Hledat v komentářích
Investiční doporučení
Výsledky společností - ČR
Výsledky společností - Svět
IPO, M&A
Týdenní přehledy
 

Detail - články
Hnutí Tálibán vstoupilo do Kábulu, v Praze dnes ráno přistálo první evakuační letadlo z Afghánistánu

Hnutí Tálibán vstoupilo do Kábulu, v Praze dnes ráno přistálo první evakuační letadlo z Afghánistánu

16.08.2021 9:02
Autor: ČTK

Radikální islamistické hnutí Tálibán po rychlé ofenzivě z posledních dnů včera bez boje obsadilo Dželálábád a vstoupilo do metropole Kábulu, kde podle záběrů televize Al-Džazíra jeho bojovníci obsadili i prezidentský palác. Do něj vstoupili poté, co prezident Ašraf Ghaní z vlasti utekl, zřejmě do Tádžikistánu či Uzbekistánu. Z Kábulu se nyní snaží dostat tisíce lidí. Řada západních států tam zavřela ambasády a evakuuje své občany a místní spolupracovníky. Mezinárodní letiště v Kábulu se však uzavřelo pro komerční lety a přistávat a odlétat z něj mohou jen vojenská letadla. O situaci v Afghánistánu by měla v pondělí jednat Rada bezpečnosti OSN.

Ve čtyřmilionové afghánské metropoli včera panoval chaos, lidé obléhali banky, aby si vybrali úspory. Nad městem přelétávaly během dne vrtulníky, které evakuovaly lidi na mezinárodní letiště. Zástupce Tálibánu v Dauhá, kde se od loňska vedly neúspěšné rozhovory mezi vládou a povstalci, uvedl, že tálibové mají rozkaz, aby se vyvarovali násilí a umožnili z metropole odejít všem, kdo budou chtít. Mluvčí Tálibánu přes média vzkázal, že majetky ani životy Afghánců nejsou ohroženy. "Nebude žádná msta, jsme služebníci lidu a této země," dodal. Nic podle něj nehrozí ani ženám či diplomatům.

Prakticky bez boje včera Tálibán obsadil i město Dželálábád, guvernér se vzdal, aby zachránil životy civilistů. Rovněž bez většího odporu obsadili tálibové v sobotu čtvrté největší afghánské město Mazáre Šaríf; v předchozím týdnu dobyli i třetí a druhé největší město Kandahár a Herát. Mazáre Šaríf byl přitom tradiční baštou odporu proti Tálibánu a prezident Ghaní tam ve středu osobně intervenoval u vlivných velitelů milicí, kteří slíbili město bránit.

Právě podpora ozbrojených skupin mimo armádu mohla podle analytiků pomoci postup Tálibánu zpomalit či zastavit. Vůdce uzbeckých milicí Abdul Rašíd Dóstum a prominentní tádžický vůdce Atta Muhammad Núr ale v sobotu uprchli přes hranice do Uzbekistánu. Núr pak na twitteru napsal, že navzdory odporu jeho jednotek armáda "zbaběle odevzdala zbraně Tálibánu".

Rychlý postup Tálibánu umožnil odchod amerických vojáků a jednotek dalších zemí NATO, které se letos v květnu začaly z Afghánistánu definitivně stahovat. Nyní se do Kábulu vrátilo kvůli evakuacím mimo jiné několik tisíc amerických a několik stovek britských vojáků. Vojáky k zajištění bezpečnosti při evakuacích poslaly i další země. Americké ministerstvo obrany včera podle agentury Reuters schválilo vyslání dalších 1000 vojáků do Kábulu, kvůli evakuacím tam celkem tedy vyšle 6000 členů americké armády. Loni ke konci roku měly Spojené státy v Afghánistánu asi 4500 vojáků, ke konci roku 2019 jich bylo zhruba 14.000.

Tálibán v Afghánistánu vládl už v letech 1996 až 2001, než ho svrhla operace vedená Spojenými státy, které tak reagovaly na útoky na New York a Washington spáchané organizací Al-Káida. Ta měla v Afghánistánu základnu. Americký ministr zahraničí Antony Blinken včera uvedl, že Spojené státy splnily úkol, s kterým před 20 lety do Afghánistánu šly, tedy vypořádat se s těmi, kdo 11. září 2001 zaútočili na Spojené státy.

Na letišti v pražských Kbelích přistálo dnes ráno první české vojenské letadlo, které z Afghánistánu přivezlo 46 Čechů a jejich spolupracovníků s rodinami. Informovala o tom Česká televize. Podle nedělního vyjádření ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) bude záchranná akce pokračovat. Dnes na twitteru uvedl, že svolává jednání krizového štábu ministerstva zahraničí.

