Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Avast oznámil výsledky za první pololetí, dohodl se s NortonLifeLock na fúzi až za 8,6 miliardy dolarů

Avast oznámil výsledky za první pololetí, dohodl se s NortonLifeLock na fúzi až za 8,6 miliardy dolarů

11.08.2021 8:39, aktualizováno: 11.8. 9:52
Autor: Redakce, Patria.cz

Aktualizováno

Společnost Avast dnes před otevřením trhů oznámil své finanční výsledky za první pololetí roku 2021. Upravené tržby vzrostly o 8,8 % na 471,3 mil. dolarů, zisk EBITDA přidal 11,9 % na 270,2 mil. dolarů. Celková výkonnost byla podle prohlášení firmy v souladu s očekáváním představenstva, management potvrdil také výhled na další období. Avast také potvrdil, že dosáhl se společností NortonLifeLock dohodu o podmínkách navrhované fúze, a to formou doporučené nabídky společnosti Nitro Bidco Limited, dceřiné společnosti ve stoprocentním vlastnictví společnosti Norton, na celý vydaný a vydávaný kmenový akciový kapitál Avastu

Upravený objem fakturace (billings) dosáhl výše 482,7 mil. USD vzrostl o 2,9 % při aktuálních měnových kurzech (organický růst 0,9 %). Konečná dividenda vyplacená v červnu 2021 byla ve výši 11,2 centů na akcii; celková dividenda za rok činila 16,0 centů na akcii, což představuje nárůst o 8,8 %.

„V souladu s očekáváním představenstva s potěšením oznamujeme, že výsledky skupiny za první pololetí roku 2021 jsou silné, a to i při porovnání s dobrými výsledky z předchozího roku. Skupina dosáhla dvouciferného organického růstu tržeb a udržela si vysokou úroveň ziskovosti s upravenou,“ komentuje výsledky společnosti Avast její generální ředitel Ondřej Vlček.

Výhled organických příjmů skupiny pro letošní rok zůstává na horní hranici 6-8% růstu. Očekává se, že upravená skupinová marže EBITDA v roce 2021 zůstane v porovnání s rokem 2020 zhruba stejná.

Za prvních šest měsíců roku 2021 se počet platících zákazníků v segmentu Consumer Direct podle Avastu zvýšil o 1,5 % na 16,72 mil. Míra udržení zákazníků pro segment stolních počítačů byla na úrovni 69 %, což je o 4 procentní body více od IPO. Obnovení licencí v prvním pololetí zaznamenalo pouze mírné zhoršení v kohortě "Covid" a vykazuje znaky dalšího možného zlepšení.

V rámci rozvoje své obchodní strategie v oblasti identity oznámila společnost Avast jmenování dvou vedoucích pracovníků: nového senior viceprezidenta a generálního manažera pro identitu Charlese Waltona a globálního ředitele pro firemní rozvoj Paula Cartera.

NortonLifeLock se dohodl na fúzi s Avastem až za 8,6 miliardy dolarů

Americká softwarová společnost NortonLifeLock oznámila, že se dohodla s českou nadnárodní antivirovou firmou Avast na jejím převzetí. Za spojení hodlá americká kybernetická firma zaplatit až 8,6 miliard dolarů (asi 186,3 miliard Kč). Informoval o tom list The Financial Times.

Jednání o fúzi společnosti oznámily v červenci. V úterý večer ve společném prohlášení uvedly, že akcionářům Avastu bude nabídnuta kombinace peněžního vyrovnání a nově vydaných akcií NortonLifeLock.

Akcionáři tedy mají dvě možnosti. Zaprvé získat za každou akcii Avastu 2,37 USD v hotovosti a 0,19 akcie NLOK (předchozí závěrečná cena 24,15 USD), anebo získat 7,61 USD v hotovosti a 0,03 akcie NLOK za každou akcii AVST. Možnost s větší hotovostí (cca 180 Kč za akcii) představuje prémii ve výši cca. 6 % k včerejší závěrečné ceně za akcii na pražské burze. Akcie Avastu po otevření trhu rostly o 4 % na 177 Kč za akcii.

Fúze Avastu s NortonLifeLock bude dokončena nejdříve za devět až deset měsíců. Společnost ponese také nové jméno - jaké zatím není jasné. Na dnešním on-line briefingu to uvedl generální ředitel Avastu Ondřej Vlček. Před dokončením spojení se podle Vlčka musí uskutečnit valné hromady obou společností. "Také ta transakce musí projít přes všechna regulatorní schvalování, a to v celé řadě zemí, kde ty společnosti působí. Z toho důvodu očekáváme samotné uzavření transakce až někdy v polovině příštího roku, do té doby budou obě firmy působit samostatně," řekl dnes Vlček.

Potvrdil, že nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionů uživatelů. "Díky této fúzi také dojde k úsporám v hrubých nákladech, které jsme vyčíslili přibližně na 280 milionů dolarů (asi šest miliard korun) a dalším potenciálním synergiím na straně příjmů z příležitosti pro vstup na další trh," uvedl Vlček.

