Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Deficit se blíží dvěma stům miliard. Půl bilionu už není nemyslitelné, říká ekonom Petr Dufek

Deficit se blíží dvěma stům miliard. Půl bilionu už není nemyslitelné, říká ekonom Petr Dufek

03.05.2021 14:51
Autor: Petr Dufek, ČSOB

Deficit státního rozpočtu za první čtyři měsíce už dosáhl 192 miliard korun, přitom ještě na konci března dosáhl schodek státních financí „jen“ 125 mld. V každém případě jde zatím o nejhorší čísla za první čtyři měsíce roku.

Zatímco příjmy se dál v důsledku útlumu ekonomické aktivity propadají, výdaje státu narůstají. Příjmová strana zaostává nejenom vůči loňským výsledkům, ale i plánu schváleném na letošní rok. Vidět je to především u spotřebních daní, ale i DPH. Utlumená spotřeba domácností se tak jednoznačně odráží ve slabším výběru jedné z nejdůležitějších daní v našem daňovém systému. Méně stát vybral i na dani z příjmu fyzických osob, které se zatím do všech veřejných rozpočtů vybralo o 20 mld. méně než za první čtyři měsíce loňského roku.

Na výdajové straně je stále citelný tlak v důsledku pokračující pandemie a opatření s ní spojených. Výrazně vyšší jsou proto transfery podnikatelským subjektům, avšak výdaje rozpočtu narůstají i v důsledku dalšího zvyšování platů ve veřejném sektoru a valorizace penzí. Pomalejší čerpání je zatím vidět u investic, u kterých ovšem MF uvádí, že se jejich tempo zrychlí ve druhé polovině roku.

Třetina roku je za námi a deficit rozpočtu se blíží dvěma stům miliardám. Zdá se tak velmi pravděpodobné, že půl biliónový schodek už není úplně nepředstavitelný.

rozpočet ekonomika čr schodek komentář

Samozřejmě ve hře je ještě doběh vratek daní z příjmů i zálohy na daň u právnických osob. Ty by mohly vývoj rozpočtu v dalších měsících ovlivnit negativně, zatímco očekávaný rozjezd spotřeby po konci lockdownu by měl zase příjmovou stranu přece jen viditelně podpořit.

V každém případě rekordnímu deficitu v letošním roce ČR nejspíš neujde a její dluh proto zdolá metu 2,6 bilionů korun a jak v absolutním, tak i v relativním vyjádření dosáhne nejvyšší hodnoty v historii.

S negativními tendencemi strukturální povahy se bude muset ČR potýkat i po konci pandemie. Bez reformy daní a současně i přehodnocení výdajových politik se dalšímu růstu dluhu nevyhne ani v dalších letech a bude tak odkázána na přízeň finančních trhů i toleranci ratingových agentur.


Čtěte více:

Stát loni hospodařil s rekordním schodkem
05.01.2021 16:24
Hospodaření státu loni skončilo v rekordním schodku 367,4 miliardy ko...
Státní dluh loni stoupl na 2,05 bilionu korun
12.02.2021 16:21
Státní dluh loni stoupl o 410 miliard korun na rekordních 2,05 bilion...
Petr Dufek: Deficit rozpočtu k HDP je nejhorší od roku 2003
01.04.2021 9:46
Hospodaření veřejných financí skončilo v roce 2020 schodkem odpovídají...
Dubnový schodek rozpočtu nejhorší od vzniku ČR
03.05.2021 14:09
Schodek státního rozpočtu ke konci dubna stoupl na 192 miliard korun z...

Váš názor
  •  
    03.05.2021 18:36

    "Bez reformy daní a současně i přehodnocení výdajových politik se dalšímu růstu dluhu nevyhne ani v dalších letech a bude tak odkázána na přízeň finančních trhů i toleranci ratingových agentur." Ve kterých demokratických volbách se volí spekulanti na finančních trzích a zaměstnanci ratingových agentur? V žádných? Tak proč by měli mít tak enormní moc rozhodovat o parametrech fiskální politiky všech zemí světa? Naštěstí státy mají centrální banky, které nakonec jako věřitel poslední instance efektivně rozhodují o tom, jak vysoké budou výnosy ze státních dluhopisů. Ne finanční trhy, ne ratingové agentury.
    Richard Fuld
    •  
      03.05.2021 20:54