"První evakuovaní Češi a naši afghánští spolupracovníci včetně žen a malých dětí jsou v bezpečí v České republice. Pokračujeme v našem evakuačním úsilí, na ministerstvu zahraničí za chvilku svolávám další krizový štáb. Díky všem, co se na tom podílejí. Další podrobnosti teď nemohu komentovat," uvedl Kulhánek na twitteru.

Armádní airbus odstartoval z Kábulu v neděli kolem 23:00 SELČ. Ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) při této příležitosti uvedl, že vzhledem k rapidně se zhoršující situaci na kábulském mezinárodním letišti považuje odlet českého letadla za zázrak.

O odletu českého speciálu z Afghánistánu informoval v neděli premiér Andrej Babiš (ANO) na twitteru. V příspěvku poděkoval ministru zahraničí Kulhánkovi a české armádě. "Omlouvám se, že nejsme konkrétnější. Až do skončení záchranné akce nebudeme poskytovat žádné podrobné informace," dodal premiér. Více chce zveřejnit poté, co budou všichni v bezpečí.

Kulhánek poznamenal, že záchranná akce bude pokračovat. Kolik evakuačních letů je v plánu, zástupci státu neuvedli. Podle informací předsedy zahraničního výboru Sněmovny Ondřeje Veselého (ČSSD) se záchranná operace týká necelé stovky lidí. Česká republika z Afghánistánu evakuuje dva diplomaty včetně velvyslance Balouna, jednotku Vojenské policie KAMBA, místní spolupracovníky české ambasády a tlumočníky, kteří pomáhali české armádě.

V posledních dnech byla česká vláda terčem kritiky za pomalou reakci. Kritici také poukazují na to, že pomoc se netýká všech afghánských tlumočníků. Zástupci vlády kritiku odmítají.

 

Váš názor
  • Tálibán jak ho ještě...
    21.08.2021 10:07

    ... z našich médií možná neznáme, aneb poznej svého nepřítele: https://www.stream.cz/prostor-x/pelikan-afghanistanu-nerozumime-je-to-jinak-tlumocniky-bych-tam-nechal-zeny-vic-prav-nechteji-64206657#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=sznhp.vidpbox&dop_req_id=AYs9GD2RBzQ-202108210729&dop_id=64206657&source=hp&seq_no=1&utm_campaign=_var&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz
    Mudr.c
    • Re: Tálibán jak ho ještě...
      22.08.2021 11:03

      Pohled na Afghanistán od sousedů v konfrontaci nebo v souladu s názory p.Pelikána. https://www.youtube.com/watch?v=7GaILoGn8k4
      FYI
    • Re: Tálibán jak ho ještě...
      21.08.2021 18:05

      No nevím. Slyším z úst muže, že to ženy tak chtějí. Dívám se , čí sou ta ústa a zjišťuji, že Pelikán je Muslim....A druhá věc. Afgánci to tak dobrovolně chtějí..A vidím letiště a lidé visící na podvozcích letadel . aby prchli
      Velkamedvědice
      •  
        21.08.2021 23:43

