Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Blatný: Nouzový stav bude dál potřeba, opatření výrazně nezmírní

Blatný: Nouzový stav bude dál potřeba, opatření výrazně nezmírní

15.03.2021 16:36
Autor: ČTK

Vláda se nad návrhem dalších úprav protiepidemických opatření proti covidu-19 po 21. březnu znovu sejde ve čtvrtek. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) nebude doporučovat zrušení zákazu pohybu mezi okresy, možné je podle něho uvolnění volnočasových aktivit na celý okres. Bude také potřeba znovu požádat o prodloužení nouzového stavu, řekl Blatný na tiskové konferenci po dnešním jednání vlády.

"Situace se vyvíjí ani ne úplně kriticky, ale ani ne tím úplně nejoptimističtějším scénářem," uvedl Blatný. Není podle něho pochyb, že opatření jsou funkční a vedla k zastavení růstu počtu nově nakažených. Je třeba to vyhodnocovat i po krajích. "Je vidět, že v krajích, které na tom byly dříve špatně, jako je Královéhradecký a Karlovarský, se situace zlepšuje. Přesun na moravské kraje je pomalejší," dodal.

Základním problémem je podle něho velký počet lidí ze zranitelných skupin, kteří jsou denně pozitivně testováni. V posledních dnech je to podle Blatného 1500 až 2000 lidí denně, až třetina z nich skončí v nemocnicích. "Dalších zhruba deset dní bude do nemocnic proudit zhruba 550 až 600 lidí denně," dodal. V současné době je v nemocnicích kolem 8300 pacientů s covidem-19. Blatný v minulosti mluvil o tom, že cílem je dosáhnout asi 3000 hospitalizovaných s covidem-19.

S největší pravděpodobností tak podle něj nebude možno uvolnit po 21. březnu některá z nejpřísnějších protiepidemických opatření zavedených 1. března. "Určitě nebudu doporučovat uvolnění opatření zakazujícího pohyb mezi okresy. I s ohledem na nadcházející velikonoční svátky," uvedl ministr. Předčasné uvolnění by podle něj mohlo vést k podobné situaci jako byl nárůst počtu nových nákaz po Vánocích.

Od začátku března byla v ČR přijatá zatím nejpřísnější protiepidemická opatření za celý rok trvání epidemie covidu-19. Lidé musí nosit respirátory nebo podobně účinnou ochranou dýchacích cest vevnitř v budovách a venku v zastavěném území. Je také zakázaný pohyb mimo okres bydliště kromě cesty do práce, k lékaři či dalších výjimek, na hranicích okresu to kontroluje policie a armáda. Při volnočasových aktivitách lidé nesmějí opouštět katastr své obce. Od začátku března také postupně nabíhá povinnost testovat pro firmy a úřady.

 
 

Čtěte více:

Exkoordinátor očkování: Babiš distribuci vakcín podřídil politice
02.03.2021 12:06
O počtech dávek vakcín proti koronaviru pro jednotlivé regiony rozhodo...
Komentář: Nezaměstnaných pozvolna přibývá
05.03.2021 12:10
I když počet lidí bez práce v únoru mírně vzrostl, míra nezaměstnanos...
Průmyslová výroba v Německu v lednu nečekaně klesla
08.03.2021 9:04
Průmyslová výroba v Německu v lednu ve srovnání s předchozím měsícem k...
Ekonomika eurozóny klesla ve čtvrtletí více, než se odhadovalo
09.03.2021 11:32
Ekonomika eurozóny ve čtvrtém čtvrtletí klesla ve srovnání s předchozí...
Průmysl v mírném plusu, slabší zakázky jsou ale předzvěstí zpomalení
12.03.2021 9:52
Průmysl zahájil nový rok s poměrně dobrými výsledky. Produkce tohoto n...