"Hodláme je částečně využít na financování nových investičních projektů ve výši 80 až 100 milionů dolarů (1,7 až 2,2 miliardy korun), zejména v oblasti výzkumu a vývoje, inovací a dalšího byznysového růstu," řekl Vlček. Zdůraznil, že jde o fúzi, nikoliv o akvizici jedné z firem - po spojení podle Vlčka půjde o jednu z dvaceti největších softwarových společností na světě. Současní akcionáři Avastu budou vlastnit 14 až 26 procent nové firmy, uvedl.
Nová společnost bude mít sídlo v Praze a v Tempe v americké Arizoně. Služby se chystá nabízet více než 500 milionům uživatelů.

"Obě naše společnosti mají vizi společné platformy," uvedl generální ředitel společnosti NortonLifeLock Vincent Pilette, podle kterého NortonLifeLock vyniká v oblasti ochrany proti krádeži identity, zatímco Avast je jedničkou v ochraně soukromí uživatelů.

Podobně vnímá výhody fúze generální ředitel společnosti Avast Ondřej Vlček. "Vznikne světový lídr v oblasti kybernetické bezpečnosti zaměřený na koncové uživatele, který v sobě spojí sílu Avastu v ochraně soukromí a NortonLifeLocku v ochraně identity," sdělil Vlček v tiskovém prohlášení.

Avast působí na trhu od roku 1988 a jeho akcie se obchodují na pražské a londýnské burze. Je jedním z průkopníků v oboru počítačového zabezpečení. Dodává bezpečnostní programy pro počítače a mobilní zařízení. Jeho produkty využívá přes 435 milionů uživatelů po celém světě, z velké části bezplatně. Firma o sobě uvádí, že zaměstnává více než 1700 lidí a že každý měsíc zablokuje 1,5 miliardy počítačových útoků. Zakladatelé Avastu ve firmě drží zhruba 35procentní podíl.

NortonLifeLock sídlí ve městě Tempe v americké Arizoně. Podnik má tržní hodnotu zhruba 16 miliard dolarů a dříve na trhu působil pod názvem Symantec. Sekci výrobce bezpečnostního softwaru Symantec zaměřenou na podniky a úřady ovšem v roce 2019 prodal americkému výrobci čipů Broadcom. Jeho nejvýraznějšími obchodními artikly jsou nyní antivirus Norton a produkty LifeLock na ochranu proti krádeži identity.

Zdroj: ČTK, Avast

 
 
 
 

Čtěte více:

NortonLifeLock chce získat Avast. Akcie vylétly o 17 % a vynesly pražskou burzu nejvýše za 10 let
15.07.2021 8:05
Pražská burza dnes nevídaně rostla. Index PX stoupl na 1197,16 bodu, c...
NortonLifeLock chce získat Avast, ten zamířil na rekordy nad 180 korun. Co na dění říká makléř Martin Kycelt?
16.07.2021 16:36
NortonLifeLock chce získat Avast za až 8 miliard dolarů, což odpovídá ...

Váš názor
Na tomto místě můžete zahájit diskusi. Zatím nebyl zadán žádný názor. Do diskuse mohou přispívat pouze přihlášení uživatelé (Přihlásit). Pokud nemáte účet, na který byste se mohli přihlásit, registrujte se zde.
Aktuální komentáře
18.04.2024
22:02S&P 500 poklesl popáté v řadě; investoři čekají na Netflix  
17:45Růst cen akcií a cena za riziko
17:23DJIA dnes v čele a ECB se od Fedu neodpoutá  
15:59Deloitte: Cena nájemného v prvním čtvrtletí vzrostla o procento na 295 Kč/m2
15:48Jak na DIP? A na čem čeští investoři letos nejvíce vydělali? Zjistěte na webináři Patrie v úterý 23. dubna od 16:00
15:20Lee: I kdyby sazby šly letos dolů jen jednou, pro akcie by to stále bylo dobré prostředí
12:56Vasle: Rozdílná měnová politika ECB a Fedu má své limity
11:52Výhled TSMC překonal odhady díky podpoře poptávky po AI čipech
11:36Akcie se zvedají. Jak pevnou oporu dodají firmy?  
9:54Ifo: Německé firmy letos plánují snižování investic
9:05Rozbřesk: Zachrání Super-Mario (znovu) Evropu?
8:45EU nebude formálně vyšetřovat investici Microsoftu do OpenAI
8:30Evropa čelí podle guvernéra BoE menší inflační hrozbě než USA, Microsoft se vyhne vyšetřování kvůli akvizici Open AI a futures jsou zelené  
6:40Fidelity International: Německá medvědí data jsou příznivá pro německé státní dluhopisy
17.04.2024
22:01Zámořské akciové indexy nedokázaly zvrátit úvodní pokles  
18:46Martin Uher: Rozruch na dluhopisech, české banky a zranitelné USA
17:32Wall Street mezi výsledky a sazbami dál klesá  
17:14Jednoduchý scénář: Inflace neklesá, Fed nesnižuje, inflace klesá, Fed snižuje
16:01Tesla žádá akcionáře o obnovení odměn pro Muska, v Indii chce investovat až 3 mld. dolarů
14:36Komentář analytika: Objednávky ASML prudce klesají, avšak výhled zůstává nezměněn  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
Nebyla nalezena žádná data