Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Reuters: Drobní investoři dál riskují a dělají z akcií SPAC řešeto

Reuters: Drobní investoři dál riskují a dělají z akcií SPAC řešeto

03.03.2021 11:01
Autor: Redakce, Patria.cz

Armáda volnočasových obchodníků, která podnítila rally masivně shortovaných akcií ("stonks"), objevila tajuplný svět firem specializovaných na akvizice, takzvaných SPAC. A pouští do něj svoje rizikové sázky, napsala v analáze agentura Reuters.

Ačkoli riziko zahrnují všechny akciové investice, mnoho firem, které vstoupí na burzu sloučením s firmou typu SPAC, dostanou riziko na další úroveň. V okamžiku, kdy tyto firmy začnou být veřejně obchodovatelné, jim často chybí ještě pár let, než začnou vytvářet příjmy.

Dvaatřicetiletý Jonny Coreson, majitel firmy zajišťující přípravu na testy, investoval 100 000 USD do akcií SPAC, kterou založil veterán hedgeových fondů Bill Ackman. Akcie Pershing Square Tontine Holdings Ltd předtím nabraly čtvrtinu hodnoty jenom za prosinec, i když žádná nebyla fúze na obzoru. Valuace tak dosáhla 5 miliard USD, i když papírově mělo SPAC hodnotu jenom 4 miliardy USD, kterou získalo v červencové primární veřejné nabídce.

„Retailoví investoři nemají moc možností, jak se ještě před IPO dostat k akciím. Platím 25% prémii za příležitost svézt se na jeho úspěchu. Stojí mi to za to,“ tvrdí Coreson, který pochází z Denveru. Jeho další sázky na SPACy se prý vyplatily, svou investici 25.000 USD do CM Life Sciences, která se nedávno dohodla na spojení s firmou pro digitální zdravotní péči Sema4, údajně zdvojnásobil.

Nejjasnější příklad nástrahy poskytl Churchill Capital IV. Jeho akcie stouply od IPO až o 548 % na tržní valuaci skoro 17 miliard USD. Stalo se to po zprávě, kterou minulý měsíc přinesl Reuters a podle které má firma blízko dohodě o fúzi se startupem Lucid Motors při valuaci zhruba 12 miliard USD. Minulý týden ale akcie spadly o 42 %. Součástí oznámené dohody byla na poslední chvíli také soukromá investice, což naředilo akcie investorů.

„Děje se to se skoro každým SPAC - buy the rumor, sell the news. Až volatilita během několika týdnů až měsíců odezní, budu nakupovat zase,“ napsal jeden z investorů, který prý většinu svých akcií v Churchill Capital IV prodal ještě předtím, než se tak zásadním způsobem propadly.

S narůstajícími spekulacemi narůstá i riziko, které jsou amatérští investoři ochotni akceptovat. SPACy předem investorům neříkají, se kterou firmou se spojí, a mají obvykle až dva roky na to, aby nějakou dohodu uzavřely.

Mnoho amatérských investorů skočilo po akciích SPAC, když se v novinách objevily zvěsti o možné fúzi. Teď mají tedy akcie, ale žádnou představu, kdy by k nějaké fúzi mohlo dojít.

Data společnosti Dealogic ukazují, že zhruba 25 společnostem typu SPAC stouply akcie v první den obchodování zatím o více než 10 %, i když žádná dohoda na dosah nebyla. Za celý loňský rok se tak stalo jenom u sedmi SPAC.

SPAC firmy analýza akcie riziko bublina

V IPO převyšuje poptávka nabídku běžně i více než desetinásobně, tvrdí investiční bankéři, kteří na těchto dohodách pracují. Řada amatérských obchodníků si stěžuje, že to jsou pouze fondy z Wall Street, které mohou v IPO nakupovat. Drobní investoři jsou odsunuti na druhou kolej a nakupovat mohou až během rally z prvního dne, kdy je titul na burze.

S tím, jak na trh míří další a další SPAC, ale úskalí pro investory narůstá. Zhruba 189 SPAC získalo letos zatím 60 miliard USD. Pro srovnání, za celý rok 2020 to bylo 83 miliard USD, což byl už tak roční rekord. Kdyby si tohle tempo udržely, získaly by SPAC v tomto roce více než 300 miliard USD.

