCE rozhazovat, pokud možno v rámci Nouzového stavu, aby se moc nemusela obtěžovat s transparentními výběrovými řízeními. Mnoho kamarádů ministrů a vysokých úředníků letos myslím dost zbohatlo. A co bude se státními financemi za 5 či 15 let? Jak moc myslíte, že to současné politiky trápí?
            Hayek
Aktuální komentáře
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.