Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
USA uvažují o globálním benchmarku pro klima na Wall Street

USA uvažují o globálním benchmarku pro klima na Wall Street

22.03.2021 12:33
Autor: Redakce, Patria.cz

Bidenova administrativa zvažuje, jak přimět globální finanční sektor k tomu, aby byl důsledně odpovědný za emise oxidu uhličitého a zelené investice, uvedli lidí obeznámení s touto záležitostí. Ministerstvo financí a americké regulační orgány jsou v rané fázi příprav opatření, jak zlepšit zveřejňování dopadů společností na životní prostředí, tvrdí tito lidé.

Tyto kroky mají za cíl řešit ESG metriky týkající se dopadu na životní prostředí, společnost a firemní řízení a také únik uhlíku, kdy se znečišťovatelé stěhují do regionů s méně omezujícími pravidly, uvedli lidé. Část tohoto úsilí má zahrnovat doporučení vypracovaná americkou Komisí pro cenné papíry a burzu (SEC), aby společnosti zveřejňovaly svůj dopad na životní prostředí.

Záměrem je zvýšit poptávku po aktivech, která bojují proti změně klimatu, a zároveň zabránit společnostem v uplatňování tzv. greenwashingu, neboli zveličování významu snižování emisí a úsilí o udržitelnost, uvedli lidé.

Pro vytvoření souboru pravidel pro zelené financování již několik sektorových iniciativ existuje. Odborníci však varují, že bez silného dohledu by se toto odvětví mohlo uchýlit k volnějším standardům, které firmám umožňují podporovat uhlíkově intenzivní aktivity a zároveň využívat levnou kompenzaci k prohlašování, že ke zpomalení globálního oteplování dělají, co je potřeba.

Vláda USA se již podle e-mailového prohlášení ministerstva zahraničí těší na výměnu názorů s Evropskou unií ohledně plánu úpravy uhlíkových hranic, který má být zveřejněn v červnu. Práce Bidenovy administrativy v oblasti změny klimatu spolu s globálními partnery „budou zahrnovat hledání a vývoj tržních a regulačních přístupů k řešení emisí skleníkových plynů v globálním obchodním systému,“ uvedlo ministerstvo zahraničí. "Podle potřeby a v souladu s domácími přístupy ke snižování emisí skleníkových plynů v USA to zahrnuje možné úpravy uhlíkových hranic."

Mluvčí ministerstva financí to odmítl komentovat. Mluvčí SEC v pondělí oznámil, že bude požadovat veřejné komentáře k možným změnám ve zveřejňování klimatického dopadu, včetně toho, zda by měla stanovit různé standardy pro různá odvětví a zda by měli mít investoři slovo ohledně toho, co mají konkrétní korporace zveřejňovat. Gary Gensler, Bidenův kandidát na pozici šéfa SEC, který v současné době čeká na potvrzení ze strany Senátu, bude za provedení jakýchkoli změn požadavků na zveřejňování pravděpodobně odpovědný.

Dosáhnout čistých nulových emisí se už zavázaly banky z Wall Street, jako jsou Citigroup a Goldman Sachs Group. Nejprve se zaměří na snížení emisí, než přistoupí ke kompenzacím na neutralizaci jakéhokoli znečištění, které stále bude přetrvávat. To obvykle vyžaduje nákladné strukturální změny.

Prezident Joe Biden prosazuje, aby USA v oblasti klimatu přijaly agresivnější opatření. Očekává se, že příští měsíc oznámí cíl snížit znečištění do roku 2030 v souladu s úsilím udržet průměrný růst globální teploty o méně než 1,5 stupně Celsia z předindustriálních úrovní, uvedli dva lidé obeznámení s touto záležitostí.

To je nejambicióznější cíl Pařížské dohody. Vláda USA svolává na 22. dubna summit s předními světovými producenty uhlíku s nadějí, že bude moci ambicióznějších závazků ke snížení emisí a klimatických finančních závazků dosáhnout.

Od svého nástupu do funkce se Biden snažil přesvědčit další světové vůdce, že USA jsou zpět na cestě v globálním boji proti změně klimatu poté, co se za prezidenta Donalda Trumpa z tohoto úsilí stáhly. Klíčovou součástí mezinárodního jednání o klimatu naplánovaného na listopad ve skotském Glasgow budou diskuse o definicích zeleného financování.

Rámec zeleného financování Bidenovy administrativy by měl začít mít obrysy do června, kdy se mají v jihozápadní Anglii setkat vedoucí představitelé skupiny G7. Vláda britského premiéra Borise Johnsona také požaduje, aby byl na pořadu jednání únik uhlíku.

"Navyšovat ambicí, když jedeme do Glasgow, je naprosto zásadní," řekl na začátku tohoto měsíce na CERAWeek IHS Markit americký zvláštní prezidentský vyslanec pro klima John Kerry. V Glasgow „se setkáme s národy, které se sešly v Paříži, aby udržely teplotu Země pod růstem o 1,5 stupně Celsia,“ řekl Kerry. "Naší nadějí je, že tím, že budeme tohoto 1,5 stupně v příštích 10 letech udržovat při životě, položíme základy pro vzrušující přechod k čisté energii."

USA a Evropa mohou mít stejný soubor pravidel, která určují, co se považuje za zelenou investici, řekl tento měsíc francouzský ministr financí Bruno Le Maire Kerry v Paříži. V dubnu má EU má navrhnout regulaci taxonomie.