        Tak že je Pelikan muslim to jsem nezjišťoval. Proč je třeba to vědět, že je muslim? Řekl jak lidé v Afgh žijí a co jsou jejich hodnoty = jsou jiné než naše. /// Mediální "cirkus" pomíjím a snažím se vnímat fakta z více zdrojů. Co je pro mě důležité: nijak intenzivně nepátrám, pouze vnímám pasivní dojem z četnosti nadpisů a to myslím stačí. Z našich médií jdou info o "hrůzných činech" talibanu. Pelikan řekl, že být ta nevraživost plošná a skutečná, zřejmě by těch krutostí bylo mnohonásobně více. Udivuje mě jako všechny ostatní, vč. zpravodajských služeb, rychlost anexe území Tálibánem, což vlastně snižuje počet katastrofických osudů jednotlivců... /// Zachraňovaní spolupracovníci - nabízí se tento konstrukt: spojenci mají zájem zachovat osobní přímé vlivové vazby přes rodilé Afghánce, protože tento kontakt je pro cizáka nejproduktivnější. To také znímil Pelikán - možná to až myslel tak, že cizinci si chtějí z Afghánistánu udělat zdroj obživy. Viz Čína nerosty. /// Zásadně to nechci hodnotit, neboť situace je nanejvýš nepřehledná. Mediálně u nás vidíme/slyšíme zvěrstva činěná Tálibenem, naproti tomu Pelikán definoval podstatu tradičního jednání obyvatel. Před ještě měsícem to vypadalo jako v růžové zahradě, nic se neprezentovalo nic se nedělo, přitom před rokem bylo jasné, že spojenci odejdou. Když Trump o tom rozhodl, domníval jsem se osobně "on chce opět destabilizovat Evropu migrační vlnou jako posledně".. Společenský narativ ovšem zní tak, že Rusové svými hackerskými útoky chtějí destabilzovat demokratické režimy ovlivněním politických voleb. /// No já myslím velmi prostě - nebýt válečného konfliktu, není důvod k migraci milionů lidí. Kdo rozdmýchává válku? Na to také Pelikán řekl svůj názor, kdo objektivně jako národnost stojí za útokem na dvojčata. /// Je možná prozíravé pohlížet na oblast Afgh jako na STRATEGICKÝ ZEMĚPISNÝ BOD (vnímejte zeměpisnou mapu). Vždy to tak bylo. Mění se pouze rétorika podle toho, jak se korouhvička obrací. /// Co je podstatné, to jsou osudy těch lidí co tam žijí. Afghánců je 40 milionů. A asi tak 200 tisíc z těchto všech mají důvod myslet si, že jsou pro spojence důležití (lidé již evakuovaní plus ještě neevakuvaní na seznamech spojenců - včetně rodinných příslušníků). To je strašně malé číslo!!! (Bohužel tak funguje POLITIKA, potřebný je pouze ten, který dostane peníze na svou mzdu ve státním rozpočtu.) Na druhou stranu si celý svět může gratulovat, že je těch "spojenecky potřebných Afhgánců" pouze PŮL PROCENTA, protože pro stát potřebných u nás v ČR je asi 30x víc = státní zaměstnanci. Lidsky je to další tragédie, při které POLITICI chrochtají blahem, protože své mandanty dokáží tímto manévrem ubezpečit, že jednají v jejich zájmu. /// Vlastně nebýt těch válek a lidských tragédií, člověk by si mohl pomyslet, proč je těch politiků placených z rozpočtu tak moc - národní komise, výbory, atd. plus ještě globální United Nations :-/
        Mudr.c
        • Mudrc
          22.08.2021 8:27

          Díky ze reakci. Je tak obsáhlá, že abych na ni mohl poctivě reagovat, se musel vyjadřovat ke spoustě bodů, což bohužel nemám čas. Jistě, v některých věcech je jej´ho názor zajímavý a blíží se k pravdě, například v tom, že jde o nesourodnost spousty v podstatě autonomních objektů, které se těžko vládne a i díky geografii jde těžko porazit vojensky nebo v tom, že vývoz demokracie je nerelazovatelný a ne každé zřízení o ni stojí. Omezím se tedy jen na to, co sem myslel. Proč mi výpověď o tom, že muslimky nechtějí žádná práva zresluje to, že to tvrdí muslim, muž?? To je jednoduché. raději bych to slyšel od nich. Ty stovky muslimek, co jsme potkal ve světě, chtěli žít jinak, sporovat, studovat, řídit auta, nechodit zahalené atd...Ne být jen výkoným živočichem pro muže, kterého tento sejme, pokud chování ženy považuje za nepatřičné. A druhá věc, kterou označuješ za minoritní a minoritní zřejmě je. Ne všem to vyhovuje a někteří se cítí právem ohroženi a to je ta skupina, která se pokusila z různých pohnutek posunout šária blíže k civilizaci, jak ji vnímáme. Viz záběry z letiště nebo třeba poprava policejního velitele. Pikantní je, že ten malý odboj co zůstal o síle šesti tisíc můžů je veden synem otce, který bojoval kdysi proti rusům. Hezkou neděli.
          Velkamedvědice
  • takže asi nebrat
    16.08.2021 15:25

    pokud se 300 tis místní armada vzda, předpokládám, že noví vládcové jsou pro ně v pohodě a tudíž netřeba v EU uznávat nějaký uprchlický status komukoliv ze země nebo jak si to přestavují ?
    Mike -Green D. is killing Europe
  •  
    16.08.2021 14:12