      Ratingové agentury byly a jsou prostředkem stavět ty "neposlušné a odbojné" do latě. Když se ony samy dopustí prohřešku, vykoupí se z toho skoro neviditelně a směšnou sumou, žádná poskvrnka na reputaci. Je to sice hnus, ale je to tak. Demokratická většina vyspělého světa s tímto stavem tiše souhlasí. Realitou je nikoliv skutečnost, nýbrž rétorika a počet citací... /// Rozhodující jsou veličiny jako národní produkt, tržní podíl, globální měna. Každá centrální banka je svobodná do výše národních úspor, v extrému do výše národního nerostného bohatství. /// K čemu je takové Venezuele její nerostné bohatství? Mohli by mít komunizmus jak za sultána v Bruneji. Ale nespolupracují, a tak mají trojcifernou inflaci a toaletní papír na příděl. Existence sankcí se netají, ale o úplňku se mluví častěji.. Saudská Arábie spolupracuje. Intenzivně směňuje národní bohatství za military, snad by i mohli překročit 2% závazek být v nato, v přepočtu na hlavu budou mezi best-in. Jejich populace je malá, méně než Poláků, a tak si mohou zatím vegetovat. Indie spolupracuje dlouhodobě, ale je zaostalá. Výhodou a nevýhodou v jednom je její velikost populace. Sebemenší výraz nespokojenosti s vládou lze přetavit v předčasné volby. Distancování indické vlády od čínské centralizace nedovoluje vypnout či cenzurovat sociální sítě. /// O tom, jak vysoké budou výnosy ze státních dluhopisů, nerozhodují jenom národní centrální banky.
      Mudr.c
    • Centrální banky
      03.05.2021 20:38

      To jako, že naše centrální banka bude pořád tisknout peníze a nakupovat dluhopisy ČR, až bude CZK stejně cenná jako ZWD ? To má být to tvoje "naštěstí"?
      al321
      • Re: Centrální banky
        04.05.2021 10:59

        Ale kdepak. I kdyby ČNB odkoupila od bank úplně všechny státní dluhopisy, tak v oběhu v ekonomice nepřibude ani jediná koruna. To je bohužel velmi rozšířený omyl, že QE vede představuje navyšování peněžní zásoby. Není tomu tak. ČNB nakupuje od bank státní dluhopisy (či cokoliv jiného) za nově vytvořenou likviditu, nikoliv za peníze, které by mohly být bankami vpuštěny do oběhu v ekonomice.
        Richard Fuld
Aktuální komentáře
10.05.2024
22:05Warren Buffett výrazněji promluvil do obchodování s Applem  
17:36Likvidita a akcie v letošním roce – jiný a přitom stále stejný příběh
16:58Spotřebitelé čekají vyšší inflaci a kazí tím investorům závěr týdne  
15:15Japonská automobilka Honda zvýšila celoroční zisk o 70 procent na rekord
15:01Počet vážně ohrožených hypoték v USA roste?
13:22Akcie Novavax dramaticky rostou na dohodě se Sanofi na kombinaci vakcíny proti covid-19 a chřipce
12:51Perly týdne: Tři hlavní investiční příběhy současnosti
11:35Výsledky Groupon: Tržby se konečně po 8 letech vrátily k růstu  
10:42Růstový sentiment se drží, přispívá i Čína  
10:12Gen očekává pro fiskální rok 2025 příjmy u 4 miliard dolarů. Roli prezidenta opouští Ondřej Vlček
9:25Nezaměstnanost v ČR v dubnu klesla na 3,7 procenta, volných míst ubylo
9:07Britská ekonomika se ve čtvrtletí vymanila z recese, vzrostla o 0,6 procenta
8:52Evropa míří k pozitivnímu zahájení, podle Spurného je i v Česku ve hře slovenský model sektorové daně  
8:51Rozbřesk: Spotřebitelé začínají (konečně!) utrácet. Korunu povzbudil silný maloobchod, vyhlíží zápis ze zasedání ČNB
8:19USA chystají cla na dovoz elektromobilů z Číny, píše Bloomberg
09.05.2024
22:01Slabý trh práce pomohl trhům  
18:03Zlato a akcie – cykly a trend
16:54Snížení sazeb se blíží, naznačuje BoE. Také data vyzněla příznivě  
16:48Japonská automobilka Nissan téměř zdvojnásobila celoroční zisk
16:05Evropský ziskový motor se s recesí ve zpětném zrcátku roztáčí, stratégové Citi vidí signál k dalšímu zlepšení

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data