Jisté je, že případné ztráty investorů do akcií SPAC mají svoje dno. Když SPAC nenalezne dohodu, musí odkoupit svoje akcie za původní cenu z IPO. Investoři ale většinu svých peněz mohou prodělat, pokud nakoupili na vrcholu rally. Někteří, kdo drželi akcie dál i po uzavření dohody, se stali svědky toho, jak jejich hodnota spadla pod cenu z IPO daného SPAC. To byl třeba případ poskytovatele zdravotnických služeb MultiPlan a poskytovatele hypoték UWM Holdings.

„To, co pohání nárůst cen akcií před samotnou fúzí, je domněnka, že cena akcií poroste po fúzi vždycky nahoru bez ohledu na dohodu. To by dávalo smysl, jenom pokud se nacházíme v bublině,“ tvrdí profesor práva na Stanfordské univerzitě Michael Klausner, který výkonnost SPAC zkoumal.

Zdroj: Reuters

 

Čtěte více:

Na burzu vstoupilo rekordně firem specializovaných na akvizice SPAC
23.11.2020 14:37
Za leden až říjen letošního roku vstoupilo na burzu 165 firem, které s...
Vesmírné akcie a makroekonomické šoky
26.11.2020 17:20
The Economist letos v souvislosti se společností pana Muska SpaceX psa...
Wall Street zaplavují akcie firem založených jen pro akvizice
25.01.2021 10:43
Americký akciový trh v posledních měsících zaplavují akcie firem, kter...
Výrobce aut na vodíkový pohon Hyzon Motors jde na burzu
09.02.2021 16:42
Americká společnost Hyzon Motors, která vyrábí nákladní auta na vodíko...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.03.2024
17:24Jaký by „měl být“ poměr cen akcií k objemu peněz?
17:03Spolupráce Applu a Alphabetu dnes nastartovala zájem o technologie  
16:02Gerber: Situace v Tesle by se mohla změnit k lepšímu…
14:50Ceny starších bytů v Praze, Brně a Ostravě vzrostly, dorovnávají loňsky pokles
13:50Týdenní výhled: Jak moc změní Fed projekci sazeb na letošek?  
12:37Než otevře Wall Street: Alphabet, Nvidia, PepsiCo  
12:15Týden začíná opatrně pro akcie i dluhopisy. O slovo si řekla AI, ale pozornost míří k sazbám  
12:09Eurostat: Míra inflace v EU v únoru zvolnila na 2,8 procenta, česká klesla pod unijní průměr
11:32Komerční banka, a. s.: Znovuzvolení členky Představenstva KB
10:56Růst maloobchodu a průmyslu v Číně na začátku roku překonaly odhady analytiků
10:26Zájem o akcie Redditu před vstupem na burzu pětkrát převyšuje nabídku
10:08ČEZ, a.s.: Doplnění výroční finanční zprávy 2022
10:06ČEZ, a.s.: Oznámení o výplatě úrokového výnosu
9:58ČSÚ: Ceny průmyslových a zemědělských výrobců v únoru meziročně opět klesly
9:31Zdroje Bloomberg: Apple vyjednává o zabudování umělé inteligence od Gemini do iPhonu
9:13Rozbřesk: Březnové rozhodnutí ČNB - zvítězí snížení sazeb o 50bps?
8:56Trhy zamíří v úvodu týdne vlažně vzhůru. Vláda dle Síkely rozhodne nejméně o dvou jaderných blocích, volby v Rusku vyhrál Putin  
8:55Nynější vláda rozhodne o nejméně dvou nových jaderných blocích, je přesvědčen ministr Síkela
8:50Putin získal celkem 87,28%, EU nikdy neuzná výsledky voleb na okupovaných územích Ukrajiny
6:36Investoři do amerických akcií ignorují riziko stagflace, říká stratég BofA

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
JP - Jednání BoJ, základní sazba
11:00DE - Index očekávání ZEW
13:30USA - Počet stavebních povolení