Váš názor
  • ...
    16.03.2021 8:38

    To je fakt hnus jak jsou všechny diskuze na všech serverech plný odporných hejtrů. Sousloví "diskuzní fórum" zcela ztratilo svůj původní význam, už je to jen závod o to, kdo vypotí nenávistnější příspěvek. Odporné.
    MrBurnes
    • Burnes
      16.03.2021 18:43

      Kdo má jiný názor než Ty, nekope do západu, neleze do zadku Rusku a Číně a nepodporuje stbáckého oligarchu je hnusný hejtr...Hm..měli jsme spoustu debat, ale tak uboze jsem o Tobě nemluvil. Asi chybí argumernty, že
      Velkamedvědice
    • tak to chlapče na tomto světě chodí :-)!!
      16.03.2021 18:28

      tak si to v hlavě srovnej a přemýšlej proč je to tak, podle starého přísloví z bible: ,,kdo seje vítr sklízí bouři,, nebo „kdo rozsévá bezpráví, sklidí ničemnost - to znamená, že když jednám s druhými ošklivě, podvádím je a ubližuji jim, můžu očekávat, že se mi to vrátí jako bumerang, že od nich přijde hněv a zloba. tak si to v hlavě srovnej a přemýšlej proč je to tak :-)
      oradapoisson
  • Česko zatím nepozastaví očkování vakcínou AstraZeneca
    15.03.2021 19:18

    tak jasně, Bureš potřebuje aby čísla vypotřebovaných vakcín rostly. Na nějaký menší ztráty se nehraje. Ty se dají hodit na někoho jinýho. Sedí v Průhonicích v tělocvičně u faxu a odfajkovává každou dávku. A když je chvilka času, zajede rozvíst nějaký ty respirátory nebo zkontroluje jestli je v mrazákách správná teplota :-) Viva la premier
    lunatic with skateboard
    • Re: Česko zatím nepozastaví očkování vakcínou AstraZeneca
      15.03.2021 20:11

      Rozhodující je číslo 3000, které Blatný stanovil. Jediný targeting, který z vlády ohledně covidu za poslední rok vypadl. Vivat Blatný.
      Mudr.c
    • Re: Česko zatím nepozastaví očkování vakcínou AstraZeneca
      15.03.2021 20:10

      Přesně! Nesmíte za hranici okresu ale ty byly jako samosprávní celky zrušeny a tak hranice mezi okresy není nikde stanovena. Nastavená totalita Burešovi vyhovuje. Použil cca 30 000 fízlů, celníků, vojáků kteří celkem pochopitelně nikde nechybí. Nenastal chaos, přepadávání a masivní ničení když nejsou v ulicích. Kdyby se tito "makáči" co kontrolují jakési hranice klidně ve třech až čtyřech kusech propustili nic by se vlastně nestalo : O)
      karel777
      • Karel
        15.03.2021 20:39

        Nejen, že nechybí, ale přebývají..o)) Podle zpráv, co mám z vyšších fízlovských míst, neví, co s přidělenými vojáky, tak chrápou v autech. paradoxně se fízlové kvůli covidu točí, aby se nepotkávali a neohrozili tak chod velkou marodkou, nicméně ti točení fízlové potkávají ty vojáky, kteří to pak roznáší mezi všechny fízly....o)) Kocourkov. Ale fízlové nemoho nic dělat, páč chytrá vláda nařídila, že tam ty vojáci musí. Já bydlím na samotě za malou vesnicí a docela mě pobavilo, když asi š km od domu, v místě, kde téměř není provoz , hlídkovali 3 fízlové a tři vojáci ze sapíky...
        Velkamedvědice
      •  
        15.03.2021 20:20

        Něco na té Vaší myšlence rozpočtových úspor bude. Přestože to tak na první pohled nevypadá, státní rozpočet dokáže vynakládat neuvěřitelné množství prostředků na prevenci. Vy jste to trefil. Bohužel kapitola rozpočtové rezervy je dlouhodobě poddimenzována a jakékoliv přebytky z minulosti byly doslova prožrány. A proto nyní krvácíme více než bychom mohli. Naštěstí to vůbec nikoho nebolí, možná jen pár poudačů a filozofů :-)
        Mudr.c
      • zrušit čnb
        15.03.2021 20:15

        ty bych zrušil když se Niedetzky nevšimne, že trh práce je deformován 1 milionem lidí co jsou placeni z daní přes antivirus a home office u st.zam. jestli tohle se mu zdá lepší než čekali tak vážně nevím co s nimi :o)
        Mike -Green D. is killing Europe
        • Re: zrušit čnb
          15.03.2021 20:38

