Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Burza v New Yorku akcie čínských telekomů překvapivě nevyřadí

Burza v New Yorku akcie čínských telekomů překvapivě nevyřadí

05.01.2021 12:38
Autor: Redakce, Patria.cz

Akciová burza v New Yorku (NYSE) překvapivě odstoupila od rozhodnutí vyřadit z obchodování akcie tří čínských telekomunikačních firem (China Mobile, China Telecom a China Unicom). Tento obrat nastal pouhé čtyři dny poté, co burza uvedla, že akcie odstraní, aby vyhověla nařízení USA, které zakazuje investice do podniků vlastněných nebo ovládaných čínskou armádou. Nyní tuto změnu zdůvodnila „konzultací s příslušnými regulačními orgány“.

Trump v listopadu vydal nařízení, kterým zakázal investovat do veřejně obchodovaných firem, o kterých je americká vláda přesvědčena, že jde buď o čínskou armádu, anebo o firmu, nad níž má armáda kontrolu. Celkem se to týká 31 čínských společností.

"Mám podezření, že NYSE vlastně tyto společnosti vyřadit z obchodování nechtěla. Jednala na základě interpretace nařízení," řekl BBC analytik Jeffrey Halley ze společnosti OANDA. "Tato interpretace se zjevně změnila a NYSE rychle změnila kurz," dodal.

Uvedené tři podniky jsou největšími telekomunikačními společnostmi v Číně a s jejich akciemi se už dlouho obchoduje v Hongkongu a ve Spojených státech. Newyorská burza chtěla jejich akcie z obchodování původně vyřadit už tento nebo příští týden.

Tato druhá tvář, kterou NYSE ukázala, ale nelibě dopadla na investory. Ti v pondělí akcie těchto telekomunikačních společností prodali a sázeli na to, které čínské podniky mohou být další na řadě. Akcie China Mobile, China Telecom a China Unicom Hong Kong dnes v Hongkongu rostly o více než 7 %. A také čínský producent ropy CNOOC, který je rovněž na seznamu Pentagonu kvůli čínským vojenským vazbám, umazal část pondělních ztrát.

Změna názoru NYSE byla „dost nečekaná“, řekl Jackson Wong, ředitel správy aktiv ve společnosti Amber Hill Capital v Hongkongu. "Některé fondy, které měly povinnost tyto akcie vyřadit, je nyní budou muset koupit zpět. Někteří investoři také začínají promítat do cen scénář, že rozhodnutí zrušit vyřazení může být začátkem deeskalace napětí mezi Čínou a USA.“

"Tohle je nejbizarnější sled událostí, kterých jsme byli v USA svědky za tuto analytickou kariéru," řekl Edison Lee, vedoucí telekomunikačního výzkumu v Jefferies v Hongkongu.

NYSE čelila kritice některých pozorovatelů trhu za to, jak tuto situaci vyřešila. Travis Lundy, veterán na asijských trzích a nezávislý analytik, který publikuje na platformě Smartkarma, uvedl na tweetu, že tento obrat o 180 stupňů odráží „neschopnost“ burzy a „slabé vedení“ ministerstvem financí.

Zatímco dopad na společnost China Mobile a její dva vrstevníky byl s největší pravděpodobností minimální vzhledem k objemu jejich akciových obchodů v Hongkongu, plán jejich vyřazení zvýšil obavy ohledně sankcí mezi Čínou a USA, protože napětí mezi velmocemi rostlo. 

Nejasnosti ohledně toho, proč NYSE změnila směr, vede investory ke spekulacím, zda šlo jen o důsledek toho, že burza původně nesprávně interpretovala nařízení, anebo zda jde o věc se širšími geopolitickými důsledky. Sázky jsou přitom vysoké jak pro čínské, tak i pro americké společnosti. Ty první se již více než dvě desetiletí obracejí na americký akciový trh pro kapitál a mezinárodní prestiž, čímž od investorů získaly nejméně 144 miliard dolarů. Americké společnosti si rovněž chtějí zachovat svůj přístup k obrovské čínské ekonomice, a zejména banky z Wall Street, které v loňském roce dostaly velký prostor pro působení v této zemi.

Tento zmatený vývoj probíhá v posledních týdnech Trumpovy administrativy, která dlouhodobě usilovala o potírání nekalých čínských obchodních praktik, jak o nich hovoří americký prezident. Trump uvalil cla na dovoz z Číny a rozjel agresivní kampaň proti čínským technologickým firmám, jako je Huawei Technologies. Teď má ale do Bílého domu vstoupit Joe Biden a Čína se snaží eskalaci sporů s Washingtonem vyhnout.