    Kam USA vyrazí příště???
    Jan47
  • Já se neptám Proč? ... ale Jak je tohle možný ??
    16.08.2021 12:23

    připomíná to situaci nejen ve Vietnamu 1973-75, ale trochu i situaci na Kubě v letech 1957-58 kdy Fidel s pár stovkami bojovníků dokázal porazit zkorumpovaného Batisty podporovaného Američany .... Já se neptám Proč? ... ale Jak je tohle vůbec možný ?? .... To se fakt nedokázali poučit ? Americká vláda a CIA má přece stovky analytiků a po 20 letech se jjim to okamžitě po odchodu za pár dní sesype jako domeček z karet. To museli vědět už po 5 letech ....
    SFX
    • Re: Já se neptám Proč? ... ale Jak je tohle možný ??
      16.08.2021 13:04

      na prevzeti moci talibanem / IS / atp v afganu se dalo vsadit .. sice jen v usd ale i tak super .. beru to jako zajimavy doplnek kdyz neni do ceho investovat :) zajimava je pozice ruska - na oko se castecne stahuji ale neboji se zustat a jednat s lidmi kteri to tam ted prevezmou
      eple
  • Jak je tohle možný ??
    16.08.2021 12:11

    Připomína to situaci nejen ve Vietnamu 1973-75, ale trochu i situaci na Kubě v letech 1957-58 kdy Fidél s pár stovkami bojovníků dokázal porazit skorumpovaného Batistu podporovaného Američany Ja se neptám Proč ? ... ale Jak je tohle možný ?? To se fakt nedokázaly poučit Americká vláda a CIA má pŕece stovky analytiků a po 20 letech se jjim to okamžitě za pár dní sesype jako domeček z karet. To museli vědet už 5 letech....
    SFX
  •  
    16.08.2021 11:30

    21 let krve prolití, na triliony dolarů z kapes daňových poplatníků utracených( a to USA a EU ). mrtvých či zmrzačených spojeneckých vojáků, nepočítaje ukrutnosti na domácích obyvatelích, vzaly za své za 50 dní. Doufám, že naše armády už nikam nepůjdou ….
    Čert
    • Víš kolik je trilion?
      16.08.2021 11:58

      1000.000.000.000.000.000 je to asi tak řádově 1000 krát více než bylo celosvětové HDP za celou dobu americké přítomnosti v Afganistánu. jinak za mě to bylo 20 let, kdy byl od Talibánu a jím sponzorovaných teroristů v Evropě pokoj.
      ..
Aktuální komentáře
24.04.2024
17:47Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie?
17:34Růst výnosů stupňuje důraz na dobré firemní výsledky. Na slábnoucím jenu roste napětí  
16:34Valná hromada akcionářů Komerční banky schválila hrubou dividendu 82,66 Kč na akcii
15:49Preview výsledků Moneta Money Bank za první čtvrtletí 2024  
14:57Komentář analytika: AT&T překonává odhady zisku díky nárůstu počtu předplatitelů bezdrátového připojení  
14:30Boeing už nejde na přistání. Propad tržeb brzdí a krize kolem 737 MAX polevuje
13:34Technická analýza Netflix: Morning Star formace může odhalovat návrat k růstu  
13:043M FUND MSI SICAV a.s: Výroční finanční zpráva za rok 2023
12:58SAB Finance a.s.: Oznámení o výplatě podílu na zisku
11:46Obrovský zájem investorů o technologické IPO: Na trh jde Rubrik s Microsoftem v zádech
11:45Braňo Soták: ASM International překonala očekávání na všech úrovních a dává polovodičům tolik potřebnou vzpruhu  
11:34Muskovy plány zlepšily sentiment na trzích, další na řadě Meta  
11:09Jakub Blaha: Otřesné výsledky Tesly zažehnány zprávami o autonomii a cenově dostupném modelu  
10:37Komentář: Spotřebitelská nálada na vzestupu
9:18Komentář analytika: Spotify se "prošetřilo" k rekordnímu zisku  
9:11Rozbřesk: Proč Čína prudce zvyšuje zásoby kritických komodit?
9:06Evropa zahájí zeleně, akcionáři KB rozhodnou o dividendě  
8:29Tržby Tesly (+13 %) poprvé za čtyři roky klesly, zisk se snížil o 55 procent
6:15Invesco: Neobvyklé pravdy – Německá želva a americký zajíc
23.04.2024
22:02Wall Street má za sebou druhou rally v řadě; je to již definitivní návrat k růstu?  

Související komentáře
Nejčtenější zprávy dne
Nejčtenější zprávy týdne
Nejdiskutovanější zprávy týdne
Kalendář událostí
ČasUdálost
10:00DE - Index podnikatelského klimatu Ifo
14:30USA - Objednávky zboží dlouh. spotřeby, m/m