Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Výrobní inflace v ČR prozatím nepropuká

Rozbřesk: Výrobní inflace v ČR prozatím nepropuká

24.02.2021 9:19
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

Česká inflace zůstala i v lednu těsně nad cílem ČNB, když ji v tom tentokrát podpořily především dražší alkoholické nápoje. Z pohledu dalšího vývoje sazeb ČNB je však mnohem důležitější, jak se bude inflace vyvíjet v dalších měsících. Zda se bude naplňovat prognóza centrální banky, která v konečném důsledku předpokládá rychlé zvyšování hlavní úrokové sazby ČNB, či zda bude vývoj cen pozvolnější, třeba i díky vysokým srovnávacím základům z loňského roku.

Zajímavé bude jistě sledovat vývoj cen služeb, které se sice již několik měsíců v podstatě neposkytují, respektive fungují jen ve velmi omezeném či specifickém režimu, nicméně do inflace dále vstupují. A nejde jen o kadeřnické služby, ale o celé obory, jako jsou ubytování a stravování nebo cestovní ruch jako takový. I proto začaly být jakékoliv odhady inflace v posledních měsících stále obtížnější disciplínou.

Jedním z vodítek pro vývoj budoucí inflace zůstávají i nadále ceny výrobců, jejichž lednové výsledky včera zveřejnil statistický úřad. Z pohledu agregovaných indexů se nedá říct, že by v ČR již vypukla výrobní inflace, protože ceny v průmyslu zůstávají na loňských hodnotách, ceny v zemědělství dál padají, ve službách a ve stavebnictví dosavadní převážně mírný inflační trend zpomaluje. Jsou to ovšem jen souhrnná průměrná čísla, za kterými se mohou dílčí proinflační signály, a proto stojí alespoň za rychlý bližší pohled. Ve zpracovatelském průmyslu už více než rok ceny pozvolna klesají. V posledních měsících tento trend pozitivně ovlivnil i vývoj v potravinářském průmyslu, takže když navíc vezmeme v potaz i vývoj cen zemědělců – jako dodavatelů této části průmyslu – minimálně z pohledu potravin by nás v nejbližších měsících žádné velké překvapení čekat nemuselo. Výrazné zrychlení je naproti tomu vidět v průmyslu u kovových výrobků a nábytku, zatímco tolik sledovaný automobilový průmysl na výstupu zatím zdražuje jen o 2,2 %. Navíc ceny součástek zatím rostou rychleji než ceny aut samotných, které v úvodu roku vzrostly ve srovnání s loňským lednem jen o 1,4 %.

Kdychom tedy měli říct, zda, respektive kde se v posledních měsících “odehrává” výrobní inflace, půjde kromě již zmíněných kovů i o část elektroniky, respektive elektrotechniky. Jejich zvýšené ceny mohou v budoucnu ovlivnit i finální produkci některých výrobků ve spotřebitelském koši, nicméně žádnou inflační vlnu samy o sobě nejspíš nevyvolají. Když k tomu navíc připočteme posílenou korunu, výhled inflace by měl zůstat i nadále velmi pozitivní.... Samozřejmě jeden rozhodně ne nevýznamný faktor, který je v podstatě neuchopitelný, ponecháváme stranou, a sice marže obchodníků.


*** TRHY ***

Koruna

Koruna v průběhu včerejšího obchodování vůči euru o pár haléřů posílila a posunula se zpět pod hranici 25,90 EUR/CZK. Pro trh zajímavější domácí čísla přijdou na řadu až příští týden, takže i dnes budou obchodování ovlivňovat především nálady na hlavních trzích. Vzhledem k absenci nových makročísel i dále se zhoršující pandemické situaci asi není pravděpodobné, že by koruna v nejbližších dnech zaútočila na nedávná lokální maxima.

Dluhopisový trh dnes čekají tři nové emise státních bondů, kterými chce MF dál ve světle plánovaného deficitu a dluhové služby posílit svoji pozici. Od začátku měsíce si však výnosy dluhopisů připsaly více než 20 základních bodů, a tak je pravděpodobné, že se tento vývoj propíše i do výsledků aktuálních aukcí.

Zahraniční forex

Včerejší vystoupení šéfa Fedu Powella v americkém Senátu mělo trhy dluhopisů uklidňující efekt, když výnosy dluhopisů reagovaly poklesem. Powell v holubičím duchu trhu signalizoval, že oživení v USA má daleko k tomu, aby bylo "hotové" (byť v úspěšném očkování vidí naději). V reakci na Powellova slova výnosy v USA poklesly na deseti letech o přibližně 5 bazických bodů, přičemž eurodolar příliš nereagoval.
Dnes si Powell svoje vystoupení zopakuje v dolní komoře Kongresu, přičemž se k němu přidá druhý muž Fedu Clarida a třetí žena (Fedu) L. Brainardová. Holubičí kampaň americké centrální banky dost možná bude pokračovat, což může eurodolar tlačit dále směrem k hranici 1,22.

Včerejší zasedání maďarské centrální banky (MNB) změny v měnové politice sice nepřineslo, avšak komentář z jednání bankovní rady se přece jenom nesl v lehce jestřábím tónu. V posledním odstavci MNB totiž uvádí, že bude bedlivě sledovat inflační tlaky v oživující ekonomice, které vznikají v reakci na vývoj na finančních trzích. Forint na tuto rétoriku reaguje pozitivně a daří se mu lépe než ostatním měnám v regionu.

 
 

Čtěte více:

Ropná rally nabírá na obrátkách
24.02.2021 6:08
Severomořská ropa Brent pokračuje v krasojízdě posledních týdnu a ak...
M2 a pohyby akciového trhu
23.02.2021 17:32
Pokud hodím do krbu dva špalky, teplota v místnosti se mi do dvaceti m...
Druhé pololetí může být velmi dobré a inflace není problém. Powell akciím pomáhá
23.02.2021 17:35
Připravená část vystoupení Jeroma Powella v Kongresu se nesla v očekáv...
Zisk amerických bank loni klesl o více jak třetinu, tvořily obrovské rezervy
24.02.2021 8:20
Zisk bank ve Spojených státech se loni snížil o 36,5 procenta na 147,9...
Trhy v Evropě dnes začnou vlažněji. Investoři si budou překládat slova z Fedu
24.02.2021 8:40
Evropské trhy v polovině týdne začnou obchodovat opatrněji a budou si ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
24.04.2024
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  
17:56Akciová korekce, prudký obrat finančních podmínek a dopad akciového trhu na celou ekonomiku
17:36Vrací se důvěra ve výsledky? Techy vedou Wall Street vzhůru  
16:43Korekce na amerických akciích ještě neskončila, varují stratégové
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m