"Trumpova administrativa odchází," řekl Orville Schell, ředitel Centra pro vztahy mezi USA a Čínou u Asia Society. "Vytváří to velký otazník nad vším, co se nařídilo během Trumpova prezidentského období."

Fakt, že se akcie některých čínských firem obchodují i v USA, se stal součástí obchodní sporů mezi Washingtonem a Pekingem. Prezident Trump vedle snahy o to, aby některé čínské společnosti byly z obchodování v USA vyřazeny, vyvíjel tlak na čínské firmy TikTok, Huawei a Tencent. Odvolával se přitom na národní bezpečnost. Čína reagovala tím, že zavedla svou vlastní černou listinu amerických společností.

Čínské firmy bez vojenských vazeb jsou také potenciálně ohrožené poté, co Trump minulý měsíc podepsal legislativu s podporou obou politických stran, podle které mohou být čínské firmy vyřazeny z amerických burz, pokud americké regulační orgány nebudou moci zkontrolovat jejich finanční audity.

Prognóza teď může z velké části záviset na tom, jak se budou vyvíjet vztahy mezi USA a Čínou, až tento měsíc vstoupí do Bílého domu nově zvolený prezident Biden. Zatímco čínský prezident Si Ťin-pching v listopadovém blahopřání pro Bidena uvedl, že doufá, že „zvládnou rozdíly“ a zaměří se na spolupráci mezi dvěma největšími ekonomikami světa, málokdo očekává, že se napětí v nejbližší době uvolní.

"Nevíme, jak Bidenova administrativa převezme štafetu, která tu zůstala po Trumpově administrativě," řekl George Magnus, výzkumný pracovník čínského centra Oxfordské univerzity. Určitě to ale bude Čínu něco stát, pokud se nálada v USA nezlepší, dodal.

Zdroj: ČTK, Bloomberg

 
 

Čtěte více:

Miliardář Drahi chce odkoupit zbývající akcie Altice Europe
11.09.2020 16:10
Miliardář Patrick Drahi nabízí zbývajícím akcionářům telekomunikační a...
Velmi podhodnocená dividendová akcie v zemi s velmi podhodnocenou měnou?
22.10.2020 17:21
Náš akciový trh patří svými dividendovými výnosy k rekordmanům, na opa...
Deutsche Telekom po drobém 3Q zvedá odhad provozního zisku (komentář)
12.11.2020 17:23
Vzhledem k dubnové akvizici a konsolidaci amerického operátora Sprint ...
Aukce kmitočtů: Čtvrtý operátor nebude, ministerstvo výsledek podává jako úspěch
16.11.2020 9:43
Čtvrtý velký mobilní operátor v Česku zatím nebude, vyplývá z pátečníc...
CETIN uzavřel miliardový kontrakt na výstavbu 5G s Ericssonem
18.11.2020 11:42
Největší tuzemský vlastník telekomunikační infrastruktury CETIN ze sku...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
25.04.2024
12:50Deusche Bank s nejlepšími čísly od roku 2013. Zpět v čele ziskovosti investiční bankovnictví
12:09Sazby výš po delší dobu a trh zralý na další korekci?
11:37Miliardáři by podle ministrů G20 měli platit dvouprocentní majetkovou daň
11:08Těžařská firma BHP chce rivala Anglo American, vznikl by největší producent mědi
11:02Jak jsou na tom velké techy? Meta nalomila důvěru investorů  
10:24Meta navyšuje výdaje na AI. Investoři se ale obávají, zda se vynaložené peníze vrátí
10:18JTPEG Croatia Financing I, a.s.: Zveřejnění Roční finanční zprávy emitenta za rok 2023
10:12MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění vnitřní informace
9:34Komerční banka, a.s.: Oznámení o přijatých usneseních na VH KB konané dne 24.4.2024
9:02Rozbřesk: Dnes se ukáže, jak Evropě Amerika utíká
8:52Moneta oznámila výsledky, Meta Platforms utratí o miliardu více na AI a futures jsou smíšené  
7:37Moneta dosáhla zisku 1,3 miliardy korun a je na dobré cestě doručit celoroční cíl
6:09Asijské akcie v éře dividend podle Fidelity
24.04.2024
21:44Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - HDP, q/q a
14:30USA - Nové žádosti o dávky v nezam.