Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Rozbřesk: Koruna sílí a maloobchod zůstává pod tlakem lockdownu

Rozbřesk: Koruna sílí a maloobchod zůstává pod tlakem lockdownu

08.04.2021 9:09
Autor: Jan Bureš & Jan Čermák & Dominik Rusinko, Patria Finance a ČSOB Finanční trhy

V zápisu z posledního jednání bankovní rady se sice uvádí, že tuzemská poptávka zůstává alespoň podle příjmových ukazatelů relativně silná, na výsledcích tuzemského maloobchodu to zatím příliš vidět není. Alespoň to tedy nevyplývá z vývoje maloobchodních tržeb v prvních dvou měsících letošního roku. Včera zveřejněné maloobchodní tržby za únor jasně ukazují, že realizovaná poptávka zůstává i nadále utlumená podobně jako v lednu. Na vině je samozřejmě lockdown, který zasahuje část maloobchodu už od vánočních svátků. Spotřebitelé tak už poslední tři měsíce mají možnost si buď nakoupit na internetu, nebo vyčkat na otevření nákupních “chrámů”. 

Po lednovém výrazném propadu se maloobchodní tržby v únoru přece jen trochu vzchopily. Meziměsíčně byly o necelá tři procenta vyšší, nicméně oproti loňskému únoru – což byl mimochodem poslední předkovidový měsíc – byly níže o tři procenta. Nebo také o 4,4 %, pokud vezmeme v úvahu nejenom sezónnost, ale i kalendářní vlivy, nebo také o 5,8 %, pokud se podíváme na hrubá čísla bez jakéhokoliv očištění. V každém případě to mohlo být daleko horší nebýt internetových obchodů, které na sebe dál strhávají pozornost zákazníků. Tentokrát se jim zvýšily tržby o téměř 42 %, což znamená že čím dál tím víc se jim daří substituovat roli kamenných prodejen a získávat tak stále větší podíl na tuzemském maloobchodním trhu. A to ještě z pohledu sortimentu nebo mapy pokrytí ČR neřekly zdaleka své poslední slovo.

Extrémně špatný měsíc prožily především obchody zaměřené na prodej oblečení a obuvi, které stále ještě spoléhají na klasickou formu prodeje. Tentokrát se totiž musely smířit s propadem tržeb o 69 %. O více než třetinu tržeb nicméně přišli i prodejci zboží pro sport a volný čas, kteří se ovšem mohou těšit na rychlý návrat zákazníků ihned po otevření. Vůbec nejhorší situace však nepanuje ani tak v maloobchodě jako v sektoru HORECA (hotely a restaurace), kterému tržby propadly meziročně o dvě třetiny. Po loňském čtyřicetiprocentním poklesu je to jen další známka extrémně nepříznivé situace panující v oblasti stravování a ubytování. Zlepšení sice může přinést konec restrikcí, který je ovšem v případě zúčastněných firem zatím jen mlhavý. A vlastně nejenom v tomto případě. 



*** TRHY ***

Koruna

Koruně se v průběhu včerejšího obchodování podařilo nejenom prolomit hranici 26 EUR/CZK, ale rovněž si vůči euru připsat téměř dvacet haléřů. Zásluhu na tom má celkově pozitivní nálada na trzích, která k silnějším úrovním strhla i další měny v regionu. Světlo na konci koronavirového tunelu však zatím ještě nemusí být vidět na starých (únorových) číslech z domácí ekonomiky, která jsou dnes na pořadu dne. Na výsledcích průmyslu bude tentokrát zajímavé sledovat nejenom vývoj nových zakázek, ale zejména situaci v automobilovém průmyslu, kterému se nedostávají některé komponenty. Vzhledem k jeho výjimečné pozici v rámci celého odvětví a tím i celé ekonomiky půjde o docela výrazný signál. 

Zahraniční forex
Včera zveřejněný podrobný zápis z posledního jednání Fedu sice jen podtrhl holubičí postoj americké centrální banky, avšak měl na výnosy amerických dluhopisů a eurodolar jen omezený vliv. Dnes by mohlo být trochu živěji, neboť na konferenci MMF má vystoupit šéf Fedu Powell, a také jsou na řadě pravidelná týdenní data z amerického trhu práce.