          Změny ohledně ČNB výhradně zákonem. S ohledem na fragmentaci politických stran prakticky nemožné. Poslanci, senátoři a ČNB si vzájemně kryjí záda a mají v tom dobré výsledky. Státní zaměstnanec je konzervativní volič. Vzít všem úředníkům osobní ohodnocení, prémie a odměny by stačilo na 30% úspor. Ale taky na 80% změny volebních preferencí. Státní zaměstnanci jsou další ze spirál, která neroste jen díky růstu populace. Absolutně roste a zůstane to tak i přes vliv digitalizace.
          Mudr.c
          • Mudrc
            15.03.2021 20:44

            JJ. Kdyby se na ně chytlo, Bureš, co si je kupuje končí.
            Velkamedvědice
            • Re: Mudrc
              15.03.2021 21:29

              Měl skončit už dávno sám od sebe. Po tom všem si nedokážu představit, co ho tam drží. Manželka si přeje aby skončil, 30 tisíc zaměstnanců holdingu by se zabavilo stigma kobliha, a jako většina ostatních obyčejných lidí má děti a rodiče. Službu národu již vykonal a každý soudný člověk pochopí, že se chce věnovat rekonstrukci pošramocených vztahů doma a v holdingu. A státní rozpočet uvítá každou korunu navíc z daní ziskových firem.
              Mudr.c
Aktuální komentáře
23.04.2024
14:19WEBINÁŘ za okamžik: Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? 23. dubna od 16:00
14:07Moneta vyplatí z loňského zisku dividendy 4,6 miliardy, tedy devět korun na akcii
13:52Komentář analytika: Slabší prodeje Pepsico v Severní Americe byly kompenzovány silným růstem na mezinárodních trzích  
13:43Sázky na akcie staré ekonomiky pomohly fondu překonat benchmark
13:38MONETA Money Bank, a.s.: Uveřejnění informace z valné hromady 23. 4. 2024
12:36Prodej iPhonů v Číně v prvním čtvrtletí klesl nejvíce od roku 2020
11:28Česká národní banka příští týden podle Michla možná ještě sníží úrokové sazby
11:13České firmy by většinou uvítaly zavedení eura, ukázal průzkum Deloitte
10:55Světové ceny potravin by letos podle ekonomů z Oxford Economics měly klesnout
10:49Koruna nehledí na podpůrné komentáře, zatímco akcie ve světě se dál zvedají  
10:35Robustní ceny elektromobilů od Renaultu a nižší náklady kompenzují pomalejší poptávku na trhu
9:06Rozbřesk: Česko v pasti NIMBYsmu. Holub z ČNB preferuje snížení sazeb o 50bps
8:50ČNB nemusí se snižováním sazeb spěchat, v USA údajně hrozí prohloubení výprodejů a futures jsou zelené  
6:38FX Strategie: Fed zpomalí tempo kvantitativního utahování, a to přibrzdí dolar v krasojízdě. Přijde smršť důležitých makro-dat  
22.04.2024
17:32Téměř rekordní relativní nezájem o dluhopisy, akcie tančí na hudbu budoucnosti
16:48Techy se zvedají, ale Wall Street se nedaří nahrazovat páteční ztráty  
14:37Vstup na burzu by investiční firmu CVC mohl ocenit až na 15 miliard eur
13:32Týdenní výhled: Korporátní výsledky, nervozita kolem velkého techu. Nová data asi růst výnosů nezažehnají  
11:35Akcie se zvedají z pátečního propadu, sentiment však zůstává křehký  
11:18Český státní dluh v 1. čtvrtletí vzrostl o 109,9 mld. Kč na 3,221 bilionu Kč

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
9:30DE - PMI v průmyslu
10:00EMU - PMI v průmyslu
14:00HU - Jednání MNB, základní sazba
16:00USA - Prodeje nových domů