Americká ministryně financí Janet Yellen uvedla, že v rámci ministerstva financí vytvoří „klimatický hub“, který bude odpovídat Bidenovu „celostátnímu“ přístupu ke změně klimatu. Na tento hub bude dohlížet hlavní poradce, u kterého se očekává, že bude podřízen přímo Yellenové. Kdo bude tímto klimatickým „carem“ ministerstva financí nebylo oznámeno. Sarah Bloom Raskin, bývalá úřednice Fedu, která sloužila v ministerstvu financí za Obamovy vlády, o tomto postu uvažovala, informovala minulý měsíc agentura Bloomberg News.

Zdroj: Bloomberg

 

Čtěte více:

Výhled Fidelity na rok 2021: Můžeme být optimističtí?
21.12.2020 15:53
Rok 2020 byl jiný než všechny, co pamatujeme. Bude tak sloužit jako př...
Evropští vládní představitelé podpořili tvrdší emisní cíl
11.12.2020 9:55
Vedoucí představitelé Evropské unie souhlasili v rámci své snahy o udr...
Biden nařídil návrat USA k pařížské klimatické dohodě
21.01.2021 8:32
Nový prezident USA Joe Biden nařídil jen několik hodin po vstupu do fu...
Biden spustil tažení proti změně klimatu, nelze podle něj čekat
28.01.2021 8:46
Americký prezident Joe Biden podpisem exekutivních příkazů zahájil rea...
Bloomberg: Jste hluší ke změně klimatu? Asi vám to srazí rating
18.03.2021 15:37
Na stovky miliard dolarů mohou vlády po celém světě přijít změny klim...

Váš názor
  • Už se to zelená
    22.03.2021 17:18

    Zelení ekoteroristé dostali zelenou i v USA.
    Ullsperger
    • Re: Už se to zelená
      22.03.2021 19:04

      Heslem je klimatická změna a zdánlivě to vypadá nevinně. Osa MF - regulační orgány - komise pro CP - Wall Street - země G7 - z toho čiší brettonwoodské ambice. Obul se do toho děda, jen co je pravda. Pod zeleným pláštíkem se rodí další mírový instrument k přeskupení vlivu. /// S trochou nadsázky to vypadá, že Greenpeace se úspěšně infiltrovala do vládních a mocenských struktur na obou stranách Atlantiku.
      Mudr.c
      •  
        23.03.2021 2:03

        Kdo nejde s náma, jde proti nám... Je nové heslo na všechno! Lidi mají strach o své místo, platy, postavení a tak cancel culture vládne kontinentům. Dnes představili Demíci nový balík v hodnotě $ 3T na něco zeleného. Obávám se, že to protlačí jako se stalo před 2 týdny($1.9T, z čehož pouhé 9 % jde na pomoc lidem, zbytek je vyhozené tax payer bucks)!
        Čert
Aktuální komentáře
16.04.2024
17:48Inflace a sazby v letošním roce – scénář od Bank of America
17:21Stres z výnosů pokračuje a brání akciím se zvednout, banky sentiment nezlepšily  
16:06MMF: Česká ekonomika letos poroste o 0,7 %, světová více než čtyřnásobným tempem
15:45Komentář analytika k Morgan Stanley: Oživení investičního bankovnictví a rostoucí příjmy ze správy majetku  
14:20RMS Mezzanine, a.s.: Přijetí nového úvěru od společnosti JTPEG INVESTMENTSFUND I SICAV, a.s.
14:20ÚOHS povolil skupině Colt CZ nákup výrobce munice Sellier&Bellot
13:56Morgan Stanley (+3 %) posiluje obraz silných výsledků amerických bank díky tradingu i správě aktiv
13:19Obchodníci Bank of America podpořili výsledky, čistý zisk za 1Q skončil v souladu s očekáváním
12:08Důvěra investorů v německou ekonomiku se zlepšila více, než se čekalo
12:06Akcie, které jsou tento týden po výsledcích připravené na divokou jízdu  
11:23Dnešní trhy: Čína nedokáže vyvážit zklamání z amerických sazeb  
9:34Microsoft investuje do AI firmy G42 ze Spojených arabských emirátů
9:05Rozbřesk: Geopolitika opět v centru pozornosti, koruna odolává vyšším sazbám v zahraničí
8:46Avast nesouhlasí s pokutou za neanonymizované údaje, čínská data přinesla smíšený obrázek o ekonomice a evropské futures jsou temně rudé  
8:32Čínská ekonomika ve čtvrtletí meziročně stoupla o 5,3 pct, předčila očekávání
6:35Siegel: Momentum může stále nahrávat velkým technologiím, nakonec se ale projeví valuační diskonty jiných firem
15.04.2024
22:02Wall Street zahájila týden obdobně jako zakončila ten minulý  
17:10Funguje to, ale s použitelností je to horší…
17:05Investoři se začínají víc bát Fedu než Íránu  
16:20Strážce internetového bezpečí Avast dostal pokutu za neoprávněné předávání osobních údajů

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
4:00Čína - HDP, y/y
4:00Čína - Maloobchodní tržby, y/y
4:00Čína - Průmyslová výroba, y/y
11:00DE - Index očekávání ZEW
14:30USA - Počet nově zahájených staveb
15:15USA - Průmyslová výroba, m/m