Středoevropské měny dále posilují, přičemž zjevné zisky proti euru nabírá i polský zlotý. Ten se vcelku snadno vypořádal i s včerejším zasedáním polské centrální banky. NBP podle očekávání úrokové sazby nakonec nezměnila, ale uznala negativní dopad pandemie na ekonomiku. Ten vyžaduje, aby NBP pokračovala v nákupech vládních dluhopisů, přičemž z jejího komentáře plyne, že centrální banka si i nadále přeje slabý kurz zlotého (aneb hrozba FX intervencí proti PLN zde zůstala). Měnové podmínky si NBP přeje velmi uvolněné navzdory tomu, že počítá s tím, že již poměrně vysoká inflace ještě dále zrychlí. Pro zlotý včerejší rozhodnutí znamená, že hrozba záporných sazeb se nezrealizuje (což je pozitivní), na druhou stranu NBP si posílení měny zjevně nepřeje a bude tolerovat vyšší inflaci. To může implikovat, že měnový pár EUR/PLN bude mít problém se dostat pod 4,50 a zlotý může dále relativně ztrácet na zotavující se korunu.

Akcie
Včerejší obchodní seance se nesla v poměrně poklidném duchu. Všechny hlavní indexy se držely poblíž svých úterních zavíracích hodnot. Pod drobnohled se včera dostaly společnosti, které organizují výletní plavby. Tomuto sektoru totiž koronavirová pandemie sebrala prakticky veškeré tržby a včera reportoval svoje výsledky hospodaření jeden ze zástupců, konkrétně Carnival corporation. I přes větší než očekávanou ztrátu 2,12 USD (vs 1,67 USD očekávání) jeho akcie přidaly 1,4 %. To pomohlo i konkurenčním společnostem Norwegian Cruise Line Holdings a Royal Caribbean Cruises, které obě skončily v kladných hodnotách. Společnost Beyond Meat oznámila, že otevře svou první továrnu v Číně. Na tuto zprávu nejprve reagovala 2% nárůstem, ten ale v průběhu dne odevzdala a zakončila obchodování 2,7 % v záporu.


Čtěte více:

Artus: Fiskální expanze a normalizace monetární politiky
08.04.2021 5:59
Hlavní ekonom francouzské investiční banky Natixis Patrick Artus si vš...
Schlumberger je podle Morningstar 40 procent pod férovou hodnotou
07.04.2021 17:43
Hned 33 podhodnocených akcií pro druhé čtvrtletí zmiňuje Morningstar v...
MMF: Výdaje na očkování jsou nejrychlejší cestou k podpoře veřejných financí
07.04.2021 16:24
Pandemie covidu-19 bude v letošním roce dál prohlubovat zadlužení glob...
Koruna proti dolaru o procento silnější, akciím dnes vévodí Londýn
07.04.2021 17:33
Hlavní finanční trhy se dnes v podstatě nemají čeho chytit, a tak je v...
The Economist: Barbaři aneb jak Netflix vytváří společnou evropskou kulturu
08.04.2021 8:48
Televizní seriál Barbaři, který vznikl v dílně Netflixu a odehrává se ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
26.04.2024
14:34Braňo Soták: Výsledkům Alphabet v podstatě není co vytknout, dominantní stále ještě vyhledávání  
13:58Výsledky Microsoft: Vysoké kapitálové výdaje do AI začínají sklízet ovoce  
12:34Savarin p.l.c.: Výroční zpráva za rok 2023
12:15Perly týdne: Různé názory na cesty ke svobodě a slabá místa Tesly
11:01Trhy: Techy zabraly, BoJ je opatrná a výnosy před inflačními čísly klesají  
10:41Jakub Blaha:Výsledky těžaře zlata Newmont a update k našemu investičnímu tipu  
10:32TOMA, a.s.: Konsolidovaná výroční finanční zpráva TOMA za rok 2023
10:09Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
10:01Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.: Zveřejnění regulatorní informace Allwyn Financing Czech Republic 2 a.s.
9:07Rozbřesk: Mohou vyšší sazby Fedu vést k rychlejšímu snižování sazeb v eurozóně?
8:56Vřele přijatá čísla tech gigantů pomáhají Evropě do zeleného, Moneta poprvé bez nároku na dividendu  
8:30Microsoft zvýšil čtvrtletní zisk o pětinu, tržby překonaly očekávání
8:28Majitel Googlu výrazně zvýšil čtvrtletní zisk, poprvé vyplatí dividendu
6:24Willett Advisors: Spojené státy v mimořádné pozici, Čína hodnotovou akcií
25.04.2024
22:03Zámoří strhla do záporu Meta i pomalejší růst ekonomiky  
19:16ČD Cargo, a.s.: Tisková zpráva
19:10UNICAPITAL Invest III a.s.: Výroční zpráva 2023
19:04UNICAPITAL Invest VI a.s.: Výroční zpráva 2023
18:30Staro – nový technologický cyklus a atraktivita růstových akcií
17:05Martin Kycelt: Překvapivé reakce na výsledky Tesly a Meta Platforms

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
14:30USA - Výdaje na osobní spotřebu, m/m
16:00USA - Index spotř. důvěry Mich. university