Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Bidenův krizový balíček dostal definitivní zelenou v Kongresu

Bidenův krizový balíček dostal definitivní zelenou v Kongresu

11.03.2021 8:24
Autor: ČTK

Americký prezident Joe Biden si včera připsal první legislativní vítězství svého mandátu, když jím prosazovaný balíček na zmírnění dopadů koronavirové krize dokončil cestu Kongresem. Sadu opatření v celkovém objemu 1,9 bilionu dolarů (skoro 42 bilionů korun) po úpravách v Senátu opět schválila Sněmovna reprezentantů, informovala agentura AP. Nyní už chybí jen prezidentský podpis, který je naplánován na pátek.

Balíček prodlužuje program federálních dávek v nezaměstnanosti, vyčleňuje prostředky na podporu škol, testování na koronavirus nebo na distribuci vakcín a zajišťuje také přímé platby Američanům ve výši až 1400 dolarů (bezmála 31.000 Kč). Obsahuje také několik obecnějších opatření na potlačení chudoby ve Spojených státech, což bylo předmětem kritiky Republikánské strany.

Pro Bidenův "záchranný plán" v Kongresu nehlasoval jediný republikán. Senátem po úpravách prošel poměrem 50 hlasů ku 49, ve sněmovně jej podpořilo 220 demokratů, zatímco proti bylo všech 210 republikánů a jediný demokrat. Průzkumy veřejného mínění ukazují, že iniciativa má podporu velké většiny veřejnosti včetně značné části republikánských voličů.

Bílý dům ji po definitivním schválení v Kongresu na twitteru označil za historický soubor opatření, který "otočí list" v boji proti pandemii nemoci covid-19 a nastartuje ekonomiku. "Těším se na to, jak Plán americké záchrany v pátek podepíšu v Bílém domě," dodal v prohlášení prezident Biden.

Nový zákon přináší už několikátý balík federální pomoci v době koronavirové krize, ale také zásadní rozšíření amerického systému sociálního zabezpečení. Obsahuje například roční program plošných dávek pro domácnosti s dětmi, který by podle zveřejněných odhadů mohl v kombinaci s dalšími opatřeními do konce roku v USA snížit míru chudoby o třetinu a zahájit cestu k omezení chudoby mezi dětmi na polovinu.

"Pro Bidena a demokraty zákon v podstatě představuje plátno, na které namalovali své základní myšlenky: že vládní programy mohou být pro miliony lidí přínosem, nikoli jen zátěží, a že uvolnění obřích částek pro tyto snahy může být lékem, nikoli jen prokletím," napsala AP. Demokratům podle ní dodalo odvahu i to, že většinu voličů příliš netrápí státní dluh, který se blíží k astronomickým 22 bilionům dolarů.

Podle republikánů si ale země nově schválené výdaje nemůže dovolit. "Tohle není záchranný návrh, není to krizový návrh. Je to dlouhý seznam levicových priorit, které předcházely pandemii," řekl lídr republikánů ve sněmovně Kevin McCarthy.

Prezident Biden, který prosazením téměř dvoubilionového plánu plní jeden ze svých hlavních slibů, plánuje balíček dál propagovat i po pátečním podpisu příslušného zákona. Jeho mluvčí Jen Psakiová včera avizovala, že hlava státu se následně vydá na turné napříč USA, aby schválená opatření vysvětloval voličům. Cílem Bidena a jeho stranických kolegů je podle listu The New York Times zdůraznit vlastní zásluhy na uvolnění ekonomické pomoci a politicky potrestat republikány za to, že ji nepodpořili.


Čtěte více:

Biden spustil tažení proti změně klimatu, nelze podle něj čekat
28.01.2021 8:46
Americký prezident Joe Biden podpisem exekutivních příkazů zahájil rea...
Biden hovořil se Si, brexitová odysea pokračuje a PGNiG se stáhl z koupi polských aktiv ČEZ
11.02.2021 8:54
PGNiG se stáhl ze společné nabídky na koupi polských aktiv ČEZu (s odh...
Biden zvažuje sankce kvůli Nord Stream 2, evropské trhy zahájí smíšeně
17.02.2021 8:54
Evropská akciové trhy nejspíše zahájí středeční obchodování smíšeně. F...
Biden podepíše dekret, který by mohl zmírnit nedostatek čipů
24.02.2021 13:16
Americký prezident Joe Biden podepíše exekutivní příkaz, který se bude...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
19.04.2024
12:48Reuters: Německá vláda mírně zvýší odhad letošního růstu ekonomiky
11:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
11:24Jakub Blaha: Konec transparentnosti Netflixu zastínil obzvlášť dobré výsledky  
10:58Páteční dopoledne je červené, po přestávce se do hry opět vložil Blízký východ  
9:25Netflix reportoval nejlepší první kvartál od roku 2020. Překvapil počtem předplatitelů
9:07Rozbřesk: Proč je česká koruna odolnější vůči silnému dolaru?
8:43Akciové trhy zrudly pod tíhou obav z konfliktu na Blízkém východě, Netflix překvapil vysokým počtem platících uživatelů  
6:03Evercore: Hlavním příběhem je mimořádná odolnost ekonomiky
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data